In ultimele saptamani, de la inceperea scolii, traficul din Bucuresti a devenit de cosmar, strazile fiind mult mai aglomerate decat in primavara sau anul trecut. Soferii si calatorii RATB stau blocati cu orele in trafic in fiecare zi. Una dintre principalele cauze ale aglomeratiei este faptul ca sistemul de management al traficului nu mai functioneaza de circa 4 luni, fiind defecte mai multe cabluri, iar Primaria Capitalei nu a comandat nici macar o expertiza pentru a vedea de ce s-a stricat. Se adauga marile lucrari de infrastructura care au intarzieri foarte mari, dar si lucrarile la reteaua de gaze care au inceput pe marile bulevarde exact in septembrie (Mosilor, Carol) cand s-a aglomerat orasul. In plus, o banda de pe marile bulevarde este constant blocata din cauza masinilor parcate neregulamentar, iar primariile nu le mai pot ridica. Toate ingredientele duc la aparitia unui trafic de cosmar.

Trafic sufocant in BucurestiFoto: Hotnews

"Au inceput scolile, gradinitele, facultatile. Sunt mai multe masini. Ne afecteaza si faptul ca managementul traficului nu mai functioneaza. Noi aveam acolo un om care se uita pe camere si ne transmitea informatii despre zonele unde erau blocaje ca sa puteam interveni. Acum, prin statie, este mai greu. O alta problema sunt lucrarile de infrastructura, in principal pe Drumul Taberei, Soseaua Pantelimon. Toate acestea s-au adunat", spune Andrei Codau, purtator de cuvant Politia Rutiera.

De ce nu functioneaza sistemul de management al traficului

"Este adevarat ca sistemul de managementul traficului nu functioneaza. Situatia este cunoscuta. Va avea loc astazi o intalnire intre primarul general, Administratia Strazilor si UTI, firma care gestioneaza acest sistem pentru a gasi o solutie de deblocare a situatiei. Sistemul nu merge de circa 4 luni. Au cedat cele doua concentratoare de date de la Piata Victoriei si Piata Unirii, fibra optica aferenta care transmitea datele catre centru si senzorii de la Unirii. Deocamdata nu stim cauza defectiunilor. Este posibil sa fie de la lucrarile de infastructur - au fost taiate niste cabluri, sau de la sobolani care au ros firele. Administratia Strazilor trebuia sa comande celor de la UTI o expertiza sa vada ce s-a intamplat. Din nefericire fostul primar al Capitalei nu s-a preocupat de aceasta situatie", a declarat viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, pentru HotNews.ro.

Aglomeratie pe Sos. Colentina

Pieptea spune ca situatia putea fi remediata daca se dorea acest lucru. "Avem un contract de service cu UTI care expira la sfarsitul lui 2015, iar expertiza putea fifacuta in baza acestui contract. Este adevarat ca exista un diferent aici, desi contractul a fost semant, Administratia Strazilor doreste ca toate lucrarile sa fie facute pe baza de comanda, nu sa se plateasca o suma lunara pentru intretinere. Practic asa s-a ajuns in situatia asta. Acum se discuta pentru a se gasi o solutie. In paralel, fiindca au cedat cele doua concentratoare, fibra optica si senzorii, este nevoie de un contract de reparatii care este in curs de atribuire", a spus Pipeptea.

Acesta spune ca in acest moment nu se poate da un termen clar pentru rezolvarea situatiei. "Daca UTI ofera toate datele si Administratia Strazilor isi face treaaba, cred ca rezolva. Nu va pot spune cand. Trebuie sa vedem in primul rand unde sunt defectiunile, sa se semneze contractul de reparatii si apoi sa se faca treaba. Faptul ca sistemul de management al traficului nu functioneaza, influenteaza semnificativ traficul, iar cand sunt fluxuri mai mari de masini, orasul se blocheaza", a explicat Pieptea.

Daca problemele nu se rezolva, Banca Europeana ar putea cere inapoi cele 17 milioane de euro pe care le-a dat pentru realizarea sistemului de managementul traficului.

"Daca sunt probleme si nu functioneaza si se dovedeste ca e din vina beneficiaruli, exista cai prin care sa ne luam banii inapoi", a declarat Mario Patrone, director general BERD, pentru stirileprotv.ro.

Primarul general interimar, Marin Stefanel Dan, spune ca a analizat aspectele semnalate de mass-media referitoare la disconfortul produs bucurestenilor ca urmare a deteriorarii sistemului de management al traficului si a decis convocarea tuturor responsabililor de aceasta situatie. Edilul sef ii asigura pe bucuresteni ca va lua toate masurile pentru ca defectiunile aparute sa fie remediate in cel mai scurt timp, iar sistemul de management contractat de Municipalitate sa functioneze in parametri normali.

Realizarea Sistemului de Management al Traficului din Bucuresti a facut parte din programul multisector pentru BUCURESTI, program finantat printr-un imprumut de la BERD, si a costat circa 20 milioane de euro. Sistemul din Trafic a fost instalat in perioada 2007 - 2009.

Sistemul reprezinta implementarea in mod integrat si unitar a trei subsisteme de tip deschis si anume:

1) Sistemul de control adaptiv al traficului urban (UTC)

2) Sistemul de management al transportului public (PTM)

3) Sistemul de camere video cu circuit inchis pentru supravegherea traficului (CCTV).

Fluxurile de trafic sunt coordonate prin intermediul Centrului de Control a municipalitatii care dispune de echipamente de cea mai inalta tehnicitate, fiind unul dintre cele mai performante din Europa.

Zona initiala de implementare pentru acest proiect a fost inelul principal de circulatie si axa Nord-Sud a orasului, cu un total de 100 intersectii. Ulterior, printr-o extensie a proiectului, s-au mai integrat 46 de intersectii, urmand ca, treptat, sa fie integrate si restul de 263 intersectii semaforizate ale orasului.

Lucrari de infrastructura cu intarzieri

Nervii bucurestenilor care locuiesc pe Soseaua Pantelimon sau tranziteaza zona sunt pusi la grea incercare din cauza lucrarilor de modernizare a acestei artere. Primaria Capitalei a inceput reabilitarea strazii in iunie 2013, iar lucrarile trebuiau finalizate pana la sfarsitul anului 2014. In prezent acest termen a fost depasit cu circa 8 luni, iar municipalitatea se fereste sa dea un termen clar la care va termina lucrarea. Daca pe timpul verii situatia a fost suportabila, traficul fiind redus, acum, la orele de varf,soferii asteapta zeci de minute pentru a trece de un semafor.

Lucrari Sos. Pantelimon

Situatia este cu atat mai grava cu cat in zona nu este metrou, tramvaiele nu mai circula din cauza lucrarilor de inlocuire a sinelor, iar autobuzele stau blocate in trafic zeci de minute, transportul public fiind practic paralizat.

"La infrastructura rutiera se lucreaza intre Bd. Chisinau si Soseaua Iancului si s-a demarat executia ultimului strat de asfalt dinspre Aleea Pantelimon(zona Cora). La linia de tramvai se lucreaza dinspre Cora spre Fundeni si s-a ajuns cu executia in apropierea spitalului Sf. Pantelimon. Se lucreaza de asemenea la linia de tramvai pe tronsoanele cuprinse intre Iancului si Bd. Chisinau si in intersectia Delfinului. Lucrarile la reteaua de iluminat public s-au finalizat in proportie de 75%, iar acum se lucreaza în zona intersectiei cu Pierre de Coubertin. Semaforizarea a fost finalizata in proportie de 80 %", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Reprezentantii municipalitatii se feresc insa sa dea un termen pentru finalizarea lucrarii si sa spuna clar ce intarzieri sunt.

Citeste aici mai mult.

Tot in zona de Est a orasului, din cauza lucrarilor de modernizare a Sos. Pipera, o parte din traficul din zona de Nord vine pe Soseaua Colentina, aceasta artera, care este si principala poarta de intrare in oras dinspre Moldova, artera fiind blocata zilnic.

Primaria Orasului Voluntari a inceput in primavara anului 2015 lucrarile pentru reabilitarea si extinderea Bulevardului Pipera.

Valoarea contractului de lucrari incheiat cu Asocierea S.C. DELTA ACM `93 S.R.L.- S.C. TELEMONTAJ EDILITAR S.R.L. - S.C. ELECTROCONSTRUCTIA ELCO GIURGIU S.A. este de 52.380.666,80 lei.

Lucrari Sos. Pipera

Acestia estimeaza ca vor finaliza proiectul pana la data de 15 decembrie 2015. Pentru realizarea lucrarii, circulatia rutera pe aceasta artera a fost oprita, iar traficul dirijat fie spree DN1, fie spre Sos. Andronache, care se varsa in Sos. Colentina.

Citeste aici mai mult.

In zona de Sud a orasului, in Berceni, traficul este blocat de lucrarile la pasajul subteran care se face la Piata Sudului. Lucrarile au inceput in mai 2014 si trebuie finalizate pana pe 31 decembrie 2015, insa exista dubii ca acest termen va putea fi respectat. Situatia este cu atat mai grava cu cat pasajul este realizat cu fonduri europene, iar rerespectarea termenului poate duce la pierderea banilor. Investitia se ridica la 127.140.761 lei.

Lucrarile la magistrala de metrou Drumul Taberei - Eroilor au inceput in 2011 si trebuiau terminate 3 ani mai tarziu. Lucrarile nu sunt gata nici acum.

Lucrurile incepusera bine, dar - ca in multe cazuri - s-a intamplat ceva si a stricat ordinea lucrurilor. Proaspat ajuns la putere, primul guvern Ponta face prima rectificare bugetara si banii alocati pentru Metrou au fost redusi cu mai bine de jumatate. Practic, de la 380,9 milioane de lei, suma alocata initial pentru 2012, fondurile au fost reduse la 178,9 milioane de lei, in urma rectificarii. Degeaba s-a revoltat presa, bucurestenii sau chiar si Metrorexul, modificarea a ramas batuta in cuie si ritmul lucrarilor a avut de suferit. Dupa aceasta lovitura, asteptarea era ca alocarea pe urmatorul an - pe 2013 - sa fie suficienta ca lucrarile sa revina la ritmul normal, ba chiar sa recupereze din intarzieri. Degeaba... In bugetul realizat de guvernul Ponta 2, alocarea pentru m 5 a fost din nou redusa puternic. Oficial, s-au alocat circa 95 de milioane de lei, mult mai putin decat cei 500 de milioane estimati pentru 2013 de catre Guvernul Ponta 1 la rectificarea bugetara din vara lui 2012. Mai mult, pentru anul 2014 era estimata o alta suma foarte mica - 65 de milioane de lei - prea putin, dupa cum sustinea atunci comunitatea de pe forumul de specialitate metrouusor.com.

Salvarea a venit insa tot de la Uniunea Europeana, in aprilie Comisia anuntand ca accepta preliminar includerea lucrarilor la M5 pe fonduri europene nerambursabile, inlocuind practic imprumutul luat de statul roman de la BEI.

Includerea oficiala pe fonduri europene a venit in august 2013, iar lucrarile reveneau la un ritm sustinut, momentul lansarii utilajelor de forat tunele - celebrele TBM-uri (Tunnel Boring Machine) apropiindu-se puternic.

Termenul de finalizare al lucrarii pentru tuneluri si statii este sfarsitul anului 2015. Citeste aici mai mult.

Cum afecteaza traficul lucrarile la retelele edilitare

GDF SUEZ a semnat un contract de cofinantare din fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea retelei de distributie din Bucuresti. Proiectul trebuiaderulat in perioada 15 mai 2012 - 31 iulie 2015. Valoarea totala estimativa a proiectului cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, este de 97.470.412 lei, din care asistenta financiara nerambursabila insumeaza 16.323.286 lei, iar contributia estimata a companiei este de 81.107.126 lei. Obiectivul general al proiectului il reprezinta modernizarea conductelor de gaze naturale cu un grad de uzura avansat si care nu pot fi protejate catodic in vederea cresterii sigurantei in exploatare a retelei de distributie.

Lungimea retelei de distributie a gazelor naturale ce va fi modernizata in cadrul proiectului este de 92 km iar numarul de bransamente conectate la aceasta retea este de 3760. Tronsoanele retelei de distributie care vor fi modernizate sunt grupate in 2 zone :

- prima zona: Soseaua Stefan cel Mare, Soseaua Mihai Bravu, Bulevardul Carol I, Pache Protopopescu, Nicolae Balcescu, General Magheru, Dacia, Strada George Enescu, Strada Tunari;

- a doua zona : Lacul Tei, Bulevardul Lacul Tei, Strada Barbu Vacarescu, Calea Floreasca.

Lucrari reteaua de gaze bd. Carol

Din nefericire, o parte dintre aceste lucrari - bd. Mosilor, bd Carol - in loc sa fie facute vara, cand orasul este liber, au inceput in aceasta toamna cele doua artere fiind locate cateva saptamani. In plus, lucrarile nu au fost coordonate cu cele ale municipalitatii, astfel ca s-a ajuns ca strazi proaspat asfaltate sa fie sparte pentru schimbarea retelelor. Citeste aici mai mult.

De ce nu se mai ridica masinile parcate neregulamentar si de ce nu pot fi amendati soferii care blocheaza traficul

In acest moment, ridicarea masinilor parcate neregulamentar nu mai este posibila deoarece, in luna mai 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca aceasta activitate nu trebuie reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament. Instanta a analizat aceasta situatie la cererea Avocatului Poporului. Astfel, primariile au ramas fara nicio parghie de a-i sanctiona pe soferii care parcheaza pe trotuar, pe trecerile de pietoni, pe linia de tramvai sau blocheaza traficul.

In prezent, singura masura coercitiva ramasa este amenda data de politie, ce ii sanctioneaza pe soferi cu doua pana la cinci puncte penalizare si sume cuprinse intre 195 si 487 lei. Politistii spun insa de multe ori ca nu ii pot amenda pe soferi decat daca sunt la masina.

Pana in 2012, toate sectoarele din Bucuresti, cu exceptia Sectorului 5, aveau contracte pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar. In preajma alegerilor locale din 2012, Sectorul 2 si Sectorul 3 au renuntat, masura fiind una nepopulara, desi foarte eficienta pentru eliberarea traficului. De la inceputul anului 2015 a renuntat si Primaria Sectorului 4 la aceasta masura, mai fiind ridicate doar masinile parcate neregulamentar in sectorul 1 si 6. De asemenea, Sectorul 3 dorea sa reia aceasta activitate, licitatia pentru desemnarea firmei care ar urma sa ridice masinile parcate neregulamentar fiind in desfasurare.

Saptamana trecuta mai multe tramvaie ale liniei 21 au fost blocate zeci de minute din cauza masinilor parcate neregumanetar. Citeste aici mai mult.