Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat joi nivelul taxelor si impozitelor locale. Alesii locali au decis ca procentul de impozitare ramane la fel ca anul trecut, insa se mareste baza de impozitare, in baza modificarilor adoptate prin noul Cod Fiscal, ceea ce inseamna ca bucurestenii vor plati un impozit mai mare.

BaniFoto: Wikipedia

"In medie impozitul pentru cladirile proprietate persoane fizice, folosite ca locuinta, creste in medie cu aprox 25%, impact datorat modificarilor din Codul Fiscal", a explicat Lenuta Boncota, Director Directia Venituri.

De exemplu, cota de impozitare pentru persoane fizice, pentru cladiri rezidentiale ramane de 0,1%, iar pe cele nerezidentiale de 0,2%. In cazul persoanelor juridice, cota de impozitare pentru cladirile rezidentiale este de 0,2%, iar pentru cele nerezidentiale - 1,5%. Totusi, din cauza modificarilor introduse in Codul fiscal prin care se impoziteaza si terenul de sub cladire, de exemplu.

Masinile hibride de pana la 2200 cm primesc o reducere de 100% de la plata impozitului local, potrivit unui amendament propus de consilierul Cornel Poterasu. In Bucuresti sunt inmatriculate 1610 masini hibrid si electrice, iar cele electrice au scutire prin Codul Fiscal, a explicat acesta.

In plus, s-a introdus o taxa hoteliera de 1% din valoarea cazarii pentru promovarea turistica.

Vezi aici ce modificari a adus noul Cod Fiscal si cum se calculeaza impozitele.

Potrivit noului Cod Fiscal:

a) pentru locuinte, cu destinatia stricta locuinte, de la anul avem o impozitare diferentiata ca procent intre 0,08% si 0,2% din baza impozabila a apartamentului, procente ce vor fi stabilite de primarii, de la localitate la localitate; Aici se permite numai dublarea impozitului. Practic familiile ce nu au acasa sedii de societate sau sedii pentru profesii independente sau sedii de PFA, nu sunt expuse decat la o plata dubla a impozitului pe casa datorat la primarie.

b) o crestere valorica a bazei de impozitare a constructiei per metru patrat, de exemplu, pentru o cladire cu cadre din beton armat baza de impozitare este de 1000 lei/mp, o crestere de 6,9% data de 2015, pentru aceiasi situatie mentionata anterior; Aceste valori sunt deja introduse in codul fiscal, pentru a se determina baza impozabila a apartamentului prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila a fiecarui metru patrat, valori ce se diminueaza insa si in functie de vechimea locuintei.

c) impozitarea diferentiata in functie de scopul utilizarii constructiei pentru locuit sau in activitati economice, caz in care cota de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea apartamentului, daca aici isi desfasoara activitatea o societate sau un sediu de PFA. Daca se utilizeaza in scopuri economice acel apartament, impozitul minim este de cel putin dublu fata de anul 2015, cu toate ca primariile pot cere si un impozit de 13 ori mai mare. Si dece sa nu-l ceara ca doar firmele nu voteaza?