Mai multe incidente in derularea procesului electoral s-au inregistrat duminica, inca de la deschiderea urnelor pentru alegerile parlamentare. La Ploiesti, un alegator a facut stop cardiac intr-o sectie de votare si a murit; la Pitesti, o femeie a fost muscata de un caine in fata sectiei de votare, iar presedintele si loctiitorul unei sectii de votare din localitatea clujeana Unguras s-au rasturant cu masina in timp ce mergeau sa deschida sectia.

Pro Democratia a inregistrat peste 500 de sesizari si solicitari de informatii pana la ora 16.00

UPDATE (18.25) Cluj: Loctiitorul presedintelui unei sectii de votare, amendat dupa ce a fost gasit beat in toaleta

Loctiitorul presedintelui Sectiei de votare nr. 97 din Cluj-Napoca a fost amendat de politisti cu 1.500 de lei dupa ce a fost gasit beat in toaleta, acesta urmand sa fie inlocuit de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Cluj, relateaza Mediafax.

Reprezentantii BEJ Cluj au declarat ca loctiitorul presedintelui Sectiei de votare nr. 97 Cluj-Napoca a disparut o perioada de timp, fiind descoperit ulterior sub influenta alcoolului.

"Presedintele Sectiei de votare nr. 97 Cluj-Napoca ne-a sesizat ca loctiitorul sectiei a disparut o anumita perioada de timp, dupa care acesta a fost descoperit sub influenta alcoolului, in toaleta. A fost sesizata si Politia, care a facut cercetari la fata locului si l-a amendat. Loctiitorul va fi inlocuit cu o alta persoana", au precizat duminica reprezentantii BEJ Cluj.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Cluj, Anca Bolba, a declarat, la randul sau, ca persoana in cauza a fost amendata cu suma de 1.500 de lei pentru "refuzul de a se conforma dispozitiilor presedintelui sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot".

Loctiitorul ar fi incasat duminica 367 de lei pentru activitatea electorala, iar din acesti bani ar fi cumparat bautura.

UPDATE (17.45) Arges: Trei dosare penale in urma unor incidente la vot

Trei dosare penale au fost intocmite duminica in urma unor incidente electorale inregistrate in judetul Arges, in alte doua cazuri politistii aplicand sanctiuni contraventionale, transmite Agerpres.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Arges, comisarul sef Danut Dinu, incidentele in urma carora au fost intocmite dosare de cercetare penala s-au inregistrat in localitatile Bradu, Campulung Muscel si Topoloveni.

Prima sesizare a fost formulata de o femeie de 23 de ani din comuna Bradu, care a acuzat faptul ca presedintele unei sectii de votare din localitate nu i-a permis accesul in interiorul sectiei, desi l-a informat ca a fost investita de catre Biroul Electoral Judetean de Circumscriptie ca membra a comisiei electorale. Pe numele presedintelui a fost intocmit dosar de cercetare penala pentru abuz in serviciu.

Dosar penal are si presedintele unei sectii de votare din Campulung Muscel, care a fost reclamat de un candidat ca a insotit o persoana in cabina de vot.

Al treilea incident s-a petrecut intr-o sectie de votare din orasul Topoloveni.

"Lucratorul care asigura paza unei sectii de votare din orasul Topoloveni a sesizat faptul ca un membru al Biroului Electoral din cadrul sectiei a semnat in copia listei electorale permanente in locul titularului. Politistii s-au deplasat la fata locului si au intocmit dosar de cercetare penala pentru fals material in inscrisuri oficiale", a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Arges.

In judetul Arges au fost formulate duminica 10 sesizari privind incalcari ale legislatiei electorale, dintre care doar jumatate s-au confirmat.

UPDATE (17.10) Dolj: Un consilier local din comuna Intorsura a decedat in fata sectiei de votare

Consilierul local PP-DD Nicolae Mihai din comuna doljeana Intorsura a decedat duminica in fata sectiei de votare dupa ce si-a exercitat dreptul la vot, transmite Agerpres.

Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Dolj, comisar-sef Adrian Capraru, barbatul de 61 ani, dupa ce votat, a iesit in fata sectiei de votare unde i s-a facut rau si a cazut jos.

"La fata locului s-a deplasat o ambulanta de la Bailesti si, din pacate, medicul a constatat decesul", a spus Capraru.

Deputatul Gelu Visan, candidat pentru Camera Deputatilor din partea PP-DD in colegiul Bailesti, a solicitat presedintelui sectiei de votare sa intrerupa procesul de vot pana cand barbatul decedat va fi ridicat din fata sectiei, insa votarea a continuat.

"Am imagini incredibile cu ce s-a intamplat la Intorsura. Omul decedat a fost lasat acolo timp de o ora si 45 de minute pana a venit procuratura, timp in care procesul de vot a continuat. Practic, s-a votat trecand peste mort. Nu este posibil asa ceva. Voi posta imaginile pe internet, pentru ca asta depaseste orice imaginatie", a spus Visan.

UPDATE (16.30) Galati: A decedat dupa ce a iesit din sectia de votare

O femeie, de 73 ani, din Galati, a decedat, duminica, dupa ce a iesit din sectia de votare amenajata in Scoala nr. 11 din cartierul Tiglina III, transmite Agerpres.

"Femeii i s-a facut rau dupa ce a iesit din incinta scolii. A cazut pe jos, iar cetatenii au chemat ambulanta prin serviciul unic de urgenta 112. Din pacate, echipajul care a ajuns la fata locului au gasit pacienta in stop cardiac. Desi s-a incercat aproape o ora resuscitarea, din pacate, manevrele nu au avut niciun rezultat, declarandu-se decesul", a spus seful Serviciului Judetean de Ambulanta Galati, dr. Mihai Polinsch.

UPDATE (16.25) Vaslui: Au inchis sectia de votare pentru a merge la masa

O sectie de votare din localitatea vasluiana Sarbi, comuna Banca, a fost inchisa pentru aproximativ jumatate de ora, dupa ce presedinta sectiei a decis ca membrii acesteia trebuie sa mearga la masa. Incidentul a fost semnalat la Biroul Electoral Judetean, care a dispus redeschiderea imediata a sectiei de votare, relateaza Agerpres.

"Cand am luat legatura cu presedintele, sectia de votare era inchisa. Am solicitat redeschiderea imediata a sectiei. Procesul electoral nu poate fi suspendat, decat din motive foarte bine intemeiate. Acum votul in respectiva sectie a fost reluat si speram sa nu se mai inregistreze astfel de probleme", a declarat presedintele Biroului Electoral Judetean Vaslui, judecatorul Adrian Chiriac.

UPDATE (15.10) Arad: SMS-uri trimise in numele unor lideri PDL care ar cere sa se voteze un candidat USL

Mai multe SMS-uri au fost trimise in numele unor lideri locali ai PDL Arad prin care acestia ar cere populatiei sa voteze cu Ovidiu Marian (USL), contracandidatul lui Mihai Razvan Ungureanu in colegiul senatorial din municipiu, fiind depusa o sesizare la BEJ,relateaza Mediafax.

Mesajele au inceput sa fie primite de aradeni pe telefoane de duminica dimineata, fiind trimise in numele unor lideri ai PDL Arad, precum presedintele organizatiei judetene Gheorghe Seculici, seful organizatiei de femei, Geanina Pistru, sau parlamentari ai formatiunii.

In mesaje, aradenii sunt rugati sa voteze pentru senatorul PNL Ovidiu Marian, care candideaza in acelasi colegiu din municipiu in care candideaza si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu (ARD).

"Dragii mei, eu, Gianina Pistru, va multumesc pentru sprijinul acordat in aceasta campanie electorala si va rog respectuos sa il spijinim pe prietenul nostru Ovidiu Marian cu voturile noastre pentru Senat", se arata intr-unul din SMS-urile primite de aradeni.

Liderii ARD Arad fac apel la populatie sa nu ia in considerare "aceste false mesaje, care au scopul de a dezinforma electoratul".

"Noi ne-am declarat sustinerea pentru Mihai Razvan Ungureanu, candidatul pentru Senat. Constatam cu regret ca si dupa incheierea campaniei electorale, din disperarea ca vor pierde alegerile, candidatii USL apeleaza in continuare la minciuna si dezinformare, folosindu-se de numele liderilor ARD", a declarat purtatorul de cuvant al ARD Arad, Gheorghe Falca.

Reprezentantii ARD Arad au sesizat Biroul Electoral Judetean (BEJ) si Politia cu privire la aceste mesaje.

Tot in municipiul Arad, in ultimele zile au fost distribuiti fluturasi prin care se anunta retragerea lui Ungureanu din cursa electorala, liderii ARD Arad condamnand aceasta campanie impotriva fostului premier.

UPDATE (14.10) Gorj: Un alegator s-a ales cu dosar penal pentru ca si-a fotografiat votul

Politia Municipiului Targu-Jiu a fost sesizata de catre presedintele unei sectii de votare din municipiul Targu-Jiu despre faptul ca a identificat un barbat care a fotografiat buletinul de vot, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al Centrului Judetean de Comunicare Gorj, Daniel Tica. La fata locului s-a deplasat echipa operativa constituita la nivelul Politiei Municipiului Targu-Jiu.

"Politistii au identificat un barbat de 64 de ani, stabilind ca acesta, dupa ce si-a exercitat dreptul de a vot, a fotografiat buletinul de vot. Pe numele persoanei in cauza a fost constituit dosar penal sub aspectul comiterii infractiunii prevazute si pedepsite de art. 55, alin. 1 din Legea nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare. Politistii continua cercetarile pentru lamurirea tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirea raspunderii judiciare, urmand sa formuleze propuneri legale prin Parchetul de pe langa Judecatoria Targu-Jiu", a precizat Daniel Tica, potrivit Agerpres.

UPDATE (13.25) BEC: Votare suspendata la o sectie din sectorul 3, din cauza unui conflict intre reprezentanti ai partidelor

Procesul de votare a fost suspendat duminica, in jurul orei 12.30, la o sectie de votare din sectorul 3 al Capitalei, din cauza unui conflict spontan intre reprezentanti ai ARD si cei ai altor formatiuni la sectia respectiva, a declarat purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet.

Potrivit acestuia, la sectia 552 din Scoala nr. 196, reprezentantii ai ARD au incercat sa filmeze in incinta iar presedintele sectiei de votare s-a opus.

"Reprezentantii ARD la sectia de votare au venit cu o camera de filmat si s-au incaierat cu ceilalti", a declarat Muhulet.

De asemenea, presedintele sectiei de votare le-a cerut reprezentantilor ARD sa stearga imaginile pe care apucasera sa le inregistreze, a mentionat oficialul BEC.

El a mentionat ca politia a venit la fata locului pentru cercetari.

UPDATE (13.00) Teleorman: Incident electoral cercetat de politisti

Un prim incident electoral a fost inregistrat la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Teleorman, o sesizare fiind primita din localitatea Olteni cu privire la faptul ca un grup de cetateni ofera bani alegatorilor, odata cu indemnul de a vota un anumit competitor electoral, se arata intr-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, in plangerea penala transmisa IPJ Teleorman se face referire si la o altercatie care a avut loc intre cei ce ar fi oferit mita electorala si reprezentantii unei aliante politice care i-ar fi surprins.

In cauza a fost intocmit dosar penal, in care se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunilor de lovire sau alte violente, respectiv oferirea de mita electorala, mai precizeaza Centrul de Comunicare Judetean Teleorman.

Pro Democratia a inregistrat peste 200 de sesizari si solicitari de informatii pana la ora 10.00

Alba: Membrii unor sectii de votare nu pot vota la parlamentare, respectiv la referendumul desfasurat in zona Apusenilor

Mai multi membri ai unor birouri electorale ale sectiilor de votare organizate in Alba pentru parlamentare, respectiv pentru un referendum desfasurat in 35 de unitati administrativ-teritoriale, nu pot sa voteze, scrie Agerpres.

Cele doua birouri electorale judetene au fost sesizate telefonic de catre presedintii mai multor sectii de votare din judet cu privire la faptul ca unii dintre membri nu pot vota la referendum, si invers. Potrivit legislatiei, pot vota pe listele electorale suplimentare, membrii birourilor sectiilor de votare, precum si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii la sectia la care isi desfasoara activitatea, doar daca domiciliaza pe raza acelui colegiu uninominal in care se afla sectia de votare respectiva si sunt arondati, conform domiciliului, in alta sectie de votare a aceluiasi colegiu uninominal. In ceea ce priveste referendumul, aici dreptul de vot poate fi exercitat numai in unitatea administrativ-teritoriala in care alegatorul isi are domiciliul stabil si numai la sectia de votare la care este arondat.

In consecinta, sunt cazuri de membri ai birourilor sectiilor de votare de la parlamentare care nu pot sa-si exercite dreptul de vot pentru referendum, respectiv invers.

In judetul Alba au fost delimitate pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie un numar total de 439 sectii de votare, din care 111 in municipii, 71 in orase si 257 in comune, fiind asteptati la vot aproape 320.000 de alegatori.

Pentru referendum au fost organizate 148 de sectii de votare, altele decat cele pentru parlamentare. In 35 de unitati administrativ-teritoriale din Alba, patru orase si 31 de comune, 72.877 de cetateni sunt asteptati sa se pronunte daca sunt sau nu de acord cu repornirea mineritului in Muntii Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana.

Botosani: Un alegator a sesizat Biroul Electoral si Politia pentru ca a primit buletin de vot utilizat

Un alegator din municipiul Botosani a sesizat Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC), dar si Inspectoratul Judetean de Politie cu privire la faptul ca unul dintre buletinele de vot care i-au fost puse la dispozitie in sectia de votare avea stampila de vot pusa pe candidatul Uniunii Social Liberala (USL), a declarat pentru Agerpres presedintele BEC, judecatorul Lacramioara Axinte.

Cel care a sesizat posibila frauda s-a exprimat dreptul de vot la Sectia de votare 63 din municipiul Botosani. El a primit doua buletine de vot, unul pentru Camera Deputatilor si unul pentru Senat. In cabina de vot, a constatat ca buletinul de vot pentru Senat nu are stampila de control, iar cel pentru Camera Deputatilor era lipit. Barbatul a declarat autoritatilor judetene ca in momentul deschiderii buletinului pentru Camera Deputatilor acesta avea aplicata stampila cu mentinea 'Votat' pe candidatul USL.

Politistii, care au ajuns la fata locului, au declansat o ancheta pentru a stabili daca in acest caz este vorba de o frauda sau daca declaratiile alegatorului sunt mincinoase.

Mures: O sectie de votare din Beica de Jos avea buletine de vot pentru un alt colegiu electoral

Membrii sectiei de votare numarul 276 din comuna Beica de Jos au sesizat, dupa ce trei persoane au votat, ca buletinele de vot primite, care purtau stampila de control a sectiei respective, erau pentru Colegiul uninominal numarul 7 si nu pentru Colegiul numarul 8 de care apartine comuna, relateaza Agerpres.

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Judetean Mures, Hegyi Piroska, a precizat ca la sectia nr. 276 au fost primite 200 de astfel de buletine de vot pentru Camera Deputatilor, dar ca membrii sectiei de votare nu au observat acest lucru din timp, ci doar dupa ce trei alegatori au votat.

"S-au luat masuri sa primeasca buletine de vot valabile pentru colegiul respectiv, iar primarul, pe baza procesului verbal sa asigure buletinele de vot. Au votat 3 persoane in conditiile in care buletinele de vot erau pentru alt colegiu. BEJ va hotari ce sa faca cu aceste buletine de vot, fiindca nu e culpa oamenilor care au votat. Probabil vor fi anulate. Au fost 200 de buletine pentru Camera Deputatilor", a aratat Hegyi Piroska.

Potrivit acesteia, pana la inlocuirea buletinelor de vot procesul electoral a fost suspendat.

Purtatorul de cuvant al BEJ Mures a spus ca in prezent se voteaza in conditii normale in toate sectiile de votare, inclusiv in cele doua sectii care au avut probleme de dimineata din cauza unor pene de curent electric.

Prahova: Un alegator a facut stop cardiac intr-o sectie din Ploiesti

Un alegator a facut stop cardiac intr-o sectie de votare din municipiul Ploiesti, el decedand la spital dupa cateva zeci de minute de resuscitare, relateaza Agerpres.

Seful Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova, Daniel Nicolae, a declarat ca un batran in varsta de 85 de ani care a suferit un infarct in timp ce se afla intr-o sectie de votare din sudul Ploiestiului a fost resuscitat cateva zeci de minute in sectie, dar si la spital, insa medicii nu au putut sa faca nimic pentru a-l salva.

Procesul de votare in care a avut loc incidentul a fost suspendat timp de 40 de minute.

Arges: Femeie, atacata de un caine in fata sectiei de votare

O femeie a fost muscata de un caine, duminica, in fata unei sectii de votare din municipiul Pitesti, in urma incidentului victima fiind transportata la spital pentru ingrijiri medicale, transmite Agerpres.

Femeia a fost atacata de un caine fara stapan si muscata de un picior in zona sectiei de votare 71 din cartierul Razboieni. Desi sangera puternic, ea a reusit sa intre in sectie si sa voteze.

Mai multe persoane care au asistat la incident au sunat la 112, iar victima a fost preluata de o ambulanta si a fost transportata la Spitalul Militar din Pitesti.

Cluj: Presedintele si loctiitorul unei sectii de votare s-au rasturnat cu masina

Presedintele si loctiitorul unei sectii de votare din localitatea clujeana Unguras s-au rasturant cu masina, duminica dimineata, in timp ce mergeau sa deschida sectia, relateaza Ziua de Cluj.

Surse din politie au declarat pentru ziuadecj.ro ca accidentul a fost unul usor. La fata locului s-a deplasat o ambulanta care a acordat primul ajutor, dar cei doi au putut sa mearga mai departe si sa deschida sectia de votare.

Zero prezenta la vot in doua sectii de votare dintr-o comuna clujeana

In doua sectii dintr-o comuna clujeana nu a votat, in primele trei ore ale scrutinului, nicio persoana, relateaza Ziua de Cluj.

Ambele sectii sunt in comuna Alunis. Conform Biroului Electoral Judetean, in alte doua sectii de votare din Bobalna si Caianu a votat doar cate o persoana.

Incidente electorale si in Gorj

La Gorj au fost inregistrate duminica dimineata doua incidente electorale. La sectia nr. 242 din Matasari, presedintele sectiei a fost inlocuit dupa ce a aflat ca fiul sau a suferit un accident grav, relateaza Impact in Gorj.

Si in Targu Jiu, loctiitorul presedintelui de la sectia nr. 35 a fost inlocuit pentru ca sotia acestuia a nascut in aceasta dimineata.