Primaria Capitalei reziliaza contractul de finantare europeana pentru reabilitarea si modernizarea ambulatoriului spitalului Foisor, pierzand astfel banii europeni, circa 16, 7 milioane lei din valoarea totala a proiectului de 22,3 milioane lei, potrivit unui proiect de hotarare ce va fi discutat vineri de Consiliului General al Municipiului Bucuresti. In plus, municipalitatea trebuie sa dea inapoi suma de 331.852 lei, absorbita din fonduri europene. Contractul va fi reziliat din cauza faptului ca municipalitatea nu poate termina lucrarea pana pe 30 iunie, termenul limita dat de finantator.

Simulare cum va arata spitalul Foisor dupa extindereFoto: Hotnews

Proiectul s-a blocat din cauza ca municipalitatea nu a reusit sa faca licitatiile pentru echipamentul medical si mobilier, iar proiectul tehnic pentru instalatii a fost intocmit necorespunzator si a fost nevoie sa fie refacut de doua ori. Proiectul este finalizat in proportie de 11%, iar lucrarea va continua pe banii Primariei Capitalei.

Primaria Capitalei a semnat pe 15 noiembrie 2015 contractul de finantare cu Ministerul Dezvoltarii pentru "Reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Ortopedie Foisor", finantarea europeana fiind de 16 ,7 milioane lei din 22,3 milioane lei, valoarea totala a proiectului. Proiectul trebuia finalizat pana la finalul anului 2015, dar a fost prelungit pana pe 30 iunie 2016.

Proiectele viza urmatoarele:

- lucrari de consolidare, reabilitare, modernizare a cladirii ambulatoriului (cladirea veche)

- procurare, livrare si montaj echipamente lucrari /utilaje tehnologice

- procurare, livrare si montaj echipamente si aparatura medicala (aparat RMN, aparat Computer Tomograf. Aparat radiologie digitala, Ecograf osteoarticular cu module diferenfiate etc.)

- procurare, livrare si montaj mobilier medical.

Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei, proiectul nu poate fi finalizat la termen si se cere rezilierea contractului de finantare deoarece procedura de achizitie pentru contractul de executie lucrari si furnizare echipamente medicale si mobilier specific a fost anulata in data de 22.03.2016 deoarece ofertele depuse au fost neconforme. Astfel nu a mai ramas timp pentru demararea unei proceduri noi si executarea lucrarilor si furnizarea echipamentelor medicale in termen, pana pe 30 iunie 2016. In prezent, potrivit informatiilor furnizate de municipalitate a fost realizat doar 11% din proiect.

Cauzele nefinalizarii in termen a proiectului sunt, potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei:

- Procedura indelungata si greoaie de selectie a determinat scurtarea perioadei de implementare alocata proiectului.

- Legislatia aplicabila achizitiilor publice determina perioade lungi de derulare a procedurilor necesare atribuirii contractelor de servicii si lucrari.

- Neconcordantele si erorile identificate in Proiectul Tehnic au necesitat revizuirea acestuia de doua ori (in 2014, respectiv 2015)

- Oferte neconforme care au determinat anularea procedurii de achizitie a contractului de lucrari.

"In cadrul proiectului au fost atribuite contractele de servicii, respectiv management de proiect, asistenta tehnica din partea proiectantului, asistenta tehnica prin diriginti de santier, promovare si publicitate, audit tehnico-financiar. Pentru atribuirea contractului de executie lucrari si furnizare echipamente medicale si mobilier specific pentru au fost efectuate doua revizuiri ale proiectului tehnic. Ambele proceduri de atribuire a contractului de lucrari si furnizare echipamente medicale si mobilier specific au fost anulate, deoarece ofertele depuse au fost neconforme/inacceptabile. Proiectul tehnic in baza caruia s-a desfasurat procedura de achizitie a contractului de executie lucrari si furnizare echipament si mobilier specific pentru ambulatoriul Foisor, este un proiect intocmit in anul 2011 si pus in aplicare in anul 2015. Echipamentele solicitate in proiect la nivelul anului 2011 erau de ultima generatie. La aceasta data acestea sunt depasite datorita tehnologiilor noi aparute in tehnica medicala. Este foarte greu ca un aparat de ultima generatie sa suporte toate specificatiile solicitate in caietul de sarcini intocmit la nivelul anului 2011.In decursul procesului de achizitie a lucrarilor la ambulatoriu au fost solicitate o serie de clarificari in special pentru aparatele medicale dar si pentru utilajele tehnologice. (...) La instalatiile si echipamentele solicitate pentru reabilitarea ambulatoriului datorita proiectului tehnic intocmit necorespunzator au fost foarte multe neconformitati ale utilajelor ofertate. De exemplu, pentru foarte multe aparate s-a solicitat tensiune de alimentare de 400V, cu toate ca aceste utilaje sunt fabricate pentru o tensiune de alimentare de 240V. Un alt exemplu este inaltimea de pompare solicitata care pentru unele pompe care ajunge si la dublul inaltimii ambulatoriului", se arata in raportul de specialitate aferent hotararii prin care se solicita rezilierea contractului de finantare europeana.

Este necesar ca pentru realizarea proiectului de reabilitare a ambulatoriului Foisor sa se revizuiasca proiectul tehnic si actualizarea caracteristicilor echipamentelor medicale, spun reprezentantii municipalitatii.

Ce licitatii s-au facut in cadrul proiectului

In cadrul proiectului au fost atribuite urmatoarele contracte:

- Contract de management de proiect - atribuit pe 9.12.2014 firmei FIP Consulting, valoarea acestuia fiind de 56.481 lei, pe o perioada de 12 luni.

- Contract de asistenta tehnica din partea proiectantului - atribuit pe data de 13.05.2015 firmei Specialist Consulting, valoarea acestuia fiind de 220.000 lei fara TVA, pe o perioada de 14 luni.

- Contract de asistenta tehnica prin diriginti de santier - atribuit pe 13.05.2015 firmei Novart Engineering, valoarea acestuia fiind de 45.750 lei, pe o durata de 14 luni.

- Contract de promovarea si publicitate - atribuit pe 07.05.2014 firmei Agrafics Communication, valoarea acestuia fiind de 14.340 lei fara TVA, pe o durata de 26 luni.

- Contract de audit tehnico - financiar - atribuit pe 16.07.2015 firmei Societatea de Contabilitate, Expertiza si Consultanta Contabila - SOCECC, valoarea acestuia fiind de 20.000 lei fara TVA, pe o perioada de 12 luni.

Procedura privind atribuirea Contractului de Executie lucrari si furnizare echipamente medicale si mobilier specific a fost anulata din cauza ofertelor neconforme depuse.

Extinderea spitalului - proiect separat de 141 milioane lei

In paralel, Primaria Capitalei are un proiect de extindere a spitalului, in valoare de 141 milioane lei, desfasurat pe bani de la bugetul local. Lucrarile au inceput in 2013, iar in 2014 a fost dat in folosinta primul corp.

Proiectul "Reconstructia, reamenajarea, modernizarea si echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie -Traumatologie si TBC Osteoarticular Foisor" vizeaza extinderea unitatii sanitare actuale de la 4.000 de metri patrati la 17.000 de metri patrati, numarul de paturi urmand sa creasca de la 119, in prezent, la 247. De asemenea, in noul spital vor functiona, in total, opt sali de operatie, fata de cinci, cate sunt in prezent.

Spitalul Foisor este singurul spital de stat de ortopedie din tara, fiind de altfel unul dintre cele mai performante spitale de profil din Romania. Anual, in aceasta unitate medicala sunt tratati aproape 8.000 de pacienti in sistem de spitalizare continua, iar alti 10.000 sunt tratati in ambulatoriu.