Camerista de la Hotelul Sofitel care l-a acuzat de agresiune sexuala pe fostul sef al Fondului Monetar International i-a spus unui prieten, la 28 de ore dupa presupusul atac, ca Dominique Strauss-Kahn "are o gramada de bani. Stiu ce fac", transmite MSNBC, care citeaza o relatare a cotidianului New York Times. Barbatul cu care victima lui DSK a vorbit la telefon se afla intr-o inchisoare pentru imigranti din Arizona. Justitia americana a decis vineri sa-l elibereze pe Strauss-Kahn, fara a renunta insa la continuarea anchetei in acest dosar in care fostul sef al FMI este acuzat de abuz sexual.

Dominique Strauss-Kahn si Anne SinclaireFoto: Reuters

Potrivit unor surse din politia din New York, femeia l-a sunat pe prietenul ei aflat in detentie la 28 de ore dupa ce a spus ca a fost agresata. Procurorii americani au inregistrat convorbirea, care s-a desfasurat "intr-un dialect unic Fulani", o limba vorbita in Guineea.

Autoritatile au reusit miercuri sa finalizeze traducerea dialogului dintre cei doi, in care femeia ii spune prietenului sau: "Nu-ti fa griji, stai linistit, tipul asta are o multime de bani. Stiu ce fac".

MSNBC scrie ca discutia telefonica ridica o alta problema: pare ca femeia spera sa profite de incidentul care ar fi avut loc in camera de hotel.

Barbatul cu care a vorbit fusese arestat dupa ce a incercat sa ofere haine contrafacute pentru marijuana. Avocatul femeii a spus ca aceasta nu stia ca prietenul sau este "traficant de droguri".

In plus, anchetatorii au descoperit in ultimele saptamani ca in contul femeii au intrat de-a lungul vremii mii de dolari trimisi din Arizona, Georgia, New York si Pennsylvania, desi ea a declarat mereu ca slujba ei de la Hotelul Sofitel este singura sursa de venit.

Dezvaluirile despre convorbirea telefonica si despre fondurile de mii de dolari se adauga celorlalte informatii aparute in ultimele zile, care au pus sub semnul intrebarii credibilitatea femeii si au determinat procurorul de caz sa ceara judecatorului sa renunte la arestul al domiciliu in cazul lui DSK.

Vineri, judecatorul a acceptat eliberarea lui Dominique Strauss-Kahn, dar i-a retinut pasaportul. Cautiunea de 6 milioane de dolari a fost restituita acuzatului. La finalul audierii de vineri, Strauss-Kahn a iesit surazator din tribunal, alaturi de sotia sa, Anne Sinclair. La cateva ore de la eliberare, fostul sef al FMI a luat cina in oras, impreuna cu sotia.

Urmatoarea audiere in dosarul DSK ramane fixata pentru 18 iulie.

De ce a fost eliberat Strauss-Kahn

Biroul de presa al procurorului din New York a precizat vineri ca "prezumtiva victima a lui Dominique Strauss-Kahn a mintit sub juramant, omitand sa precizeze ca a mai facut curat intr-o camera inainte de a denunta faptele incriminate... Reclamanta a recunoscut ca versiunea sa a fost eronata si ca dupa incidentul din apartamentul 2806 a facut curat si in camera vecina, dupa care s-a intors in apartamentul (lui DSK) inainte de a anunta incidentul superiorului sau", a explicat procurorul Cyrus Vance, intr-o scrisoare adresata avocatilor fostului sef al FMI si datata joi, 30 iunie.

In saptamanile care au urmat faptelor, tanara femeie in varsta de 32 de ani, originara din Noua Guinee, a povestit "in multiple randuri" anchetatorilor ca, dupa ce a fost agresata, s-a refugiat pe culoarul etajului 28 al hotelului unde se afla apartamentului lui Dominique Strauss-Kahn, potrivit sursei citate.

Ea a sustinut ca a asteptat ca prezumtivul sau agresor sa iasa din camera pentru a-si anunta supervizorul sau.

"Reclamanta a reiterat aceasta versiune a faptelor sub juramant, in fata juriului", a precizat biroul procurorului.

"Pe toata durata anchetei, reclamanta a mintit asistentii procurorului referitor la mai multe alte subiecte precum istoria sa, trecutul sau, circumstantele prezente si relatiile sale personale", se arata in comunicatul procurilor din metropola americana.

Fostul sef al Fondului Monetar International a fost arestat in 14 mai dupa acuzatiile unei cameriste, care sustinea ca acesta a incercat sa o violeze.

New York Times a scris joi seara ca acuzatiile sunt punctul de a se prabusi, dupa ce anchetatorii au descoperit legaturi intre camerista si traficanti de droguri. Ea ar fi vorbit la telefon cu unul dintre acesti traficanti, la mai putin de 24 de ore de la izbucnirea scandalului, evocand un interes financiar in acest caz.