Liderii statelor UE se intalnesc joi seara la Bruxelles pentru a decide ocupantii posturilor de presedinte al Consiliului European si Inaltul Reprezentant pentru politica externa. Pe masura ce se apropie momentul intalnirii apar nume noi. Si a aparut tot mai presanta nevoia unui echilibru intre sexe, adica numirea unei femei intr-unul din cele doua posturi, in conditiile in care comisia Barroso II se contureaza cu mai putine femei decat anterioara.

Angela Merkel a spus adesea ca sexul nu ar trebui sa joace niciun rol cand se vorbeste despre persoanele decidente in UE, subliniind faptul ca esentiale sunt competentele mai degraba decat o discriminare pozitiva. Numai ca in aceste saptamani s-a discutat intens de nevoia unui echilibru intre sexe in privinta ocuparii functiilor inalte in institutiile UE.

Pana in acest moment procesul de selectie a fost secret, s-au vehiculat nume, insa negocierile au fost secrete. Explicatia a venit de la premierul suedez, Frederik Reinfeldt, care a spus ca niciun premier european nu a vrut sa admita public interesul pentru ocuparea functiei de presedinte al Consiliului European, decat daca ar fi sigur ca va si obtine acest post.

In aceste ultime ore inaintea intalnirii sefilor de stat si de guvern europeni nu au aparut nume-surprizain privinta candidatilor pentru postul de "presedinte al UE".

Favorit este premierul belgian, Herman Van Rompuy, dar pe lista este si numele unei femei, fostul presedinte leton, Vaira Vike-Freiberga. Singurul lucru asupra caruia par sa nu existe dezbateri este faptul ca acest post ii va reveni dreptei, in timp ce postul de inalt reprezentant pentru politica externa va fi atribuit socialistilor.

In urma cu o saptamana, pe lista cu numele candidatilor pentru postul de Inalt Reprezentant pentru politica externa se afla si cel al lui Adrian Severin. In ultima vreme sansele sale par aproape nule, chiar daca David Miliband, ministrul de externe britanic a spus ca nu se afla in curs pentru acest post. Intr-un interviu la RFI, Ioan Mircea Pascu a aratat miercuri ca la nivel european s-ar merge pe varianta alegerii unei femei pentru acest post, conditii in care candidatura lui Severin ramane doar un gest onorabil.

Numai ca presa internationala il mentine pe lista candidatilor pe italianul Massimo D'Alema, in timp ce Spania a inceput sa faca lobby pentru ca ministrul sau de externe, Miguel Angel Moratinos (58 ani) sa obtina aceasta functie. Politica de detenta a Spaniei fata de Cuba si faptul ca ea nu a recunoscut independenta Kosovo sunt doua lucruri ce nu joaca in favoarea sa.

Au aparut si doua nume de femei, tocmai pentru acest echilibru intre sexe, unul fiind al comisarului britanic pentru comert, Catherine Ashton, 53 de ani, in locul lui Miliband, si al lui Elisabeth Guigou (63 ani), fost ministru francez socialist de externe. Numele ei este citat de socialistii europeni, dar sansele sale sunt mici, pentru ca Franta ar fi obligata sa il sacrifice pe Michel Barnier, care este oficial candidatul ei pentru Comisia Europeana, fiindca Inaltul reprezentant ar fi si comisar.

Omul potrivit pentru postul potrivit e, de obicei, o femeie

Doi comisari europeni, Margot Wallstrom si Neelie Kroess, precum si vicepresedinta Parlamentului European, Diana Wallis, au trimis marti o scrisoare deschisa Financial Times. Ea are titlul: Omul potrivit pentru postul potrivit este de obicei o femeie.

Cele trei semnatare remarca acest dezechilibru care ar fi "rau pentru Europa, rau pentru democratie si rau pentru femei". Asa ca ele indeamna la numirea unor femei in pozitii cheie ale UE, asa cum sugerase si presedintele PE, polonezul Jerzy Buzek.

"Este nevoie de un angajament politic colectiv pentru a asigura reprezentarea politica a femeilor. Femeile constituie majoritatea populatiei si in democratia europeana a secolului XXI nu ne permitem sa folosim talentele, ideile si experientele a doar jumatate dintre oameni. Cand femeile se aseaza la masa discutiilor, se asigura ca deciziile politice reflecta nevoile intregii populatii", spun ele.

The right man in the right job is often a woman, este concluzia lor. Iar numirea trebuie sa fie facuta ACUM.

Discutia despre femeile care ar trebui sa ocupe pozitii importante de conducere in institutiile europene nu este futila. Jose Manuel Barroso a cerut guvernelor statelor membre sa propuna mai multe femei si pana acum sunt confirmate cinci propuneri de viitori comisari femei, din partea Bulgariei, Ciprului, Irlandei, Suediei si Luxemburg.

Oricum, se pare ca dorinta portughezului de a avea in urmatoarea echipa mai multe femei decat in precedenta nu se va indeplini, motiv de ingrijorare pentru audierile din Parlamentul European. Chiar daca avizul comisiilor este consultativ, Parlamentul European poate vota impotriva intregii echipe, iar eurodeputatii se pot agata de acest argument pentru a-i face misiunea lui Barroso de a avea o noua echipa mai dificila.