Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, si-a anuntat, joi, demisia din functie, impreuna cu cei doi vicepresedinti, Tania Radu si Mircea Mihaies, invocand schimbarea misiunii Institutului si a subordonarii politice fata de Senat. "Fata de aceasta modificare dramatica, fata de aceasta lovitura adusa culturii romane, conducerea ICR intelege, in semn de protest, sa isi dea demisia", a afirmat Patapievici.

Horia-Roman PatapieviciFoto: Agerpres

Din declaratiile lui H.R. Patapievici:

  • Scopul acestei conferinte este acela de a expune motivele pentru care ne prezentam o demisie de protest
  • In viziunea guvernului Ponta, in 2012 arhitectura care a permis constructia autonomiei ICR afecteaza sentimentul de apartenenta la natiunea romana a celor stabiliti in strainatate.
  • In ciuda acestui enorm val de solidaritate, guvernul a mers mai departe. Luarile de pozitie ale poltiicienilor aflat la putere au mers mai departe, mai mult, s-au facut calomnii, s-a spus despre noi ca suntem "o institutie de propaganda personala".
  • Nu am uzat niciodata de prerogativele functiei mele de demnitar. Ce voi preda mai departe nu va fi o uzina, ci va fi masina pe care am mostenti-o de la augustin buzura, predecesorul meu.
  • Conducerea ICR-ului a refuzat sa mearga cu clasa business in deplasari. Am cheluit cu responsabilitate banul public.
  • Sufletul nostru este european, suntem sau romani europeni, sau romani deloc.
  • Ne-am uitat in jur si am plecat de la constatarea ca nimeni nu si mai amintete de noi. Societatea romaneasca a fost calcata in picioare si ruptura fata de pietele culturale capitaliste era profunda, pietele culturale de referinta sunt si pietele identitare. Identitatea nu poate fi gandita fara dezbatarea filosofica, religioasa si ideologica.
  • Am definit ICR ca un mediator flexibil. Asta a insemnat punerea in contact a artistilor din cele doua zone.
  • Mesajul a fost: "nu faceti propagana culturii romane. Astazi statele nu mai fac propaganda".
  • Vestea buna este ca am reusit.
  • Veste aproasta este ca acest lucru, in acest moment, prin vointa parlamentului guvernului si CCR s-a incheiat. Fata de aceasta modificare dramatica, fata de aceasta lovitura adusa culturii romane, conducerea ICR intelegem in semn de protest sa ne dam demisia.
  • Despre propaganda nationalista culturala: Chiar daca admintem ca obicetivele nationalistilor sunt corecte, nationalistii niciodata nu au reusit sa atinga obiectivele adevartilor patrioti. 
  • 50% din activitatile noastre s-au facut prin cooperare. Ceea ce inseamna ca nu te duci tu si platesti tot pentru un eveniment, asta este o abordare standard, proasta. Din 5 evenimente organizate, unul era gratuit.

Horia-Roman Patapievici afirma, recent,ca "aceasta schimbare a statutului ICR consta in transformarea lui intr-un soi de agentie nationala de propaganda".

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, marti, cu majoritate de voturi, ca este constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului. Judecatorii au respins sesizarea de neconstitutionalitate a Avocatului Poporului asupra OUG 27/ 2012 privind unele masuri in domeniul cultural.

"Misiunea Institutului Cultural Roman va consta doar in intarirea identitatii nationale a romanilor din afara granitelor, prin preambulul ordonantei de urgenta care a fost declarata constitutionala astazi si prin afirmatii ale celor care au fost la originea acestei schimbari, de exemplu ministrul Culturii, Hasotti", a spus marti Patapievici, citat de Agerpres.

In opinia acestuia, desi numele ramane, institutia pe care a construit-o "a murit".

Patapievici considera ca 'aceasta schimbare a statutului ICR consta in transformarea lui intr-un soi de agentie nationala de propaganda'.

"Nimeni din afara, in afara de partenerii nostri si care ne considera partenerii nostri de incredere - Consiliul Britanic, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura, nimeni din strainatate nu va mai recunoaste in viitor ICR, institutia partenera pentru programele pe care noi le-am dezvoltat in ultimii sapte ani", a spus Patapievici.