Circulatia rutiera pe Calea Victoriei, segmentul cuprins intre Piata Victoriei si bd. Regina Elisabeta, se va ingusta la doua benzi, potrivit unui proiect aprobat in Comisia de Circulatie a Primariei Capitalei. Pe spatiul rezultat din restrangerea circulatiei se vor largi trotuarele si se vor amenaja doua piste pentru biciclete. In prezent, Calea Victoriei este sens unic si are trei/patru benzi de circulatie, iar trotuarele sunt foarte inguste, uneori chiar inexistente.

Calea VictorieiFoto: Norc.ro

Potrivit proiectului aprobat la sfarsitul anului trecut in Comisia Tehnica de Circulatie a Primariei Capitalei si prezentat de Observatorul Urban al Uniunii Arhitectilor, Calea Victoriei isi va pastra sensul unic, iar traficul auto se va ingusta la doua benzi de 3m latime fiecare. Pe partea dreapta cum mergi spre Piata Victoriei, pe carosabil, se va amenaja o pista pentru biciclisti pe care se va rula in ambele sensuri (doua benzi cu o latime totala de 3m). Traversari ale Caii Victoriei pentru biciclisti vor fi la intersectia cu strazile Ghe. Manu, M. Moxa, Dacia, Stirbei Voda, Campineanu si Regina Elisabeta.

Trotuarele vor fi largite pana la 13 metri. Astfel, in dreptul Muzeului George Enescu, trotuatrul va avea 3,70-3,90 m, la Muzeul Colectiilor 4,40m, iar la MNAR 4,80m - 13m. Pe de alta parte, trotuarul in dreptul Casei Vernescu (unde acum nu exista) va fi largit doar pina la 0,93 - 1,66m.

Pentru Piata Revolutiei se are in vedere studierea unei variante in care circulatia auto de pe Calea Victoriei sa fie deviata pe str. I. C. Cimpineanu (exceptind transportul public).

Proiectul, realizat de ProCons XXI pentru Administratia Strazilor, nu face nicio propunere in ceea ce priveste mobilierul urban sau vegetatia ce va fi amplasata pe trotuarele largite.

Reamintim ca pe tronsonul din Calea Victoriei cuprins intre bd. Regina Elisabeta si Piata Natiunile Unite, trotuarul a fost largit in 2011.

Primarul Sorin Oprescu a promis in urma cu cateva saptamani, la inaugurarea Bulevardului Buzesti-Berzei-Uranus, ruta alternativa la Calea Victoriei, ca va largi trotuarele, iar in weekend anumite portiuni din Calea Victoriei ar putea deveni pietonale in intregime.

Citeste si:

FOTOGALERIE Primaria Capitalei a inaugurat duminica bulevardul Buzesti-Berzei-Uranus si a deschis artera circulatiei rutiere