Guvernul Boc a transmis HotNews.ro scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, datata 23 iunie, in care seful CE isi exprima ingrijorarea in legatura cu gradul redus de absorbtie a fondurilor UE, de numai 3%."Comisia ramane foarte preocupata in privinta nivelului foarte scazut al absorbtiei financiare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania, ce a atins doar 3%, o imbunatatire minora fata de precedentul 2% notat in scrisoarea mea anterioara", se arata in scrisoarea lui Barroso catre Boc. Guvernul a dat publicitatii in mod oficial scrisoarea dupa doua saptamani de la prima solicitare formulata de HotNews.ro in baza legii 544 si sub amenintarea unei plangeri administrative, ultimul pas inainte de actiunea in instanta.

  • Vezi in documentul atasat scrisoarea lui Barroso catre Boc

Scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso catre premierul Emil Boc, datata 23 iunie 2011:

"Draga Domnule Prim Ministru,

Multumesc pentru scrisoarea dumneavoastra din mai 2011, ce confirma importanta esentiala acordata de guvernul roman absorbiei de Fonduri Structurale si de Coeziune si prin care ma informati despre evolutiile recente in domeniu, rezonand la sugestiile formulate in scrisoarea mea din 13 decembrie 2010.

Profit, de asemenea, de ocazie pentru a sublinia: Comisia ramane foarte preocupata in privinta nivelului foarte scazut al absorbtiei financiare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania, ce a atins doar 3%, o imbunatatire minora fata de precedentul 2% notat in scrisoarea mea anterioara.

Iau nota de numirea Domnului Catalin Vatafu ca secretar de stat responsabil de coordonarea politicilor de coeziune in Romania. Sustinerea politica a acestuia, alaturi de sprijinul dumneavoastra direct si sustinut, va fi esentiala pentru coordonarea imbunatatita, evident necesara, a implementarii si promovarii arbitrajelor interministeriale aferente. Aceasta coordonare devine cu atat mai esentiala acum, pentru a identifica cele mai potrivite solutii pentru problemele orizontale, numeroase si complexe, precum si pentru a evita izolate decizii insuficiente si fragmentate din partea ministerele de linie.

Salut, de asemenea, finalizarea si ulterior sprijinirea planului de actiune pentru cresterea capacitatii de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune. Acesta include masuri critice, abordand probleme structurale si orizontale, ce trebuie implementate urgent, dar fara a le fi afectata calitatea.

Reiterez angajamentul si deplina disponibilitate a serviciilor mele pentru a asista pe domnul Vatafu si pe autoritatile nationale relevante in acest context dificil.

Al dumneavoastra,

Jose Manuel Barroso

Nota: Sublinierile apartin redactiei

HotNews.ro a formulat prima solicitare oficiala pe data de 29 iunie, dupa ce un oficial bulgari ne-a declarat ca exista o sugestie din partea Comisiei privind infiintarea unui minister al fondurilor europene si alte recomandari intr-o scrisoare oficiala transmisa Guvernului. HotNews.ro a solicitat o copie dupa scrisoare in baza legii 544, privind liberul acces la informatiile publice. Guvernul a formulat primul raspuns, la insistentele HotNews.ro, dupa o saptamana. Pe 8 iulie, biroul de presa ne-a trimis urmatoarul raspuns:

"Intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana are loc un dialog permanent asupra temelor europene. De asemenea, exista si au existat propuneri de imbunatatire a mecanismului de absorbtie a fondurilor europene, atat la nivel legislativ, cat si la nivel organizatoric. Una dintre acestea a fost si aceea prin care primul-ministru a preluat in subordinea sa directa Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale."

HotNews.ro a revenit pe 8 iulie cu o noua solicitare, considerand raspunsul nesatisfacator si notificand Guvernul ca urmatorul pas va fi plangerea administrativa in baza legii 544, ultimul pas inainte de actiunea in instanta. Pe data de 12 iulie Guvernul a decis sa transmita HotNews.ro o copie dupa scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, catre premierul Emil Boc, asadar la doua saptamani de la prima solicitare. Mentionam ca pe 30 iunie, a doua zi dupa prima solicitare formulata de HotNews.ro, site-ul cursdeguvernare a publicat, pe surse, fragmente din scrisoare.

Citeste si: