"A fost un an indarjit, colaborari grele, dificile, dar sper ca la sfarsitul anului voi dormi linistita, am facut treaba buna." M-am intalnit cu regizoarea Carmen Lidia Vidu la inceput de noiembrie si am gasit-o entuziasmata dupa ce terminase lucrul la primul ei film - "O scurta istorie Astra Film" - un documentar animat ce marcheaza aniversarea de 20 de ani a Festivalului International de film documentar de la Sibiu. Dupa 8 luni de lucru la primul ei film, Carmen Lidia Vidu isi pregateste revenirea in teatru: pe 14 decembrie are la Constanta premiera spectacolului "Cantec de leagan" cu actrita Mirela Pana, un poem vizual realizat cu ocazia anului Maria Tanase. Iar la inceput de 2014, revine la Teatrul Odeon cu "Pescarul si sufletul sau", un spectacol "cu o sirena" pe care vrea sa il faca pentru ca "am eu ceva de spus".

Carmen Lidia ViduFoto: Arhiva personala

In interviul acordat Hotnews.ro, cel mai important regizor de teatru multimedia din Romania spune povestea din spatele primului film din cariera sa, de ce crede ca majoritatea festivalurilor mari din tara noastra sunt insotite de o "promovare comunista, obosita" si de ce regizorii de teatru din Romania "ar trebui sa mai creasca un pic, sa fie mai curajosi, sa mai inventeze. Toata lumea acum e in zona asta multimedia si toti incearca sa fie actuali si sunt depasiti. Ar trebui sa faca niste spectacole mai dure ca impact si nu se intampla in acest moment."

Interviu cu regizorul Carmen Lidia Vidu - partea I:

Cunoscuta pentru specacolele de teatru, Carmen nu isi propusese sa faca si film si marturiseste ca "nu am stiut in ce ma bag", cu toate ca "Imi place sa ma uit la film, eu ma uit la filme si nu merg la teatru." La capatul celor 8 luni in care a lucrat la "O scurta istorie Astra Film" spune insa ca "E un film in toata regula, sunt foarte mandra de el". "Nu stiu cate ore am dormit in 8 luni de zile, am slabit cateva kilograme dar intre timp le-am pus la loc", glumeste ea.

Luna decembrie se anunta si ea incarcata. Pe 14 decembrie are la Constanta premiera spectacolului "Cantec de leagan" cu actrita Mirela Pana, un spectacol-poem realizat cu ocazia anului Maria Tanase. Tot in decembrie, videoclipul "Hotel California", realizat pentru trupa Noblesse Oblige, participa la Festivalul International de Film Experimental de la Bucuresti (BIEFF 2013).

Interviu cu regizorul Carmen Lidia Vidu - partea a II-a:

Despre "O scurta istorie Astra Film", Carmen Lidia Vidu povesteste ca "Credeam ca fac un making-of care nu e film, e un produs publicitar, atata tot, e un spot un pic mai mare. Chiar nu stiam ca o sa aiba 30-40 de minute, chiar credeam ca o sa iau franturi de materiale interesante, o sa le leg si o sa scriu . Nu vreau sa ma laud, vreau doar sa spun ca am avut un feedback bun si asta e fantastic pentu mine. Ca sa nu zic ca doar e o implinire pentru mine, dar e un produs aristic mediocru. Chiar cred si am confirmarea din partea unor oameni puternici din punct de vedere artistic ca e un lucru bine facut, nu doar un film de comanda, cum ar fi putut sa fie".

"Chiar am primit laude. Au venit in timpul festivalului la mine oameni cu care eu m-am mai intalnit din 2006 pana acum, oameni cu care ma salutam, ne mai intrebam , chestii din astea superficiale, dar de data asta au venit la mine si m-au felicitat. Mi-au spus - pentru ca pe langa acest film am facut si spotul festivalului pentru juniori si festivalul mare, pachetul grafic - si chiar mi-au spus ca niciodata festivalul nu a avut un pachet grafic atat de bine realizat."

O scurta istorie Astra Film - primele 15 minute ale filmului:

Desi colaboreaza cu Astra Film din 2006, Carmen Lidia Vidu nu se fereste sa arate cu degetul "promovarea comunista, obosita" care insoteste majoritatea festivalurilor mari din Romania: "Aveam o neplacere vizavi de faptul ca atat Festivalul Astra, Festivalul National de Teatru si alte festivaluri, Festivalul de la Sibiu de Teatru. Domnule, cand le aud cum se promoveaza - 4 mii de spectacole in 3 sali, 200 de mii de chiloti, 400 de actori, 50 de tari... Ce-i asta, balci? Avem mere, pere, tigari si whisky, sau ce-i asta? Atata pot? Sa insire... Sunt promovate niste cifre, ne dam mari. Asta-i o promovare comunista, din aia obosita!"

Ea atrage atentia ca "Nu se investeste in om, in calitatea lui, in CV-ul lui. Domne, il am pe asta ca-i bun. Nu, il am pe asta si oricum asta nu conteaza, pentru mine conteaza ca am 30 de sali. Eu nu inteleg cum se promoveaza festivalurile astea. N-avem nimic puternic, dar avem 500 de actori si 4 sali. Uau! Aceleasi? Ca anul trecut, ca acum 2 ani, ca acum 100 de ani? Dar nu tine de promovare, tine de felul in care cei care organizeaza se raporteaza la cei pe care ii organizeaza. Nu le dau credit, nici regizorului, nici spectacolului, se tot lauda cu Andrei Serban, sau cu Maniutiu, sau cu Purcarete, dar sunt aceiasi. Nu mentioneaza de ce sunt ei valorosi. Sunt valorosi! Dar ajuta-ma, da-mi o informatie. Sa stiu ca ala-i valoros fiindca... Eu care fac festivalul ma zbat foarte mult sa fac rost de bani, de la sponsori, de la minister, sa aduc niste nume mari. Pentru ce ma zbat daca dupa aceea nu ma laud? Nu vreau sa le fac niciun deserviciu, dar in acelasi timp trebuie sa isi spuna cineva parerea. Eu vreau in continuare Astra sa ma cheme sa colaborez, Doamne fereste, dar e o chestie de ciuda."

Noblesse Oblige - Hotel California (Regia: Carmen Lidia Vidu):

Dupa colaborarea cu Astra Film, Carmen Lidia Vidu isi pregateste revenirea in teatru, dupa aproape 3 ani de la premiera "Micului print" de la Odeon: spectacolul sau "Cantec de leagan" va avea premiera pe 14 decembrie la Constanta, iar la inceputul anului viitor incepe repetitiile la Odeon, la "Pescarul si sufletul sau".

Lucreaza rar in teatru pentru ca o face numai atunci cand are ceva de spus: "As vrea sa fac teatru, dar trebuie sa imi gasesc locul. Trebuie sa ma reinventez, nu pot sa ma repet. Am impresia ca teatrul in Romania... acum s-ar putea sa fac o super-aroganta, dar ma uit la foarte multe spectacole si am impresia ca eu asta am facut din 2004-2005 si ca ei de-abia acuma fac. Si ca ar trebui sa se miste un pic mai repede, ca s-a spus ceea ce ei spun acum. Ii scrisesem lui Marius Manole intr-o zi: Marius, am impresia ca spectacolele pe care le vad acum sunt oarecum niste copii ale spectacolelor noastre de la Green Hours - Bitter Sauce si I hate Helen de la ArCuB si Privighetoarea si trandafirul si asa mai departe. Toata lumea asta acum e in zona multimedia si toti incearca sa fie actuali si sunt depasiti. Ar trebui sa faca niste spectacole mai dure ca impact si nu se intampla in acest moment in Romania."

"Ii spuneam lui Manole ca aceste spectacole sunt... sunt spectacole bune, nu spun ca sunt epigoni sau asa, sunt spectacole foarte bune, dar ca formula artistica regizorala... Cred ca domnii regizori ar trebui... Adica avem actori buni si deja nu mai poate nimeni sa comenteze asta. Regizori... sa mai creasca un pic, sa fie mai curajosi, sa mai inventeze."

Mes Quins - Lasati-ma sa trec, sunt artist! (Regia: Carmen Lidia Vidu):

Citeste si: