Filosoful Mihai Sora scrie, pe Facebook, ca duminica va merge la mitingul anuntat in Piata Universitatii, fata de ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor penale. "In clipa de fata, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democratie romaneasca decat asaltul asupra Justitiei, prin ordonante de urgenta cu dedicatie pentru oligarhi", spune Sora, conform News.ro.

Mihai SoraFoto: Facebook/ Mihai SORA

"Sa revenim la elefantii nostri. In clipa de fata, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democratie romaneasca decat asaltul asupra Justitiei, prin ordonante de urgenta cu dedicatie pentru oligarhi. Ei pot strecura un elefant sub pres ori dupa usa, in pivnita sau in pod, intotdeauna va ramane ceva pe dinafara: trompa. Si - cata vreme exista oameni care vad trompa elefantului, oameni carora le pasa de tara lor, de viitorul copiilor lor - nu este totul pierdut. Maine dupa-amiaza voi fi in Piata Universitatii", a scris Mihai Sora.

Si supravietuitori ai incendiului din Clubul Colectiv spun ca vor merge la protestele de duminica din Piata Universitatii.

Catalin Scanteie, victima a incendiului din 30 octombrie 2015, a iesit in strada si miercuri seara, impreuna cu sotia lui, Sanda, si ea victima in Colectiv.

"Am iesit in strada pentru ca ne-am saturat de hotie si coruptie. Mai grav este cand acesti corupti sunt la putere si ne conduc. Toti nelegiuitii vor fi scapati prin aceste legi, inclusiv cei vinovati de tragedia Colectiv. Se va iesi si duminica in strada, vom fi acolo, platind inca o data pretul ca traim in Romania, cerand din nou ca cei vinovati sa plateasca. Iertarea vine de la Dumnezeu, legea trebuie sa-si faca treaba", a spus Catalin Scanteie.

O alta victima din Colectiv, Tedy Ursuleanu, spune ca va iesi si ea duminica in Piata Universitatii: "Nu putem sa mai inchidem ochii. Tot ce a incercat Vlad Voiculescu sa faca lunile astea s-a dus pe apa sambetei intr-o saptamana. E deja bataie de joc. Nu pot decat sa sper ca se va ajunge la un alt noiembrie 2015, cert este ca se cere asa ceva, altfel nu vad sa se schimbe ceva, nu vad ca noii guvernanti sa sprijine mai departe populatia. Totul e pentru ei si atat. Daca nu vor sa inteleaga de buna voie, s-ar putea sa se ajunga si acolo. E puterea oamenilor, glasul si nevoile lor nu mai sunt demult ascultati".

Un nou protest fata de proiectele de ordonantele de urgenta privind gratierea si Codul penal, promovate de Ministerul Justitiei, este anuntat pe Facebook pentru duminica, la ora 17.00, in Piata Universitatii, de unde organizatorii vor sa plece in mars spre Palatul Victoria. Proteste similare sunt anuntate pentru duminica la ora 17.00 si in mai multe orase din tara: Pitesti, Piatra Neamt, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Brasov, Iasi. De asemenea, sunt anuntate mitinguri si la Copenhaga, Paris, Londra, Haugesund (Norvegia).

"Pastram ca revendicare demisia ministrului Justitiei si a sefilor partidelor guvernamentale PSD si ALDE", spun organizatorii protestului, care sustin ca ar mai trebui ceruta demisia ministrului Sanatatii, pentru anularea reformelor din domeniul pe care il administreaza, precum si demisia presedintelui CNA, pentru "lipsa de reactie la manipulari care devin din ce in ce mai agresive si pentru subordonarea politica". "Nu-l uitam pe Ciorbea", spun organizatorii.

Proteste au avut loc si miercuri seara, cand aproximativ trei mii de oameni au ajuns in mars, din Piata Universitatii, in fata sediului Guvernului, scandand "Demisia, demisia!", "DNA sa vina sa va ia!", "Jos penalii!", "La inchisoare, nu la guvernare!", "Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta!", "Hotii!", "Romania, trezeste-te!", "PSD, ciuma rosie!", "ALDE si cu PSD, aceeasi mizerie!".