Conform datelor oficiale de la Statistică, la 1 ianuarie populația rezidentă din București, adică cea care chiar locuiește în limitele administrativ teritoriale ale Capitalei, era de 1,83 milioane de locuitori. Raportat la această cifră, incidența cazurilor COVID-19 pe ultimele 14 zile este de 3,11 la mia de locuitori, adică peste limita de 3/1000 care ar impune carantinarea orașului. În schimb, Guvernul insistă să folosească o cifră irelevantă pentru situația actuală: populația după domiciliu - 2,1 milioane de persoane.

controale in BucurestiFoto: Politia Capitalei

Potrivit datelor de la INS și INSP pentru București:

  • POPULAȚIA DUPĂ DOMICILIU (1.01.2020): 2.151.665 persoane / INSP: 2,65 cazuri COVID-19 la mia de locuitori
  • POPULAȚIA REZIDENTĂ (1.01.2020): 1.831.447 persoane / INSP: 3,11 cazuri COVID-19 la mia de locutori.

Conform INS, cele două noțiuni au următoarele definiții:

  • Populaţia după domiciliu - reprezintă numărul persoanelor cu cetăţenie română și domiciliul pe teritoriul României, delimitat după criterii administrativ-teritoriale. Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară că are locuinţa principală, trecută în cartea de identitate, aşa cum este luată în evidenţa organelor administrative ale statului. Altfel spus, populaţia după domiciliu reprezintă populaţia de jure, care poate să includă şi emigranţii.
  • Populaţia rezidentă - reprezintă totalitatea persoanelor cu cetăţenie română, străini şi fără cetăţenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul României. Adică populaţia rezidentă reprezintă populaţia de facto care exclude emigranţii, dar include imigranţii.

Marți dimineață, INSP a dat publicității raportul pe ultimele 14 zile a cazurilor de COVID-19 din județele țării. Astfel, pentru București, raportat la populația rezidentă, incidența era de 3,11 la mia de locuitori.

Ulterior, Grupul de Comunicare Strategică a transmis bilanțul zilnic de coronavirus în care susținea că rata e de fapt 2,69 la mia de locuitori.

Imediat după, INSP și-a modificat propriul raport și a introdus încă o coloană: incidența raportată la populația după domiciliu - 2,65 care se apropia de aceeași rată transmisă de GCS.

Or, conform definiției INS, populația după rezidență este cea care reprezintă populația de facto - situația reală din teren. Adică exact ce ar trebui să conteze: câte persoane chiar locuiesc între granițele Bucureștiului, și nu câte persoane apar doar scriptic că au domiciliul în Capitală.