Justitia americana a decis vineri sa-l elibereze pe Dominique Strauss-Kahn, fara a renunta insa la continuarea anchetei in acest dosar in care fostul sef al FMI este acuzat de abuz sexual si care i-a ruinat practic sansele de a intra in cursa prezidentiala din Franta, relateaza AFP.

DSKFoto: Reuters

In cursul unei scurte audieri-surpriza de zece minute care a avut loc vineri la tribunalul din Manhattan, procurorul Cyrus Vance a cerut judecatorului sa renunte la arestul al domiciliu in cazul lui DSK, in urma revelatiilor care au decredibilizat camerista care il acuza.

Ce spune procurorul de caz:

  • Procurorul de caz: Acuzatoarea lui DSK a anuntat cu intarziere prezumtiva agresiune
  • Femeia a recunoscut ca a mintit marele juriu atunci cand a prezentat faptele care au urmat presupusei agresiuni
  • Ea a mai facut curat intr-o camera dupa incident, spre deosebire de ce declarase in fata juriului

Ce declara avocatii lui DSK:

  • Dominique Strauss-Kahn "va fi achitat"
  • Ultimele elemente din acest dosar "ne intaresc convingerea ca va fi achitat(...). Este o mare usurare", a spus Benjamin Brafman.

Avocata acuzarii, Kenneth Thompson, spune ca tanara camerista a oferit aceste informatii care au dus la eliberarea lui DSK voluntar.

Ce a declarat avocata cameristei, in fata tribunalului:

  • Singura aparare a lui DSK este ca aceasta relatie sexuala a fost liber consimtita: este fals, e o minciuna
  • Atunci cand victima a intrat in acest apartament, a avut un singur motiv: sa faca curat, crezand ca nu e nimeni in camera
  • Apo DSK a venit alergand spre ea, gol
  • DSK a aruncat victima la pamant, i-a deplasat un ligament al umarului: este un fapt medical
  • Nafissatou Diallo a fost violata de soldati in Africa. Pentru ca fiica sa sa nu sufere aceeasi soarta, ea a parasit tara pentru a gasi un refugiu in SUA
  • Credem ca procurorului Cyrus Vance ii e prea frica sa nu piarda procesul
  • Procuroul nu a tratat-o corect pe clienta mea
  • Una dintre adjunctele lui Cyrus Vance este casatorita cu un avocat care este membra a in cabinetul de avocatura care il apara pe DSK. Mai multe aici

UPDATE (18,45) Urmatoarea audienta in dosarul DSK ramane fixata pentru 18 iulie. Audierea s-a terminat, Strauss-Kahn iese surazator din tribunal, alaturi de sotia sa, Anne Sinclair

Cautiunea de 6 milioane de dolari a fost restituita acuzatului.

UPDATE (18.40) Judecatorul a acceptat eliberarea lui Dominique Strauss-Kahn, dar i-a retinut pasaportul, transmite via Twitter corespondentul in SUA al Tribune de Geneve

UPDATE (ora 18.20) La aceasta ora are loc audierea lui Dominique Strauss-Kahn la tribunalul penal din New York.

"Procurorul este de acord cu eliberarea conditionata a lui DSK", afirma Bloomberg, care citeaza surse apropiate acestui dosar.

Televiziunea americana precizeaza ca va fi restituita cautiunea depusa de acuzat.

Un avocat al prezumtivei victime a declarat vineri, pentru New York Times, ca "nimic nu se schimba" in ceea ce priveste faptele de care este acuzat Dominique Strauss-Kahn.

Intr-o scrisoare adresata cotidianului, Kenneth Thompson nu a dezmintit informatiile publicate joi seara de prestigiosul ziar american, dar a precizat ca "nimic nu se schimba in ceea ce priveste faptul foarte important care este acela ca Dominique Strauss-Kahn a comis o agresiune sexuala violenta intr-o camera a hotelului Sofitel".

Fostul sef al Fondului Monetar International a fost arestat in 14 mai dupa acuzatiile unei cameriste din Noua Guinee, in varsta de 32 de ani, care sustine ca acesta a incercat sa o violeze.

New York Times a scris joi seara ca acuzatiile sunt punctul de a se prabusi, dupa ce anchetatorii au descoperit legaturi intre camerista si traficanti de droguri. Ea ar fi vorbit la telefon cu unul dintre acesti traficanti, la mai putin de 24 de ore de la izbucnirea scandalului, evocand un interes financiar in acest caz.

Stirea se actualizeaza