Prefectul Capitalei: INSP a comunicat din eroare rata de infectare peste 3. La rata de incidență peste 3, trei zile la rând, școlile trec în scenariul roșu/ Ce spune Anisie

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 13 octombrie 2020, 14:27 Actualitate | Coronavirus


Testare Covid-19
Foto: pixabay.com
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a comunicat marți din eroare o rată de infectare de 3,11 la mia de locuitori, indicele corect fiind de 2,69, raportat la o populație a Bucureștiului de 2.153.000, a declarat marți prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu. El a spus că școlile vor trece în scenariul roșu atunci când indicele de infectare va depăși 3 timp de trei zile la rând. Prefectul a susținut că "un număr exact al populației Capitalei va putea fi știut abia după recensământul din februarie, pentru că sute de mii de oameni locuiesc în București, dar de fapt au buletin în alte județe": "Avem datele de la Evidenţa populaţiei, dar uitaţi-vă şi dvs în Bucureşti cât s-a construit".

El a făcut aceste declarații la finalul unei ședințe de la Prefectură la care au luat parte ministrul Educației, inspectorii școlari de sector și directorul DSP București.
 • "Am cerut această întâlnire ca să ne pregătim dacă există posibilitatea ca școlile să intre în scenariul roșu. Aam luat în calcul toate variante posibile astfel încât să nu fie puși în pericol elevii și profesorii. În acest moment, rata de infectare în București este de 2,69, nu s-a trecut peste 3. Prin urmare, am avut numai o ședință de lucru astfel încât să fim pregătiți atunci când rata va depăși 3", a susținut Anisie.
Întrebată la ce date se raportează, în condițiile în care cifrele comunicate de INSP și GCS au fost contradictorii, Anisie a răspuns: "Mă iau după datele oficiale".

Prefect, despre populația reală a Capitalei: "Avem datele de la Evidenţa populaţiei, dar uitaţi-vă şi dvs în Bucureşti cât s-a construit"

Prefectul Capitalei a susținut că Institutul Național de Sănătate Publică a comunicat marți "din eroare" o rată de infectare de 3,11 la mia de locuitori, indicele corect fiind de 2,69, raportat la o populație a Bucureștiului de 2.153.000, deși aceasta este mai mare.

La întrebările repetate ale jurnaliștilor legat de populația la care se face acest calcul al indicelui de infectare, prefectul a spus că "populația reală este undeva la 2,5 milioane de locuitori", dar că "un număr exact va putea fi știut abia după recensământul din februarie, pentru că sute de mii de oameni locuiesc în București, dar de fapt au buletin în alte județe".
 • "Nu ştiu. Cifra reală (indicele de infectare - n.r.) este 2,69. La 3,11 au zis că vor da o rectificare, o dezminţire. Conform cărei instituţii avem rata aceasta? Avem datele de la Evidenţa populaţiei, dar uitaţi-vă şi dvs în Bucureşti cât s-a construit. Dacă sunt vreo 350.000 de persoane în plus, rata e mai mică, evident. Rata de 2,69 de astăzi e la populaţia de 2.153.000", a susținut prefectul.
"După ce rata de infectare va depăși cifra de 3 vom lua măsuri, dar nu la 3,05, ci de la 3,4 în sus"

Prefectul a spus că școlile din Capitală vor trece în scenariul roșu și "se vor lua măsuri" atunci când indicele de infectare va depăși 3 timp de trei zile la rând.
 • "Rata pe ziua de azi e de 2,69. Vă spunea doamna ministru că la o rata de incidenţă de 3 vom lua măsurile de a trece şcolile pe scenariul roşu. (...) După ce se va depăşi această cifră de 3, vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, ci de la 3,4 în sus. Soluţiile stabilite de către minister, DSP au fost de trecere în scenariu roşu atât a grădiniţelor, cât şi a unităţilor de învăţământ, tot ce este preuniversitar. Dacă durează trei zile la rând creşterea, după ce se trece de rata 3, atunci vom lua o hotărâre în cadrul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, la recomandarea DSP.
 • Aşteptăm un palier de trei zile să vedem că cifra creşte şi atunci rapid vom da o hotărâre de Consiliu. Dacă vor exista zone în Bucureşti care urmează a fi carantinate, vom face acest lucru. Dar nu se pune problema acum. Iată că acum creşterea a fost de 3 unităţi, de ieri până astăzi”, a mai spus Cojanu.
Reamintim că Institutul de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare strategică au transmis marți date contradictorii privind rata de infectare în București raportat la mia de cazuri în ultimele 14 zile. INSP a transmis inițial că acest indice este 3,11 la mia de locuitori, în timp ce GCS a transmis că această rată este de 2,69. Ulterior, INSP a rectificat cifra, a modificat propriul raport și a introdus încă o coloană: incidența raportată la populația după domiciliu - 2,65 care se apropia de aceeași rată transmisă de GCS.

Conform legislației, dacă rata de infectare trece de 3 într-o anumită zonă, atunci pot fi instituite noi restricții. De exemplu, potrivit ordinului miniștrilor Sănătății și Educației, dacă într-o anumită zonă rata de infectare trece de 3 cazuri la mia de locuitori, atunci toate școlile vor trece în scenariul online.

Ce prevede ordinul comun:
 • "La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi de numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9295 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Bucurestiul si Ilfovul sunt impreuna, nu? (Marţi, 13 octombrie 2020, 14:33)

  Gaspar [utilizator]

  Cine face recensamantul asta si socoteste ca Bucurestiul este separat de Ilfov este cretin.
  Cei ce traiesc in Ilfov muncesc TOTI in Bucuresti!
  Ilfovul si Bucurestiul sunt acelasi lucru!
  • +1 (1 vot)    
   Vorbesti prostii (Marţi, 13 octombrie 2020, 17:40)

   zigzag [utilizator] i-a raspuns lui Gaspar

   Ilfovul are 400 000 de locuitori si vreo 8 orase. Vrei sa spui ca toti taranii din Voluntari, aia pe care ii plimba Pandele cu rata, sunt corporatisti, nu?
 • +3 (7 voturi)    
  Anisie (Marţi, 13 octombrie 2020, 14:36)

  mmmircea [utilizator]

  cea mai penibila dintre pamanteni.
 • +3 (11 voturi)    
  Corect (Marţi, 13 octombrie 2020, 14:36)

  feroviarul123 [utilizator]

  Sute de mii locuiesc în București dar au buletin de Suceava. La fel sute de mii locuiesc în Italia și au buletin de București. Deci numerele sunt pe acolo. Ca nu am văzut oameni sa doarmă în rulote. Cum acum prețul la închirieri a scăzut tind sa cred ca Bucureștiul s-a golit.
 • +3 (9 voturi)    
  Cum altfel ? (Marţi, 13 octombrie 2020, 14:40)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Niste bugetari indolenti si incompetenti, angajati pe baza de nepotisme si pile, cu salarii nesimitite, obisnuiti sa masluiasca datele si sa minta la comanda, mai si gresescu uneori !! INS - una din institiile capusa din Romania
 • +6 (8 voturi)    
  Logica (Marţi, 13 octombrie 2020, 14:48)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Intai te joci cu cifrele legate de populatie, apoi relativezi indicatorii: nu de la 3 in sus, ci abia de la 3.4. Daca poti sa o intorci din condei astfel, de ce nu 3.25, ori 3.7? Sau poate, totusi, 2.8? bine ca ramanem in sfera numerelor rationale...
 • +8 (10 voturi)    
  Caragiale (Marţi, 13 octombrie 2020, 15:09)

  vodatepes [utilizator]

  Suntem in plin Caragiale 2 la scoala de fete, 2 la primarie, 2 la gara....
 • +7 (9 voturi)    
  ... (Marţi, 13 octombrie 2020, 15:21)

  Ecce_Homo [utilizator]

  De ani de zile tot spun ca INS-ul e degeaba.
  Niste ametiti platiti din bani publici ca sa nu faca nimic. Lunar zeci de raportari sunt facute de mediul privat, obligat fortat, si trimise la statistica doar ca sa publice ei niste cifre ca salariul mediu si altele asemenatoare. Mai trist este ca, de exemplu. aceste cifre de la statistica influenteaza bugetul, calculul pensiilor etc. Niste habarnisti care nu sunt in stare de nimic dar ard gazul de pomana pe banii contribuabililor.
  • -1 (1 vot)    
   Iar legatura cu subiectul e...? (Marţi, 13 octombrie 2020, 15:54)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   Iar legatura cu subiectul e...?
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Marţi, 13 octombrie 2020, 16:39)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Legatura e data de faptul ca nu te poti baza pe INS.
 • +2 (2 voturi)    
  Indolenta (Marţi, 13 octombrie 2020, 16:00)

  31415 [utilizator]

  Indolenta, daca pot si stiu sa faca ceva sa faca, ce trabuie sa astepte trei zile ca la priveghi. Eu zic sa ne apucam sa facem ceva cand indicele va fi 1000 la mie.
 • +2 (2 voturi)    
  :) (Marţi, 13 octombrie 2020, 16:32)

  Paul_ [utilizator]

  ""Aşteptăm un palier de trei zile să vedem că cifra creşte şi atunci rapid vom da o hotărâre"

  Se pare ca am ajuns la capitolul "ne dorim sa .. ". Numarul creste de la o saptamana la alta cu 30%.
 • +1 (1 vot)    
  aberatii cu cifre modificate de la ora la ora (Marţi, 13 octombrie 2020, 17:34)

  lp [utilizator]

  au spus 3 la mie ? sunt cifrele cu noile infectari / oras oficiale ? s-a folosit o cifra oficiala a numarului de alegatori din Bucuresti, si deci se stie si numarul de persoane ? si atunci, cum vii acum sa spui ca nu sunt atatia oameni in oras, ca nu inchizi chiar la 3 si ca nu socotesti decat un anumit numar dintre bolnavi, nu toti ??? Deci: se inchid restaurantele in care mancau maxim 10 persoane in acelasi timp; Lasi deschise scolile in care invata peste 30 de elevi in cele mai multe clase (clasele primare, a VIII-a si a XII-a sunt integral prezenti la ore). Nu inteleg obsesia sa-i tii pe elevi in scoli, chiar isi inchipuie cineva ca se invata serios in scoala ?? sa-si intrebe copiii, poate se lamuresc
 • -1 (1 vot)    
  in chestiuni de viata si moarte... (Marţi, 13 octombrie 2020, 17:48)

  demaGOGU [utilizator]

  ..nu te mai joci cu cifrele (domiciliu, rezidenta) ci privesti realitatea in fata: in Buc traiesc fizic peste 3-3.5 milioane de locuitori deci tb asteptat recensamantul din februarie ptr a se jua o decizie radicala legata de scoli samad.
 • 0 (0 voturi)    
  Eu nu inteleg... (Marţi, 13 octombrie 2020, 17:51)

  Emma12 [utilizator]

  in loc sa se intareasca aplicarea masurilor bariera se sta cu ochii pe o tabela care deruleaza niste cifre, care, sa fim seriosi, nu vor reflecta niciodata realitatea...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by