"Sentimentul meu personal este ca Rusia are o atitudine un pic duplicitara in legatura cu acest conflict (n.r. din Afganistan)", a declarat seful delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara NATO, la finalul unei sedinte intre parlamentarii aliantei nordatlantice si delegatia Rusiei pe tema conflictului din Afganistan. "Exista inca foarte mult loc de cooperare. Noi asteptam mai mult de la Rusia, dar nu stiu in ce masura Rusia este dispusa sa ofere mai mult in aceasta cooperare", a spus Voinescu.

Sever VoinescuFoto: Hotnews

La intalnirea de marti dupa-amiaza cu delegatia Rusiei pe problema conflictului din Afganistan au participat presedintele AP NATO, Karl Lamers, secretarul general al AP NATO, David Hobbs, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, prim-vice presedintele Parlamentului Afgan, Khalid Pashton, precum si mai multi reprezentanti ai tarilor din alianta care sunt implicate in conflict.

"Am discutat modul in care coopereaza NATO cu Rusia in conflictul din Afganistan. Pentru NATO conflictul din Afganistan este prioritate zero. Evolutiile nu sunt incurajatoare de ceva vreme si rolul Rusiei in acea zona este extrem de important. In ceea ce priveste Afganistan, NATO a spus mereu ca este o oportunitate extraordinara de cooperare cu Rusia. Exista inca foarte mult loc de cooperare. Noi asteptam mai mult de la Rusia, dar nu stiu in ce masura Rusia este dispusa sa ofere mai mult in aceasta cooperare", a declarat Sever Voinescu.

"Sentimentul meu personal este ca Rusia are o atitudine un pic duplicitara in legatura cu acest conflict. Pe de o parte, intr-o doza retinuta, sprijina eforturile NATO. Exista permisiunea Rusiei de a tranzita teritoriul ei cu cele necesare frontului. Pe de alta parte, cel putin din atitudinea delegatiei parlamentare la NATO, am sentimentul ca au o bucurie secreta ca lucrurile nu merg foarte bine acolo. Ceea ce, sigur, deranjeaza in anumite abordari. Dar, in fine, si la noi in Romania Opozitia se bucura cand Puterii nu-i merge bine, desi de fapt tarii nu-i merge bine, asa ca de ce nu s-ar bucura Rusia ca conflictul din Afganistan este inca o problema fierbinte", a mai spus Voinescu.

Liderul delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara NATO a precizat ca in cadrul discutiilor cu Rusia de vineri dupa-amiaza nu s-a discutat despre scutul antiracheta sau despre decizia Romaniei de a gazdui elemente din acest scut.

Despre mentinerea trupelor in Kosovo: In aceasta problema stiti ca Romania are o pozitie un pic mai aparte

In legatura cu declaratia presedintelui AP NATO, Karl Lamers, de vineri dimineata, care spunea ca NATO ar trebui sa se mai gandeasca la planurile sale de a retrage trupele din Kosovo pentru a nu afecta stabilitatea in zona, Sever Voinescu a declarat ca o astfel de opinie va fi discutata in cadrul lucrarilor si ca propunerea va ajunge si la Secretarul General al NATO.

"E punctul domnului Lamers de vedere. E ingrijorat de ceea ce a vazut acolo intr-o vizita recenta. Va face aceasta propunere si va avansa aceasta idee inclusiv catre secretarul general NATO. Dupa cum stiti, Romania in problema Kosovo are o pozitie un pic mai aparte. Alianta trebuie sa faca ceea ce trebuie pana la urma pentru a mentine securitatea acolo. Sunt si o gramada de probleme politice care, sa zicem, exced competenta stricta a aliantei nordatlantice", a spus Voinescu.