Primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, si prefectul judetului, Marius Pascan, au adus in discutie ideea realizarii Universitatii Targu Mures, institutia urmand sa fie formata din Universitatea de Medicina si Farmacie, cea de Arta si Universitatea Petru Maior, transmite Agerpres. Primarul municipiului a subliniat ca decizia ramane la latitudinea conducerii celor trei universitati, dar si la cea a liderilor politici.

Dupa intalnirea cu rectorii universitatilor vizate, Dorin Florea, primarul municipiului Targu-Mures, a declarat urmatoarele: "Avem obligatia sa pastram ceea ce am avut si sa dezvoltam ca un centru al elitelor atat in plan universitar cat si cultural."

Decizia infiintarii unei universitati unite este perceputa drept o masura ce ar putea avea un rol important in cadrul noii regiuni de dezvoltare ce se prefigureaza, a mai subliniat primarul. "Avem obligatia fata de romani si maghiari de a prezenta un model unic in Romania in care o universitate multiculturala poate fi la Targu Mures elementul de plus valoric in tara noastra. Este si o provocare pentru liderii politici de varf"

Reactia rectorilor implicati a fost variata. Sorin Crisan, rectorul Universitatii de Arte, a precizat ca o fuziune ar fi binevenita cu conditia sa fie realizata "in anumiti parametri, in anumite conditii si intr-un anumit context de ideologie educationala". A adaugat ca discutia a fost "de principiu" si urmeaza o analiza la nivelul universitatii.

Prorectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Klara Branzaniuc, a subliniat ca doar Senatul Universitatii poate decide asupra unei astfel de masuri. "Suntem trei universitati care putem invata unii de la altii. Suntem [n.r. UMF] o universitate multiculturala si ne-am asumat-o si prin Carta noastra, ne-o mentinem si o respectam, pentru ca este traditia noastra.[...] Dar ce nu intelegem noi este ca nu putem compara invatamantul medical cu niciun alt invatamant multicultural. Sunt niste particularitati pe care trebuie sa ni le asumam si aici trebuie sa gasim acele solutii care nu sunt bine integrate de toata lumea si daca le pierdem esenta vom pierde cu totii", a declarat aceasta pentru agentia de stiri.

Reprezentantii Universitatii Petru Maior nu au dorit sa comenteze propunerea.

Amintim ca, pe 23 iunie, senatele Universitatii Politehnica din Timisoara si al Universitatii de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara au votat pentru fuzionarea celor doua universitati.

Aceasta este prima decizie de fuzionare a doua universitati din Romania, iar surse din mediul academic au declarat pentru HotNews.ro ca fenomenul va lua amploare, cel putin la nivelul Timisoarei si al Iasului.

Citeste si: