VIDEO Ion Papuc, scriitor: Petre Tutea vedea neamul romanesc deasupra oricarui alt neam din lume

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Marţi, 20 decembrie 2011, 14:55 Actualitate | Cultură


Ion Papuc, scriitor
Foto: HotNews.ro
​Etatist, anti-liberal, dorea un stat puternic, despre care spunea ca s-a pregatit dintotdeauna sa-l conduca. "Spunea ca noi ne-am unit inaintea Italiei, ca Italia era in urma noastra. Era legat organic de neamul acesta si n-am intalnit nici un om in viata mea, care sa aiba o atat de inalta opinie despre romani. Pentru el, romanii erau extraordinari", a povestit Ion Papuc, profesor universitar si scriitor, in cadrul unui eveniment organizat la Clubul Taranului, luna aceasta, la implinirea a 20 de ani de la moartea filosofului Petre Tutea.

Dintre ideile nastrusnice ale lui Tutea: refuzul de a semna foaia de eliberare din inchisoare (pe motiv ca pe foaie statea scris "Republica Populara Romana"), aplicarea unor reguli inedite de dialog cu strainii (niciodata sa nu vorbesti in limba lor, ci intr-o terta limba), sau chiar refuzul de a lupta pentru drepturile omului ("Nu pot, pentru ca eu nu sunt om! Eu sunt din Boteni, sunt baiat de preot, sunt de la tara, sunt ortodox, sunt crestin, sunt roman - toate aceste caracteristici care dau carnalitate notiunii de om. Altminteri, omul este ca o cutie de conserve, in care nu mai exista nici un continut).

 • Manifestul "Crinului Alb" - un nou prototip al intelectualului roman
 • Un filosof cu o memorie uriasa
 • Alexandru Ghica sau cum se manifesta demnitatea unui print
 • Cea mai mare realizare comunista: o salcie inflorita
 • Doi tineri miri si o lectie de omenie: "Aceia sunt poporul roman!"
 • Un popor deasupra tuturor

Petre Tutea - nascut in 1902, in Botenii Muscelului, baiat de preot (Petre Badescu). In perioada interbelica - absolvent la Cluj, Drept Administrativ - unii il socotesc economist, de fapt este jurist specializat pe probleme economice.

Nu a studiat in strainatate, cum circula un zvon. A fost un an in Germania (1933-1934), dar ca functionar la Agentia Economica a Romaniei de la Berlin. Figura remarcabila inca din tinerete, un vorbitor extraordinar. Petre Tutea a stat 13 ani in puscariile comuniste.


Ion Papuc - profesor universitar si scriitor, cunoscut si prin colaborarile sale la Convorbiri Literare, dar si prin cartile publicate: Cu fata spre trecut (2005), Litere si filosofie (2007), Scriitorul de filosofie (2008). Este si editor (unul dintre pionierii editarii lui Petre Tutea, prin volumul Batranetea si alte texte filosofice, in 1992).

Marcel Petrisor - fost detinut politic alaturi de Petre Tutea, cu care a fost prieten. Profesor si scriitor - a scris romane, eseuri, memorialistica, insemnari de calatorie. Partea de rezistenta a scrierilor sale raman amintirile din inchisoare: "Cumplite încercări, Doamne! Anii de mucenicie ai temniţelor comuniste"Noi nu!

Ion Papuc: "In 1969, Ceausescu aniversa un an de zile de la discursul sau din Piata Palatului, cand cu invadarea Cehoslovaciei. In '68, el a avut un succes extraordinar si a vrut sa-l reediteze. Eu si Petre Tutea eram la cofetaria Turn, la bar, si atat de mare era entuziasmul in Bucuresti, incat toata lumea s-a dus la miting: inclusiv chelnerii. Au lasat bauturile, cafelele, totul si au alergat la Ceausescu.

Numai la o masuta, in colt, urgisiti de regim, stateau doi oameni: voinicul Petre Tutea si eu, care eram sfrijit. Cum stateam noi acolo, neavand curajul sa participam la marele entuziasm, am vazut pe geam ca era scris numele Union. Si i-am spus domnului Tutea: "Vedeti? Citit dinauntru, cuvantul Union era "noi nu"."


Manifestul "Crinului Alb" - un nou prototip al intelectualului roman

 
Intr-o pauza de spectacol la Teatrul Balsoi, cand in discutii pe care le avea cu alti diplomati a intervenit si un elvetian, l-a oprit si i-a spus:

"Tu nu ai voie sa vorbesti, pentru ca tu nu apartii unei tari! Elvetia nu este o tara, este o cooperativa de productie!"
 
 
Ion Papuc despre Petre Tutea
"Petre Tutea face parte dintr-o generatie care are o caracteristica importanta. In jurul lui 1927, trei tineri de atunci (Sorin Pavel, Petre Pandrea si Ion Nistor) au publicat in revista Gandirea un manifest (Manifestul “Crinului Alb”) care a starnit foarte mare scandal. Aici propuneau pentru intelectualul roman o alta tinuta decat aceea de "literator", de poet boem, care scrie, bea (alcoolic eventual) si scrie poezii.

Ei propuneau un tip de completitudine. Propuneau intelectuali care sa fie capabili si de finante (cum a fost Mircea Vulcanescu), si de economie si stiinte juridice (cum a fost Petre Tutea). Ei nu dadeau nume acolo, dar spunea: trebuie terminat cu literatorii acestia si trebuie ca tineretul sa se orienteze spre altceva, sa fie altfel. Ei bine, Petre Tutea a fost altfel".


"Eu m-am pregatit ca sa conduc aceasta tara"

"Nu scrisul il interesa! De altfel, spunea despre Uniunea Scriitorilor (la mana careia oarecum ajunsese prin vitregia vremilor): "cisla aceasta". Si m-am dus sa vad in dictionar ce este "cisla". Ei bine, cisla era cea mai ordinara asociatie, din bulgarescul čislo. Deci era o adunatura. Ajunsese si el sa ia acolo o pensie amarata si incerca sa mimeze scrisul - de altfel, doar dicta, iar noi ii eram secretarii improvizati.

El era un astfel de om, care spunea despre el insusi: "Eu m-am pregatit ca sa conduc aceasta tara". Si tot spunea: "Eu am fost printre conducatorii acestei tari". Avea toata pregatirea pentru a judeca literatura sau filosofia, dar el era pregatit sa fie om politic, sa conduca aceasta tara".


Din "print", "cersetor"

 
Vedea neamul romanesc deasupra oricarui alt neam din lume. Spunea ca noi ne-am unit inaintea Italiei, ca Italia era in urma noastra.
 
 
Ion Papuc despre Petre Tutea
Razvan Codrescu, poet, traducator si eseist: "Tutea a avut o pensie mizerabila de la Uniunea Scriitorilor, din care a trait. Era o poveste cum ca el ar fi apelat, pentru a obtine aceasta pensie, la Zaharia Stancu, presedintele Uniunii Scriitor la acea vreme. Il cunoscuse in tinerete. Petre Tutea pe atunci era functionar in minister, avea mult mai multa dare de mana ca multi dintre scriitorii parliti ai epocii si mai scapa cate un ajutor banesc din cand in cand.

Acum, s-ar fi dus la Zaharia Stancu si i-ar fi spus: "Zaharie, iti aduci aminte cand tu erai cersetor si eu eram senior? Ei bine, acuma tu esti senior si eu cersetor. Nu-ti cer altceva decat sa ma ajuti sa capat o autorizatie de cersetor pe Dealul Mitropoliei." Stancu ar fi ramas blocat. "Pai da, uita-te la mine, eu nu sunt om sa imi puna cineva mai putin de 10 lei in mana. Intr-un an de zile va refac si fondurile Uniunii Scriitorilor". Si asa ar fi capatat bursa".


Refuzul de a semna foaia de eliberare din inchisoare

 
Fiti atenti, poporul este atat de devotat comunismului, incat, daca vor afla de unde veniti voi, va vor linsa. Aveti grija ce faceti!
 
 
gardienii din Aiud, la eliberarea lui Petre Tutea si a Printului Ghica
Ion Papuc: "De la centrul de reeducare aflat la Aiud a iesit impreuna cu Printul Ghica, ce fusese inchis timp de 24 de ani. Si pretindea (si am acuma si dovada) ca ei au refuzat sa semneze o declaratie tip ca nu vor spune prin ce au trecut acolo, in inchisoare. Ei au refuzat sub pretextul ca acolo scria Republica Populara Romana si au spus ca nu recunosc rezultatul infrangerii Romaniei in Razboi si ca nu accepta sa scrie sub aceasta titulatura.

Se daduse un decret si trebuiau neaparat scosi din inchisoare. Pana la urma, in disperare de cauza, gardienii i-au imbracat in niste zdrente si le-au spus: "Fiti atenti, poporul este atat de devotat comunismului, incat, daca vor afla de unde veniti voi, va vor linsa. Aveti grija ce faceti!"

Si zgribuliti, foarte slabiti, au iesit cu foaia de drum sa plece spre casa. Si stateau pe peronul garii si Printul se framanta. Si l-a-ntrebat Tutea: "Ce se intampla? "Cum sa ma duc eu acasa la sotia mea, dupa 24 de ani? Poate ea are acum o alta familie, este cu totul altfel. Ar trebui macar sa incerc sa vorbesc cu ea prin telefon. Cum sa dau buzna in casa ei?" Primise scrisori de la ea, scrisori in care era indemnat sa capituleze oarecum".


Alexandru Ghica sau cum se manifesta demnitatea unui print

"Tot Tutea povestea ca, in una dintre aceste scrisori, familia i-a spus lui Ghica "accepta ce ti se cere si vino acasa!" Si, in timp ce condamnatii ceilalti plangeau ascultand scrisoarea, el s-a ridicat in picioare cu demnitate si a spus doar atat: "va multumesc!" si s-a asezat."

Administratia inchisorii facea apel la tot felul de artificii si incercasera sa impresioneze multimea folosindu-se de cateva figuri legionare.

 
Era legat organic de neamul acesta si n-am intalnit nici un om in viata mea, care sa aiba o atat de inalta opinie despre romani. Pentru el, romanii erau extraordinari.
 
 
Ion Papuc despre Petre Tutea
Marcel Petrisor: "Nu reusisera si atunci pusesera familia, nevestele si copiii sa redacteze scrisori in care acestia ii invitau (desigur, pusi de Securitate) sa se uite, sa-si aduca aminte. "Tata - spunea copilul lui nea Alecu Ghica - uite, eu m-am facut mare, am terminat Medicina, am un post foarte bun, intelege si dumneata viata".

Si atunci Ghica ii spune colonelului Craciun: "Uite ce e, domnule, stiti si dumneavoastra foarte bine ca am avut si noi un print, domnitorul Grigore Ghica, si-a pierdut capul pentru Bucovina. Dup-aceea mai aveam un stramos, poate si-al dumneavoastra (in masura in care va revendicati facand parte din poporul roman): Brancoveanu. Stiti ce s-a intamplat cu el? Au inceput turcii sa taie capurile copiilor in fata lui si ultimul dintre ei a cerut indurare. Brancoveanu a spus: "Mori in legea ta, du-te si in fata lui Hristos! Asa zic si eu. Noi cu ale noastre, copiii cu ale lor". Asta a fost un moment care a ramas in amintirea multora din cei care au auzit..."


Cea mai mare realizare comunista: o salcie inflorita

Comandantii legionari de la Aiud au fost la un moment dat cu masina prin tara, pentru a vedea realizarile regimului comunist. La intoarcere au fost pusi sa descrie ce au vazut. In loc sa vorbeasca despre lucrurile minunate create de regim, Ghica a spus ca a remarcat o salcie care inflorise dincolo de zidurile inchisorii.

Marcel Petrisor: "Cu asta l-a daramat pe Craciun, care a izbucnit atunci: "A, uite, eu, care sunt colonel si am copii. Si-ai mei copii nu au putut intra la universitate, ai tai uite ca au ajuns sa aiba si posturi acolo. Si tot nu intelegi mersul lumii!". Asa era Alecu Ghica. Nea Petrache Tutea isi aduce aminte de intamplarea asta, zice "Deh, ma, atitudine de print"!"


Doi tineri miri si o lectie de omenie: "Aceia sunt poporul roman!"

Tutea si Ghica, in gara de la Aiud: "Printe, imi pare rau, eu am mancat multa prescura, ca baiat de popa, dar de cersit n-am cersit niciodata. Numai tu, care ai in ascendenta ta niste voievozi, ai putea sa faci asta. Intinde mana si cere niste bani".

Ion Papuc: "Si in timp ce ei discutau asa - spunea Petre Tutea (si totdeauna imi spunea cu o emotie inegalabila) - s-au apropiat doi tineri, doi miri, doi tarani - un baiat si o fata, proaspat casatoriti (li s-au parut lor). S-au apropiat de ei, au scos o basma din buzunarul de la piept, de unde o aveau, au desfacut, le-au dat bani fara ca ei sa ceara si au spus: "S-aveti si dumneavoastra!"

Si de cate ori imi povestea aceasta, se uita pe cer si spunea: "Acei tineri sunt poporul roman! Nu derbedeii, nu masa neghioaba de pe bulevardele Bucurestiului! Aceia!" Si parca-i vedea profilati pe cer ca niste uriasi ai neamului romanesc. Pentru ca pentru Tutea, neamul romanesc era un lucru foarte viu".
Un filosof cu o memorie "uriasa"

"Memoria lui era uriasa. Petre Pandrea a si scris ca atunci cand Petre Tutea citeste o carte o fotografiaza pagina cu pagina. Memoria lui era un document istoric. Era atat de viu trecutul neamului nostru pentru el, incat spunea niste lucruri de te cruceai: de unde Dumnezeu le stie?

In Germania nu stiu daca l-a cunoscut pe Carl Schmitt, dar cel putin doua dintre lucrarile acestuia, "Teologia politica" si "Conceptul de politica" le stia oarecum pe de rost. Aproape ca le recita.

Era un etatist si un anti-liberal. Voia un stat puternic. A si purtat o polemica in ziarul Cuvantul, tocmai pe directia unei economii etatiste, un stat puternic, protectionist. Nu mi-a spus niciodata ca l-a cunoscut pe Carl Schmitt. Se lauda ca l-a cunoscut pe Werner Sombart. Spunea ca era invitat la masa de sotia lui Sombart, care era cea mai frumoasa femeie din Germania. Si adauga "fiica doctorului Leon de la Iasi". Adica era o romanca.

Petre Tutea, fara fanatism, fara dogmatism, gandea organic. Gandeam in linia lui Carl Schmitt, poate cel mai important ganditor in secol".
Pe strazile Bucurestiului, cu Cioran si Eliade

"Printre amintirile lui Tutea se mai afla si o noapte intreaga umblata pe strazile Bucurestiului, impreuna cu Cioran si cu Mircea Eliade. "Ei puneau la cale cum va fi Romania viitorului. Si ce-si imaginau ei atunci, pe cand inca nu era vorba de ecologie? Voiau o industrializare a tarii, incat, de atatea furnale, cerul sa fie absolut negru. Sa nu se mai vada cerul. Asa discutau ei, in noaptea aceea, Cioran si cu Petre Tutea.

Toata noaptea, Mircea Eliade i-a ascultat tacand. Dar la sfarsit, in zori, cand de pe Dealul Patriarhiei, mandri de fapta lor, contemplau orasul care "abia astepta" sa aiba cerul negru, atunci i-a tras de maneca Mircea Eliade si a spus: "Bai baieti, dupa ce veti face toate astea cate le puneti voi la cale, nu uitati sa mai puneti pe cineva sa mai si mature strazile acestui oras".


Un popor deasupra tuturor

 
Eu nu sunt om! Eu sunt din Boteni, sunt baiat de preot, sunt de la tara, sunt ortodox, sunt crestin, sunt roman - toate aceste caracteristici care dau carnalitate notiunii de om.

Nu exista o mai feroce alienare a omului decat aceasta ipoteza a drepturilor omului! Nu drepturile omului! Drepturile cu toate aceste calitati care il imbogatesc.

Altminteri, omul este ca o cutie de conserve, in care nu mai exista nici un continut.
 
 
Petre Tutea
"Era legat organic de neamul acesta si n-am intalnit nici un om in viata mea, care sa aiba o atat de inalta opinie despre romani. Pentru el, romanii erau extraordinari. Dar ii privea si critic cand era cazul.

Vedea neamul romanesc deasupra oricarui alt neam din lume. Spunea ca noi ne-am unit inaintea Italiei, ca Italia era in urma noastra.

Spunea ca, fiind la Moscova, unde ducea tratative economice, intr-o pauza de spectacol la Teatrul Balsoi, cand in discutii pe care le avea cu alti diplomati a intervenit si un elvetian, l-a oprit si i-a spus: "Tu nu ai voie sa vorbesti, pentru ca tu nu apartii unei tari! Elvetia nu este o tara, este o cooperativa de productie!" In felul asta privea el, de la o mare inaltime".


Lectii de dialog cu un strain: niciodata sa nu vorbesti in limba lui

"Mi-amintesc ca a venit o activista a drepturilor omului, pe care Alexandru Ivasciuc a pus-o in legatura cu Petre Tutea. Interesant e ca ea vorbea nemteste, iar Petre Tutea ii raspundea in franceza. Eu am fost uimit cum el, care a stat in Germania (stia oricum nemteste, citea marii filosofi in limba germana), cum de nu vorbeste germana?! E o smecherie: cand esti in discutie cu un strain, poti gasi o limba care sa nu fie limba lui materna, pentru ca esti automat inferior, oricat de bine ai stapani limba aceea. Si atunci el folosea franceza.

Si doamna respectiva i-a propus sa lupte si el pentru drepturile omului. Si el a spus: "Nu pot doamna, e imposibil! Dar de ce? Pentru ca eu nu sunt om!" "Dar, pentru Dumnezeu!, ce sunteti?" "Eu sunt din Boteni, sunt baiat de preot, sunt de la tara, sunt ortodox, sunt crestin, sunt roman - toate aceste caracteristici care dau carnalitate notiunii de om. Nu exista o mai feroce alienare a omului decat aceasta ipoteza a drepturilor omului! Nu drepturile omului! Drepturile cu toate aceste calitati care il imbogatesc. Altminteri, omul este ca o cutie de conserve, in care nu mai exista nici un continut."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11456 vizualizari

 • +10 (22 voturi)    
  'derbedei si masa neghioaba'..zice Tutea (Marţi, 20 decembrie 2011, 15:33)

  Modernism cu orice pret? [anonim]

  Multumesc Hotnews pentru acest articol, cuvintele acestui filosof 'cuminte' numit Ion Papuc, inspirat de marele Tutea, al nostru Socrate, au astfel o sansa sa ajunga sub ochii a sute de cititori care nu citesc in mod spontan lucrari de sau despre un filosof.

  Pe Tutea l-au batut securistii comunisti si l-au injurat cei care maimutaresc neostoit Occidentul pe care nu-l pricep, ci doar il imita ca zevzecii. Ii enerveaza si acum verticalitatea sa morala, orgoliul de apartinator la o glie straveche, lipsa de extaz imbecil in fata strainatatii, curajul opiniei originale.

  Nu e neamul nostru al mai tare de pe planeta, dar nu e romanul nici printre cei foarte multi de pe pamant care se holbeaza stupefiati la o roata de avion si cred ca in 'paradis' te asteapta virgine minore..

  Cu putina luciditate si un strop de Istorie, vom observa ca avem radacini vechi si nobile, ca am avut si noi cateva contributii frumoase la progresul umanitatii si ca suntem mai primitori si intelegatori decat majoritatea vecinilor de pe langa Dunare si de prin Europa.

  Mandria de a fi roman nu se poate naste doar din faptul divers sau din comparatii contabile recente, ea e legata de un trecut cuprinzator de multe secole, fara de care am fi orbi in cautarea unui viitor.

  Va cunoasteti trecutul, va veti intelege mai usor prezentul si veti reusi mai repede si mai bine in viitor, ca individ si ca neam !

  Nu suntem oameni goi inlauntru, simple concepte, cetatenii sau avataruri, avem o identitate care este si partial mostenita, nu doar construita. Inainte de a fi 'oameni', suntem romani, europeni, crestini sau laici, cu limba, traditiile si felul nostru de a concepe universul, etc. Asta ne face 'oameni', continutul, nu aparenta.

  Sanatate si prosperitate tuturor romanilor de pretutindeni, s-aveti Sarbatori Fericite !
  • -2 (14 voturi)    
   stai putin.. (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:01)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Modernism cu orice pret?

   ..ca eu nu o inteleg p'asta cu "omul". Inainte de a fi european, crestin, etc, nu esti om? Nu te nasti om, cu constiinta, etc, date de la Dumnezeu?? La nastere nu suntem toti la fel, nu ar trebui sa avem aceleasi drepturi?
   • 0 (10 voturi)    
    Nu putem sa stam . Tin-te tu dupa noi! (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:47)

    Gigel [anonim] i-a raspuns lui gigi

    1. daca ai inghitit galusca ca ai aceleasi drepturi cu baietii de Dorobanti, cu copii lu' Nastase, cu ... e treaba ta. Noroc ca sunt multi ca de-alde tine p'aici ;
    2. Buna dimineata gigi ! Evident ca nu toate exemplarele umane sunt la fel .Ce plicitisitor ar fi sa fim toti la fel .
    In rest, e OK ? Intuiesc ca le-ai intels pe toate.

    P.S. Poate nu stii, dar Tutea asta a incercat sa scrie o trilogie ...
  • 0 (0 voturi)    
   Socrate? (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 19:37)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui Modernism cu orice pret?

   Daca il considerati pe Tutea un "Socrate al romanilor" probabil ca nu aveti mare habar nici de Socrate si nici de Tutea. Hai sa nu amestecam lucrurile. Socrate era un spirit liber prin excelenta, exacr ceea ce Tutea nu a reusit sa fie niciodata, cu pendularea sa intre extreme.
   • 0 (0 voturi)    
    socrate (Duminică, 8 ianuarie 2012, 13:18)

    andrei [anonim] i-a raspuns lui Florin

    Cat de liber?!
 • -2 (26 voturi)    
  eu nu le plan de mila... (Marţi, 20 decembrie 2011, 15:45)

  vlad [anonim]

  ... ultranationalistior care au facut puscarie in sistemul comunist, pentru simplul motiva ca, daca ar fi castigat ei puterea ar fi procedat exact cum au procedat comunistii: ar fi jefuit, ar fi schingiuit, ar fi ucis... asa cum au si facut-o in cele cateva luni cand au fost la putere.

  Cat despre atitudinealui Petre Tutea fata de elvetianul caruia i-a spus " "Tu nu ai voie sa vorbesti, pentru ca tu nu apartii unei tari! Elvetia nu este o tara, este o cooperativa de productie!"... este o atitudine de om prost crescut. Nu e un exemplu de urmat.
  • -4 (22 voturi)    
   ... (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:15)

   x [anonim] i-a raspuns lui vlad

   subscriu. nu am reusit sa-i inteleg (inca?) pe intelectualii pro-tutea. nu s-a desprins niciodata de ochelarii de cal iar scrierile lui imbibate de crestinism, la ca si aforismele, nu sunt mai mult decat niste colectii de platitudini dualiste.
  • +7 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:17)

   [anonim] i-a raspuns lui vlad

   • -4 (18 voturi)    
    Bati campii (Marţi, 20 decembrie 2011, 17:36)

    gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui

    In replica catre elvetian nu e vorba de nicio corectitudine politica.

    Aia e cocalarie de cea mai joasa speta, cea specifica bigotilor fanatici si ignoranti.

    O tara nu e obligatoriu sa fie omogena etnic, politic sau religios....dupa cum visau nazistii, comunistii, legionarii sau alte spirite mediocre a caror portavoce irationala e Tutea.

    Cat despre minciuna: argumentele tale sunt specifice ipocritilor care-si permit sa predice altora lucruri pe care ei n-ar fi in stare sa le faca. Sa te vad cand ai un copil bolnav de cancer care isi traieste ultimele zile cum ii servesti adevarul, ca deh, asta e o "virtute".

    Virtutea baietas, e ca drepturile oferite in democratie: se poate intinde cam oricat, atata vreme cat nu se suprapune (brutal) peste drepturile altora.
    • +1 (7 voturi)    
     Sa-l minti pe un bolnav de cancer ... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 11:22)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

     .. chiar daca e minor, e cea mai cruda minciuna. Indiferent ce te invata filmele americane. Treci matale personal prin asa ceva, si dupa aia permite-ti sa vorbesti.

     Cat despre ambasadorul elvetian ... ce parere ai matale, ce defineste o natie? In mod cert, dezvoltarea economica, mai ales pt. un individ atat de ancorat in spiritualitate ca Tutea, in mod cert nu. Ori elvetienii chiar pe baza asta s-au format: o asociatie economica si militara, gandita sa protejeze interesele economice ale cetatenilor diverselor cantoane. Au intr-adever o traditie, o istorie (relativ scurta), dar n-au o spiritualitate unitara, care sa-i caracterizeze. Asa ca da, elvetianul n-avea cum sa-si dea cu parerea ca reprezentant al unei natiuni, ci doar ca reprezentant al unei entitati economice - o cooperativa.

     Ca remarca a fost extrem de directa, si cf. obiceiurilor ocidentale extrem de nepoliticoasa, sunt de acord. Dar vezi matale, Tutea era roman, si multi dintre noi, spre deosebire de gigeii, miticii si cornelii urbani ai zilelor noastre, considera o impolitete sa nu spui direct si deschis ceea ce ai de zis. Stii matale, adevarul supara pe om, dar dupa parerea mea doar minciuna ofenseaza, chiar si atunci cand e bine intentionata.
  • -2 (18 voturi)    
   Vlade esti dus cu pluta (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:20)

   aa [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Habar nu ai ce inseamna crestin si roman.
   Stai jos.
   Nu te uita la ultimile doua secole de mistificare a trecutului si a oricarui adevar. Si despre Elvetia care partial a facul parte din statul Dacic al lui Buerebista in secolul XIX 80% din populatie vorbea "romanische" si restul italiana si germana iar acum aproape 25% mai vorbesc romanishe.
   In Franta la 1800 doar 50% din populatie vorbea franceza pe cand noi romanii vorbim la fel ca romanii , vlahii din jurul Romaniei cu care dupa capetele secii nu am fost niciodata uniti.
  • +1 (19 voturi)    
   Nu v-a cerut nimeni sa le plangeti de mila. (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:56)

   vladut [anonim] i-a raspuns lui vlad

   De altfel, daca ati fi inteles ceva din material, ati fi observat ca el nu se adreseaza celor care plang de mila, "plansul de mila" fiind exact ce repugna printului si fiolozofului. Oricum au murit demni, fara plansete, si fara pompa. Au murit ca niste romani.

   P.S. In ce priveste atitudinea fata de elvetian, eheee..., degeaba iti dai tu cu presupusul daca tot nu esti macar un Petre Tutea. Trebuie mai intai sa fii doctor in filozofia dreptului, sa fi absolvit doua facultati (asta lipseste din biografia Hotnews), sa fii regatean si sa fi absolvit liceul german din Cluj, trebuie sa gandesti in 4 limbi, dintre care una latina si cealalata greaca veche. Mai presus de toate trebuie sa te mai si rogi pentru cei ce ti-au facut rau.
   ... dupa aceea, ... mai vedem noi daca ai dreptul sa emiti pareri si aprecieri.
   Chiar, cine esti ma' nimeniule de iti dai cu presupusul, fara sa te asculte/citeasca nimeni .
   • 0 (18 voturi)    
    ultranationalist (Marţi, 20 decembrie 2011, 17:09)

    decebala [anonim] i-a raspuns lui vladut

    mai las-o balta. Daca stii latina si greaca asta nu inseamna ca trebuie sa bati campii despre religie si super-romani si sa fii nesimtit cu alti oameni.
    • +3 (13 voturi)    
     Elvetia e in regula, dar despre asta e vorba ?! (Marţi, 20 decembrie 2011, 17:46)

     andel [anonim] i-a raspuns lui decebala

     fiecare poate avea parerea lui despre opera lui sau despre valoarea ei. Ce ma enerveaza pe mine e ca sentimentul lui P Tutea de mandrie de a fi roman, (argumentat ), nu-i primit cum trebe. Nu stiu de ce ne simtim mai confortabil sa n-avem respect de sine ca popor. Daca toate popoarele si-ar toca / si-ar fi tocat oamenii buni cum am facut-o noi , noi, romanii, am fi cucerit lumea.

     m-apuca greata cand vad ce vajnici aparatori ai sentimentelor lu nea' elvetianu avem aicea. s-ajungi la calificativu "nesimitit" de la o simpla istorioara mi se pare taranism. las' ca sunt convins ca elvetianu nu s-a ofuscat asa cum te-ai ofuscat tu,...
     • +1 (19 voturi)    
      Pentru ca mandria e tembela daca n-are motiv (Marţi, 20 decembrie 2011, 18:29)

      georgeb [utilizator] i-a raspuns lui andel

      Vorbesti ca sa te afli in treaba. Problema la Petre Tutea este TOCMAI faptul ca nu argumenteaza in nici un fel mandria lui de a fi roman. Sau mai precis argumentele lui sunt de tot rasul. Apartenenta la crestinism, la ortodoxism, nu pot fi facute intr-un titlu de glorie.

      Pentru ca poti sa fii mandru de ceva doar daca este o realizare, doar daca este o asociere pozitiva.

      Sa fii mandru DOAR pentru ca esti roman/enlgez/chinez/turc (pune ce natie vrei tu aici), fara sa existe nici un fel de conotatie pozitiva in treaba asta, este nationalism tembel si atat.

      Ti se pare "taranism" sa aperi o victima a unei injurii ordinare. Bun, deci daca te aperi cand te injur eu acum in gand esti taran. Nu fii taran, accepta! Fii barbat si confirma :)

      Respectul, chiar si ala de sine, trebuie castigat, andel, altfel nu face doi bani.

      BTW sa nu creada cineva ca judec mai putin aspru nationalismul tembel al altor natii, etnii, religii, etc. Xenofobia nu este nimic altceva decat o boala grotesca cu raspandire universala.

      Si aici e cea mai mare ironie dintre toate. Toti pigmeii rasisti ai planetei se cred ei (si doar ei) poporul ales si religia adevarata, samd. Si nu se deosebesc cu absolut nimic dincolo de detaliile educatiei precare primite si dincolo de primul strat de piele.
      • +3 (13 voturi)    
       Mai georgeb! (Marţi, 20 decembrie 2011, 19:21)

       un om de bine [anonim] i-a raspuns lui georgeb

       da dragostea poti sa o justifici? dar faptul ca esti indragostit poti sa il motivezi?
       Apropos draga, da de cand un nimeni ca tine a ajunsa sa judece (aspru sau bland). De cand plantele vorbitoare au ajuns sa emita judecati?
       Exista pericolul sa se inmulteasca nationalistii? Nu iti face mata griji. Natura se autocorecteaza. Nu plange tu la mormant strain! Sau cel putin nu te baga in treburile ei. Nu ai nici mintea, si nici imaginatia necesara !
       • +4 (8 voturi)    
        de cand m-am nascut (Miercuri, 21 decembrie 2011, 9:57)

        georgeb [utilizator] i-a raspuns lui un om de bine

        pt ca m-am nascut cu creier si ratiune. De-aia judec. Ti-as recomanda si tie sa le folosesti. Macar din cand in cand.
     • -3 (5 voturi)    
      Iti dau eu +100/+100 (Marţi, 20 decembrie 2011, 18:38)

      vladut [anonim] i-a raspuns lui andel

      Bine ca mai avem si romani. De... m-am cam saturat.
  • -1 (11 voturi)    
   TLC (Marţi, 20 decembrie 2011, 18:36)

   sentenced [utilizator] i-a raspuns lui vlad

   Esti sigur ca nu esti comunist si poate nu iti dai seama?
   Legionarii asa au luat nastere, ca nevoie de rezistenta impotriva bolsevismului care se raspandea si in Romania si pentru a lupta impotriva evreimii care i-au lasat pe tarani (mai ales pe cei din Moldova) in fundul gol.
   Daca tara asta a avut vreodata oameni cu adevarat patrioti care si-au manifestat iubirea fata de tara nu doar prin vorbe ci si prin fapte (si chiar prin sacrificii de sine), atunci aceia sunt Legionarii.
   • -1 (7 voturi)    
    cate aberatii in doar 2-3 fraze (Marţi, 20 decembrie 2011, 21:00)

    mvr [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

    Ce mari patrioti au fost legionarii !!! Cei mai mari ... Mihai Viteazul, Mircea cel Batran sau Stefan au fost niste bieti agarici.

    Fii serios si onest macar odata in viata. Legionarii au fost niste animale, niste barbari fanatici si fara minte care nu s-au remarcat decat prin uciderea lui Iorga si cam atat.

    In plus, ei nu aveau nicio treaba cu lupta (decat daca era indreptata impotriva celor neinarmati sau slabi) si nu au avut nicio initiativa benefica tarii.

    Tot ce cautau ei sa faca a fost sa gaseasca tapi ispasitori pe care sa-i casapeasca spre deliciul prostimii.
    • +1 (5 voturi)    
     OK (Marţi, 20 decembrie 2011, 23:18)

     sentenced [utilizator] i-a raspuns lui mvr

     Fiecare cu parerea lui.
     Eu ii consider pe legionari niste eroi, tu niste barbari fanatici.
     Asta e, nu o sa intru intr-o polemica inutila care nu ne va schimba modul in care vedem lucrurile.
     • 0 (2 voturi)    
      nu toate parerile (Miercuri, 21 decembrie 2011, 9:59)

      georgeb [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

      Nu toate parerile se nasc egale.
     • -2 (4 voturi)    
      Cre' ca v-ar ajuta pe amandoi ... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 11:44)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

      ... sa va documentati.

      In mod cert legionarii n-au fost lipsiti de pete. In acelasi timp insa, la inceputurile miscarii, legionarii au fost o miscare profund crestina, fara aplecare spre violenta. Violenta a venit mai tarziu.

      Pentru mine personal, daca mai era nevoie, evolutia miscarii legionare a demonstrat ca orice institutie sau organizatie e coruptibila, si va fi corupta pana la urma. Orice bine il putem realiza doar in inima noastra, prin faptele noastre de zi cu zi. Orice altceva e trecator.
 • -3 (11 voturi)    
  Paranoia are multe fete (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:24)

  Tofan [anonim]

  Intrebat despre trecutul sau socialist Tutea a raspuns: Atunci mancam cacat, din pacate a mai facut-o si dupa aceea, ca si lene de a scrie comparabil cu Ion Creanga, altminteri om destept dar nu un idol la care sa te inchini sau o referinta la care sa te raportezi. Sarbatori Fericite!
 • -4 (10 voturi)    
  tutea la prezent (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:36)

  nihil [anonim]

  ar fi tutea om destept la vremea lui, dar demult depasit de stiinta, ceva de genu nietzsche care e fustrat de presupusa existenta divina, fustrat din lipsa de mijloace stiintifice cand azi vorbim de neutrini si Bosson, pacat ca au suferit prin temnite incapatzantzi de convigeri national religioase
 • -1 (15 voturi)    
  Daca un nebun face inchisoare, gata e erou?!!! (Marţi, 20 decembrie 2011, 16:49)

  Alui [anonim]

  "El era un astfel de om, care spunea despre el insusi: "Eu m-am pregatit ca sa conduc aceasta tara". Si tot spunea: "Eu am fost printre conducatorii acestei tari". Avea toata pregatirea pentru a judeca literatura sau filosofia, dar el era pregatit sa fie om politic, sa conduca aceasta tara". "

  LOL! Tragic!
  • +1 (5 voturi)    
   Nebubu' de care zici matale ... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 11:53)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   ... a facut printre altele si-o facultate de drept administrativ, si chiar a avut functii de conducere in stat, multe in pozitii care solicitau constiinte teminice de economie. Faptul ca in plus avea si o pregatire profunda in filosofie era bonus.
 • -3 (15 voturi)    
  Hotnews, scoateti mumiile legionare la aer?:) (Marţi, 20 decembrie 2011, 17:05)

  Alui [anonim]

  "Un Român absolut trebuie să fie legionar"
  Petre Tutea.
  Ce mi-e Tanda(comunistii) ce mi-e Manda (legionarii).
  Cred ca Tutea avea sange nevinovat pe maini, cat a fost in guvernul legionar. Cu asemenea oameni trebuie se ne rusinam, nu sa le ridicam statui.

  "Spunea ca, fiind la Moscova, unde ducea tratative economice, intr-o pauza de spectacol la Teatrul Balsoi, cand in discutii pe care le avea cu alti diplomati a intervenit si un elvetian, l-a oprit si i-a spus: "Tu nu ai voie sa vorbesti, pentru ca tu nu apartii unei tari! Elvetia nu este o tara, este o cooperativa de productie!" In felul asta privea el, de la o mare inaltime". "
  Ce mai? un ingamfat nesimtit.
  • -1 (7 voturi)    
   asa (Marţi, 20 decembrie 2011, 17:31)

   Ionut [anonim] i-a raspuns lui Alui

   Prietene, vorbeste tu in alta tara ceva decizional sa te vedem cum ti se va raspunde.
   • 0 (10 voturi)    
    non sequitur (Marţi, 20 decembrie 2011, 18:03)

    georgeb [utilizator] i-a raspuns lui Ionut

    what? pe bune, ce legatura are comentariul tau cu ce a scris Alui?

    Intre noi fie vorba Alui are dreptate si subscriu. Ion Papuc practica ceea ce as putea sa descriu doar ca rechizitoriu involuntar. Tot ceea ce spune despre Petre Tutea il condamna si ii confirma cu varf si indesat ca si-a merita descrierea de curocefal. Nationalist xenofob ortodox de extrema dreapta, acest "filozof" nu ne face nici un fel de onoare. E plina tara de curocefali care racnesc pe la televizor si prin ziare si azi. Voi, Hotnews, ce faceti, va transformati in ziarul de propaganda al Noii Drepte?
  • +3 (7 voturi)    
   Mda, am iesit si noi la aer sa vedem un pic (Marţi, 20 decembrie 2011, 19:05)

   Popp [anonim] i-a raspuns lui Alui

   menajeria gradinii zoologice .
   Da' dezamagire mare monser. Boi, naparci, maimute, coroprisnite, viermi, taratoare, ... .
   Nu tu zimbri, nu tu vipere sau serpi cu clopotei, nu tu lei, tigri, pantere.
   Ce sa ii faci, filozofia (chiar si cea de extrema dreapta) nu este pentru toata lumea
   Altfel ?
 • +2 (6 voturi)    
  troc (Marţi, 20 decembrie 2011, 19:29)

  mitica [anonim]

  dau 100 de iliesti pentru un tutea!
  • 0 (6 voturi)    
   :) (Marţi, 20 decembrie 2011, 19:58)

   Pongo [anonim] i-a raspuns lui mitica

   Putzin, mai creste oferta :-)
   • 0 (6 voturi)    
    ia si un catel (Marţi, 20 decembrie 2011, 21:03)

    mvr [utilizator] i-a raspuns lui Pongo

    100 de iliesti si un catel... adica, per total, putin peste valoarea lui Tzutzea
 • -3 (7 voturi)    
  Multzumesc HotNews si... (Marţi, 20 decembrie 2011, 20:50)

  codrutz [utilizator]

  .., mai ales, mulzumesc D-le Ion Papuc! Dupa ce m-am simtzit insultat si umilit ca m-am nascut roman chiar pe acest site, pe "Contributors.ro", ma simt mantuit acum. Poate cele spuse de Dl Ion Papuc vor fi auzite si de catre unii "contributori", bursieri Soros si idoli ai lui V. Tismaneanu care au fost "programatzi" doar sa faca propaganda anti-romaneasca cu fiecare ocazie care li se ofera. Sper ca HotNews sa publice atat pe cei care vad numai partile rele ale poporului roman dar, mai ales pe caei care,precum Petre Tutea, scot in relief partile bune ale acestui popor .
  Cu speranata ca veti publica opinia mea, doresc sa urez Craciun Fericit D-lui Ion Papuc si rugamintea de a continua sa aduca la cunostintza celor mai tineri, faptele si scrierile unor intelectuali romani care, precum Petre Tutea, si-au iubit poporul si tara.
 • -1 (1 vot)    
  Tetre Putea, marele filozof fara opera (Joi, 5 ianuarie 2012, 15:37)

  Freeman [anonim]

  Care este opera marelui filozof? Cateva articole si cateva interviuri? De ce a luat pensie de la Uniunea Scriitorilor? Regula era sa ti se publice doua lucrari literare ca sa devii membru. Care sunt alea?
 • 0 (0 voturi)    
  Doar pentru cunoscatori (Joi, 5 ianuarie 2012, 15:44)

  berger [anonim]

  E adorabil Tutea. Dupa ce romanii l-au batjocorit si i-au mancat viata, alti romani (sau aceiasi??) il pun la zid pentru dragostea lui fata de tot ce este romanesc, deci superior : ) . Ironic? Nu, doar trebuie recitit cu atentie cum defineste Tutea pe om.
  Salutari din Ardeal.
 • +1 (1 vot)    
  norocul lui (Joi, 5 ianuarie 2012, 20:32)

  Aramis [utilizator]

  noroc ca Tutea a murit si nu mai poate vedea natia lui cea romanesca asa cum se arata ea azi lumii intregi...
 • 0 (0 voturi)    
  romanii ca brazii (Duminică, 8 ianuarie 2012, 9:55)

  Florin [anonim]

  Comentariile si voturile de la acest articol arata multe despre atractivitatea dreptei nationalist-religioase la noi. Tutea a suferit mult de pe urma comunistilor, insa asta nu il face mai putin bigot si ultranationalist. Pana si Ceausescu a inteles ca ii poate castiga pe romani (ideologic) mergand pe cartea nationalismului. Rezultatul: Sergiu Nicolaescu, Adrian Paunescu si, in alt plan, scriitorul Papuc facand apologia lui Tutea.
 • +1 (1 vot)    
  Tutea a fost catolic cu sufletul (Duminică, 8 ianuarie 2012, 11:44)

  Lp [anonim]

  "Am lăsat o cerere la Uniunea Scriitorilor să fiu înmormântat la Blaj, în Mica Romă a lui Eminescu. Am plătit slujba, clopotele, locul. Acu - sigur că la Blaj pot să fiu înmormântat şi lângă gard, că-i pământ sacru acolo... Eu sunt legat de Blaj prin concepţia mea panlatină a culturii române". (Petre Ţuţea, "România liberă", 7-8 decembrie 1991, p. 2)

  "- Eu sunt băiat de preot ortodox, dar sunt catolicizant.
  - De ce?
  - De ce? Pentru că venim de la Roma, nu de la Moscova. Nu sunt ortodox deloc.
  - Vă este ruşine de Ortodoxie?
  - Cum să nu-mi fie, dacă nu e românească? Asta e greco-slavă. Ce-avem noi cu grecoteii şi cu
  bulgarii?... Dar eu sunt cu Papa, cum spun cronicarii, ne tragem de la Râm. Restul sunt "basne".
  Aşa spune cronicarul "basne". Păi, îmi convine să fac parte din marea familie latină, decât să fiu
  văr primar cu bulgarii" (Interviu publicat în "Adevărul literar şi artistic", III, nr.145 din 6 dec.1992).
 • 0 (0 voturi)    
  Rromanika - va place asa ? - ia votati ! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 2:55)

  j [anonim]

  lasand deoparte ca 90% care critica perspectiva religioasa a unui mare filosof (mai mare ca fiecare din ei si probabil adunati laolalta) bajetii nu inteleg nicidecum urmatoarele:

  - rolul istoriei, a filosofiei, a religiei si a mintii umane

  Nu mai vorbim de scopul Omului in Viata si alte daravele de astea... care deja trec la categoria OZN.

  Nu pot sa nu remarc lipsa de verticalitate a unor exemplare umane sub forma lor de cetateni "romani" fata de propriul NEAM, propria istorie (lipsa de cultura evidenta), incapacitatea de a intelege ca istoric chiar daca am gresit - tot avem o radacina mai puternica ca suma unor popoare asa-zis "europene".

  Nu pot sa nu remarc cata "incultura", aiureala, prostie si debusolare zace inca in societatea inca definita ca "romaneasca".

  In urma acestei busculade forumiste citite mai sus - nu m-ar mira absolut deloc ca maine Romania sa fie redenumita RRomanika si NIMENI sa nu riposteze nicicum... ba din contra probabil sa ridice aprobator sau indulgent din ... umeri.

  Caci acolo unde nu e cap - VAI DE PICIOARE... si oricum Capul l-am lobotmizat la Canal si in inchisorile comuniste.

  Efectele sunt in mod clar vizibile si in prezent.

  Bafta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by