Executivul a aprobat, miercuri, un plan de actiune pentru o interventie mai ferma in teren a tuturor institutiilor implicate in combaterea comercializarii de plante etnobotanice, a declarat premierul Emil Boc. Acesta a mai spus ca se lucreaza la elaborarea unui act normativ, dupa model polonez, in vederea limitarii comercializarii de plante etnobotanice. "Sunt constient ca el nu poate fi eliminat peste noapte, sunt constient ca nu vom ajunge la eradicarea completa a acestui fenomen, pentru ca, din nefericire, ceea ce specialistii mi-au spus este ca posibilitatea de multiplicare a acestor etnobotanice este nelimitata, pot sa existe combinatii nelimitate si este foarte greu sa gaseasca o formula prin care toate aceste substante sa poata fi incadrate undeva", a spus Boc.

  • "Dar doua decizii pot ajuta la strategia de combatere a fenomenului: in teren sa aiba toleranta 0 prin actiunea autoritatilor statului, iar la nivel legislativ am solicitat elaborarea unui act normativ, dupa modelul polonez, care se considera a fi cel mai bun din UE in momentul de fata si care restrange fenomenul, atat cat este cu putinta, prin limitarea substantelor care pot intra sub incidenta etnobotanicelor. Prin adoptare acestui act normativ sa mai facem inca un pas pentru ca acest fenomen sa fie tinut sub control",a adaugat premierul.

Potrivit planului adoptat miercuri, Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Sanitar Veterinara si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului vor demara actiuni pentru a combate acest fenomen, "astfel incat sa existe toleranta 0 fata de ceea ce se intampla in teren", a precizat Boc.

  • "Sunt preocupat atat ca parinte, cat si ca prim-ministru, de mentinerea sub control al acestui fenomen. Si va asigur ca impreuna cu autoritatile statului nu vom avea liniste pana cand nu ne vom asigura ca atat cat a tinut de noi am facut tot ce a fost in putinta sa pastram intacta sanatatea copiilor nostri si integritatea lor fizica si psihica", a declarat premierul Emil Boc, precizand ca Guvernul are toleranta zero fata de acest fenomen.

Emil Boc a precizat ca saptamana aceasta va avea loc o videoconferinta cu reprezentantii Guvernului in teritoriu, iar prefectilor le va fi prezentat ordinul semnat de ministrii de resort in sedinta de miercuri. "Acest act aprobat astazi, semnat de catre ministrii de resort, vizat de catre primul-ministru, va fi discutat si cu prefectii intr-o videoconferinta pana la sfarsitul acestei saptamani, urmand ca el sa fie implementat, fiecare judet avand obligatia sa raporteze fiecare masura pe care a luat-o la nivel local in vederea prezentarii lunare a unei situatii centralizate cu privire la modul in care acest fenomen este tinut sub control", a mai declarat premierul.

  • Potrivit statisticilor, Romania ocupa locul patru in Uniunea Europeana la consumul de plante etnobotanice. La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai mare consum de plante etnobotanice, de 37%, se inregistreaza in Anglia, urmat de Germania cu 15%, Olanda - 14% si Romania - 7%.

In Romania s-au inregistrat numeroase cazuri de intoxicatii severe in 2009 precum si cateva cazuri de deces. Tari precum Polonia, Suedia, Danemarca, Anglia, Germania au interzis un numar mare de substante identificate ca fiind psihotrope si psihoactive.

Vezi aici un videoreportaj HotNews.ro despre pericolul consumului de etnobotanice si riscul de infectare cu HIV