"Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Sec. XXI intre SUA si Romania" adoptata marti, 13 septembrie la Washington, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele SUA, Barack Obama, mentioneaza ca presedintele Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru acordarea vizelor (pentru cetatenii romani - n.red.). In document si sunt precizate aspecte ce tin de cooperarea politica, militara, economica, stiintifica si tehnica, culturala, in educatie si cercetare intre cele doua tari.

  • HotNews.ro prezinta integral Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic SUA-Romania si face o comparatie intre documentul asemanator adoptat de SUA in 2008 cu Polonia

"Declaratia este un document politic care fixeaza liniile parteneriatului strategic Romania - SUA pentru urmatoarele decade. Este, cred eu, un parteneriat strategic in care ambii parteneri castiga, iar Romania are sansa participarii la proiecte romano-americane care sa faca transferul de tehnologie, de cercetare in economia romaneasca", a declarat miercuri presedintele Basescu la sosirea pe aeroportul Otopeni.

Potrivit presedintelui Basescu, acordul "Declaratia politica este primul document politic asumat la nivel de sef de stat privind Parteneriatul Strategic".

Cum arata Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Sec. XXI intre SUA si Romania

Redam mai jos integral Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Sec. XXI intre SUA si Romania. Declaratia integrala in limba engleza poate fi consultata aici.(Nota: Traducerea textului apartine redactiei HotNews.ro)

"Statele Unite ale Americii (Statele Unite) si Romania impartasesc o istorie de legaturi stranse intre popoarele noastre, un angajament fata de democratie, o relatie durabila strategica, precum si dorinta de a confrunta provocarile comune si amenintarile.

Legaturi stranse si profunde conecteaza oamenii din Statele Unite si Romania prin intermediul relatiilor culturale, economice si stiintifice. Acest parteneriat strategic reflecta excelenta si extinsa cooperare intre tarile noastre pentru a promova securitatea, democratia, oportunitatile de piata libera, si schimburile culturale.

Noi credem ca dezvoltarea continua a unui parteneriat strategic durabil si pe termen lung creste gradul de securitate din Statele Unite si Romania, precum si securitatea zonei euro-atlantice. Piatra de temelie a cooperarii noastre este solidaritatea cuprinsa in Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, care prevede ca un atac armat impotriva uneia sau mai multor tari din cadrul NATO trebuie sa fie considerat un atac armat impotriva tuturor statelor membre. Statele Unite si Romania recunosc importanta consolidarii securitatii individuale si colective prin colaborare in cadrul NATO, in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, si inc adrul altor organizatii internationale, in conformitate cu Carta Natiunilor Unite si a dreptului international.

Astazi, cooperarea in domeniul securitatii intre Romania si Statele Unite este una robusta. Salutam faptul ca Statele Unite si Romania au ajuns la un acord privind stationarea in Romania a mai unor elemente ale programului U.S. European Phased Adaptive Approach in materie de aparare anti-racheta, care este o contributie extrem de valoroasa la dezvoltarea unei capacitati de aparare anti-racheta a NATO. in acest context, pe 3 mai 2011, Statele Unite si Romania au anuntat alegerea bazei aeriene de la Deveselu ca sit-ul instalatiei, reafirmandu-si astfel angajamentul ambelor tari de aparare anti-racheta. Desfasurare elementelor este anticipata sa fie gata in orizontul anului 2015. Statele Unite si Romania saluta decizia NATO din noiembrie 2010 de a dezvolta o capacitate de aparare anti-racheta pentru a oferi o acoperire completa si protectie pentru toate popoarele, teritoriile si fortele europene membre NATO. Baza de la Deveselu este o componenta importanta a acestei capacitati.

Romania si Statele Unite coopereaza, de asemenea, extins si de succes in domeniul securitatii, inclusiv prin Forta Operationala de Est (Task Force East), care permite Statelor Unite prin Comandamentul European si a componentelor sale de serviciu sa fie disclocate periodic in Romania pentru a lucra cu parteneri romani si care conduce in mod efectiv la exercitii de instruire cu forte militare din Europa Centrala si din regiunea Marii Negre. O astfel de cooperare a pornit de la baza Acordului intre Statele Unite ale Americii si Romania in ceea ce priveste activitatile fortelor Statelor Unite situate pe teritoriul Romaniei, incheiat la Bucuresti la 6 decembrie 2005. Ne dorim sa lucram impreuna la o abordare regionala, care poate ajuta tarile europene interesate sa-si modernizeze fortele lor aeriene.

De asemenea, Romania si Statele Unite ale Americii au fost in parteneriat atat bilateral, cat si in cadrul operatiilor NATO, cum ar fi Misiunea NATO de Instruire in Irak, Misiunea International Security Assistance Force in Afghanistan, Forta Kosovo (KFOR), si operatiunea Unified Protector in Libia si alte operatiuni, cum ar fi Enduring Freedom sau Iraqi Freedom. Statele Unite saluta aprobarea Romaniei a cererii SUA de a utiliza baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, precum si portul Constanta din apropiere ca un hub logistic pentru elementele americane in tranzit spre si dinspre Afganistan si alte zone de operatiuni. Ambele natiuni cred ca o astfel de cooperare aduce beneficii pe termen lung pentru relatia noastra de securitate si intareste Alianta NATO.

Vom continua sa sprijinim oportunitati pentru cresterea schimburilor comerciale si a investitiilor, cooperarea intre comunitatile noastre de afaceri, precum si dezvoltarea cooperarii industriale si tehnologice mai profunde.

Presedintele Obama a girat legislatia, sustinut si de catre mai multi membri ai Congresului, care va reforma modul in care tarile se califica in programul Visa Waiver pentru a se asigura ca aliatii puternici sunt luati in considerare in mod corespunzator. Aceasta legislatie prevede ca statele aspirantte la Programul Visa Waiver se se angajeze la o cooperare solida cu Statele Unite ale Americii pentru combaterea terorismului. Asteptam cu nerabdare sa-si Romania indeplineasca acest obiectiv.

In urmarirea unei viziuni comune mai largi si mai profunde a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania, ambele state au identificat urmatoarele domenii pentru o cooperare intarita:

  • Sistemul de Aparare anti-racheta al SUA si capacitatea de aparare a NATO, recunoscand ca acest sistem contribuie la apararea Statelor Unite si Romania, a aliatilor europeni ai NATO si imbunatateste stabilitatea regionala;
  • Dezarmare, non-proliferare, si controlul armelor;
  • Combaterea terorismului, precum si abordarea altor riscuri si amenintari emergente, inclusiv prin consolidarea schimbului de informatii;
  • Cooperarea in cadrul NATO, inclusiv interoperabilitatea imbunatatita si cooperarea in domeniul echipamentelor de aparare si materiale conexe;
  • Cooperarea regionala si stabilitate, inclusiv in Europa de Est si Balcanii de Vest, inclusiv prin imbunatatirea cooperarii NATO-UE, consolidand institutiile euro-atlantice, si cautand solutii la conflictele prelungite;
  • Comertul si a investitiile, inclusiv prin facilitarea contactelor intre comunitatile de afaceri, in acelasi tiump reafirmand angajamentul nostru fata de principiile economiei de piata, statul de drept, un mediu de afaceri solid, transparenta, si integritate publica;
  • Securitatea energetica, inclusiv asigurarea surselor diversificate si a rutelor de transport, cum ar fi Coridorul Sudic, dezvoltarea retelelor inteligente, cercetarea surselor neconventionale de energie, inclusiv gaze de sist, si urmarirea surselor alternative de energie curata si liberalizarea pietelor pentru a atrage noi investitii in sectorul energetic;
  • Democratia si statul de drept, drepturile omului si buna guvernari, inclusiv prin sustinerea cu fermitate a acestor valori in regiune, in tarile din Parteneriatul Estic: Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina, si prin stimularea reformei si consolidarea democratiei in aceste tari. in plus, eforturile noastre comune in sprijinul Comunitatii Democratiilor si apartenenta noastra in Consiliul pentru Drepturile Omului de la ONU sunt initiative valoroase;
  • Educatia, cercetarea si contactul personal intre oameni facilitat prin schimburi de profesionisti, de investitori, oameni de afaceri, cadre universitare si cercetatori stiintifici;
  • Stiinta si tehnologia, inclusiv un sprijin continuu pentru diversificarea contactelor intre comunitatile academice si de cercetare;

Parteneriatul nostru strategic optimist si dinamic poate imbunatati securitatea si prosperitatea atat a Romaniei, cat si a Statelor Unite, si asteptam cu nerabdare sa cooperam pe viitor.

Washington, D.C., 13 septembrie 2011"

Asemanari si diferente fata de Parteneriatul Strategic SUA-Polonia

Un alt stat european care are un Parteneriat Strategic cu SUA si care o relatie foarte asemenatoare ca a statului roman cu partenerii americani este Polonia.

Polonia, la fel ca Romania, este unul dintre membrii Uniunii Europene cu o puternica orientare pro-americana si care in ultimul deceniu a fost un important partener militar pentru Statele Unite atat prin aprticiparea la diferite teatre de operatiuni de pe glob (Irak, Afganistan), cat si prin punerea la dispozitia fortelor americane de echipamente sau baze militare pe pamant polonez. Tot ca Romania, Polonia nu este inclusa in programul Visa Waiver, cel care permite cetatenilor statelor incluse sa calatoreasca fara viza in Statele Unite.

In plus, Polonia va face parte, ca si Romania, si in viitorul scut antiracheta pe care SUA il pregateste pentru tarile Europene. Baza americana cu interceptori terestri anti-racheta va fi operationala pe teritoriul Poloniei din anul 2018.

Un Parteneriat Strategic precum cel semnat de Romania a fost semnat de Statele Unite si cu Polonia in anul 2008. Declaratia privind Parteneriatul Strategic semnat de SUA cu Polonia este, in multe privinte, asemanatoare cu cea privind Romania, desi exista cateva diferente notabile. Declaratia integrala (in limba engleza) poate fi consultata aici.

In parteneriatul incheiat cu Polonia nu se mentioneaza nicaieri programul Visa Waiver sau ce ar trebui sa faca Polonia pentru a se ridica vizele in cazul cetatenilor polonezi care doresc sa calatoreasca in State.

In schimb, parteneriatul cu Polonia se concentreaza foarte mult pe aspecte militare, amintind de baza militara din Polonia care va face parte din 2018 din scutul american antiracheta, de detasarea in Polonia a unei baterii americane dotata cu rachete Patriot si de dezvoltarea in stransa colaborare a industriilor de armamament defensiv din cele doua tari.

In Parteneriatul Strategic cu Polonia mai apare o diferenta care se refera la intemeierea unui Grup Consultativ Strategic de Cooperare (SCCG) si care "va servi drept mecanism principal pentru continuarea relatiei strategice SUA-Polonia. SCCG va fi format din reprezentanti cu rang inalt din Departamentul de Stat si dinc adrul Departamentului Apararii din Statele Unite, precum si din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerul Apararii Nationale din Polonia. SCCG se va intalni in mod regulat sau la cererea Statelor Unite sau Polonia si poate infiinta grupuri de lucru, cum ar fi Grupul Apararii la nivel inalt (HLDG)".

In Declaratia privind parteneriatul strategic SUA-Polonia se precizeaza ca, "fata de cooperarea in domeniul apararii antiracheta, in scopul consolidarii cooperarii in domeniul apararii reciproce intre Statele Unite si Polonia, in cadrul articolului 3 din Tratatul Atlanticului de Nord, Statele Unite si Polonia intentioneaza, prin SCCG" sa abordeze probleme de modernizare a fortelor armate poloneze si de achizitie a echipamentelor defensive cu asistenta Statelor Unite.

Deasemenea, in parteneriatul Poloniei cu SUA se mentioneaza detasarea unei baterii cu rachete americane Patriot la o baza militara din Polonia.

Parteneriatul mai prevede si un capitol dedicat industriei si cercetarii in domeniul armamentului defensiv din Polonia si Statele Unite.

Astfel, parteneriatul "exploreaza investitii comune in domeniul securitatii industriale si tehnologice de aparare; Sprijina dezvoltarea unei cooperarii mai stranse in domeniul industrial si tehnologic. (...) in plus, ca parte extinsa in domeniul apararii si cel al cooperarii industriala, Statele Unite si Polonia intentioneaza sa incheie un acord-cadru de aparare impotriva rachetelor balistice care sa permita partilor de a explora oportunitatile de cooperare pentru cercetare, dezvoltare, testare si evaluare, inclusiv cooperarea directa intre cele doua industrii pe tema sistemelor de aparare antiracheta.Statele Unite au incheiat astfel de acorduri cu un numar limitat de aliati apropiati".

De mentionat ca Romania are adoptat un Parteneriat Strategic si cu Polonia.

De altfel, potrivit site-ului Ministerului de Externe, Romania are incheiate parteneriate strategice sau relatii speciale in total cu 10 tari, printre care SUA si Polonia. Iata toate statele de care Romania este legata prin relatii "ai caror parametri au fost consfintiti prin documente parteneriale": Statele Unite ale Americii; Republica Azerbaidjan; Republica Populara Chineza; Republica Coreea; Republica Franceza; Republica Italiana;Japonia; Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord; Republica Polona; Republica Ungara.