"Degeaba ne dam cu fundul de pamant noi, astia de dreapta. Romania moderna este creatia Bratienilor"

Trecerea lui Petre Tutea de la marxism la legionarism

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Miercuri, 21 decembrie 2011, 9:52 Actualitate | Cultură

Petre Tutea, filosof
Foto: Agerpres
Initial adept al stangii, Petre Tutea s-a "dumirit" (dupa cum spunea Nae Ionescu), caci "cine, la 20 de ani, nu este de stanga, nu are suflet! Cine, la 40, mai este de stanga, acela este imbecil!" Trecerea la legionarism avea sa ii aduca 13 ani de detentie in inchisorile comuniste. Avea sa moara insa ca membru in cadrul PNL. Motivul controversatei inrolari: din delicatete. ("Daca a urcat pana la mine ditamai animalul, din delicatete... i-am semnat adeziunea". Era vorba de Dan Amedeo Lazarescu, cel care se dusese sa-i ceara adeziunea. Tutea locuia la ultimul etaj, iar in ziua respectiva nu functiona ascensorul).

Pe vremea cand se afla in centrul de reeducare de la Aiud, directorul inchisorii ii ceruse sa-i renege pe Bratieni si pe Iuliu Maniu: "Tu nu vei accepta niciodata sa vorbesti de rau legionarii. Dar uite, iti dau o tema mai usoara: voi tot ati fost impotriva partidelor istorice, ei bine, critica-i pe aceia!" Raspunsul lui: "Nu ne-ar fi oare noua rusine sa-i criticam pe unchesii astia care au facut Romania Mare noi, care o lasam mai mica?"

 • Celebra intalnire cu Nae Ionescu
 • De vorba cu legionarul Corneliu Zelea Codreanu
 • Adept al introducerii duelului la romani
 • Marea problema a dreptei: latura economica
 • Ciudatenii: desi legionar, Tutea si-a pastrat functia publica, intr-o vreme cand Antonescu "dadea cu legionarii de pamant"

Citeste si:


Marxist convins, lauda bolsevismul

Petre Tutea a fost de stanga initial, scriind chiar la revista "Stanga", impreuna cu Alexandru Zahia, cu Petre Pandrea si cu V.V. Stanciu.

Istoricul Lucian Boia despre revista "Stanga": "Frecvent apare semnatura lui P. Boteanu, pseudonimul lui Petre Tutea; se afirma ca marxist convins care isi exprima "increderea in devenirea sociala, asa cum a fost formulata de parintele socialismului modern" si denunta statul burghez, definit ca "minoritatea posedantilor constienti si organizati in scopul exploatarii muncitorilor de toate categoriile si taranilor, adica a majoritatii."

 
Se afirma ca marxist convins. Are cuvinte de lauda la adresa bolsevismului, "o noua sinteza in care scopurile statului se identifica pentru prima data in istoriecu aspiratiile maselor".
 
 
Istoricul Lucian Boia despre Petre Tutea
cu aspiratiile maselor". Asa arata primii pasi ai lui Tutea spre devenirea lui de om... de dreapta" (Lucian Boia, "Capcanele Istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950", p. 41-42, ed. Humanitas, 2011)


"Dumirirea" unui om initial de stanga

La un moment dat, pe cand se afla in Germania, se spune ca s-ar intalnit cu celebrul Nae Ionescu. Inconjurat de studentii aflati acolo la studii, Nae Ionescu l-ar fi intrebat: "Ei, Petrache, tot de stanga, tot de stanga?" Raspunsul sfios al lui Tutea: "Nu, domnule profesor, acum am evoluat, sunt si eu de dreapta". "Petrache, Petrache, de cand esti in Germania, ai uitat buna limba romanesca, fiindca in romaneste nu se spune "am evoluat"." Stupefiati, tinerii l-au intrebat: "Dar cum se spune?" "M-am dumirit", le-a replicat Nae Ionescu.

Ion Papuc (scriitor): "Tutea avea o vorba faimoasa a unui om politic francez: "Cine, la 20 de ani, nu este de stanga, nu are suflet! Cine, la 40, mai este de stanga, acela este imbecil!" Deci el s-a "dumirit" si s-a orientat. Insa nu era un dogmatic, pentru ca, spre exemplu, a murit ca membru al Partidului National Liberal".


Un "viraj" brusc spre dreapta

 
Tutea avea o vorba faimoasa a unui om politic francez: "Cine, la 20 de ani, nu este de stanga, nu are suflet! Cine, la 40, mai este de stanga, acela este imbecil!"
 
 
Ion Papuc, scriitor
In 1935 aparea "Manifestul revolutiei nationale", document semnat si de Petre Tutea si incadrat la extrema dreapta. In cele 100 de pagini, autorii se aratau impotriva Occidentului (care a subordonat Romania politic si economic), impotriva democratiei (caci democratia nu a gasit nici o formula, fiind "haosul"), impotriva liberalismului, impotriva conservatorismului, impotriva boslevismului. Era astfel propus un nationalism, dar nu unul traditional, ci "noul nationalism".

Apartenenta lui Tutea la Miscarea Legionara avea sa il tina vreme de 13 ani in puscariile comuniste. A fost inchis intre 1948 si 1953 si, din nou, intre 1956 si 1964.


A murit ca membru in PNL. Respect pentru partidele istorice

A fost intrebat spre sfarsitul vietii, de catre un ziarist, despre trecerea destul de controversata la PNL: "Cum se poate ca dumneavoastra, om de dreapta, ati ajuns membru al PNL?" Si a raspuns: "Daca a urcat pana la mine ditamai animalul, din delicatete... i-am semnat adeziunea". "Animalul" era Dan Amedeo Lazarescu, cel care se dusese sa-i ceara adeziunea. Tutea locuia la ultimul etaj si se pare ca in ziua respectiva nu functiona ascensorul.

Ion Papuc: "Adevarul este ca avea mare pretuire pentru liberalii romani. Care liberali romani, trebuie sa recunoastem, nu mai erau rosiii de pe vremea lui Eminescu. Negustorii de la 1848 se modificasera, devenisera boemi si oarecum luasera locul Partidului Conservator. Si, deci, liberalismul acela la care se referea Petre Tutea nu mai era un liberalism de stanga. De altfel, el imi spunea: "Degeaba ne dam cu fundul de pamant noi, astia de dreapta. Romania moderna este creatia Bratienilor".

 
Avea o mare pretuire pentru liberali. Imi spunea: "Degeaba ne dam cu fundul de pamant noi, astia de dreapta. Romania moderna este creatia Bratienilor".
 
 
Ion Papuc, scriitor
La reeducarea de la Aiud, colonelul Craciun (directorul inchisorii) i-a cerut sa-i renege pe Bratieni si pe Iuliu Maniu. Colonelul Craciun ii propusese aceasta tema de dizertatie acolo tocmai pentru ca, "tu nu vei accepta niciodata sa vorbesti de rau legionarii [asta li se cerea detinutilor: sa-si renege convingerile]. Dar uite, iti dau o tema mai usoara: voi tot ati fost impotriva partidelor istorice, ei bine, critica-i pe aceia!" Si atunci Petre Tutea a raspuns: "Nu ne-ar fi oare noua rusine sa-i criticam pe unchesii astia care au facut Romania Mare noi, care o lasam mai mica?"

Demostene Andronescu (fost detinut politic), despre sarbatorirea a 100 de ani de la nasterea lui Petre Tutea: "Nu au fost decat cativa liberali: i-am recunoscut pe Balaceanu-Stolnici si pe Crin Antonescu. Pentru ca se apropiau alegerile, acestia veneau de fapt in propaganda electorala. Voiau sa si-l revendice pe Tutea. De altfel, in luarile de cuvant care au urmat, se laudau ca Petre Tutea este liberal, moment in care a intervenit, cam intempestiv si nitel dur, prietenul meu, Marcel Petrisor, punand lucrurile la punct".


Tutea - un om de dreapta

 
In Aiud, colonelul Craciun ii spusese sa-l ponegreasca si pe Cioran, ca si pe Maniu si pe ceilalti.

Dar i-a zis atunci Tutea colonelului Craciun: "ma bat eu cu el in familie, spun despre el ce si cum, dar nu in fata dumneavoastra".
 
 
Marcel Petrisor, fost detinut politic
Ion Papuc: "Am avut curiozitatea sa-l intreb in ce sens, cum era de dreapta. Si mi-a spus: "Am fost inalt functionar de stat si ne erau interzise apartenentele politice. Dar am fost de dreapta". Si-si amintea cu mare incantare ca la Carmen Sylva, la tabara legionara, o noapte intreaga a vorbit cu Corneliu Zelea Codreanu ca, atunci cand vor veni la putere, sa introduca duelul la romani. Pentru ca, spunea el, bacanul (astea era unitatea minima de demnitate umana), daca are o problema in legatura cu sotia lui, va iesi in zori la liziera padurii si-si va regla, prin duel, situatia prestigiului personal".

Marcel Petrisor (fost detinut politic): "In ceea ce priveste apartenenta lui la Miscarea Legionara, a fost "sef de cuib". Nu numai ca a fost "sef de cuib", dar spunea si de altii care au fost.

La un moment dat aparuse un interviu al lui Cioran la Paris, acordat unui intervievator neamt, in care Cioran ponegrea legiunea si spunea ca sunt niste neinspraviti, o adunatura de ofiteri deziluzionati. "Pe dracu", zice. "Cioran asta face si el concesii ca sa-i publice cartile". De fapt, asa a si fost. Prima reactie cand i-am aratat interviul: "Mama lui de negustor. Este un macedon din asta care are o branza intr-o mana si viata in cealalta: isi da viata pentru branza, dar nu-si da branza pentru viata".

In Aiud, colonelul Craciun ii spusese sa-l ponegreasca si pe Cioran, ca si pe Maniu si pe ceilalti. Dar i-a zis atunci Tutea colonelului Craciun: "ma bat eu cu el in familie, spun despre el ce si cum, dar nu in fata dumneavoastra".


Paradoxurile dintre legaturile lui Petre Tutea cu politicul

 
Din alte puncte de vedere, dispretuia America profund, caci zicea: "Acolo sunt foarte eficienti, numai ca il evoca pe Dumnezeu doar ca sa le binecuvanteze pravaliile". Dar au o forta economica.
 
 
Razvan Codrescu, poet si eseist
Razvan Codrescu (poet, traducator si eseist): "Curios este ca Petre Tutea era functionar in minister si apreciat ca profesionist, ca tehnocrat. Dar atunci cand Antonescu a dat de pamant cu legionarii in 1941, dupa asa-zisa "rebeliune legionara", legionarii au fost scosi din toate functiile publice, prigoniti, bagati in inchisori, trimisi pe front pe linia intai. Desi astazi este numit "Tutea legionarul", Tutea n-a patit nimic atunci. A ramas mai departe, in postul pe care-l avea in minister, pe toata durata guvernarii antonesciene. Ba chiar a fost sub comunisti pana in 1948, cand este dat afara de Gheorghiu-Dej din Ministerul Economiei.

Dar moare in 1991, iata - liberal! Un paradox foarte mare, de neinteles pentru foarte multi tineri care gravitau in jurul lui si care erau interesati de omul de dreapta Petre Tutea (legionar sau nu). Asta in timp ce liberalismul, in constiinta noastra actuala, s-a indepartat foarte mult de la linia dreptei. Sigur, liberalismul pe care si-l asumase Petre Tutea, nu seamana cu pseudo-liberalismul de astazi, care este mai aproape de social-democratie. Prin urmare, nu liberal in felul vremurilor noastre a murit Petre Tutea, ci era vorba de un alt liberalism, care fusese, in viziunea lui, motorul intregii civilizatii moderne".


Marea problema a dreptei: latura economica

 
Desi astazi este numit "Tutea legionarul", Tutea n-a patit nimic atunci. A ramas mai departe, in postul pe care-l avea in minister, pe toata durata guvernarii antonesciene.

Ba chiar a fost sub comunisti pana in 1948, cand este dat afara de Gheorghiu-Dej din Ministerul Economiei.
 
 
Razvan Codrescu
Razvan Codrescu: "Marea problema a dreptei a ramas, pana astazi, problema economica. De aceea, Petre Tutea era un privilegiat, caci avea perspectiva acestor lucruri printre oamenii de dreapta. Pentru ca poporul cere, vrea sa-i dai, vrea sa-i rezolvi problemele imediate.

Dreapta vine cu traditia, cu cultura, cu spiritualitatea, cu nobletea, cu morala. Si cand e vorba de problema economica ce faci, faci corporatism? Asta e singura doctrina de dreapta, autentica din punct de vedere economic, care s-a conturat in secolul XX. Prin urmare, esti de dreapta, dar pana la urma trebuie sa vii cumva la metodele functionale ale liberalismului sub aspect economic, daca vrei sa subzisti.

Petre Tutea dadea ca exemplu America, pe care din alte puncte de vedere o dispretuia profund, caci zicea: "Acolo sunt foarte eficienti, numai ca il evoca pe Dumnezeu doar ca sa le binecuvanteze pravaliile". Dar au o forta economica".


Trei formule spuse despre Petre Tutea
 • "un taran imperial"
 • "un Socrate al romanilor"
 • "romanul absolut"


Petre Tutea - nascut in 1902, in Botenii Muscelului, baiat de preot (Petre Badescu). In perioada interbelica - absolvent la Cluj, Drept Administrativ - unii il socotesc economist, de fapt este jurist specializat pe probleme economice. A stat 13 ani in puscariile comuniste.

Demostene Andronescu - poet al inchisorilor comuniste, a debutat tarziu, in 1995, dar cartea care a avut cel mai impact a fost "Reeducarea de la Aiud. Peisaj launtric. Memorii si versuri din inchisoare" (2009), versuri din temnitele comuniste.

Marcel Petrisor - fost detinut politic alaturi de Petre Tutea, cu care a fost prieten. Profesor si scriitor - a scris romane, eseuri, memorialistica, insemnari de calatorie. Partea de rezistenta a scrierilor sale raman amintirile din inchisoare: "Cumplite incercari, Doamne! Anii de mucenicie ai temnitelor comuniste"

Ion Papuc - profesor universitar si scriitor, cunoscut si prin colaborarile sale la Convorbiri Literare, dar si prin cartile publicate: Cu fata spre trecut (2005), Litere si filosofie (2007), Scriitorul de filosofie (2008). Este si editor (unul dintre pionierii editarii lui Petre Tutea, prin volumul Batranetea si alte texte filosofice, in 1992).

Razvan Codrescu - poet, traducator si eseist de orientare traditionalista, promotor al principiilor si idealurilor dreptei crestine


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Superbrands

Recomandari de vara de la librarii Humanitas

Librariile Humanitas au aparut ca entitate juridica in anul 1993, insa primele doua librarii au fost deschise sub egida Editurii Humanitas inca din 1991. Cu peste 25 de ani in piata de distributie si vanzare de carte din Romania, compania isi propune sa ramana in continuare lantul de librarii cu cea mai mare pondere de carte din Romania, acordand editurilor nationale si locale, dar si autorilor romani, sansa de a ajunge la public.

16059 vizualizari

 • -5 (39 voturi)    
  "Filozof ??!!!" :) (Miercuri, 21 decembrie 2011, 12:01)

  incomod [anonim]

  Nu stiu cati dintre cei care cica sunt muti de admiratie in fata personalitatii acestui bigot senil, au avut si rabdarea sa-i citeasca elucubratiile pana la capat. La prima citire, am avut senzatia ca-i o parodie de prost gust dupa Cioran, daca ar putea exista o asemenea facatura...Dar de... snobismul cocalarilor romani isi spune cuvantul "L-ai citit pe Tutea ? Da ma, teribil ce adanc e... Uite, Gheorghe nu l-a citit, nu e valabil..."
  • 0 (20 voturi)    
   nu dati minusuri (Miercuri, 21 decembrie 2011, 12:48)

   georgeb [utilizator] i-a raspuns lui incomod

   daca nu ati facut efortul de a "descifra" scrierile "filozofului". Nu fiti tarani :) ca aia care se jertfesc intelectual in apararea ortodoxismului dar habar nu au nici macar ce scrie in biblie.
   • +2 (6 voturi)    
    las ca ai tu habar de toate (Luni, 9 ianuarie 2012, 18:12)

    vladutz [anonim] i-a raspuns lui georgeb

    sa intelegem ca ai facut tu eforturi sa descifrezi...ia zi-ne ce ai inteles tu? ca esti foarte doct
  • +5 (25 voturi)    
   bigot senil? (Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:25)

   radu [anonim] i-a raspuns lui incomod

   prietene, daca tu spui despre Tutea ca a fost un 'bigot senil' atunci fie ai nevoie de o portie de reeducare la Aiud, fie, ai aceleasi principii ca educatorii centrului cu pricina..
   stau si ma intreb, tu, pentru ce principii ai indura puscaria si cat timp?
   • +1 (29 voturi)    
    Numai o clipa (Miercuri, 21 decembrie 2011, 14:29)

    Margicu [anonim] i-a raspuns lui radu

    Aveti o viziune foarte ingusta a problemei. Ca regimul comunist a fost criminal si nelegitim asta e clar. Ca procesele pe care le-a orchestrat sunt juridic vide asta iar e evident. Ca inchisorile comuniste erau inumane este din nou stiut. Dar problema nu se reduce la aceste aspecte.

    Intrebarea este ce regim ar fi dorit oameni ca si Crainic, Ionescu sau Tutea sa fie la putere in Romania? Si mai ales ce fel de regim au slujit acesti oameni (daca nu stiti va spun eu: genocidar). Care a fost firul director al ideologiei acestor oameni (va spun eu: ura pentru cei de alta religie, limba sau etnie).

    Da, Tutea a suferit in mainile comunistilor. Il spala asta de orice vina morala pentru "cariera" sa anterioara in slujba altor monstri? Nu.
   • +2 (14 voturi)    
    iarta-l (Duminică, 8 ianuarie 2012, 17:47)

    am [anonim] i-a raspuns lui radu

    incomod nu a stiut sa inteleaga stilul aparte a acestui om......cu Tutea trebuie sa rezonezi in
    modul lui aparte de a spune lucrurile.
    Cat despre scrierile acestor martiri trecuti prin puscariile comuniste,ele ar trebui sa fie programa scolara. Prea putini dintre noi stiu exact ce s-a intamplat atunci. Nestiinta asta permite perpetuarea unei aristocratii rosii devenita intre timp foarte democratice. Am admiratie pentru popoarele care nu uita si nu iarta.
  • +4 (22 voturi)    
   senil?! (Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:55)

   CZC [anonim] i-a raspuns lui incomod

   daca nu intelegi ce a scris acest om, nu inseamna ca el e senil. poate inseamna ca tu nu intelegi ce scrie, nu te ridici la nivelul lui de inteligenta. Si ca sa nu ti se spuna ca prostul pana nu e fudul, atunci iti recunosti inferioritatea si te retragi, fara sa aduci ofensa celui caruia nu-i intelegi scrierile.
   Ti se pare parodie dupa Cioran? Pai ce a facut Cioran ca sa se compare cu Tutea? Fiecare a fost filosof, dar dintr-o alta perspectiva a vietii, intr-un sens in care Tutea i-a fost superior lui Cioran.
   Cioran era ateu, a plecat din tara inainte sa vina comunistii la putere si a dus o viata lipsita de griji. Probabil singurele lui griji erau cele de ordin material.
   Tutea a fost un om care a trait ani grei in temnitele comuniste, si ca toti detinutii din acea perioada, si-a gasit alinarea si puterea de a rezista, in ortodoxie, in credinta fata de Dumnezeu. Tutea a filosofat ceea ce el a trait pe pielea lui.
   • -2 (20 voturi)    
    Tocmai ca intelege (Miercuri, 21 decembrie 2011, 17:16)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui CZC

    Mai stiu eu niste autori celebri cam de aceasi filozofie; Adolf il chema pe cel mai renumit dintre el.

    "Ti se pare parodie dupa Cioran? Pai ce a facut Cioran ca sa se compare cu Tutea? Fiecare a fost filosof, dar dintr-o alta perspectiva a vietii, intr-un sens in care Tutea i-a fost superior lui Cioran. "
    Hai ba, fa pasi!

    De Nicolae Steinhardt ai citit ceva?
   • +3 (19 voturi)    
    si totusi (Miercuri, 21 decembrie 2011, 19:38)

    mvr [utilizator] i-a raspuns lui CZC

    ...daca prea multi il inteleg mai mult ca sigur ca e cel mult mediocru, la fel ca celalalt mare pacalici: Dan Puric.


    De fapt asta e principala caracteristica a campionilor prostimii:

    -sa spui multimii ce vrea sa auda
    -sa le prezinti totul in alb si negru
    -sa accentuezi opozitiile si sa ignori nuantele
    -sa prezinti neaparat toate mediocritatile ca fiind invaluite de o aura divina: "poporul ales"
    -sa-i ataci brutal si fara argumente (folosindu-te de artificii retorice de maidan) pe aia care sunt mai buni ca tine, sa le minimizezi realizarile sau pe ei ca fiinte umane
    -sa o dai pe misticisme ieftine cand ratiunea nu te poate ajuta
    -sa pozezi neaparat in initiat, minte iluminata, etc... desi realizarile personale iti contrazic marketingul personal, ridicol
    etc
     ()
  • +3 (25 voturi)    
   Sunt de acord (Miercuri, 21 decembrie 2011, 14:12)

   Margicu [anonim] i-a raspuns lui incomod

   Individul nu a produs nimic remarcabil ca filozof si, mult mai grav, nu a renuntat niciodata la viziunea etnocratica si fundamentalist-ortodoxa a natiunii romane. Ca procesele organizate de tribunalele poporului au fost niste simulacre juridice e una. Dar nu voi plange niciodata soarta unui Nichifor Crainic sau unui Nae Ionescu, indivizi care au contribuit la constructia unei ideologii si la ascensiunea unui regim criminal. Si nu voi putea niciodata sa consider nevinovati indivizi ca Tutea care au fost, dupa cum reiese si din articol, inalti functionari ai unui regim criminal. Cu atat mai mult cu cat nici macar in ultimii ani ai vietii nu au abjurat antisemitismul, xenofobia si fanatismul religios.
   • +7 (17 voturi)    
    ce aberatii (Miercuri, 21 decembrie 2011, 16:15)

    CZC [anonim] i-a raspuns lui Margicu

    Nicifor Crainic si Nae Ionescu nu au ajutat la construirea niciunei ideologii sau ascensiunea unui regim criminal. Ei s-au identificat, ca si multi altii in acea perioada, cu miscarea legionara. Cum iti explici ca toti intelectualii vremii s-au raliat acestei miscari si s0au separat de comunism? Nu ti se pare nimic ciudat? Si Atentie! Vorbim de miscarea legionara (nu partidul legionar), miscare care a fost fundamental ortodoxa si nationalista. Regimul criminal de care vorbesti a fost instaurat de Horia Sima, dar asta e alta poveste.
    In ce consta fanatismul religios? In faptul ca a gasit puterea de a trece peste anii grei de temnita in ortodoxie si credinta in Dumnezeu? Tu cum ai fi trecut peste momentele acelea daca ai fi fost in locul lui? Iti spun eu - ti-ai fi turnat toata familia ca sa scapi din mizeriile pe care le faceau comunistii in inchisori! Ala a fost regim criminal! Nu mai trai in era comunista! S-a dat liber la carti, poti citi acum!
    La final: "Nu am fost și nu sunt antisemit, pentru că ar însemna să fiu anticreștin. Pentru că, să fim cinstiți, Cristos nu este din Fălticeni."
     () () ()
   • -1 (11 voturi)    
    Atunci îţi meriţi soarta... (Luni, 9 ianuarie 2012, 14:02)

    radu [anonim] i-a raspuns lui Margicu

    Când vine vorba de legionarism, toată lumea îi izolează, oratoric, apoi îi judecă, şi sfârşesc prin a spune simplu că sunt criminali. Eu vă invit ca atunci când vă referiţi la legionarism să vă gândiţi la contextul istoric de-atunci, în care se desfăşurau evenimentele... (cam greu pentru unii)...Spui despre ei că sunt criminali... Atunci eu vă spun că nici un atentat legionar nu a avut vreo victimă nepătată...Nici măcar una... Li se cereau fapte, iar când le puneau în aplicare erau criminali... E o judecată cam simplistă... Alţii îi acuză de antisemitism...dar dacă priveşti întregul context istoric de-atunci, vei observa că, în acei ani, în învăţământul superior din Moldova, de exemplu, unde fiii de ţăran nu aveau acces, tinerii de religie iudaică erau mai mulţi la număr decât ortodocşii şi catolicii la un loc... Aşa că, dacă citeşti filosofie - meditează, nu acuza autorul de apartenenţe sau alte nimicuri irelevante...
     ()
  • 0 (6 voturi)    
   da cine e mai filosof? (Luni, 9 ianuarie 2012, 18:07)

   vladutz [anonim] i-a raspuns lui incomod

   incomodule zi-ne tu cine e filosof....gutza probabil. si de ce spune elucubratii. argumenteaza. daca poti. postac ong-ist ce esti
 • -1 (15 voturi)    
  hmm (Miercuri, 21 decembrie 2011, 12:17)

  gigi [anonim]

  nu stiu multe despre Tutea, e bine ca a fost patriot si credincios si a tinut la tara lui, dar nu inteleg ideile astea extremiste, radicale, parca de oameni iuti la manie si fierbinti la creier.. ce ar fi vrut sa faca legionarii? ca zice "fara democratie, fara liberalism, fara conservatorim", dar cu dueluri la colt de strada ?! ce e asta, vestul salbatic? condus de cine, de mereu cine ii bate cu sabia si pusca p'aia de la putere ca sa o ia ceilalti?
  • +6 (16 voturi)    
   Hai să ne gândim (Miercuri, 21 decembrie 2011, 14:30)

   Dănuţ [anonim] i-a raspuns lui gigi

   A judeca o situaţie trecută cu mintea de azi e cam greu. Aşa e greu de înţeles ce a însemnat mişcarea legionară la vremea ei. Noi ştim azi şi îi negăm excesele (reale sau învăţate). Da când stai şi vezi că aproape integral elita intelectuală interbelică tânără a aderat la mişcare, parcă eşti tentat să cazi pe gânduri. Eliade, Cioran, Ţuţea, Nae Ionescu, Blaga etc.
   Adaugă apoi suma ţăranilor fruntaşi din sate şi iar ai o altă imagine.
   Dă de gândit. Evident, dacă vrei să o faci.
   • +2 (16 voturi)    
    Asa si (Miercuri, 21 decembrie 2011, 15:05)

    Margicu [anonim] i-a raspuns lui Dănuţ

    Rolland, Sartre, Simone de Bouvoir, Merleau Ponty, mai adauga o buna parte din universitarii francezi din ultimul secol au simpatizat cu Partidul Comunist si unii au mers pana la a-si exprima admiratia pentru Stalin sau Mao. O buna parte din cei care au pus mana pe arme pentru a apara Franta in timpul ocupatiei si au murit uneori in lagare au fost militanti comunisti. Da in mod cert de gandit.

    Dar odata procesul de gandire terminat ce concluzie se impune? Sufera comunismul fie si cea mai timida apologie morala. Dupa parerea mea nu. Si nici legionarismul.
     () ()
  • +6 (10 voturi)    
   parabole (Duminică, 8 ianuarie 2012, 17:57)

   am [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Tutea vorbea in parabole si trebuie inteles tot asa.
   Nu trebuie nici comparat nici judecat de cei care nu-l inteleg. A fost unic si sa ne bucuram ca apartine culturii noastre. Asa cum a fost.
   • -5 (11 voturi)    
    comentariu aiuritor (Duminică, 8 ianuarie 2012, 21:42)

    gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui am

    Daaaa, cum sa nu: Tutea poate fi "judecat" si "comparat" doar de aplaudaci.Orice opinie critica si rationala la adresa filozofului mediocru e imediat catalogata cu etichete precum cele de mai sus.

    Cat despre bucurat: ne putem bucura ca Tutea apartine culturii noastre la fel cum si nemtii se "bucura" ca Hitler a apartinut culturii lor.
 • -3 (9 voturi)    
  Prostia nu doare dar lasa urmari! (Miercuri, 21 decembrie 2011, 17:13)

  Catalin [anonim]

  Pentru a publica acest articol,primordial,ar fi trebuit sa explicati printre randuri ce inseamna nationalism,crestinism,specific nu cu definitii venite din DEX,probabil zeci de articole legate de istoria neamului romanesc.Cand bine voiti a scrie despre o mare somitate precum Petre Tutea,stimabile Cosmin Navadaru intrebativa,de ce sunte-ti jurnalist si ce ati facut pentru aceasta sfanta tara.Dar se pare ca v-ati gasit locul in abnegatia asta .Cat despre relevanta prostiei unora pare mai degraba,onanism continu.
  • +6 (8 voturi)    
   In primul si in primul rand (Vineri, 23 decembrie 2011, 10:51)

   georgeb [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

   Spre deosebire de tine Catalin, Cosmin Navadaru binevoieste a nu sodomiza gramatica limbii romane. Deja te-a depasit in ce priveste patriotismul...
 • +5 (5 voturi)    
  Pt. Ion Papuc: omul politic francez este englez. (Miercuri, 21 decembrie 2011, 20:50)

  Alin [anonim]

  Omul politic francez este, de fapt, un om politic englez, vorba aceea fiind rostita de Churchill.
 • -1 (9 voturi)    
  mercenari= (Duminică, 8 ianuarie 2012, 22:26)

  calaul lui bicilis [anonim]

  =postaci platiti ca sa stea la panda pe orice site, si unde sub masca de un riguros profesor de gramatica ,
  insulta si descurajeza orice opinie a celor care inca mai simt ceva pt. Romania. Sunt plecat de mult din tara, tocmai ca sa nu mai simt ,duhoarea acestor hoituri. Dar inca sunt interesat de ce se intimpla in tara si mai ales de opiniile celor din tara. La inceput toate insultele de la comentarii, legate de orice stire aparuta in mass media, le-am pus pe seama natiei romane, de a fi cea mai dezbinata.Dar mai este si factorul ,,coada de topor ".Invidia si egoismul, sunt mult mai importante pt. roman in fata interesului national.
 • 0 (14 voturi)    
  Pax vobiscum (Luni, 9 ianuarie 2012, 8:29)

  Anonimul venetian [anonim]

  Petre Tutea = Românul total "sans peur et sans reproche". Un mare patriot in adevaratul inteles al cuvantului, un intelectual de elita, un ganditor profund si un umanist desavarsit. Pentru el, a fost o onoare sa sufere in temnitele bolsevice in numele idealului Romaniei Mari, cladita pe jertfele natiunii. Inteleg iritarea unei categorii de postaci, deh, era fiu de preot si propavaduitor al crestinismului. Imi permit sa va dau un sfat : Mai lasati-l pe Petrache sa-si doarma somnul de veci si ocupati-va de Ahmadinejad, ce intentioneaza sa va lase fara tichiutze pe crestet. Daca n-ar fi amerlocii imbecilizatzi, v-ar fi ras dintr-o suflare nepotii lui Darius.
 • -1 (9 voturi)    
  Stampila (Luni, 9 ianuarie 2012, 18:44)

  QED [anonim]

  Cum se scrie ceva despre unul care a fost roman
  nationalist, cum apar la rampa guraii de servici care dau zilnic cu capul in monitor in cautarea sa !
  Romani model care au suferit in temnite sunt catalogati imediat criminali , pe motiv ca n-au vrut sa-i slujeasca lui mamona. Lasa ca Dumnezeu nu este senil !
 • 0 (10 voturi)    
  la cate prostii... (Marţi, 10 ianuarie 2012, 17:36)

  gimini [utilizator]

  La cate prostii a debitat Petre Tutea, asta cu stanga si dreapta e ultima care ar merita luata in seama. Desi suna bine pentru don'soare.
 • -5 (5 voturi)    
  Tutea (Vineri, 13 ianuarie 2012, 18:42)

  mosmanul [anonim]

  Cea interesanta ar fi o parere a locatarului de la Palatul Cotroceni.( daca o fi auzit de Maestru)
 • +2 (4 voturi)    
  Tutea a fost catolic cu sufletul (Vineri, 13 ianuarie 2012, 20:04)

  LP [anonim]

  "Am lăsat o cerere la Uniunea Scriitorilor să fiu înmormântat la Blaj, în Mica Romă a lui Eminescu. Am plătit slujba, clopotele, locul. Acu - sigur că la Blaj pot să fiu înmormântat şi lângă gard, că-i pământ sacru acolo... Eu sunt legat de Blaj prin concepţia mea panlatină a culturii române". (Petre Ţuţea, "România liberă", 7-8 decembrie 1991, p. 2)

  "- Eu sunt băiat de preot ortodox, dar sunt catolicizant.
  - De ce?
  - De ce? Pentru că venim de la Roma, nu de la Moscova. Nu sunt ortodox deloc.
  - Vă este ruşine de Ortodoxie?
  - Cum să nu-mi fie, dacă nu e românească? Asta e greco-slavă. Ce-avem noi cu grecoteii şi cu
  bulgarii?... Dar eu sunt cu Papa, cum spun cronicarii, ne tragem de la Râm. Restul sunt "basne".
  Aşa spune cronicarul "basne". Păi, îmi convine să fac parte din marea familie latină, decât să fiu
  văr primar cu bulgarii" (Interviu publicat în "Adevărul literar şi artistic", III, nr.145 din 6 dec.1992).


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri