Primarul General, Gabriela Firea, someaza din nou constructorul de la santierul pasajului subteran de la Piata Sudului, Asocierea Astaldi SPA - Euroconstruct Trading 98 SRL - RCV Global Group SRL, amenintand ca altfel reziliaza contractul. Primarul general spune ca in ultimele luni nu a constatat niciun progres semnificativ in ceea ce priveste aceasta lucrare. Primaria Capitalei anunta la finalul lunii martie, intr-un comunicat de presa, ca lucrarile sunt abia la 63%, cat erau si anul trecut, in toamna, potrivit cifrelor prezentate de municipalitate. Tot in luna martie, primarul Gabriela Firea anunta ca va inaugura pasajul dupa sarbatorile pascale. Primarul general a spus imediat dupa ca reprezentantii constructorului i-au raportat gresit procentele.

Pasaj Piata Sudului - octombrie 2016Foto: Primaria Capitalei

"Desi am solicitat mobilizarea Dvs si reanalizarea graficului de executie al lucrarilor in sensul finalizarii cat mai urgente a acestora, nu am constatat niciun progres semnificativ, fiind observata, in linii mari, aceeasi lipsa de implicare, ceea ce induce o stare de nemultumire generala in randul cetatenilor, carora le este grav afectata in continuare viata economica si sociala.Revenim astfel la solicitarea ferma facuta anterior si va reamintim ca exista parghii contractuale prin care sa denuntam unilateral contractul din culpa exclusiva a Executantului. Avand in vedere ca ne aflam in situatia prevazuta in contract potrivit careia ati neglijat in mod flagrant si repetat sa va indepliniti obligatiile contractuale, desi ati fost notificati in repetate randuri, va punem in vedere ca de urgenta sa procedati la executarea obligatiilor. In caz contrar vom parcurge procedura privind rezilierea contractului conform prevederilor contractuale", a declarat Gabriela Firea, potrivit unui comunicat emis de Primaria Capitalei.

Rezilierea contractului inseamna insa organizarea unei noi licitatii, pentru desemnarea unui nou constructor. Exista si posibilitatea ca lucrarea sa fie continuata de firma proaspat infiintata a Primariei Capitalei - Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti SA. Aceasta insa deocamdata nu are personalul necesar, nici utilajele necesare unui astfel de proiect. Exista, desigur posibilitatea ca firma respectiva sa faca ea licitatie pentru alegerea unui nou constructor, insa si aici dureaza cel putin un an atribuirea contractului, fiind o achizitie pe bani publici.

In luna octombrie 2016, Primaria Capitalei anunta ca stadiul intregului proiect este de 76 %, iar lucrarile la pasajul rutier si pasajele pietonale sunt realizate in proportie de aproximativ 60%.

Firea anuntase pe 21 martie ca pasajul de la Piata Sudului urmeaza sa fie inaugurat imediat dupa sarbatorile pascale.

"Imi doresc ca imediat dupa sarbatorile pascale sa va invit la inaugurare. Recunosc, am o dezamagire pentru faptul ca reprezentantii constructorului, care este o asociere de firme, mi-au garantat ca in saptamana de martisor si de 8 martie mergem impreuna sa inauguram. Este o intarziere, dar care nu ni se poate imputa. Haideti sa le mai dam o sansa si imediat dupa sarbatorile pascale sa va invitam la inaugurare. Nu mai vreau sa va spun (...) in ce situatie am gasit Pasajul Piata Sudului: nu se mai lucra, acel 'Dorel' pe care il stim noi era la tot pasul. Platile nu mai erau facute din luna octombrie si, practic, am repornit motoarele si pe acest santier", a precizat edilul general, in cadrul unei declaratii acordate presei, potrivit Agerpres.

In octombrie 2016, Gabriela Firea declara ca pasajul subteran Piata Sudului ar urma sa fie finalizat in primavara acestui an.

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014, investitia ridicandu-se la 127 de milioane de lei. Constructorul este Asocierea Astaldi - Euroconstruct.

Proiectul a demarat pe fonduri europene si trebuia terminat pana la finalul anului 2015. Fiindca acest lucru nu s-a intamplat, termenul a fost prelungit pana la 30 iunie 2016. Ulterior, fiindca nici acest termen nu a fost respectat, pentru ca banii europeni absorbiti deja sa nu fie returnati Comisiei Europene, avand in vedere gradul de intarziere a lucrarilor, reprezentantii Municipalitatii au semnat Actul Aditional la Contractul de finantare, prin care Municipiul Bucuresti este obligat sa finalizeze lucrarile cel tarziu pana in decembrie 2018.

Pana pe 30 decembrie 2015, Primaria a absorbiit 18 milioane de lei din 83 milioane lei fonduri europene, iar dupa aceasta data nu s-au mai facut deconturi din bani europeni. Diferenta se plateste de la bugetul local.

Pasajul va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - strada Nitu Vasile si va avea o lungime de 356 metri. Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta, pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%.