Lucrarile la Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus, segmentul dintre Piata Victoriei pana la Vasile Parvan, se vor finaliza pana la sfarsitul lunii iulie, a anuntat joi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Edilul s-a aflat in vizita la santier si verificat stadiul lucrarilor. Dupa ce noul bulevard va fi dat in folosinta, Oprescu a declarat ca va reconstrui si Hala Matache, demolata de municipalitate in miez de noapte, in ciuda protestelor societatii civile.

DiametralaFoto: Primaria Capitalei

"Sper ca in cel mai scurt timp sa reusim sa redam circulatiei un nou bulevard, adevarata coloana vertebrala a circulatiei din Centrul Bucurestiului, ce va functiona ca alternativa pentru Calea Victoriei si ruta b-dul Lascar Catargiu, b-dul Magheru si b-dul Dimitrie Cantemir. In acest moment, se lucreaza la ultimul tronson al primei etape a bulevardului care leaga Piata Victoriei de str. Vasile Parvan. Acum sunt aproape finalizate lucrarile la retelele edilitare si se mai lucreaza la carosabil si la calea de rulare a tramvaiului" , a declarat primarul general, care a explicat ca acest nou bulevard decongestioneaza, redistribuie si fluidifica traficul in toata zona centrala, atat pe arterele principale, cat si pe arterele secundare colaterale.

Oprescu a spus ca se fereste sa dea o data fixa pentru finalizarea lucrarilor la primul tronson al Diametralei, dar in mod cert va fi gata pana la finalul lunii iulie. "Nu voi spune o data exacta pentru finalizarea lucrari pentru ca dupa aceea o sa ma certati daca intarzii si o zi. Dupa ce terminam strada, incepem sa reconstruim Hala Matache, asa cum a fost ea facuta. Avem toate elementele. Bulevardul devine alternativa la bd. Magheru si la Calea Victoriei si eu sper din suflet ca atunci cand ne apucam de Calea Victoriei, drenajul masinilor sa aiba loc spre Vasile Parvan. Dupa aceea, ramane o portiune in care marim doar trotuarele pana la Hasdeu, largim podul de la Hasdeu, dupa care intram in tunel (n.r. - pasajul de sub Palatul Parlamentului) si iesim undeva langa Piata Cosbuc, in etapa a doua. Urmeaza intersectia cu Tudor Vladimirescu", a declarat Oprescu.

Madalin Dumitru, seful Directiei de Infrastructura din Primaria Capitalei, a declarat ca lucrarile sunt in grafic.

"In momentul de fata, lucrarile sunt conform graficului. Este finalizat tronsonul de la Occidentului pana la Piata Victoriei, fiind dat in folosinta anul trecut. De asemenea, de la Vasile Parvan urcand catre Stirbei Voda, dat in folosinta tot anul trecut. Piata Virgiliu a fost de asemenea finalizata iar zona in care ne aflam acum, de la Vasile Parvan pana la Calea Grivitei, a fost conditionata de obtinerea avizelor si de dezafectarea Halei Matache, cu recuperarea unor elemente in vederea reconstruirii ei pe noua pozitie stipulata in PUZ. Au fost recuperate elementele in integralitatea lor, sunt reconditionate conform avizelor de la Ministerul Culturii si proiectelor pe care le-am facut in sensul acesta. Odata obtinuta autorizatia de construire, ele pot fi montate pe noul amplasament si hala va avea aceeasi forma si valoare ca si inainte, intr-un spatiu urban cu mult mai bine administrat", a explicat Madalin Dumitru, seful directiei de Infrastructura din Primaria Capitalei, care l-a insotit pe Oprescu pe santier. De asemenea, Madalin Dumitru a declarat ca nu se va mai face concurs pentru amplasarea Halei Matache, asa cum s-a spun initial, ci ca pozitia halei a fost deja stabilita prin Planul Urbanistic Zonal aprobat in urma cu cateva luni de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

In timp ce edilul sef facea declaratii pentru presa, cativa cetateni nemultumiti i-au reprosat ca lucrarile au durat foarte mult si ca au stat fara apa si curent electric. Oprescu a dat vina pentru intarziere pe ONG-urile care au atacat proiectul in instanta pe motiv ca era ilegal.

Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primaria Capitalei. Drumul va face legatura intre Piata Victoriei si Gara Progresul, reprezentand o alternativa la Calea Victoriei si bd. Magheru pentru persoanele care doresc sa ajunga din Nordul Capitalei la iesirea din Bucuresti spre Giurgiu. Municipalitatea a impartit proiectul in trei etape:

- Piata Victoriei - Vasile Parvan;

- Vasile Parvan - Piata George Cosbuc;

- Piata George Cosbuc- Gara Progresul;

Pe total, pentru toate cele trei etape Consiliul General a aprobat in perioada 2006-2007 - 365 milioane lei. Lucrarile la primul tronson al Diametralei au inceput in toamna anului 2010, costurile fiind estimate la 130 milioane lei. Constructor: firma Consitrans.

Pe 6 decembrie 2011, primarul General Sorin Oprescu a inaugurat portiunea cuprinsa intre Calea Plevnei si Bulevardul Stirbei Voda, circa 20% din primul tronson, promitand ca toata lucrarea va fi gata in martie 2012.