Alianta PSD+UNPR a obtinut la Consiliul General al Municipiului Bucuresti 24 de mandate din 55 la alegerile locale din 5 iunie, fiind urmata de USB cu 15 mandate, PNL cu 8 mandate si PMP si ALDE - cate 4. PSD+UNPR pot obtine o majoritate simpla cu ALDE, avand impreuna 28 de consilieri din cei 55. Lucrurile se complica cand vine vorba de a obtine doua treimi, fiind nevoie de o aliata fie cu PSD+UNPR, PNL, PMP si ALDE, fie cu USB-ul. USB-ul, PMP-ul si PNL spun, cel putin acum, ca exclud aceasta varianta. Majoritatea politica din Consiliul General decide cum se imparte bugetul Primariei Capitalei - circa 4 miliarde de lei - si ce proiecte primesc bani.

Vot electronic CGMBFoto: Hotnews

In ceea ce priveste majoritatea simpla, PSD+UNPR cu 24 de mandate mai au nevoie de 4 consilieri, si cel mai probabil vor forma o majoritate cu ALDE care are 4 mandate in CGMB. Liviu Dragnea s-a exprimat deja in acest sens.

"In ce priveste votul politic din Bucuresti, avem 24 de mandate, ALDE are 4 mandate, avem posibilitatea ca PSD, UNPR si ALDE sa faca majoritatea in Consiliul General, avem un mandat in plus fata de necesar", a explicat liderul PSD imediat dupa alegeri.

In plus, intre PSD+UNPR si ALDE exista un protocol de colaborare, semnat in februarie 2016. Potrivit documentului, cele doua formatiuni, au convenit sa incheie aliante in plan local, acolo unde vor considera necesar pentru alegerile din iunie 2016. Protocolul mai prevede ca PSD si ALDE considera oportun sa constituie impreuna majoritati in consiliile locale si judetene, in vederea asigurarii unei guvernari locale eficiente si stabile in interesul cetatenilor.

Calin Popescu-Tariceanu, copresedinte ALDE, nu a putut fi contactat pentru a confirma daca va forma majoritate impreuna cu PSD + UNPR la nivelul CGMB.

Lucrurile se complica cand vine vorba ca PSD+UNPR sa obtina doua treimi.

Nicusor Dan, liderul USB, a declarat imediat dupa alegeri ca nu va face alianta cu niciun partid. "Avem niste mandate de consilieri in cele 7 primarii din Bucuresti si ne vom bate acolo pentru transparenta, pentru oprirea jafului din bani publici si pentru o relatie corecta cu bucurestenii. Vom vota pe proiecte, da pentru proiectele bune pentru bucuresteni si nu pentru proiectele rele. Partidele politice de acum nu sunt la situatia in care sa facem alianta cu ele", a declarat Nicusor Dan. USB, cu cei 15 consilieri, daca nu fac nicio alianta, nu pot influenta votul in CGMB, dar pot face o opozitie vizibila.

Contactat de Hotnews.ro. Eugen Tomac, PMP, a declarat ca partidul sau nu va face majoritate cu PSD. "Deocamdata nu ne-a abordat nimeni pentru negocieri. Nu suntem dispusi sa facem parte din actuala majoritate cu PSD-ul, in Bucuresti. Vom vota pe proiecte", a explicat Tomac.

In plus, organizatiile PNL si PMP Ilfov au semnat sambata protocolul pentru formarea majoritatii in Consiliul Judetean, urmand ca liberalul Marian Petrache sa fie ales pentru un nou mandat de presedinte al CJ, iar PMP sa preia cele doua posturi de vicepresedinte. Partidul lui Traian Basescu a negociat initial cu PSD, insa negocierile cu social-democratii au incetat pentru ca "nu a fost o coerenta" in oferta liderilor PSD, au declarat surse din PMP pentru Mediafax.

Totusi, Filiala Constanta a Partidului Miscarea Populara a confirmat ca se va alia cu PSD pentru crearea majoritatii in Consiliul Judetean Constanta si Presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea, si presedintele PMP din acelasi judet, Adrian Todoran, au semnat, luni, un protocol de colaborare politico-administrativ pentru urmatorii patru ani, intre cele doua formatiuni politice.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca liberalii nu vor face niciun fel de alianta cu PSD nici la consiliile locale din sectoarele Capitalei, nici pentru Consiliul General si vor avansa discutii cu celelalte formatiuni politice astfel incat sa se genereze o opozitie "consistenta".

"Decizia unanima a colegilor nostri a fost aceea de a face opozitie, opozitie si iar opozitie. Nu vom face niciun fel de alianta cu PSD la niciunul din sectoare, nici la Consiliul General. Nu vom avea niciun fel de apropiere de PSD care nu credem ca va iesi din nota demagogiei si a populismului cu care ne-a obisnuit de ani de zile la Capitala. Vom incerca sa avansam proiectele pe care le avem deja anuntate in campania electorala la nivelul fiecarui sector, sa facem un inventar al problemelor la nivelul fiecarei comunitati si sa vedem ce reusim sa facem in fiecare an", a spus Gorghiu, la finalul unei discutii cu consilierii locali ai partidului de la sectoarele Bucurestiului, dar si cu liberalii din Consiliul General, potrivit Agerpres.

Ea a precizat ca PNL va incerca sa creeze o opozitie "consistenta si constructiva" prin discutii cu celelalte formatiuni politice din consiliu.

"Vom avansa discutii cu celelalte formatiuni politice din consiliile locale pentru a avea o masa mai mare de consilieri care sa faca opozitie la nivelul sectorului. Sunt foarte putine sectoare unde impreuna cu USB sau PMP se poate face o majoritate pentru a putea desemna un viceprimar. Am avut aceasta aritmetica in interiorul sedintei, am facut aceasta analiza, insa colegii nostri au fost mandatati ca pana (...) cand se vor depune juramintele sa vada cum reusesc sa concretizeze discutiile deja existente", a adaugat Alina Gorghiu.

Ce proiecte se aproba cu majoritatea simpla si ce proiecte au nevoie de doua treimi

Proiecte care se aproba cu majoritate simpla, potrivit Legii administratiei publice locale:

a) hotararile privind bugetul local;

b) hotararile privind contractarea de imprumuturi, in conditiile legii;

c) hotararile prin care se stabilesc impozite si taxe locale;

d) hotararile privind participarea la programe de dezvoltare judeteana, regionala, zonala sau de cooperare transfrontaliera;

e) hotararile privind organizarea si dezvoltarea urbanistica a localitatilor si amenajarea teritoriului;

f) hotararile privind asocierea sau cooperarea cu alte autoritati publice, cu persoane juridice romane sau straine.

Este nevoie de doua treimi pentru hotararile privind patrimoniul, respectiv, concesiuni de terenuri, inchirieri, transferarea unui teren din administrarea CGMB in administrarea aleti autoritati, etc.

Ce consilieri intra in CGMB, potrivit listelor date de partide:

  • PSD+UNPR - 24 mandate

1. Firea Gabriela, Senator, Filolog/Jurnalist (nume prenume, ocupatie, profesie)

2. Tutu Radu-Cristian, Resp.Organizare Regionala si Logistica, Economist

3. Florea Ancuta-Doina, Liber Profesionist, Medic

4. Neacsu Lazar, Director, Administrator Public

5. Popa Simona-Mariana, Consilier administratie-publica, Licentiat in Administratie Publica

6. Stanescu Dan-Gheorghe, Director General, Inginer

7. Mocanu Georgiana, Consilier juridic, Jurist

8. Badulescu Aurelian, Avocat, Jurist

9., Goncea Ioana, Avocat, Jurist

10. Culea Marian-Orfando, Expert Judecatoresc, Jurist

11. Neacsu Ioana-Mihaela, Inspector Scolar, Profesor

12. Chirica Petre, Pensionar, Inginer

13. Virza Mihaita, Director, Economist

14. Mihail Adrian Sorin, Sef Serviciu Programare, Inginer

15. Pavel Marius-Adrian, Sef Birou Administrativ, Jurist

16. Circa Honorius-Edward-Adrian, Comisar sef adjunct, Jurist

17. Amzar, Gheorghe, Membru in Consiliu de Admnistratie, Inginer

18. Gherghiceanu, Florentina, Secretar Sef, Economist

19. Ciudomirov Mihai Anton, Pensionar, Atasat tehnic-comercial

20. Artimon Marian, Instructor, Eoonomist

21. Zamfira Constantin-Catalin, Manager, Jurist

22. Sebesan Mircea-Radu, Inginer, Inginer

23. Doicin Cristian-Vasite, Profesor Universitar, Inginer

24. Radu Ion, Pensionar, Licentiat in Administratie Publica

25. Ardeleanu Mircea, Inginer mecanic, Inginer

Gabriela Firea se va retrage de pe aceasta lista, castigand Primaria Capitalei. Cand un consilier se retrage, intra urmatorul aflat pe lista.

  • USB - 15 mandate

1. Dan Nicusor Daniel, Cercetator, Matematician (nume prenume, ocupatie, profesie)

2. Armand Clotilde - Marie- Brigitte, Director General, Inginer

3. Wring Roxana- Sanda Presedinte al Asociatia Pro.Do.M 0, Economist

4. Dobrev Dumitru, Avocat, Jurist

5. Bugner Antoneta- Georgeta- Alexandra, Presedinte Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, Psiholog

6. Grigorescu Florin, Sef departament inginerie, Inginer

7. Danes Mihai, Director tehnic, Medic Veterinar

8. Arsu Alin-Ionut, Asistent social, Asistent social

9. Ciceala Ana-Maria, Administrator, Filosof

10. Munteanu Cristian Mihai, Cercetator stiintific III I.S.E.R., Inginer geolog

11. Franovici Bogdan, Consultanta in tehnologia informatie, Inginer

12. Paiusi Oliver Leon, Director agentie turism, Economist

13. Stroe Bogdan- Cristian, Analist programator, Inginer software

14. Ciurea Alexandru, Avocat, Avocat

15. Teodor Raluca-Nicoleta, Director, Profesionist in turism

16. Pruna Cristina- Madalina, Manager de proiect, Economist

Clotilde Armand a anuntat ca se retrage de pe lista USB de la CGMB si va pastra locul de consilier din Consiliul Local sector 1.

  • PNL - 8 mandate

1. Ciucu Ciprian

2. Olteanu Cristian-Marian

3. Kansou Hazem

4. Deaconescu Catalin-Ionut

5. Rogin Marius

6. Nicolae Andrei

7. Bujduveanu Stelian

8. Margarit Nicolae-Sorin

  • PMP - 4 mandate

1. Turescu Robert Nicolae, Realizator emisiuni/Editorialist presa scrisa, Jurnalist (nume prenume, ocupatie, profesie)

2. Tomac Eugen, Deputat, Istoric

3. Petrescu Cristian, Administrator societate comerciala, Manager turism

4. Cristescu Radu, Director general, Inginer

  • ALDE -  4 mandate