Primaria Capitalei a inceput noaptea trecuta, in jurul orei zece, demontarea Halei Matche, monument istoric. Actiunea a avut loc la cateva ore distanta dupa ce tot Primaria Capitalei ii intreba pe cetateni si pe ONG-isti ce parere au de "demontarea" acesteia si mutarea pe alt amplasament, dezbatere la care nimeni de la Primarie nu a pomenit nimic despre ce avea sa se intample cu cateva ore mai tarziu. Primaria a inceput lucrarile de "demontare" dupa lasarea intunericului, exact ca mafiotii imobiliari, care vor sa scape repede de "problema", departe de ochii lumii. Nu s-a tinut cont nici de avertizarea meteo - cod portocaliu de ninsoare - si gerul de afara. Daca luni seara erau zeci de muncitori pe santier si zeci de politisti care pazeau perimetrul, marti dimineata santierul era acoperit de zapada. Nu mai munceste nimeni la demontarea halei, doar cateva utilaje se misca dintr-o parte in alta prin fata cladirii. Ramane intrebarea de ce si-a pus Oprescu ambitia sa demoleze Hala Matache in toiul noptii si pe viscol cand putea sa amane macar cu cateva zile, pana isi revenea vremea?

Foto:

In comunicatul trimis in mod oficial de Primarie, se spune ca lucrarile de demontare au inceput in baza unei autorizatii si "vor fi executate cu celeritate, avand in vedere situatia de disconfort prelungit a locuitorilor din zona, (disconfort creat de nenumarate contestatii ale lucrarii depuse atat la instantele din Bucuresti cat si la cele din Cluj-Napoca) precum si impactul negativ asupra agentilor economici, astfel incat operatiunea de desfacere sa fie finalizata cat mai repede". Contactat telefonic de HotNews.ro, directorul de infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, Ion Dedu, a declarat luni noapte ca lucrarile au inceput fiindca a iesit autorizatia de demontare, autorizatie pe care tot Primaria Capitalei o da.

De asemenea, Primaria Capitalei spune pe de o parte ca nu era nevoie sa se aprobe Planul Urbanistic Zonal - care s-a discutat ieri la dezbaterea publica si care stabileste mutarea halei - ca sa demonteze monumentul istoric, dar pe de alta parte spune ca nu a putut face drumul timp de trei ani fiindca hala ii statea indrum si PUZ-ul nu era aprobat. Reamintim ca PUZ-ul nu a fost aprobat de Consiliul General deci nu este in vigoare.

"Este important de mentionat ca autorizatia de construire a fost eliberata cu respectarea legislatiei in vigoare, avand la baza toate avizele necesare. Totodata, mentionam si pe aceasta cale ca faza avizarii PUZ-urilor corespunzatoare diametralei Nord-Sud este independenta de decizia stramutarii Halei Matache, aceasta din urma reprezentand un imobil aflat in proprietatea privata a Municipalitatii, inca din anul 2010. In cazul de fata decizia Municipalitatii nu a fost una de demolare a imobilului, ci de relocare a acestuia, pe un alt amplasament, reamplasare ce urmeaza a fi realizata ulterior restaurarii elementelor metalice care au fost considerate de catre expertii in materie ca avand valoare de monument istoric", spune Primaria Capitalei in comunicatul emis noaptea trecuta.

Ion Dedu, seful directiei de infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, declara ieri, la dezbaterea publica ca lucrarile la segmentul de drum cu Hala Matache vor incepe in cateva saptamani, dupa ce Consiliul general al Municipiului Bucuresti va aproba Planul Urbanistic Zonal care a fost dezbatut ieri.

In plus, Primaria Capitalei s-a apucat sa "demonteze" hala fara sa se stie exact unde va fi mutata si fara sa existe un proiect de reansamblare. Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat in urma cu cateva saptamani ca se va face un concurs de arhitectura pentru stabilirea pozitiei halei, dar acest concurs inca nu s-a facut.

Reamintim ca in 2011, Primaria Capitalei a mai demontat doua cladiri monument - Berzei 81 si 89 pe care nu le-a reconstruit pana acum spunand ca pentru reconstructia lor are nevoie de Planul Urbanistic Zonal care s-a discutat ieri. Totodata, nu are nevoie de acest plan pentru demontarea halei.

Nicusor Dan, presedintele asociatiei Salvati Bucurestiul, spune ca Oprescu a demolat hala pentru a masca a-si masca incompetenta. "Aceste gesturi suntunt reflexele epocii Ceausescu de care nu s-a desprins nici domnul Oprescu, nici Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu". Aceasta nu este prima oara cand primaria demoleaza imobile de patrimoniu noaptea. Am ajuns la situatia in care Primaria demoleaza noaptea, nu pune panou de santier, nu pune actele pe site ca sa nu atace ONG-urile hotararea. Este absurd. Ar trebui sa fie invers. Daca vrem sa cautam adevarata motivatie a acestui gest, el vine pentru a justifica ca Primaria, din vara lui 2011, nu a terminat santierul. Dupa intelegerea din 2011 si deblocarea proiectului, trebuia sa termine santierul. Din incompetenta nu l-a terminat, iar acum tapul ispasitor este Hala Matcahe. Este abusrd sa demolezi un monument ca sa-ti justifici incompetenta", spune nicusor Dan.

Acesta mai spune ca Primaria Capitalei face dezbaterile de forma si nu tine cont de parerea cetatenilor care s-au exprimat pentru pastrarea halei pe actualul amplasament. "Eu am fost la 15 dezbateri publice. Dezbaterile astea publice Primaria le face pentru ca cere legea, dar nu au nicio relevanta pentru deciziile pe care le ia. Vreau sa adaug ca in dezbaterea publica de ieri, Primaria nu a fost in stare sa prezinte un calcul concret - cat costa sa muti hala si cat costa sa o restaurezi. din calculele noastre este mai ieftin cu 600.000 de euro sa o pastrezi pe loc si sa o restaurezi", spune Nicusor Dan. Primaria sustine contrariul: "Daca mutam hala mai in spate este mai ieftin cu 1 milion de euro", a declarat Ion Dedu, seful directiei de infrastructura din cadrul Primariei Capitalei.

Roxana Wring, presedinta asociatiei ProDoMO, spune ca gestul Primariei este o dovada de rea-credinta si o incercare de a pune din nou cetatenii in fata unui fapt implinit: "Presupun ca le este frica ca va fi blocat proiectul in instanta si asa ca au procedat exact asa cum au facut in 2010 cand au demolat o strada intreaga fara a avea avizele legale. Actiunea de aseara arata o enorma rea credinta din partea Primariei avand in vedere ca luni intre orele unu si patru dezbateam soarta halei si nimeni nu ne-a spus ca intentioneaza sa o demoleze noaptea. Demolarile de la miezul noptii nu sunt o dovada de buna credinta, ci un gest mafiot", spune Roxana Wring.

Aceasta mai spune ca este injust sa se vorbeasca despre o lupta intre ONG-uri si Primarie: "Este nedrept si o enorma eludare a adevaraului sa se puna semnul egal intre ONG-uri si primarie. Primaria are resurse, putere, legitimitatea pe care i-o da populatia. ONG-urile nu au decat legitimitatea pe care le-o da statutul lor. Primaria, avand aceste atribute, trebuie sa se comporte responsabil. Altfel devine lupta Primariei cu proprii cetateni si cu lipsa de responsabilitate. Este o lipsa de respect pentru cetateni sa-i intrebi ceva - ei sa spuna - si tu sa faci altceva chiar in aceeasi zi".

Citeste si:

Ce prevede PUZ-ul care s-a dezbatut luni la Primaria Capitalei:

- Hala Matache va fi demontata si mutata mai in spate, locatia exacta fiind decisa prin concurs de arhitectura;

- bd. Garii de Nord va avea multe parcari de-a lungul lui si va deveni sens unic, in tandem cu Calea Grivitei;

- dupa amenajarea Diametralei, municipalitatea trebuie sa reconfigureze spatiile pietonale de pe Calea Victoriei;

- de-a lungul Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus, segmentul cuprins pe str. Berzei intre Calea Grivitei si bd. Dinicu Golescu, vor fi amenajate piste pentru biciclete;

- rondul de la intersectia str. Berzei cu Vulcanescu va fi micsorat si va fi amenajat mai mult spatiu verde;

- in rondul de la intersectia str. Berzei cu Vulcanescu este permisa construirea unor cladiri cu inaltimea maxima de 25 de metri.

- pe str. Berzei intre bd. Dinicu Golescu si str. Maramures se pot construi cladiri cu o inaltime cuprinsa intre 11 si 21 m;

- intre strada Maramures si intersectia str. Berzei cu Vulcanescu se pot construi cladiri cu o inaltime cuprinsa intre 11 si 21 metri. La fel si portiunea cuprinsa intre aceasta intersectie si Hala Matache;

- strada Cameliei va deveni pietonala;

- cladirile monument de pe Berzei 81 si 89 vor fi mutate vizavi.

Hala Matache este monument istoric, fiind construita in 1887. Cladirea apartine Primariei Capitalei, fiind expropriata in urma cu cativa ani de municipalitate pentru construirea Diametralei Buzesti Berzei Uranus. Pana sa fie cumparata ade Primaria Capitalei, in cladire functiona o piata de carne. De cand a intrat in propriatatea Primariei Capitalei monumentul istoric este devastat de hotii de fier vechi, desi municipalitatea ar fi trebuit sa asigure paza cladirii. In urma protestelor ONG-urilor, in august 2011, Primaria Capitalei promitea ca Hala Matache nu va mai fi stramutata sau demolata, ci va ramane pe actuala locatie si va fi restaurata.

Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primaria Capitalei. Drumul va face legatura intre Piata Victoriei si Gara Progresul, reprezentand o alternativa la Calea Victoriei si bd.Magheru pentru persoanele care doresc sa ajunga din Nordul Capitalei la iesirea din Bucuresti spre Giurgiu. Municipalitatea a impartit proiectul in trei etape:

- Piata Victoriei - Vasile Parvan;

- Vasile Parvan - Piata George Cosbuc;

- Piata George Cosbuc- Gara Progresul;

Pe total, pentru toate cele trei etape Consiliul General a aprobat in perioada 2006-2007, 365 milioane lei. Lucrarile la primul tronson al Diametralei au inceput in toamna anului 2010, costurile fiind estimate la 130 milioane lei. Constructor: firma Consitrans.

Pe 6 decembrie 2011, primarul General Sorin Oprescu a inaugurat portiunea cuprinsa intre Calea Plevnei si Bulevardul Stirbei Voda, circa 20% din primul tronson, promitand ca toata lucrarea va fi gata in martie 2012. De atunci, in mod oficial, municipalitatea nu a mai adus vorba despre subiect.