"Sofia Folberth din Crit traieste acum in Germania, in casa unor nepoti. Dar se intoarce in fiecare primavara in satul ei, cam deodata cu pasarile calatoare. Se aseaza in casuta din curtea bisericii si ia la puricat fiecare colt de sat, sa vada ce mai e la locul lui." Asa incepe cartea "Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi", lansata de jurnalista Ruxandra Hurezean la saptamana Haferland, cel mai important eveniment dedicat culturii sasesti din Transilvania. Lansarea a avut loc la fortificatia Bisericii Evanghelice din Crit (judetul Brasov), in prezenta Sofiei Folberth (94 de ani), cea mai batrana sasoaica ramasa in Crit, a ambasadorului Romaniei la Berlin, Emil Hurezeanu, si a ambasadorului Germaniei la Bucuresti, Werner Hans Lauk.

Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasiFoto: Saptamana Haferland
  • O monografie neobisnuita

In limba germana, Crit-Deutschkreutz inseamna "Crucea germana". "Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi" este prima monografie romaneasca a satului Crit-Deutschkreutz si este un proiect finantat de Fundatia Michael Schmidt.

Biserica fortificata si casa parohiala din Crit

Ruxandra Hurezean spune insa ca nu este vorba despre o monografie obisnuita: "Eu ca jurnalist primesc foarte multe monografii. Aproape ca nu se pot citi monografiile si este pacat, pentru ca si alte comunitati din Romania au istorii fabuloase. Dar stilul in care se scriu monografiile omoara povestea, tot interesul pentru ele. Si atunci am zis ca o sa adopt un alt stil pentru a scrie aceasta monografie. Este povestea de viata a acestei comunitati, asa cum traia ea acum 100 de ani si asa cum doamna Sofia si-o aminteste. N-am scapat nimic: de la felul in care se faceau hainele cu care se imbracau, la felul in care se nasteau copiii, la cum se folosea abatorul satului, cum ajungeau medicii aici, cum se organizau de la biserica la scoala si la leaganul unui copil, absolut totul am discutat cu doamna Sofia. Povestea intreaga este in aceasta carte."

  • Prima intalnire a Ruxandrei Hurezean cu sasii: Hans din Richis

Ruxandra Hurezean si-a amintit, la lansarea cartii, ca "s-a intalnit" pentru prima oara cu sasii in anul 2008, cand l-a vizitat pe Hans din Richis: "Era singurul sas care mai traia acolo. Articolul l-am scris pentru Hotnews si a avut foarte mare succes la vremea respectiva." (citeste aici articolul"Trista poveste a ultimilor sasi din Transilvania. Fabula lui Hans despre iezenul fugarit de vulpe", de Ruxandra Hurezean).

Lansarea cartii "Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi"

Ruxandra Hurezean spune acum ca "In momentul in care te intalnesti cu cineva si constati ca universul lui te intereseaza, devine o datorie sa nu treci pe langa si sa consemnezi. Face parte din fisa postului nostru de jurnalisti."

"Mi-am dat seama ca nu sunt singura care se intoarce cu privirea spre cei care aproape ca nu mai sunt. Este nu doar un subiect jurnalistic de interes, dar este si o datorie de constiinta sa ii cunoastem, sa ne apropiem de ei si sa vedem ce mai putem face ca sa nu pierdem chiar totul."

  • Doamna Sofia si cateva saptamani de povesti in sacristia bisericii din Crit

Au urmat alte reportaje despre sasi, adunate in cartea"Povestea sasilor din Transilvania, spusa chiar de ei".

Asa a intalnit-o Ruxandra Hurezean pe Sofia Folberth (94 de ani), cea mai batrana sasoaica ramasa in Crit.

Ruxandra Hurezean si Sofia Folberth la lansare

"Am intalnit-o pe doamna Sofia si dupa o vreme in care am stat de vorba, mi-am zis ca ar fi o foarte mare pierdere sa nu consemnez ce spune. Au fost cateva saptamani in care am stat in sacristia bisericii din Crit si am inregistrat vreo 30 de ore de discutii cu doamna Sofia, am cautat in arhive si din toate astea a iesit o carte."

Ruxandra Hurezean povesteste, in cartea"Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi", ca a inceput sa asculte istoria satului Crit spusa de Sofia Folberth cand aceasta avea 93 de ani, "intr-o toamna frumoasa, in sacristia bisericii din Crit". Doamna Sofia "face munca de ghid in biserica evanghelica in care a intrat acum aproape o suta de ani si-n jurul careia s-a dus toata viata ei si a satului".

Astazi, doamna Sofia "povesteste turistilor, studentilor, elevilor de scoala, povestea lor, povestea satului. O spune pe indelete, sa nu uite nimic, si la sfarsit incuie usa cu cheile si se retrage in lumea amintirilor pe care nu vrea sa le piarda".

Interiorul bisericii din Crit

Din povestile spune de doamna Sofia in sacristia bisericii din Crit s-a nascut cartea "Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi".

"Pe masura ce o ascultam si luam notite, rasfoiam caietele de judecata, regulamentele si insemnele din arhivele aflate in biserica, mi-am dat seama ca istoria acestui sat nu este doar o poveste de viata, nu este doar istoria unei comunitati aproape disparute, ci si un bun exemplu de buna guvernare, demn de studiat in universitati", mai povesteste Ruxandra Hurezean, in monografia satului Crit.

Autoarea cartii a lansat si un apel odata cu lansarea monografiei: "Datoria noastra de solidaritate fata de sasii din Romania este sa punem umarul sa tinem de zidurile care cad, pentru ca daca ei au carat pietre sute de ani ca sa le faca, ar trebui sa punem si noi astazi cate o piatra. Sa incercam sa facem proiecte concrete pentru aceste sate, pentru ca ne apartin si noua si sunt si responsabilitatea noastra."

  • Emil Hurezeanu: Aceasta carte spune mai multe despre Transilvania si despre cultura noastra comuna decat un mare tratat de istorie

Emil Hurezeanu, ambasadorul Romaniei la Berlin, a scris prefata cartii "Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi", sub titlul "Trecutul este o alta tara".

La lansarea din cadrul saptamanii Haferland, Emil Hurezeanu a explicat de ce o astfel de carte capteaza cititorul:

"Istoria nu e doar repetitiva, a marilor personalitati, a popoarelor, sau nu doar a lor. E si a micilor intamplari. Si asta e microstoria, care tine de istoria unui sat, a unei asezari, a unui personaj care trece dintr-o lume in alta. De exemplu, Martha Bibescu face mai mult pentru istoria Romaniei in microstoria ei biografica. Sau aceasta carte despre un singur sat din arhipelagul ardelenesc spune mai multe despre Transilvania si despre cultura noastra comuna aici decat un tratat mare de istorie de la Universitatea din Cluj de pe vremuri. Te capteaza o astfel de carte pentru ca e vorba si despre o marturie nemijlocita si e vorba si de detalii foarte atasante."

  • Michael Schmidt: Cei care au fost in aceste sate, dar nu au trait aici, poate invata ceva din aceste povestiri

Michael Schmidt, sas originar din satul Crit, om de afaceri de succes si presedintele Fundatiei Michael Schmidt, spune ca "Aceste amintiri ale doamnei Sofia Folberth nu cred ca sunt specifice numai localitatii Crit. Poate nu in toate satele, dar in majoritatea lor, aceste obiceiuri despre care se vorbeste in aceasta carte au fost obiceiurile satelor din Transilvania. Cei care au fost in aceste sate, dar nu au trait aici, poate invata ceva din aceste povestiri."

Ruxandra Hurezean si Michael Schmidt la lansare

Fundatia Michael Schmidt a fost si este implicata in numeroase proiecte de sustinere a valorilor culturale ale comunitatii de sasi din Transilvania: restaurarea orgii bisericii din Crit, finantarea filmului "Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp", reconstruirea casei parohiale din Crit dupa planurile initiale si organizarea Festivalului Saptamana Haferland - unul dintre cele mai mari evenimente dedicate culturii sasesti din Transilvania, care se desfasoara anual in mai multe localitati din judetele Brasov si Mures, printre care Saschiz, Rupea, Bunesti, Crit, Viscri, Fiser, Mesendorf si Roades.

Fundatia Michael Schmidt este implicata, de asemenea, si in proiecte de sustinere a invatamantului in limba germana de care beneficiaza studentii care vor sa devina invatatori si profesori de limba germana.