Fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac (PSD) spune ca Romania nu ar trebui sa accepte vaccinul AH1N1 pentru copii, care a fost refuzat de Polonia, apreciind ca Guvernul ar trebui sa faca publice conditiile solicitate de catre producator si sa ia in calcul reanalizarea sursei de achizitie, transmite Mediafax. In opinia lui Bazac, este "inacceptabil" ca raspunderea pentru eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului sa fie asumate politic, de guverne, si nu de catre producator.

  • "Autoritatile din Romania ar trebuie sa manifeste o precautie ridicata in ceea ce priveste achizitia tipului de vaccin pandemic destinat vaccinarii copiilor, dupa ce Polonia a refuzat vaccinul unui anumit producator, acelasi cu cel ofertat Romaniei. Ministrul Sanatatii si Guvernul ar trebui sa reanalizeze achizitia vaccinului, in conditiile in care premierul polonez a refuzat ca Guvernul sa isi asume prin contract, la cererea producatorului, responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului", se arata intr-un comunicat de luni al fostului ministru.
  • "Vaccinul este un produs medical si producatorul trebuie sa si-l asume. Este de asteptat ca aceleasi conditii sa fie impuse de catre producator si tarii noastre - Guvernul Romaniei sa isi asume responsabilitatea pentru efectele negative", continua Bazac, apreciind ca, in contextul acestor conditii contractuale de achizitie cerute guvernelor, "se nasc suspiciuni cu privire la testarea adecvata a vaccinului in cauza".
  • "Decizia de a cumpara 500.000 de doze pentru copii ramane justificata si laudabila doar daca vaccinul de import va fi disponibil mai repede decat cel produs de catre Institutul Cantacuzino", mai spune Bazac.

Fostul ministru social-democrat sustine totodata ca prezenta premierului Emil Boc la Comitetul de Gripa de la Ministerul Sanatatii nu a adus mai multa coordonare in eforturile de limitare a imbolnavirilor cu AH1N1.

Ministerul Sanatatii si Guvernul au semnat un memorandum pentru achizitionarea de la firma GlaxoSmithKline a 500.000 de doze de vaccin pandemic pentru copii cu varste intre sase luni si sase ani, a anuntat, vineri, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

Numarul cazurilor de gripa AH1N1 a ajuns la 907, cu doua cazuri severe

Numarul total al persoanelor infectate cu virusul AH1N1 confirmate in tara a ajuns la 907, dintre care 352 pacienti se afla inca sub tratament, doua dintre aceste situatii reprezentand cazuri severe, inregistrate la Radauti si Iasi, a declarat, luni, premierul interimar, Emil Boc. El a participat, impreuna cu ministrul interimar al Sanatatii, Adriean Videanu, la sedinta Comitetului de coordonare pentru supravegherea si controlul imbolnavirilor prin virusul AH1N1.

La sfarsitul sedintei, seful Guvernului a asigurat ca situatia este mentinuta sub control de catre autoritati si a recomandat din nou populatiei sa respecte regulile de igiena personala. El a amintit ca programul de vaccinare impotriva virusului AH1N1 va incepe, la nivel national, la 26 noiembrie. Boc a multumit cadrelor medicale pentru modul cum gestioneaza situatia si a asigurat ca Executivul va cauta solutii financiare pentru plata orelor suplimentare prestate de acestia.