Din 6,4 milioane de euro, cate a primit Romania intre 2000-2005 in cadrul programelor pentru tineret, aproape jumatate vor trebui returnate. Comisia Europeana s-a pus pe recuperat banii furati sau prost gestionati. Un alt raport urmeaza sa fie dat publicitatii, mai multi sefi de Consilii Judetene fiind suspectati ca au deturnat fonduri in valoare de zeci de milioane de euro. Exista riscul ca Romaniei sa-i fie blocat accesul la alte cateva sute de milioane. Comisia a mai notificat guvernul de la Bucuresti sa dea inapoi vreo 75 de milioane de euro, bani cheltuiti incorect in cadrul Politicii Agricole Comune.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Romania n-ar fi singura tara care incepe sa deconteze coruptia, incompetenta administratiei, nereformarea sistemului. Cu Grecia s-a intamplat la fel acum cativa ani. A devenit celebru cazul suprafetelor cultivate cu maslini, pentru care grecii incasau subventii generoase. Numai ca suprafetele n-au prea iesit la masuratoare. Cifrele raportate la Bruxelles depaseau cu mult teritoriul tarii. In consecinta, Grecia are de returnat vreo 250 de milioane de euro. In total, Comisia va recupera de la diverse tari (Spania, Olanda, Bulgaria etc) vreo jumatate de miliard numai din agricultura. Deci n-am fi singurii de pe pamant care manevreaza gresit banii Europei.

Numai ca Romania, la fel ca Grecia, fura banii europeni in mod organizat, sistemic si cu girul partidelor care se succed la putere. Aici ne despartim definitiv de olandezi sau spanioli, de exemplu.

Amploarea coruptiei din Romania depaseste media UE, cu perspective slabe de ameliorare, date fiind rateurile date in tentativele de reformare a justitiei. Reforma administrativa, daca se va realiza, rezolva partial o problema care tine de oameni, partide, justitie si mai putin de harta. Ca vom avea 8 judete in loc de 41 n-are prea mare importanta, daca partidele continua sa promoveze oameni ca Rizea, Ridzi, Dragnea sau Botis in posturi cheie din administratie. Astazi asistam la decontul atacurilor date la fondurile europene sub Guvernarea Nastase, iar peste cativa ani - cand se vor finaliza restul anchetelor - vom trece la celelalte deconturi.

In vremuri de criza, cand toata lumea sta cu ochii pe bani, orice eroare costa. Ne costa Dragnea (pesedinte CJ Teleroman), ne costa Mocanu (presedinte CJ Buzau), ne costa Rizea (fost director in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului). Ne costa ei, suspectati de deturnari masive de fonduri, dar ne costa si ministrii Guvernului Boc care au dormit lasand banii UE sa le curga printre degete. Lor, Traian Basescu le-a transmis sa se gandeasca daca dupa 30 iunie mai pot face parte din Guvern, dar inca nu-i stim pe cei vizati.

In toate aceste cazuri, televiziunile de stiri, liderii de opinie in general cu doua-trei exceptii (mereu aceleasi) au operat cu dubla masura. S-au scandalizat pana la sufocare in cazul Ridzi, pentru un presupus furt de sub 100 de mii de euro si tac complice cand e vorba de milioane. In cel mai bun caz expediaza subiectul la stiri pe scurt. Intamplator, sumele mari se invart in jurul unor membri PSD (de la cateva milioane de euro in sus: Rizea, Dragnea, Mocanu), cei de la PDL facandu-se de ras cu invarteli de zeci de mii de euro (sotia lui Botis, Ridzi etc). In mod bizar, cazurile mici tin mereu capul de afis, marile tunuri fiind tratate cu o suspecta indulgenta. Or, si unele si altele prezinta interes public major.

Partidele din Romania, de stanga sau de dreapta, ar face bine sa intocmeasca lista neagra a politicienilor din cauza carora pierdem fonduri europene, sa le bareze accesul la functii publice numite sau macar sa le retraga sprijinul politic. In acest context se vede mai bine raul facut de avizul consultativ al Curtii Constitutionale care a pledat, impreuna cu CSM, pentru mentinerea in legea fundamentala a tezei care prezuma caracterul licit al dobandirii averii, o piedica majora in confiscarea averilor provenite din infractiuni. Detalii aici: Justitia din Romania prelungeste licenta de a fura

Studiu de caz: Cristian Rizea

Ulimul caz in jurul caruia televiziunile de stiri au ridicat un zid de tacere este cel al deputatului PSD, Cristian Rizea. Oficialii europeni au explicat pentru HotNews.ro ca vor cere inca 2 milioane pana la sfarsitul anului pe langa milionul solicitat deja spre returnare. Pe scurt, din 6,4 milioane de euro, cat a primit Romania intre 2000-2005 in cadrul programelor pentru tineret, aproape jumatate vor trebui platiti inapoi.

E vorba de sume contractate de ANSIT in 2002, 2004 si 2005 cand la conducerea institutiei a fost Cristian Rizea, azi deputat PSD. Dintr-o serie de anchete jurnalistice, rezulta ca banii au fost cheltuiti complet aiurea, inclusiv pe materiale de propaganda, gen Ridzi.

"Rizea si-a cumpărat, imediat, o serie mieroasă de machete publicitare prin diverse ziare, prin care mima că promovează acțiunile ministerului, dar, de fapt, se elogia pe sine. Campania publicitară vorbea despre Rizea la persoana a treia, era o nebunie ambulantă a cheltuirii banului! Am publicat în ziar fotocopiile acestor machete publicitare, dar nu a existat nici o reacție. Erau anii în care guvernul Năstase se credea etern, iar personaje din umbră ghidau publicitatea de stat, inclusiv cea a lui Rizea, către publicațiile prietene", scrie Catalin Tolontan pe blogul sau.

Cazul Rizea prezinta o multime de mici detalii comice. Ancheta pentru modul in care s-au cheltuit banii europeni a realizat-o DLAF (Departamentul de Lupta Antifrauda) prin 2006. Seful DLAF era pe atunci Tudor Chiuariu (PNL), azi coleg la USL cu Rizea. Chiuariu, in 2006: "Am sesizat PNA-ul inca de miercuri, cand am finalizat actul de control, constatand ca suma deturnata de la proiecte a fost folosita pentru cheltuielile de functionare ale ANSIT-ului, mai precis pentru deplasari in strainatate si publicitate in mass-media". (Citeste mai multe aici: Cristian Rizea, finul fostului ministru Alexandru Athanasiu, pe cale de a fi acuzat de deturnare de fonduri europene)

Alte detalii simpatice: articolul publicat in 2006 in ziarul Gandul despre ancheta in cazul Rizea era semnat de Melania Mandas Vergu, si ea acuzata patru ani mai tarziu de deturnare de fonduri europene. Articolul din Gandul mentioneaza declaratia Dacianei Sarbu (devenita intre timp sotia liderului PSD, Victor Ponta si europarlamentar PSD), care fusese sefa Autoritatii Nationale pentru Tineret. Sotia liderului PSD declara ca stia ca sunt probleme cu cheltuirea fondurilor europene, dar sustine ca era in relatii proaste cu Athanasiu: "Chiar din 2003 stiam de la organizatiile de tineret ca sunt probleme in derularea programului si gestionarea fondurilor, dar Rizea era finul lui Athanasiu si nu ma puteam intelege deloc cu ministrul".

De atunci si pana azi s-a intamplat ca OLAF a realizat propriile verificari, care au convins Comisia Europeana sa ceara 1 milion de euro inapoi, urmand sa solicite returnarea altor 2 milioane din acelasi program. Vezi detalii aici EXCLUSIV Comisia Europeana: Alte 2 milioane de euro vor trebui rambursate de Romania, in urma unor contracte semnate tot de Cristian Rizea

Un alt amanunt vesel: deputatul PSD Cristian Rizea scrie, in declaratia de interese, ca este membru fondator in Fundatia pentru Promovarea Idealurilor Europene. Potrivit declaratiei de avere, social democratul locuieste intr-un fel de cutie de chibrituri (22 mp). Altfel spus, sarac si cinstit. Restul declaratiei e practic goala. Asta contrasteaza puternic cu investigatiile realizate de Revista Kamikaze sau cu dezvaluirile din ziarul Curentul, care sustine ca l-a surprins pe Rizea la distractii in Monte Carlo.

Un moment special in cariera deputatului PSD, Cristian Rizea, a fost prezenta sa in comsia parlamentara de ancheta in cazul Ridzi. Doar presiunile opiniei publice l-au facut sa dea pasul inapoi. Altfel, se anunta un anchetator plin de compasiune pentru alti potentiali penali. ”Iar eleganţa PSD a fost dovedită de mine, când i-am oferit un buchet de flori doamnei Ridzi de ziua ei”, explica Rizea in 2009, intr-o emisiune la Antena 3.

Intre timp, Ridzi s-a autosuspendat din partid la presiunile opiniei publice, fiind trimisa in judecata pentru fapte de coruptiei. Rizea are mai mult noroc: presiunea opiniei publice nu exista, dosarul sau inca zace la DNA, partidul nu-i cere sa se autosuspende. Rizea are astfel ocazia sa se pozeze, in calitate de sef al PSD diaspora, cu Ion Iliescu la Roma, desi scandalul generat de milionul pierdut deja de Romania pe semnatura sa ar trebui sa fie fix de zece ori mai mare decat in cazul Ridzi, in care sumele vehiculate sunt cam de zece ori mai mici.