Campania Salvati fondurile europene

Scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, catre premierul Boc: Comisia ramane foarte preocupata de nivelul foarte scazut al absorbtiei financiare, ce a atins doar 3%

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 13 iulie 2011, 14:21 Actualitate | Esenţial


 documente
(13 Iul 2011) PDF, 45KB
Guvernul Boc a transmis HotNews.ro scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, datata 23 iunie, in care seful CE isi exprima ingrijorarea in legatura cu gradul redus de absorbtie a fondurilor UE, de numai 3%."Comisia ramane foarte preocupata in privinta nivelului foarte scazut al absorbtiei financiare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania, ce a atins doar 3%, o imbunatatire minora fata de precedentul 2% notat in scrisoarea mea anterioara", se arata in scrisoarea lui Barroso catre Boc. Guvernul a dat publicitatii in mod oficial scrisoarea dupa doua saptamani de la prima solicitare formulata de HotNews.ro in baza legii 544 si sub amenintarea unei plangeri administrative, ultimul pas inainte de actiunea in instanta.
 • Vezi in documentul atasat scrisoarea lui Barroso catre Boc
Scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso catre premierul Emil Boc, datata 23 iunie 2011:

"Draga Domnule Prim Ministru,

Multumesc pentru scrisoarea dumneavoastra din mai 2011, ce confirma importanta esentiala acordata de guvernul roman absorbiei de Fonduri Structurale si de Coeziune si prin care ma informati despre evolutiile recente in domeniu, rezonand la sugestiile formulate in scrisoarea mea din 13 decembrie 2010.

Profit, de asemenea, de ocazie pentru a sublinia: Comisia ramane foarte preocupata in privinta nivelului foarte scazut al absorbtiei financiare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania, ce a atins doar 3%, o imbunatatire minora fata de precedentul 2% notat in scrisoarea mea anterioara.

Iau nota de numirea Domnului Catalin Vatafu ca secretar de stat responsabil de coordonarea politicilor de coeziune in Romania. Sustinerea politica a acestuia, alaturi de sprijinul dumneavoastra direct si sustinut, va fi esentiala pentru coordonarea imbunatatita, evident necesara, a implementarii si promovarii arbitrajelor interministeriale aferente. Aceasta coordonare devine cu atat mai esentiala acum, pentru a identifica cele mai potrivite solutii pentru problemele orizontale, numeroase si complexe, precum si pentru a evita izolate decizii insuficiente si fragmentate din partea ministerele de linie.

Salut, de asemenea, finalizarea si ulterior sprijinirea planului de actiune pentru cresterea capacitatii de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune. Acesta include masuri critice, abordand probleme structurale si orizontale, ce trebuie implementate urgent, dar fara a le fi afectata calitatea.

Reiterez angajamentul si deplina disponibilitate a serviciilor mele pentru a asista pe domnul Vatafu si pe autoritatile nationale relevante in acest context dificil.

Al dumneavoastra,
Jose Manuel Barroso

Nota: Sublinierile apartin redactiei
HotNews.ro a formulat prima solicitare oficiala pe data de 29 iunie, dupa ce un oficial bulgari ne-a declarat ca exista o sugestie din partea Comisiei privind infiintarea unui minister al fondurilor europene si alte recomandari intr-o scrisoare oficiala transmisa Guvernului. HotNews.ro a solicitat o copie dupa scrisoare in baza legii 544, privind liberul acces la informatiile publice. Guvernul a formulat primul raspuns, la insistentele HotNews.ro, dupa o saptamana. Pe 8 iulie, biroul de presa ne-a trimis urmatoarul raspuns:

"Intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana are loc un dialog permanent asupra temelor europene. De asemenea, exista si au existat propuneri de imbunatatire a mecanismului de absorbtie a fondurilor europene, atat la nivel legislativ, cat si la nivel organizatoric. Una dintre acestea a fost si aceea prin care primul-ministru a preluat in subordinea sa directa Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale."

HotNews.ro a revenit pe 8 iulie cu o noua solicitare, considerand raspunsul nesatisfacator si notificand Guvernul ca urmatorul pas va fi plangerea administrativa in baza legii 544, ultimul pas inainte de actiunea in instanta. Pe data de 12 iulie Guvernul a decis sa transmita HotNews.ro o copie dupa scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, catre premierul Emil Boc, asadar la doua saptamani de la prima solicitare. Mentionam ca pe 30 iunie, a doua zi dupa prima solicitare formulata de HotNews.ro, site-ul cursdeguvernare a publicat, pe surse, fragmente din scrisoare.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5879 vizualizari

 • +1 (11 voturi)    
  daca erau altii la putere? (Miercuri, 13 iulie 2011, 12:14)

  dan [anonim]

  stau si ma intreb care ar fi fost rata absortiei cu altii la putere....
  • +5 (11 voturi)    
   ha ha ha ! (Miercuri, 13 iulie 2011, 16:29)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui dan

   Mai erau doua variante: daca era un alt guvern foooooaarte prost putea sa fie o absorbtie de 2 sau de 1% !! In rest, guvernul asta e cel mai tareee! :P ( sa fim realisti, 3% e o "performanta")
   P.S.
   Intra si banii atrasi de Udrea cu meciul lui Bute sau fara aia era absorbtia de 0 % ?? :))
   • +3 (5 voturi)    
    CITIND documentul (Joi, 14 iulie 2011, 7:17)

    simplicius [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    si fara a vorbi din auzite. Intre decembrie 2010 si iunie 2011 (vreo sase luni) ABSORBTIA -deci bani efectiv incasati, fara avansuri- a crescut cu 50%. In bani, plecand de la o cifra de 20 miliarde de euro, s-a ajuns de la 400 milioane la 600 milioane euro. Vorbim numai de proiecte terminate, receptionate si platite. De ce n-au fost mai multi bani? pentru ca n-au fost mai multe proiecte aprobate, finantate, executate si receptionate. Cand trebuiau DEPUSE aceste proiecte? pt. proiecte mici, probabil ca in 2009, iar pt. proiecte MARI (autostarzi, cai ferate, canalizari) sigur in 2008!!!! deci ce sa absoarba BOC in 2009 si 2010??? Inteleg ca sub min.Boagiu s-au inceput (dupa licitare, contestare, proiectare) lucrari de (cam) un miliard de euro. Acesti bani nu pot fi ABSORBITI inainte de 2012. Dar asta nu inseamna ca dna Boagiu trebuie rastignita!
  • 0 (0 voturi)    
   ...era mai bine (Vineri, 15 iulie 2011, 10:52)

   remusachis [utilizator] i-a raspuns lui dan

   si cu niste absolventi de ase sau de administratie publica, fara nici un fel de experienta, procentul ar fi fost macar 10%.

   3%???

   guvernantii n-au fost capabili nici macar sa invete de la altii, adoptand modelul portugaliei de pilda.
 • +11 (15 voturi)    
  cine e de vina? (Miercuri, 13 iulie 2011, 12:15)

  dan [anonim]

  cine e de vina? tot criza mondiala? ca la astia mereu e de vina altcineva...
  • -3 (5 voturi)    
   facatura (Joi, 14 iulie 2011, 9:28)

   zimbrul [utilizator] i-a raspuns lui dan

   Voi ati cautat pe net sa vedeti daca scrisoarea e reala? Eu nu am gasit nimic oficial.
 • +8 (10 voturi)    
  propun (Miercuri, 13 iulie 2011, 12:17)

  Angoasat [utilizator]

  preluarea atributiilor guvernului Boc de catre guvernul german in totalitate..
  • -1 (5 voturi)    
   esti tra-la-la? (Joi, 14 iulie 2011, 7:19)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Angoasat

   adica sa ne puna sa muncim ca in Germania? pe ponta sau pe ipo-crin i-ai intrebat?
   • 0 (4 voturi)    
    daca e sa fim realisti (Joi, 14 iulie 2011, 10:48)

    dasd [anonim] i-a raspuns lui bula

    Daca e sa fim realisti, cred ca nici 5% din tre noi, cititorii, nu sunt pregatiti sa munceasca la fel ca in Germania.
    Dar sunt de acord cu tine, Crinut si Pontucul sunt exemple perfecte. Trebuie sa fii de acrd si tu cu mine daca spun ca sa pot gasi exemple si in partidele de la putere.
    • -1 (3 voturi)    
     munca/asistenta sociala (Joi, 14 iulie 2011, 8:23)

     bula [anonim] i-a raspuns lui dasd

     pe cei de la guvern ii aud spunand sa se munceasca. Pe cei doi ii aud spunand: "va dam"!
     • -1 (1 vot)    
      Mituri si legende (Joi, 14 iulie 2011, 10:02)

      aura [anonim] i-a raspuns lui bula

      "Angajaţii români muncesc cele mai multe ore pe săptămână dintre toţi cetăţenii Uniunii Europene şi au cele mai puţine zile de concediu, potrivit celei mai recente monitorizări realizate de European Industrial Relations Observatory (EIRO).

      Numărul orelor muncite efectiv de angajaţii din România este de 41,2 pe săptămână, clasament în care suntem urmaţi de Malta (40,7 ore pe săptămână), Marea Britanie (40,6 ore), Luxemburg (40,6 ore), Bulgaria şi Slovenia (câte 40,5 ore).

      Nici la numărul zilelor de concediu nu stăm mai bine. Cele 21 de zile de concediu de odihnă pe an situează România la coada clasamentului european, fiind depăşită doar de Cipru şi Estonia, cu doar 20 de zile de concediu pe an.

      Ţările din UE în care se munceşte cel mai puţin sunt Finlanda (doar 37,3 ore pe săptămână muncite efectiv), Franţa (37,4 ore), Irlanda (37,4), Italia (37,9), Danemarca (38,2), Belgia (38,2) şi Suedia (38,3).

      Cele mai multe zile de concediu de odihnă se acordă în Danemarca şi Germania (câte 30 pe an), urmate de Italia (28), Olanda (25,6) şi un grup de state care îşi lasă angajaţii 25 de zile pe an în concediu - Austria, Cehia, Finlanda, Franţa.

      Potrivit unui studiu realizat în martie, 66% dintre români susţin că fac ore suplimentare, jumătate dintre aceştia fiind obligaţi să vină uneori la serviciu şi în weekend. Mai mult de jumătate dintre salariaţii români stau peste program voluntar deoarece s-ar gândi că le-ar fi foarte greu să-şi găseasca un nou loc de muncă, în cazul în care ar fi concediaţi.

      De asemenea, 70% dintre români spun că nu vor pleca în concediu în acest an, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie." (RL- 2010)
      • +1 (1 vot)    
       Munca ineficienta (Joi, 14 iulie 2011, 17:45)

       Bogdan [anonim] i-a raspuns lui aura

       Asta inseamna doar ca romanii muncesc mult si prost.

       In celelalte tari se munceste mai putin, au zile de concediu mai multe, dar in schimb pot sa pun pariu ca eficienta de de cel putin 2 ori mai mare, nu ca cei care plimba niste hartii dintr-un birou in altul sau petrec zeci de minute la taclale pe holurile institutiilor/firmelor.
       • 0 (0 voturi)    
        O fi cum spui (Joi, 14 iulie 2011, 20:48)

        aura [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

        Dar cine e devina ca organizatia nu are eficienta? nu seful?

        INS - 2011 :
        "Pe forme de proprietate, in sectorul privat munceau 4.357.677 persoane (+72.572 vs T1.10), iar in sectorul public (include forma de proprietate de “stat” si “publica de interes naţional si local”) munceau 1.617.231 persoane (-17.115 vs T1.10)."

        Sa intelegem ca peste 4 milioane de angajati la privat sint si ei ineficienti?
 • +10 (12 voturi)    
  Si ce zic responsabilii romani ? (Miercuri, 13 iulie 2011, 12:34)

  ATX [anonim]

  Si ce zic responsabilii romani de asta?
  Mai poate sustine dna Udrea ca absorbtia a ajuns la 17% ? Asta spunea acum 3-4 saptamani la o emisiune TV. Si-l contrazicea tare pe un interlocutor care-i spunea ca absorbtia e de 11% !
  Si eliminarea ministrilor neperformanti anuntata pentru iulie 2011 ? Cand se va face oare, daca se face ?
  • -4 (10 voturi)    
   nu vreau sa ii apar..dar.. (Miercuri, 13 iulie 2011, 16:18)

   El_Dudeinio [utilizator] i-a raspuns lui ATX

   dna Udrea a spus corect ce a spus..ea sustinea doar ca procentul de absortie sa inbunatatit considerabil doar ca dureaza pana banii se consuma. absorbtia la eu inseamna bani platiti catre proiecte..insa bani pe proiecte se platesc doar cand cel putin prima etapa este gata. daca chiar asa va fi si ca in cateva luni procentul va creste considerabil nu stiu...si persnoal nu cred..dar vroiam sa explic ce vroia sa zica Dna Udrea
   • -1 (3 voturi)    
    ti-a zis dna Udrea ce a vrut sa zica? (Joi, 14 iulie 2011, 5:12)

    marius [anonim] i-a raspuns lui El_Dudeinio

    pai in stilul asta putem sa ajungem la 100% bani angajati in proiecte si doar 5% platiti efectiv.
    ghici ce se intampla cu restul de 95% la inceperea viitorului exercitiu financiar...

    PS: "sa inbunatatit" este ortografie de Plescoi. La Buzau se zice "s-a imbunatatit".
    • +1 (1 vot)    
     mersi de corectura. (Joi, 14 iulie 2011, 16:13)

     El_Dudeinio [utilizator] i-a raspuns lui marius

     cum ziceam nici eu nu cred ca procentul se va imbunatatii considerabil...dar no..speranta moare ultima cum se zice in germana... (die Hoffnung stirbt zuletzt)
  • 0 (4 voturi)    
   iar aritmetica de clasa III? (Joi, 14 iulie 2011, 7:41)

   aritmos [anonim] i-a raspuns lui ATX

   17% din 300 milioane inseamna 51 milioane. Cele 51 milioane din 13 miliarde alocate RO inseamna 0,4%. Un curs la Ministerul Muncii sunt cateva sute de mii de euro, practic zero %. Iar daca vorbim de autostrazi ca sa poti DECONTA=ABSORBI un leu in 2011, vorbim de proiecte executate incepand cu 2009, adica aprobate in 2008 (la un proiect ce dureaza 24 de luni de EXECUTIE). Abia in 2012 vom putea deconta (dupa receptie) banii de pe toate segmentele incepute de Boagiu. PS. Iar daca azi absorbtia e de 3%, in 2010 era de 2%, cat o fi fost sub marele Vosganian idolul USL?
 • +10 (10 voturi)    
  Managementul proiectelor (Miercuri, 13 iulie 2011, 12:57)

  Victor [anonim]

  in 2004 am facut un master pe managementul proiectelor la o universitate din Bucuresti. Primul lucru pe care l-am auzit de la Prof-ul coordonator a fost ca " sa nu va asteptati ca eu sa va spun toate cele despre cum functioneaza atragerea fondurilor europene...de ce? pai dupa ce veti termina veti fi in concurenta cu mine pe piata proiectelor...cum sa va spun eu secretele mele profesionale". In consecinta, am facut niste cursuri de marketing strategic si alte bazaconii de care acum imi amintesc cu stupoare.

  Concluzia: cum sa aiba Romania specialisti in absorbtia fundurilor europene daca absolventii de managementul proiectelor ies specialisti in marketing strategic.
  • +2 (6 voturi)    
   Ai avut un profesor tamp (Joi, 14 iulie 2011, 9:36)

   FC [anonim] i-a raspuns lui Victor

   Aplicatiile care sunt trimise spre aprobare la Bruxel sunt documente publice. Adreseaza-te oricarei autoritati de management si vei putea consulta oricate proiecte.
 • +7 (21 voturi)    
  cine e de vina pentru incompetenta guvernului? (Miercuri, 13 iulie 2011, 14:55)

  lucian11 [anonim]

  pe cine sa mai dam vina pentru incompetenta guvernului boc? pe comunisti, mineri, moguli, iliescu, badea?

  totusi daca primul ministru isi alege ministri incompetenti sau nu reuseste sa-i conduca asa cum trebuie, asta nu insemna ca si primul ministru este incompetent?

  de exemplu la transporturi: cat s-a schimbat de cand a venit madam boagiu? din cate stiu termenul de finalizare pentru autostrada soarelui s-a mutat din 2011 in 2013, iar cele cateva firme cu contracte reziliate au fost recompensate gras cu noi contracte.

  nu mai zic de modernizarea liniei de cale ferata bucuresti - constanta, la care dupa 6 ani de lucru s-a ajuns la o durata cel mult egala cu cea dinaintea inceperii lucrarilor de modernizare ( 2h30 se faceau si inainte).
  • +8 (16 voturi)    
   Lucian11, (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:40)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui lucian11

   Atita timp cit in tara asta vor exista postaci ( termenul pentru mine rezoneaza cu mameluc, sclav, etc) care dau minus la intrebari ca a ta sa stii ca nu avem motive de optimism. Considera ca ai 1000 de plusuri de la mine.
   P.S. Desteptule care ai dat minus, ce argumente ai?
   • -2 (10 voturi)    
    si totusi lumea are dreptul (Miercuri, 13 iulie 2011, 16:23)

    El_Dudeinio [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

    la o parere nu? chiar daca nu esti de acord cu ea trebuie sa o respecti. faptul ca ii cataloghezi pe alti cum o faci nu spune nimic despre tine. chiar crezi ca parerea ta valoreaza de 1000 de ori decat a altora? ar trebui sa te multumesti cu plusul tau si ca tiai dat cei 2centi.
    • +4 (8 voturi)    
     un minus de postac are valoarea zero (Miercuri, 13 iulie 2011, 16:44)

     gelu [anonim] i-a raspuns lui El_Dudeinio

     postacul nu isi spune parearea lui proprie ci parearea pe care este platit sa o aiba. Portocalii incearca sa creeze impresia ca au multi simpatizanti platind niste indivizi ca sa ii sustina pe forumuri. deci omul are dreptate cand spune ca voturile lui valoreaza. Mai pe inteles: daca te duci in orice anturaj nu prea mai are nimeni obraz sa sustina PDL-ul cel mult incearca sa devieze discutia daca nu se poate dezice complet de ei din diverse motive cel mai adesea financiare si de relatii.
     • -2 (8 voturi)    
      mda...sau... (Miercuri, 13 iulie 2011, 17:11)

      El_Dudeinio [utilizator] i-a raspuns lui gelu

      poate sustinatorii USL sint atat de agresivi si vorbesc asa de tare incat celorlalti li si frica sa zica ceva.
     • 0 (4 voturi)    
      Vreau si eu bani pt postari (Joi, 14 iulie 2011, 9:56)

      FC [anonim] i-a raspuns lui gelu

      Daca arunci afirmatia sustine-o!
      Care-i mecanismul? Cine plateste? Cat? Cum?....?

      Toti politicienii, nu numai cei din PDL, sunt corupti. PSD a fost la guvernare. A fost mai bine atunci? Ada-ti aminte ca PSD a pactizat cu PD-ul la guvernare. Eu imi aduc aminte de Androneasca cu promisiunea ei de marire a salariilor profesorilor cu 50% imediat ce accede la guvernare. Ce s-a intamplat? Acum il critica pe Funeriu ca nu-i bine ce face cu bacul. Uita ca domnia sa, prof. univ. dr. ing., rector UPB, a fost GARANTATA de Daniel Marian Vanghelie, primarele care este la sectoru' 5. Asta ca sa-ti dau numai un exemplu de moralitate.
     • +2 (2 voturi)    
      Nu sunt Portocaliu (Joi, 14 iulie 2011, 14:28)

      banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui gelu

      sunt un pensionar din1991 (ce prost am fost) am iesit cu decretul lu ilici! dar tare as vrea ca acest guvern sa mai primeasca un mandat de patru ani !cu toate ca mia taiat pensia si acum am doar 958 de roni.
      • 0 (0 voturi)    
       Felicitari pt. banateanul... (Joi, 14 iulie 2011, 17:22)

       Radu56 [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

       Sant total de-acord... N-am nici o treaba cu culoarea portocalie,cu Basescu,Boc si ceilalti....Vorba Andreei Pora"as vrea sa vad toti politicienii fosti si actuali in puscarie(si nu numai),dar mi-e groaza sa ma gandesc la viitorul tarii intr-un stat social condus de USL-asi,cu sate intregi de "handicapati",cu pensionari iesiti la 38 de ani,cu incurajarea nemuncii,a furtului,copiatului si a spagii generalizate...Ganditi-va si la viitorul copiilor si nepotilor nostri,nu doar la umplerea burtii pe ziua de azi...Nu santem animale...
    • +3 (5 voturi)    
     dreptul, stangul etc... (Miercuri, 13 iulie 2011, 17:24)

     justin [utilizator] i-a raspuns lui El_Dudeinio

     Adrian nu a contestat dreptul nimanui la o parere. Dimpotriva, pare a fi deschis unei DISCUTII constructive bazata pe argumente.

     Fara acele argumente, este indreptatit sa creada ca cei care au dat minus sunt de fapt oameni platiti sa construiasca o imagine partidului.

     Ai dreptul sa taci. Foloseste-l!
     • +1 (1 vot)    
      nu ai inteles nimic... (Joi, 14 iulie 2011, 16:30)

      El_Dudeinio [utilizator] i-a raspuns lui justin

      pe mine ma deranjat afirmatia cu "1000 de plusuri ". fiecare tre sa se multumeasca cu plusul sau minusul lui...si sa lase pe restu in pace...
    • +3 (3 voturi)    
     Nu te enerva! (Joi, 14 iulie 2011, 10:27)

     Adrian [anonim] i-a raspuns lui El_Dudeinio

     Ii raspunsesem lui Lucian11. Cele 1000 de plusuri ( imaginare, caci eu nu dau plusuri sau minusuri) erau asa, ca o metafora. Crede-ma, site-ul acesta e cam singurul pe care intru mai des, deoarece, in general, ma identific cu majoritatea celor ce posteaza; nu pot sa nu ma enervez la posturile si voturile astea la comanda. Mi-e sila de politica si chiar mi se pare incredibil ca niste tipi rationali si inteligenti pot sa fie atit de indoctrinati incit, de exemplu, sa intre pe stirea asta si sa dea un minus lui Lucian11 fara sa argumenteze. ( intre noi fie vorba, as fi fost curios ce argumente ar fi putut avea).
     Oricum, nu cred ca are rost sa ne certam, El_Dudenio. Mai bine bem o bere si ne calmam! O sa beau diseara o Beck's in cinstea ta, bine?
     • +1 (1 vot)    
      nu mam enervat... (Joi, 14 iulie 2011, 16:33)

      El_Dudeinio [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

      doar putin iritat ;)

      numa bine si... cu berea aia nu te uit ;)
  • +7 (7 voturi)    
   cu un ochi atent! (Joi, 14 iulie 2011, 7:20)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui lucian11

   proiectele sunt de diferite dimensiuni (de la 100 000 euro la 100 milioane euro). Proiectele mici aduc bani putini (totusi 3% din vreo 13 MILIARDE nu sunt bani de tigari). Proiectele mari: ce se incaseaza (ABSOARBE) acum sunt proiecte depuse in 2007-2008, aprobate in 2008-2009, executate in 2009-2010 si a caror decontare -DUPA receptie si verificare- abia incepe. Exemplu: segmentul X din autostrada Y nu si-a terminat proiectarea (inca o luna) si va incepe executia in 2011 si va termina in 2012. Absorbtia (DECONTAREA) pt. aceasta lucrare va incepe abia in 2012. Alt exemplu: gradinitele din judetul Z (vreo suta de milioane) nu vor fi decontate in 2011 ci abia in 2012. PS. Repet: proiectele de formare profesionala etc,chiar daca sunt multe nu aduc in total 200 milioane euro, adica ABIA 1,5% dar numai la terminare, receptie si verificare.
   • -1 (1 vot)    
    atentia distributiva (Joi, 14 iulie 2011, 11:30)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui prudent

    Eu sunt perfect de acord cu tot ce ai spus tu in mesajul tau. Tu in schimb nu ai fost atent la ce spunea lucian.
    El vorbeste despre incompetenta guvernarii, cea care se ocupa de proiectele de mari dimensiuni. Daca domnul Barosso ne spune ca e putin 3% absorbiti inseamna ca stie ce spune... A cauta scuze ca de fapt o sa se incaseze banii nu stiu cand e o prostie. Apropo: 3% e undeva in jur de 400 mil. Pentru 2007-2011 asta vine undeva la 100 mil pe an. Chiar si pentru proiecte mici e o suma infima.
    • +1 (1 vot)    
     atentie selectiva (Joi, 14 iulie 2011, 17:17)

     Socrates [anonim] i-a raspuns lui justin

     My dear shout,
     se pare ca si tu suferi un pic de disonanta cognitiva.
     Esti atat de preocupat sa injuri guvernul incat o faci si pentru motive care nu prea au legatura cu actualul guvern.
     Rata de absorbite de 3% sau cat e acum reflecta lipsa de proiecte aprobate in anii 2007-2008, cand la ghidonul tarii era Tariceanu.
     Vorbim aici de proiecte mari de infrastructura, care nu pot fi completate si incasate intr-un timp scurt.
     Dar sincer nu sunt convins ca vina apartine in totalitate guvernului (Boc sau Tariceanu), din cat inteleg eu e un sistem stufos si birocratic, cu cerinte de cofinantare destul de ridicate si care cere o administratie puternica si competenta, asa cum Romania nu a mai avut de la retragerea aureliana.
     • 0 (0 voturi)    
      neatentie (Duminică, 17 iulie 2011, 17:52)

      justin [utilizator] i-a raspuns lui Socrates

      Draga Socrates,

      Nu are sens sa folosesti cuvinte pe care nu le stapanesti doar pentru a-ti arata "gradul de cultura". Despre cultura se spune ca, "cu cat ai mai putina cu atat o arati mai mult".

      Revenind la subiect. In primul rand nu vad unde am injurat pe cineva. Am vorbit despre incompententa guverului si cam toata lumea este de acord cu aceasta (inclusiv domnul Barosso).

      Stiu, pt guvernarea actuala tot timpul e altcineva de vina. Asta era si mesajul initial al lui lucian. Trebuia sa fie Tariceanu vinovat de ceva. Nu conteaza ca din 2004 incoace pdl e la putere intr-un fel sau altul.

      Proiectul autostrazii paneruopene, unul din cele mai mari de la ora actuala, exista dinainte de 2007. Multe din tronsoanele respective erau deja date in lucru (proiectare) inainte de aceasta data, a aderarii noastre la UE. Existau si termene de finalizare pentru fiecare tronson in parte. Banii europeni asteptau sa fie luati. TOTUL era pregatit. Faptul ca pe tine te-au invatat unii ca proiectele mari trebuie sa dureze zeci de ani nu inseamna ca trebuie sa fie si adevarat.

      Incompetenta despre care vorbim acum nu are legatura cu lipsa proiectelor. Au fost destule patinoare si sali de sport aprobate. Acolo unde era cu adevarat necesar, pentru partid binenteles. Pentru acestea au fost competente si bani necesari la cofinantare.

      Uiti de exemplu faptul ca guvernele precedente nu au avut la dispozitie banii europeni. Uiti cum in anumite orase sau sate exista foduri pentru tot felul de proiecte care mai de care mai nefolositoare. In altele proiecte urgente sunt puse in asteptare pentru ca nu vin de la cine trebuie. In ultimii ani din pacate nu am observat decat bravura politicianista despre miliarde alocate constructiei de autostrazi care se amana sau mai rau sunt date in folosinta inainte de a fi finalizate doar ca sa conteze la numar. Pentru mine DOAR REZULTATELE CONTEAZA!
 • -1 (15 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:04)

  catalin_mattei [utilizator]

  Dl JM Barroso este coleg de familie politica cu cei din PDL si nu ar avea de ce sa falsifice realitatea in defavoarea supusilor domnului Basescu.. si atunci de ce Guvernul ne spune un alt procent ( unul de 4 ori mai mare) ? DEMISIA!!! stiu ce este aia?
  • +1 (7 voturi)    
   e clar (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:19)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

   a fost platit de felix ca sa spuna asa ceva !!!
 • +3 (7 voturi)    
  sa atraga Basescu fonduri ... (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:10)

  Bogdan [anonim]

  Pai daca tot ii tine pe incompetentii astia la putere si ia toate deciziile posibile in locul lor, cred ca ar fi cazul sa se apuce sa creasca gradul de absortie al fondurilor europene... :))
 • +5 (7 voturi)    
  Rezultatul (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:35)

  Lucifer [anonim]

  politicii romanesti din ultimii 20 de ani.
  " Felicitari !"
  Cei capabili sa realizeze proiecte pentru absorbtia fondurilor au plecat din tara sau is dati la o parte de angajatii pe pile.
  "Bravo" Romania, tine-o tot asa si o sa dispari in 50 de ani!
 • +2 (10 voturi)    
  Unghi de abordare (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:41)

  Zulu [anonim]

  Mei Attilo, nu e corect " a fost 2% si acum e 3%"! Trebuia sa scrii ca "procentul de absorbtie al fondurilor europene a crescut in timpul guvernarilor boc 1-5 cu impresionantul procent de 50%". Ca doar prestezi la hotnews, nu esti sluga la mogulii aia rai!
 • +3 (7 voturi)    
  Atentie! (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:50)

  M.aura [utilizator]

  "Reiterez angajamentul si deplina disponibilitate a serviciilor mele pentru a asista pe domnul Vatafu si pe autoritatile nationale relevante in acest context dificil.
  Al dumneavoastra,
  Jose Manuel Barroso"

  REITEREZ...
  Asadar, ne-a fost oferit ajutor(probabil specialisti UE) si Boc a facut pe niznaiul.
  Tarile europene care initial au avut probleme cu atragerea fondurilor europene au acceptat asistenta unor experti straini. Asa a facut Polonia, asa a facut recent si Bulgaria.

  De ce refuzam acest ajutor cind situatia Romaniei e asa de disperata? Incep sa cred ca nu e vorba numai de incompetenta, ci de rea vointa.
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 iulie 2011, 15:53)

  [anonim]

 • +10 (12 voturi)    
  absorbtie fonduri UE (Miercuri, 13 iulie 2011, 17:18)

  ionut [anonim]

  S-a creat o falsa idee cum ca banii europeni asteapta doar sa fie luati.Adevarul este ca e necesara cofinantare cam de 50 % pe care trebuie sa si-o asigure fiecare.
  La dobanzi de 12-15 % datoria imprumutata se dubleaza cam in 4,8-6 ani.
  La dobanzi de 2-3 % cat platesc strainii aceeasi datorie se dubleaza abia in in 24-35 de ani.
  Pe o piata globalizata oare poti sa concurezi in aceste conditii? Eu cred ca nu! Chiar daca forta de munca e mult mai prost platita in Romania,avansul permanent al tehnologiei face ca ponderea cheltuielilor cu salariile sa fie din ce in ce mai mica in structura costurilor totale.Asa ca are sens sa faci un proiect doar daca il poti rentabiliza ;altfel nu.
  Apoi birocratia si lentoarea cu care se misca supervizorii acestor fonduri fac ca datoriile si dobanzile sa curga in timp ce tu nu ai produs inca nimic.
  Si trebuie sa dai spagi pentru autorizatii de tot felul,la agentii,primarii ,etc caci deh,iei bani europeni! TVA-ul (24 %) trebuie avansat inainte deci trebuie sa-i pui si lui dobanda in coada.
  • +6 (6 voturi)    
   bine punctat (Joi, 14 iulie 2011, 6:53)

   Socrates [anonim] i-a raspuns lui ionut

   In sfarsit primul comentariu avizat pe tema asta, dupa toate lamentarile isterice si partizane din celelelte posturi.
   Astea stiam si eu ca sunt problemele in Romania cu accesarea ajutoarelor europene - cofinantarea dificila si o adminstratie incompetenta la toate nivelurile si sub conduceri de toate culorile politice.
   Au mai fost programe similare si inainte de aderarea noastra la UE, si nu am fost capabili sa le fructificam nici atunci.
   Nici un guvern nu a stralucit la capitolul asta, si nu sunt mari speranta sa se schimbe ceva nici in urmatorii ani.
   Am intrat in UE nepregatiti si pe usa din dos, cu o populatie si adminstratie prost educate in materii politice, economice si administrative.
   Si in primii ani - cei mai critici - de dupa aderarea la UE noi am pus frana reformelor si in timpul guvernului Tariceanu ne-am apucat de chefuit si aruncat bani in consum in loc sa investim.
   Dar intotdeauna e mai usori sa critici clasa politica si administratia decat sa iei masuri personale.
   Intrebarea e cati dintre cei care se vaita pe aici au incercat sa obtina un proiect cu finantare europeana - experienta lor ar fi mult mai interesanta si utila de aflat decat toate suspinele de pana acum.
   • +4 (4 voturi)    
    Raspuns la intrebare: (Joi, 14 iulie 2011, 8:27)

    eu [anonim] i-a raspuns lui Socrates

    Eu am aplicat, pe sapard, pt un proiect mic, de 100 000 euro. Ghici pe ce mi-a fost respins proiectul (la prima verificare!): mi-am facut singur Studiul de fezabilitate, iar eu nici nu am studii economice, nici nu sunt autorizat pt asa ceva.

    P.S. Ha ha ha, in "documentatia" masurii erau specificate toate capitolele, tabelele si formulele necesare Studiului de fezabilitate, de fapt niste fisiere Excel. Si totusi, daca nu esti autorizat, nu esti apt sa completezi acele fisiere, in acceptiunea Autoritatii de management.

    Concluzie: fondurile europene sunt destinate in primul rand "specialistilor" care scriu proiectele, bancilor care te rup cu dobanzile si Statului, care castiga bani pe baza gramezilor de autorizatii, taxe, adeverinte, etc...

    P.S.2 Acum nu-mi pare rau ca nu am luat bani de la sapard; desi foarte greu (6 ani), si cu pasi marunti-marunti, am realizat 90% din proiect, fara credite bancare, fara obligatii la UE si Guvern, etc!
    • +1 (1 vot)    
     multumesc si felicitari (Joi, 14 iulie 2011, 17:30)

     Socrates [anonim] i-a raspuns lui eu

     Multumesc pentru rsapuns, si felicitari pentru un proiect de succes.
     Daca ar fi mai multi oameni ca si tine ar duce-o si tara mai bine.
     Din pacate noi suntem o tara de chibiti, experti si analisti care nu stiu decat sa spuna ca nu se poate si sa barfeasca invidios pe cei care reusesc.
     Si mai avem destui ciobani mioritici, care la prima dificultate in loc sa treaca la actiune se pun jos si jelesc ce grea e viata.

     Dar SAPARD era un program de pre-aderare care acum nu mai e accesibil in Romania, e drept?
     Si nu mi-e clar din mesajul tau - birocratia excesiva si aprobarile fara numar sunt impuse de Bruxelles sau de catre un Dorel de-al nostru?
  • +4 (4 voturi)    
   probleme absorbtie (Joi, 14 iulie 2011, 9:30)

   Mircea_ [utilizator] i-a raspuns lui ionut

   De acord . Problema mare este cofinantarea! Adica tu trebuie sa ai o parte din bani cu care sa contribui, sa spunem 30%. Restul de 70% ti-i da Europa...dupa finalizarea lucrarilor (cu controlul aferent foarte strict). Deci practic trebuie sa ai 100% din bani initial. Cum? Ca daca e o investitie de 500.000 de euro (care e ceva modest, ca investitie) , sunt ceva bani. Si asa se ajunge la imprumut la banci. Care , evident, te trimite la plimbare. Aa, daca ai garantii guvernamentale, e OK. Care se dau, cum? Pai, trebuie sa cunosti pe x- persoana importanta, care te introduce la Y- persoana foarte importanta ,ca e din anturajul ministrului de resort- si care iti faciliteaza garantia contra unei modeste spagi de 30-40% , achitati inainte, ca dee, suntem persoane fine!
   Chestiile astea se stiu, sunt sute de mii de proiecte la nivel de tara (care pot absorbi peste 100 de miliarde de euro!), dar nu se da spaga, nu exista garantia, nu se finanteaza proiectul si uite-asa. Un ministru va prefera sa fie demis decat sa starpeasca spaga,!
   • +2 (2 voturi)    
    procent cofinantare (Joi, 14 iulie 2011, 10:01)

    ionut [anonim] i-a raspuns lui Mircea_

    Pentru proiectele din mediul privat din cate stiu eu doar pe masura 312 (infiintare microintreprinderi in mediul rural) se da 70 % nerambursabil ,restul sunt in jur de 50 % sau chiar mai putin.
 • 0 (2 voturi)    
  depasire de plan (Miercuri, 13 iulie 2011, 17:23)

  alin [anonim]

  De fapt avem o crestere a absortiei fondurilor de 50%,Barroso nu stie ce vorbeste
 • +4 (4 voturi)    
  fonduri aprobate si pierdute (Joi, 14 iulie 2011, 0:25)

  Erwin [anonim]

  Cititi in evz de ieri cum fonduri europene (proiectul TELEROM - telescopul romanesc) deja aprobate si proiectul inceput de 9 luni risca sa fie pierdute din cauza indolentei si relei vointe atat a directorului IAAR cat si a forurilor superioare, Academia Romana, ANCS, Ministerul Invatamantului, Ministerul Economiei s.a. care n-au luat nicio masura. Desi au fost informati prefera sa se ocupe de alte probleme, nu de cheltuirea banilor europeni! Incompetenta si nepasare la toate nivelele!
 • -2 (8 voturi)    
  3 % ??!!!!!!!!!!! (Joi, 14 iulie 2011, 7:07)

  costica [anonim]

  Nu le-o fi jena, nu le-o fi rusine chiar, banii astia zac la CE si Romania zace in incompetenta guvernantilor ei, dupa ce anul trecut Guvernul Boc a taiat salarii, a pus CAS la amaratele de pensii, a taiat ajutoare sociale ca nu are Romania bani!! Iar miliardele de Euro zac la CE si ii vom pierde datorita acestor incompetenti!!! Si Dl Basescu si Dl Boc se mai si lauda ca au luat masurile necesare anticriza ca nu mai avea Romania bani, dar nu spun cum zeci de miliarde Euro ii pierde Romania, care in schimb contribuie anual indiferent cat absoarbe cu sume de peste 1 miliard Euro!!! Adica, e contributor NET, fara nici o sansa sa schimbe situatia cel putin pe perioada 2007-2013!!!! Contributor net, cand obiectivul aderarii era tocmai micsorarea distantei dintre Romania si tarile membre ale UE, din toate pdv si mai ales economic!!! Cand colo, Romania a intrat in UE ca sa dea bani la UE!!!! Mai mare masura a incompetenttei guevrnantilor astia nu se poate. Dl Boc trancaneste cand vine vorba de fondurile de la CE, dar REZULTATELE=ZERO. Adica, 3% dupa aproape 5 ani de la aderare !!!!
  Scrisoare de la Barosso arata clar cata incompetenta e la guvernarea de la Bucuresti.
  SUCCESURI!!!! Dumnezeu ne-a pedepsit pe noi romanii cu asemenea guvernare portocalie incompetenta. De ce oare?!
  • +3 (3 voturi)    
   De cand e Teleormanul portocaliu? (Joi, 14 iulie 2011, 8:49)

   Dana43 [utilizator] i-a raspuns lui costica

   Banii aia, mai putin autostrazi si infrastructura feroviara, se duc la judete. Acolo cautati vinovatii!
 • +2 (2 voturi)    
  aveti explicatii in presa (Joi, 14 iulie 2011, 8:15)

  bambi [anonim]

  Iata un esantion al modului in care se pierd fonduri europene:
  exemplul telescopului robotic Telerom, publicat acum doua zile.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/director-de-institut-platit-cu-3000-EUR-sa-piarda-proiecte-937551.html

  incompetenta la nivel institutional, lipsa de comunicare, nepasare...
 • +4 (4 voturi)    
  La nivel local e buba (Joi, 14 iulie 2011, 8:45)

  Dana43 [utilizator]

  Poate ar trebui sa se spuna in clar ca toate aceste fonduri ajung la nivel local, unde numai "tratativele" de impartire a comisioanelor dureaza luni de zile. Si la nivel local avem politicieni de toate culorile, interese de toate culorile. Ministerele si guvernul sunt doar o interfatza intre beneficiar si Uniunea Europeana.
 • -2 (6 voturi)    
  Scrisoarea e un fals (Joi, 14 iulie 2011, 9:26)

  zimbrul [utilizator]

  Am cautat pe Europa.eu la http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/news/letters/index_en.htm#top si nu se gaseste nicaieri scrisoarea asta.
  Mai terminati cu manipularile. Numai de asta sunteti in stare :)).

  A, stiu, a fost trimisa special lui Boc, in mana. Bai nene, voi credeti ca Barosso scrie prim ministrului unei tari aproape inexistente despre fondurile europene?
  • -2 (6 voturi)    
   Nici la Guvern nu apare aceast document (Joi, 14 iulie 2011, 9:50)

   zimbrul [utilizator] i-a raspuns lui zimbrul

   Mai uiati si pe site-ul Guvernului Romaniei si nimic nu apare...ma intreb din ce surse v-a parvenit scrisoarea? Nu de alta dar acum doua saptamani am mai vazut-o pe o publicatie si nici aia nu au fost in stare sa precizeze sursa...
   • +2 (4 voturi)    
    superficiali (Joi, 14 iulie 2011, 10:15)

    geo12 [utilizator] i-a raspuns lui zimbrul

    e reala sau nu scrisoarea, ma doare in cot... PROCENTUL de absorbtie e real sau nu ? ESTE.
 • +2 (6 voturi)    
  nu le mai gasiti atatea scuze.... (Joi, 14 iulie 2011, 10:19)

  costica [anonim]

  uitati-ca alaturi la Bulgaria, deja a depasit 10% fonduri absorbite(adica bani platiti!!) si deja ne face cu manuta maine poimaine o sa fim in urma lor la toate, chestie de cativa ani!! Nu le mai gasiti scuze, si bulgarii si cehii si ungurii si polonezii au reusit!! Numai Romnaia nu este in stare la aproape 7 ani de la aderare!! Este incompetenta si politizare cu fauna colorata de la toate partidele, toti si-au pus neamurile si copiii si nepotii si nasii si finii la stat pe functii si stau bine mersi, dorm linistiti iar fondurile europene le pierde Romnaia care in schimb contribuie an de an cu cota ei la UE si este de peste 1 miliard de Euro!!! Sa gaseasca solutii cei de la guevrnare cum au gasit bulgarii, ungurii, polonezii, daca nu sunt in stare sa plece!!!!
  • +2 (2 voturi)    
   prefinantari versus rambursari (Joi, 14 iulie 2011, 11:36)

   A_T [utilizator] i-a raspuns lui costica

   E important sa stim despre ce vorbim: in cazul fondurilor europene se acorda si PREFINANTARI: aceia sunt bani efectiv platiti celor care au castigat finantari europene. Din aceste prefinantari beneficiarul incepe sa cheltuiasca pt proiect. Deci face licitatii, semneaza contracte, achizitioneaza ce-i trebuie. Apoi primeste facturi de la furnizorii respectivi. Facturile astea + documente justificative tb trimise apoi la Autoritatile de Management si cerute rambursari.
   Facturile sunt verificate si daca totul e OK se ramburseaza. Sumele astea efectiv rambursate inseamna faimoasa ABSORBTIE.
   Cand se vb de 12% absorbtie se refera la sumele platite care includ prefinantarile. Cand se vb de 3% absorbtie se refera doar la sumele rambursate.

   10% absorbtie pt Bulgaria include prefinantarile.   de la aderare (2007) au trecut 5 ani pana acum...
 • -1 (3 voturi)    
  Daca scrisoarea nu e reala asta e dezinformare (Joi, 14 iulie 2011, 10:59)

  zimbrul [utilizator]

  Nu i asa?
 • +2 (8 voturi)    
  Domnule Boc,... (Joi, 14 iulie 2011, 11:15)

  Rescatorul [anonim]

  daca scrisoarea este reala, cu tot respectul, dati-va demisia si lasati pe altii care nu isi pot permite sa dea cu piciorul la aceasta pomana. Imi pare rau, va respect, dar situatia a devenit intolerabila!
 • +1 (7 voturi)    
  Ha, Ha, Ha, (Joi, 14 iulie 2011, 11:15)

  The Observer [anonim]

  ca sa citez un om politic in viata, care rade mult si prost......sau cum zicea el cu inversunare tovaraseasca: sa traiti bine! acum l-ati recunoscut pe promotorul MODERNIZARII Romaniei? Ha, ha, ha.....iata rezultatele modernizarii sale, faptele spun de 1000 de ori mai mult decat vorbele! Asta e modernizarea Romaniei! Fraierilor care l-ati votat! muscati momeli fara sa ganditi! Unde e modernizarea? traiti mai bine? somnul ratiunii naste monstrii! iata unde sunteti, daca nu judecati! Rusinea Europei! asta sunteti.....si oricat de mult v-as jigni, voi in loc sa demonstrati prin fapte ca nu am dreptate, mai bine raspundeti cu aceeasi metoda! ah, de ce va jignesc, fiindca am incercat sa va schimb cativa ani, dar mi-ati dat asa un sut in dos, incat am ajuns rapid in europa de vest! sa traiti in continuare bine in minciuna voastra cotidiana si cu politrucii vostri iubiti! Ha, ha, ha!
 • 0 (0 voturi)    
  comentariul legat de ac. situatie.... (Joi, 14 iulie 2011, 12:35)

  am postat [anonim]

  pe siteul 'romania curata' la ultima sa aparitie online de saptamana aceasta....; cititi-l
 • -2 (2 voturi)    
  Fondurile europene - o mare problema pt PDL (Joi, 14 iulie 2011, 12:42)

  Nicolae [anonim]

  Stiti de ce sunt o mare problema aceste faimoase fonduri europene de zeci de miliarde de euro??? NU SE POT FURA CU NESIMTIREA CU CARE SE FURA BANII PUBLICI!!! La fondurile astea mai vine mama Europa si te cam verifica sa vada cum cheltui to banii europenilor si cam vad cind baga gheara oamenii chiorului de genul udrea/ritzipitzi/boagiu/berceanu/boc. Cu banii publici de prin tarisoara pot face orice pentru ca toate institutiile statului sunt corupte si stau la comanda marelui mafiot chiorul. Din 2005 sunt portocalii la comanda si nu au facut absolut nimic pentru a atrage fonduri europene pentru ca nu pot fura ca in codru acesti bani!! Restul este vrajeala.
 • -1 (3 voturi)    
  O parere... (Joi, 14 iulie 2011, 13:22)

  Gigi Kent [utilizator]

  ... cred ca eforturile pentru cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene se puteau constitui in cea mai importanta masura de lupta anticriza / recesiune. Mai adaugam aici si rentabilizarea companiilor de stat / plata datoriilor acestora la bugetul de stat (management privat, privatizari etc) si vanzarea certificatelor de CO2 (3 mld euro) si aveam alta situatie economica azi. Mai bagam in ecuatie si niste masuri care nu trebuiau luate (marirea TVA-ului, impozitul forfetar, marirea CAS-ului in 2009, mairea pensiilor in 2009, introducerea pensiei minime obligatorii) si obtinem o cu totul alta imagine.

  Fanii PD-ului vor continua sa sustina ca nu exista alta cale decat cresterea taxelor / impozitelor (TVA) sau scaderea salariilor / pensiilor + imprumut FMI ... Uite ca exista si o alta cale care asigura mai putine probleme sociale, o recesiune mai lina si eventual mai scurta.
  • 0 (2 voturi)    
   Romania pierde de 2 ori.... (Joi, 14 iulie 2011, 11:22)

   costica [anonim] i-a raspuns lui Gigi Kent

   1. O data pierde ptr ca rateaza aceste fonduri, la crearea carora Romania contribuie anual cu peste 1 miliard de Euro!!!
   2. Pe de alta parte, zi de zi aproape Romania se imprumuta de pe piata interbancara si aceste imprumuturi costa, dobanzile sunt mari, trebuie platite....maine poimaine trebuie platit si imprumutul de la FMI... de unde bani, cand Romania imprumuta aproape zi de zi, iar cresterea economica este in jur de ZERO !!!!
   Asta in loc sa ia banii de la UE, miliarde puse la dispozitia Romaniei care se vor pierde, maine poimaine nu e 2013 cand se trage linia....
   Incompetenta costa scump......
 • 0 (0 voturi)    
  Solutia de baza (Joi, 14 iulie 2011, 17:06)

  Nick29 [anonim]

  este eliminarea totala a coruptiei din acest domeniu.
  Orcine a incercat sa promoveze un proiect, indiferent de domeniu si valoare, a fost "sfatuit" sa cotizeze cu 15-20% din valoarea acestuia.
  Cine a riscat a reusit sau nu, iar cine nu a riscat a apelat la credit bancar, numai pentru a nu da "SPAGA DE TOATE ZILELE".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by