Primaria Capitalei a finalizat unul dintre tunelurile de la pasajul rutier de la Piata Sudului, respectiv cel de pe sensul Nitu Vasile-Calea Vacaresti, urmand ca pana la finalul acestei luni sa se finalizeze strapungerea intregului tunel, respectiv si sensul Calea Vacaresti-Nitu Vasile, se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei. Noul termen de finalizare a lucrarii este decembrie 2018, insa potrivit contractului initial trebuia terminat la finalul anului 2015. Reprezentantii municipalitatii spun insa ca va fi finalizat in 2017.

Pasaj Piata Sudului - octombrie 2016Foto: Primaria Capitalei

In plus, reprezentantii municipalitatii anunta ca stadiul intregului proiect este de 76 %, in momentul de fata lucrarile la pasajul rutier si pasajele pietonale fiind realizate in proportie de aproximativ 60%.

Pe 25 iulie 2016, primarul general Gabriela Firea anunta ca stadiul fizic al lucrarilor executate este de 59%, iar stadiul general al lucrarii care este de 79%, potrivit unui comunicat emis de municipalitate la vremea respectiva. Cel putin din cifre asta inseamna ca lucrarea a regresat in ultimele 3 luni.

Astfel ca, daca cifrele date de Primarie nu sunt gresite, reiese ca in 3 luni stadiul general al lucrarii a scazut de la 79 % la 76%, iar lucrarile la pasaj au inaintat doar cu un procent.

Potrivit municipalitatii au mai ramas de executat urmatoarele lucrari:

-Finalizarea devierii retelei de fibra optica Netcity, reintregirea retelei RATB;

-Realizarea retelei noi de semaforizare, respectiv iluminat public;

-Finalizarea structurii pasajului rutier in interiorul tunelului, tronsoanele 2 si 3 si a structurii pasajelor pietonale 1 si 4;

-Realizarea sistemelor de canalizare pluviala in interiorul tunelului si de realizare a sistemului rutier al pasajului;

-Refacerea sistemului carosabil si refacerea amenajarilor urbanistice;

-Finisajele si lucrarile de arhitectura ale pasajelor.

Reamintim ca fostul primar general interimar al capitalei, Razvan Sava, anunta la inceputul lunii iunie 2016, inainte de alegerile locale unde candida pentru fotoliul de primar al sectorului 4, ca lucrarile la pasajul rutier subteran de la Piata Sudului sunt finalizate in proportie de 80% si vor fi gata pana pe 30 iunie 2016. Imediat dupa alegeri, noul primar general al capitalei, Gabriela Firea, anunta ca lucrarea este finalizata doar in proportie de 53%. La inceputul lunii iulie, lucrarea se afla la 60%, dar si la 70%, fiind un stadiu efectiv al lucrarii de infrastructura si un procent de realizare al Proiectului in ansamblul, iar termenul estimat de constructor pentru finalizarea proiectului era martie 2017, potrivit datelor furnizate de municipalitate.

"Domnul Razvan Sava a semnat, la data de 24.05.2016, in calitate de Primar General interimar, raportul de progres al beneficiarului PMB, in care este mentionat clar ca Proiectul este finalizat intr-un procent de 60,47 %. In aceste conditii cum poate acum dl Razvan Sava sa mentioneze ca a lasat Proiectul la un stadiu de 80% ? Referitor la comunicatul de presa al PMB din data de 30 iunie 2016, in care este anuntat un grad de finalizare de 53% , mentionam ca aceasta informatie se referea la stadiul efectiv al lucrarii de infrastructura si nu la procentul de realizare al Proiectului in ansamblul sau, care cuprinde si alte tipuri de cheltuieli si activitati ( informare, management, publicitate, audit, dirigentie de santier). In plus, este evident ca in fiecare luna exista un progres fizic al Proiectului ceea ce creste procentul de finalizare al acestuia", se arata intr-un comunicat comunicatul de presa al Primariei Capitalei, emis la inceputul lunii iulie.

Despre pasajul de la Piata Sudului

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014, investitia ridicandu-se la 127 de milioane de lei. Constructorul este Asocierea Astaldi - Euroconstruct, contractul de lucrari fiind de 88 de milioane de lei.

Proiectul a demarat pe fonduri europene si trebuia terminat pana la finalul anului 2015. Fiindca acest lucru nu s-a intamplat, termenul a fost prelungit pana la 30 iunie 2016. Ulterior,fiindca nici acest termen nu a fost respectat, pentru ca banii europeni absorbiti deja sa nu trebuiasca sa fie returnati Comisiei Europene, avand in vedere gradul de intarziere a lucrarilor, reprezentantii Municipalitatii au semnat Actul Aditional la Contractul de finantare, prin care Municipiul Bucuresti este obligat sa finalizeze lucrarile cel tarziu pana in decembrie 2018.

Pana pe 30 decembrie 205, Primaria a absorbiit 18 milioane de lei din 83 milioane lei fonduri europene, iar dupa aceasta data nu s-au mai facut deconturi din bani europeni. Diferenta va veni din bani de la bugetul local.

Pasajul va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - strada Nitu Vasile si va avea o lungime de 356 metri. Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta, pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a prelungit termenul de finalizare a Pasajului de la Piata Sudului pana la 31 decembrie 2018, dupa ce a obtinut in luna iunie aprobarea Ministerului Dezvoltarii. Pasajul trebuia terminat intial pana la finalul anului 2015, apoi pana pe 30 iunie 2016, iar intrucat lucarerea se desfasura pe fonduri europene, din cauza intarzierilor s-au absorbit doar 18 milioane de lei din 83 milioane lei disponibili. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat in luna iunie ca pasajul va fi terminat pana la finalul anului 2016, apoi pana in martie 2017.

Lucrarea presupune:

1. Realizarea unui pasaj subteran pe directia CaleaVacaresti - Str. Nitu Vasile, cu o lungime totala de 356 m- din care:

- rampa Vacaresti - 111 m ;

- rampa Nitu Vasile - 160 m ;

- lungime in subteran - 85 m ;

- inaltimea libera a pasajului subteran va fi de 5m;

2. Realizarea a patru pasaje pietonale in intersectie, pe directia Str. Nitu Vasile-Calea Vacaresti, de o parte si da alta a pasajului rutier si catre statiile de tramvai.

3. Realizare legatura pietonala prin pasaj subteran intre statia de metrou Piata Sudului si peroanele statiei de tramvai aflate pe Sos. Oltenitei.

4. Lucrari de modernizare a carosabilului si trotuarelor in intersectia Calea Vacaresti - Sos. Oltenitei - Str. Nitu Vasile prin asigurarea in sensul giratoriu a patru benzi de circulatie. Realizarea localelor, adiacente rampelor pasajului rutier, cu cate doua benzi pe sens atat pe CaleaVacaresti cat si pe str. Nitu Vasile.

5. Modernizarea utilitatilor aferente obiectivului de investitii (energie electrica, alimentare cu apa, canalizare, iluminat) ;

6. Refacerea liniei de tramvai existente atat pe Calea Vacaresti cat si pe Soseaua Oltenitei, precum si lucrari pentru liniile de troleibuz aflate in zona.

7. Amenajari peisagistice