Bugetul Institutului Cultural Roman (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetara, la 28,5 milioane de lei, in conditiile in care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, avand in prezent un deficit si neputandu-si desfasura in continuare proiectele, relateaza Mediafax.

La rectificarea bugetara, Guvernul a redus bugetul ICR pe 2012, de 43 de milioane de lei, cu 14,5 milioane de lei, taierile fiind operate la bunuri si servicii - 13,5 milioane de lei, cheltuielile de personal - 1 milion de lei - si deplasari - 47.000 de lei.

Astfel, ICR ar trebui sa se incadreze pana la sfarsitul anului intr-un buget de 28,5 milioane de lei - bani care au fost deja cheltuiti -, avand un deficit de 5 milioane de lei.

In acedste conditii, institutul nu-si va mai putea desfasura proiectele programate pana la sfarsitul anului, fiind afectate, printre altele, si pregatirile pentru participarea Romaniei in calitate de tara invitata de onoare la Salonul de Carte de la Paris din 2013. ICR deschisese o linie speciala de finantare pentru realizarea cat mai multor traduceri din literatura romana in franceza, pentru standul Romaniei de la Paris pe care il organizeaza anul viitor, insa nu vor mai exista fonduri pentru aceasta, a precizat pentru Mediafax secretarul general al ICR Dan Croitoru.

"Situatia e dezastruoasa", a mai spus acesta, precizand ca vor fi anulate foarte multe proiecte, avand in vedere faptul ca cele 18 filiale ICR din strainatate organizau fiecare 1 - 2 evenimente pe saptamana.

  • Ministerul Finantelor anuntase ICR, pe 18 iulie, ca urmeaza sa i se reduca bugetul aprobat pentru 2012 cu 14,5 milioane de lei.

Pe de alta parte, pe 2 august, in cadrul unei conferinte de presa in care conducerea ICR si-a anuntat demisia, presedintele institutului Horia Roman Patapievici a spus ca a discutat cu ministrul Finantelor Florin Georgescu, care a promis ca va sustine la Guvern ca reducerea sa se faca la mai putin de jumatate, pentru ca ICR sa mai aiba buget pana la sfarsitul anului pentru a-si onora angajamentele. Potrivit lui Patapievici, conducerea ICR si-a amanat demisia pentru a rezolva aceasta problema si a negocia o reducere bugetara mai mica pentru ca partenerii straini ai institutului sa nu spuna: "Cine sunt romanii? Astia care promit si nu fac".

Guvernul a adoptat, pe 13 iunie, Ordonanta de Urgenta 27, prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativa a institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.

Conducerea operativa a ICR era asigurata de Horia Roman Patapievici - presedinte - si Tania Radu si Mircea Mihaies - vicepresedinti.

Pe 3 iulie, Gheorghe Iancu, care a sesizat Curtea Constitutionala in cazul OUG nr. 27/2012, a fost revocat din functia de Avocat al Poporului. Functia a fost preluata interimar de Valer Dorneanu.

Premierul Victor Ponta a spus despre ICR ca era o institutie "mult prea politizata" si a acuzat "o lipsa de transparenta totala" in cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din aceasta tara nu ma va convinge ca este mai democratic sa lasi o institutie cu bani publici sa fie condusa de un singur om decat sa fie controlata de o institutie cum este Senatul, unde sunt toate fortele politice", a spus Ponta.

El a mai sustinut ca liderii grupurilor parlamentare PSD - PNL nu intentioneaza sa il schimbe pe Horia-Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Roman, ci sa asigure transparenta in cheltuirea banilor publici, iar "agitatia" creata pe aceasta tema releva ca cineva are ceva de ascuns.

Conducerea ICR si-a argumentat "pozitia de principiu" de a ramane sub autoritatea Presedintiei, referindu-se la experienta audierilor sale in Comisia de cultura a Senatului, unde "atmosfera era dominata de un nationalism inversunat si obtuz" si toate discutiile erau politizate, si prin faptul ca presedintele, spre deosebire de un senator, trebuie sa fie neutru din punct de vedere politic si ar avea mai mult de pierdut in ochii opiniei publice, decat de castigat daca ar interveni discretionar in programele ICR.

Mii de artisti si oameni de cultura dintre cei mai cunoscuti, ca Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Cristi Puiu, Oana Pellea, Mircea Cartarescu, Herta Muller, Lucian Pintilie, Andrei Serban, dar si oameni de afaceri din Romania, jurnalisti, inclusiv de la prestigioase publicatii straine, organizatii artistice, colaboratorii si publicul ICR din tara si din strainatate au cerut ca Guvernul sa revoce aceasta ordonanta, considerand-o un act de politizare a ICR si sustinand falsitatea acuzatiilor de lipsa a transparentei si politizare de care ar fi dat dovada institutia. Nu au lipsit manifestarile in strada, cea mai ampla - "Miscarea papioanelor" - avand loc pe 18 iunie la sediul ICR, cu participarea catorva sute de oameni.