Cele 500.000 de doze de vaccin impotriva gripei AH1N1 destinate copiilor intre 6 luni si 6 ani vor fi cumparate de la producatorul international GlaxoSmithKline, la pretul de 4,5 euro bucata, fara TVA, a anuntat, vineri, Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

"Astazi (n.r. vineri) s-a semnat Memorandumul prin care Guvernul aproba achizitionarea, de pe piata internationala, a unui numar de 500.000 de doze de vaccin pandemic pentru copii si suplimentarea fondurilor prin care va fi dublat numarul de doze produse de catre Institutul Cantacuzino. Vaccinul pentru copii va fi achizitionat de la producatorul GlaxoSmithKline, la pretul unic reglementat de UE pentru tarile din Centrul si Estul Europei, de 4,5 euro/doza, fara TVA. Acesta va fi utilizat pentru imunizarea copiilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 6 ani, categorie de risc neacoperita de vacinul produs de Institutul Cantacuzino", a precizat prof. dr. Streinu-Cercel.

Numarul cazurilor de gripa noua confirmate pe teritoriul Romaniei pana prezent a ajuns la 818. Din acestea, doar 364 de cazuri mai sunt in tratament de specialitate, restul pacientilor fiind vindecati. Din cei aflati sub tratament, cinci sunt internati in spital, restul urmand terapia prescrisa la domiciliu. In tara noastra nu s-a inregistrat niciun deces, majoritarea imbolnavirilor fiind forme usoare, cu exceptia unui singur caz sever.

Potrivit secretatului de stat, vaccinul produs in tara noastra respecta standarele internationale si este similar, din punct de vedere al modului de producere si al reactiilor adverse, cu cel impotriva gripei sezoniere.

  • Vaccinarea impotriva virusului pandemic este recomandata, dar nu obligatorie. "Orice persoana poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie sa stie si sa fie constienta ca este singura modalitate de ase proteja pe sine si pe cei din jurul sau", a tinut sa precizeze Streinu-Cercel.
  • Institutul Cantacuzino a produs pana in prezent 1.300.000 doze de vaccin, deja infiolate, si se asteapta in continuare rezultatele testelor de siguranta si eficacitate in vederea obtinerii aprobarii de punere pe piata.
  • Institutul Cantacuzino va produce pana la finele anului 2009 circa 5 milioane doze de vaccin pandemic, urmand ca in 2010 sa mai produca inca 5 milioane. Pentru cele 10 milioane de doze, costurile se ridica la aproximativ 50.000.000 lei.
  • Campania nationala de vaccinare a populatiei este preconizata sa inceapa pe 26 noiembrie. Primii vor fi vaccinati elevii (incepand cu varsta de 15 ani), studentii, personalul medical si personalul serviciilor esentiale (politie, armata). Din 4 ianuarie, vor fi vaccinati si elevii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani.
  • Se asigura, astfel, vaccinarea profilactica pentru aproximativ 40% din populatia Romaniei, conform recomandarilor OMS si CE (5% - personalul serviciilor esentiale, 35% - categoriile cele mai expuse la riscul de imbolnavire sau la dezvoltarea unor complicatii ale bolii).
  • Vaccinul impotriva virusului AH1N1 nu se va gasi in farmaciile cu circuit deschis. Vaccinul trebuie sa ajunga mai intai la grupele tinta, limitand astfel numarul de imbolnaviri.

Citeste recomandarile Ministerului Sanatatii in caz de imbolnavire cu virusul gripal AH1N1.