Pana la finalul acestui an, Comisia Europeana va solicita Romaniei rambursarea altor 2 milioane de euro, pe langa milionul cerut deja printr-o notificare trimisa pe 5 aprilie Autoritatii Nationale pentruSport siTineret. Anuntul a fost facut de Dennis Abbott, purtatorul de cuvant al Comisarului European pentru Educatie, care a declarat pentru HotNews.ro ca este vorba de sume necheltuite sau neeligibile din cadrul Programului Tineret din perioada 2002-2005. In cazul celor 2 milioane de euro, este vorba despre contracte semnate in 2002, 2004 si 2005 tot de Cristian Rizea, "ca reprezentant legal al ANSIT".

Cristian RizeaFoto: Agerpres
  • Comisia Europeana a constatat ca jumatate din cei peste 1 milion de euro ceruti inapoi de la Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret au fost cheltuiti in alte scopuri decat cele precizate in acord, restul nefiind cheltuiti
  • Cristian Rizea: "De opt ani exista acea speta si nu este in curtea mea"

Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) a anuntat miercuri, 15 iulie, printr-un comunicat de presa ca a fost notificata de Comisia Europeana, pe 5 aprilie, sa "restituie suma de 1.091.150,82 euro, acordand un termen de 20 de zile pentru returnarea sumei de bani cheltuita nelegal in perioada 2003-2005 de catre ANST la conducerea careia s-a aflat din anul 2002 si pana in 2006 domnul Cristian Rizea".

Contactat de HotNews.ro, Dennis Abbott, purtatorul de cuvant al Comisarului European pentru Educatie Androulla Vassiliou, a declarat, referitor la suma de peste 1 milion de euro pe care Romania trebuie sa o restituie Comisiei, ca "auditurile independente efectuate in 2006 au aratat ca aproximativ jumatate dintre banii revendicati nu au fost folositi in scopurile desemnate, iar restul nu a fost cheltuit de Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT). Oficiul European pentru Lupta Antifrauda (OLAF) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au efectuat de atunci investigatii asupra unor posibile deturnari de fonduri in cadrul Programului Tineret".

Acesta a precizat ca, in cadrul unei intalniri care a avut loc pe 5 mai la Bruxelles, Sorin Moldovan, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ANST) "a convenit ca banii vor fi rambursati Comisiei pana la sfarsitul lunii septembrie". Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa returneze peste 1 milion de euro din fonduri care au fost alocate pentru proiecte de tineret in 2003.

Dennis Abbott a anuntat si ca, "pana la finalul acestui an, Comisia Europeana va solicita rambursarea altor 2 milioane de euro, sume necheltuite sau neeligibile din cadrul Programului Tineret. Aceasta finantare se refera la perioada 2002-2005". Potrivit purtatorului de cuvant, cele 2 milioane de euro vor fi cerute inapoi ca urmare a trei alte proiecte de tineret semnate tot de Cristian Rizea, "ca reprezentant legal al ANSIT", in 2002, 2004 si 2005. "Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret a fost informata ca Comisia va face o cerere formala de rambursare a acestor sume, in cadrul intalnirii din 5 mai", a precizat oficialul.

"In perioada 2000-2005, Romania a primit 6,4 milioane de euro pentru a finanta proiecte de tineret. Din 2007, Romania a primit 21,4 milioane de euro in cadrul actualului program Tineri in Actiune. Este posibil sa primeasca o suplimentare de 10 milioane de Euro pana la finalul lui 2013", a precizat Dennis Abbott.

Purtatorul de cuvant al Comisarului European pentru Educatie, Dennis Abbott, a transmis la solicitarea HotNews.ro Acordul incheiat in 2003 intre Comisia Europeana si Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT), acord in baza caruia ANSIT a primit fonduri europene in Programul Tineret. Dupa cum se poate vedea in documentul atasat, Acordul este semnat Rizea Cristian, in acea perioada Director General al ANSIT.

In perioada 2003-2005, Comisia Europeana a acordat ANSIT 3,985 milioane de euro, in baza Acordurilor privind actiunile descentralizate semnate de Cristian Rizea, precizeaza Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) intr-un comunicat remis miercuri, 15 iunie.

29.09.2003 - Acordul privind actiunile descentralizate semnat de Cristian Rizea: sumele si conditiile contractului

Pe data de 29.09.2003, Cristian Rizea a semnat acordul privind actiunile descentralizate. In dreptul numelui sau, in contract este trecuta functia: Director General, iar stampila apartine Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor. Din partea Comisiei, actul este semnat pe data de 6.10.2003 de Joao Vale de Almeida, director.

Documentul mentioneaza faptul ca "autoritatile nationale din Romania au desemnat Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor drept Agentia Nationala" care gestioneaza aceste actiuni la nivel national.

"Prin acest acord, Agentia Nationala se angajeaza sa gestioneze fondurile comunitare acordate proiectelor descentralizate in cadrul Programului Tineret in Romania prin urmatoarele Actiuni":

Actiunea 1: Tineri pentru Europa

Actiunea 2: Serviciul European de Voluntariat

Actiunea 3: Initiative ale Tinerilor

Actiunea 5: Masuri de sprijin

Acordul precizeaza ca activitatile finantate vor incepe cel mai devreme pe data de 01.03.2003 si se vor finaliza cel tarziu pe data de 31.05.2006. Activitatile proprii de training si de cooperare ale Agentiei Nationale se vor finaliza cel tarziu pe data de 31.08.2004.

Potrivit documentului, Agentia Nationala trebuie sa prezinte o situatie financiara cu privire la folosirea fondurilor comunitare alocate in cadrul acestui acord, trebuie sa prezinte Comisiei rapoarte financiare, calitative si rapoarte financiare si de certificare a conturilor. Prezentarea acestor documente trebuie realizata in formatul indicat de Comisie, iar Comisia isi rezerva dreptul de a nu evalua rapoartele primite in orice alt format. In document este prevazut ca, daca rapoartele nu sunt prezentate in timpul stabilit si conform prevederilor acordului, Comisia "poate solicita rambursarea tuturor platilor anterioare efectuate catre Agentia Nationala".

La articolul "Dispozitii generale administrative", acordul prevede ca "persoanele competente sa monitorizeze implementarea acestui Acord sunt:

Din partea Comisiei: Dl. Pierre Mairesse

Din partea Agentiei Nationale: Rizea Cristian"

"Orice litigiu intre parti, care decurge din interpretarea sau aplicarea dispozitiilor acordului, care nu poate fi solutionat pe cale amiabila va fi adus in fata Curtii Europene de Justitie", precizeaza contractul. "Cu exceptia cazurilor de forta majora, Agentia Nationala trebuie sa repare orice prejudiciu suferit de Comisie ca urmare a punerii in aplicare sau a punerii in aplicare in mod defectuos a acordului".

La articolul "Conflict de interese", documentul precizeaza ca "un conflict de interese pot aparea in special din interese economice, afinitati politice sau nationale, legaturi familiale sau emotionale, sau orice alte interese comune care sunt de natura sa influenteze exercitarea impartiala si obiectiva a contractului". "Nici Agentia Nationala si nici un alt membru al conducerii sale nu poate fi beneficiarul unei finantari din fonduri comunitare descentralizate".

"Curtea Europeana de Conturi si Oficiul European de Lupta Anti-Frauda (OLAF) se bucura de aceleasi drepturi, in special de acces, cu Comisia, in scopul verificarilor si al auditurilor", se mai arata in document. In Anexa 1 sunt prevazute sumele alocate pentru fiecare Actiune din cadrul Programului Tineret.

5 aprilie 2011: Nota de informare din parte Comisiei - Romania trebuie sa plateasca peste 1 milion de euro

La solicitarea HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Comisarului European pentru Educatie, Dennis Abbott, a transmis si o copie a notei prin care Directoratul General pentru Educatie si Cultura - Tineret in Actiune informeaza Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) ca trebuie sa restituie suma de 1.091.250,826 euro.

Scrisoarea de notificare din 5 aprilie 2011:

"Pe baza raportului final si al auditului realizat de AS Audit Co din 30 septembrie 2008, am finalizat evaluarea acordului 2003-1823. Detaliile analizei sunt prezentate in anexele 1 si 2.

Prin prezenta, va notificam cu privire la valoarea finala a sumei calculate in conformitate cu termenii contractuali si pe baza documentelor mai sus mentionate. Prin urmare, avand in vedere ca prefinantarea a fost deja primita, trebuie sa rambursati Comisiei 1.091.250,82 euro.

Am fi recunoscatori daca ne-ati putea trimite cat mai curand posibil si cel tarziu in termen de 20 de zile calendaristice de la expedierea acestei scrisori, la adresa mentionata in subsol, o copie din anexa 1, semnata in mod corespunzator. Reprezentantul legal al beneficiarului proiectului trebuie sa aiba grija sa preceada semnatura sa de cuvintele "citit si aprobat".

Sunteti rugati sa prezentati orice intrebare sau nemultumire nu mai tarziu de 20 de zile de la data expedierii acestei scrisori. Dupa acest termen, astfel de cereri nu vor mai fi luate in considerare.

In cazul in care doriti sa contestati decizia noastra, motivatia dumneavoastra trebuie sa fie insotita de documente justificative, de raportul financiar, revizuit daca este necesar, si de o lista a documentelor anexate. Fiecare document trebuie sa fie numerotat si numerotarea inregistrata in lista. Daca exista mai multe documente care dovedesc un singur cost declarat, trebuie prezentata si adaugarea diferitelor sume. Lipsa unor documente justificative care dovedesc sumele declarate va duce la declararea drept neeligibila a sumelor corespunzatoare. Evaluarea financiara a proiectului va fi finalizata complet pe baza documentelor primite.

Comisia se angajeaza sa raspunda in scris in termen de doua luni de la data la care cererea de informatii sau plangerea este primita, motivandu-si raspunsul.

In cazul in care nu raspundeti in termen de 20 de zile, Comisia va va trimite o nota de debit pentru suma datorata care indica un termen limita pentru primirea platii.

In cazul in care nu platiti suma indicata pe nota de debit in intervalul de timp hotarat de Comisie, se vor adauga penalitati la suma indicata de nota de debit. Comisia isi rezerva dreptul de a recupera orice suma prin: blocarea unor sume de orice fel datorate organizatiei dumneavoastra; sau folosirea oricaror garantii bancare ce ar putea exista; sau recuperarea fortata".

9.12.2003 - Amendament la Acordul privind actiunile descentralizate - semnat de Cristian Rizea

HotNews.ro a facut o solicitare, in baza legii 544/2001 privind accesul la informatii de interes public, si la Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST), care in urma cu o zi, pe 15 iunie, anunta notificarea primita de la Comisia Europeana.

In baza acestei solicitari, ANST a transmis un document care modifica Acordul semnat pe 29.09.2003 de Cristian Rizea si Joao Vale de Almeida, precum si o copie a raportului final referitor la fondurile acordate Romaniei prin Acordul de Referinta 2003-1823 derulat in perioada 01.03.2003 - 31.05.2006.

Pe data de 9.12.2003, a fost semnat Amendamentul nr. 1 la Acordul privind actiunile descentralizate (nr. 2003-1823/001-001) privind fonduri complementare si redistribuirea de fonduri.

Acesta a fost incheiat intre Comisia Europeana - reprezentata de Joao Vale de Almeida, director al Directoratului General pentru Educatie si Cultura - si Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT) "reprezentata in scopul semnarii acestui amendament de dl. Cristian Rizea". Prin acest amendament, semnatarii au adus cateva modificari Acordului semnat anterior.

Actul prevede urmatoarele:

  • "Valoarea maxima a fondurilor Comisiei alocate din bugetul pe 2003 pentru activitatile mentionate in articolul I.1 este 1.918.863,00 Euro".  
  • "Daca este necesar, Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor are dreptul sa realoce fonduri intre diferite Actiuni pana la o crestere sau scadere de maximum 20% a sumei alocate pentru fiecare Actiune. Pentru a depasi aceasta limita de 20%, Agentia Nationala va obtine acordul prealabil al Comisiei. Agentia Nationala va informa Comisia cu privire la motivele oricarei redistribuiri peste aceasta limita, nu mai tarziu de sfarsitul perioadei de eligibilitate pentru finantare comunitara, care este stabilit pana la 31.03.2004".   
  • Fondurile alocate de Comisie pot fi folosite numai de Agentia Nationala, in scopul prezentului acord. Acestea nu pot fi folosite in nicio circumstanta pentru a aduce profit sau nu pot acoperi costurile administrative ale Agentiei Nationale".  

Amendamentul precizeaza ca "alte articole si toate datele acordului raman neschimbate".

Anexa 4.04.2011 - Raport final privitor la fondurile acordate Agentiilor Nationale de Tineret pentru actiuni descentralizate

  • Comunicarea sumei pe care Romania trebuie sa o restituie Comisiei

In raportul final referitor la fondurile acordate Romaniei prin Acordul de Referinta 2003-1823 derulat in perioada 01.03.2003 - 31.05.2006, Comisia Europeana informeaza partea romana cu privire la schema de calcul prin care a ajuns la suma de 1.091.250,82 Euro, suma care trebuie returnata de Romania. Schema de calcul este prezentata intr-un document trimis partii romane pe 4.4.2011.

In comunicatul remis miercuri, 15 iunie, de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) (http://www.anst.gov.ro/presa) se precizeaza ca suma "a fost constatata in urma raportului de audit intocmit de Comisia Europeana ca diferenta intre suma platita de catre Comisie Romaniei de 1.748.081,20 euro si suma platilor efectiv declarate eligibile de 656.830,38 euro".

In nota explicativa din Anexa II, autoritatile de la Bruxelles informeaza ca AS Audit Co. a inaintat auditul raportului final al contractului 2003-1829 pe 30 septembrie 2008.

Cristian Rizea: De opt ani exista acea speta si nu este in curtea mea

Deputatul PSD Cristian Rizea, fost director general al Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor in perioada 2002-2006, a respins in urma cu o zi acuzatiile cu privire la faptul ca ar fi responsabil pentru cheltuirea ilegala a fondurilor europene.

"Este pe perioada de dinainte de a ajunge eu la acea institutie, acum opt ani, e vorba de anii 1999, 2000, 2001. Sunt documente din partea CE. (...) De opt ani exista acea speta si nu este in curtea mea. Am dus documentele necesare institutiilor statului, le-au vazut, dovada ca institutiile, daca exista ceva, in opt ani credeti ca nu rezolvau aceste probleme?", a declarat Rizea, citat de Agerpres.

Replica lui a venit la cateva ore dupa ce Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) a anuntat printr-un comunicat de presa ca a fost notificata de Comisia Europeana, pe 5 aprilie, sa "restituie suma de 1.091.150,82 euro, acordand un termen de 20 de zile pentru returnarea sumei de bani cheltuita nelegal in perioada 2003-2005 de catre ANSIT la conducerea careia s-a aflat din anul 2002 si pana in 2006 domnul Cristian Rizea".

"In ceea ce priveste modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile acordate Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor, pentru perioada 2003-2005 sunt efectuate cercetari de catre Directia Nationala Anticoruptie in dosarul penal 27/P/2011, in care invinuit este si fostul director de la acea vreme al ANSIT- actualul deputat Cristian RIZEA.

In dosarul nr. 27/P/2011, se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii prev de art. 182 alin. 1, 2 din Legea nr. 78/2000, in ceea ce priveste modul de utilizare a sumei de 3,985 milioane de euro acordata Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor, in perioada 2003-2005 in baza Acordurilor privind actiunile descentralizate, acorduri semnate de catre domnul Cristian Rizea.

In dosarul penal nr. 89/P/2007 s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Rizea Cristian, Popa Gheorghe, Dicea Irina Olguta si Ciurila Gheorghe in ceea ce priveste modul de utilizare a fondurilor europene nerambrusabile in cadrul contractelor de parteneriat", se arata in comunicatul ANST.

Cristian Rizea si ancheta DNA - pe ce s-au dus banii europeni

Presa a scris in dese randuri despre destinatia banilor europeni atrasi de institutia pe care o conducea deputatul PSD Cristian Rizea. Iata, pe scurt, catre ce scrie presa ca ar fi fost directionate aceste sume:

  • "Banii, peste 1,5 milioane de euro, au fost cheltuiti pe deplasari in strainatate si publicitate, desi ei fusesera pusi la dispozitia agentiei pentru derularea unui program european pentru tineri" (Infobraila)
  • "Acum 8 ani, Gazeta Sporturilor sesiza ca un om de afaceri, apropiat al PSD, numit sef in Ministerul Tineretului si Sportului, a bagat banii tineretului in tot soiul de combinatii aiuritoare. (...) Rizea si-a cumparat, imediat, o serie mieroasa de machete publicitare prin diverse ziare, prin care mima ca promoveaza actiunile ministerului, dar, de fapt, se elogia pe sine. Campania publicitara vorbea despre Rizea la persoana a treia, era o nebunie ambulanta a cheltuirii banului!" (Tolo.ro)
  • Intr-un articol din 2008, Obiectiv Vocea Brailei scrie pe larg despre destinatia pe care ar fi luat-o fondurile europene sub administrarea lui Cristian Rizea: ANSIT ar fi directionat 230.000 de euro, sub semnatura lui Cristian Rizea, catre Federatia Judeteana a Organizatiilor Neguvernamentale de Tineret (FJT) Brasov. "Pe hirtie, insa, pentru ca inspectorii DLAF au constatat ca suma incasata de federatia brasoveana a fost putin peste 136.000 de euro", scrie publicatia citata.
  • Printre concluziile unei anchete DLAF din 2006 s-ar afla si faptul ca Rizea a semnat un ordin de plata pentru un proiect care urma sa reuneasca 32 de tineri din Martinica - Franta si Romania, care sa invete unii de la altii cum sa protejeze mediul inconjurator. Insa "la devizul actiunii nu erau atasate nici biletele de avion, nici asigurarile medicale ale participantilor, ci doar o lista cu acestia. Surpriza cea mare pentru inspectorii DLAf a fost cind au constatat, prin intermediul Inspectoratului National pentru evidenta persoanelor, ca doar 3 dintre cele 16 nume ce figurau din lista exista in realitate si ca restul persoanelor sint fictive"
  • "Garda Financiara Brasov a intrat pe fir, pentru a verifica autenticitatea facturilor de transport, in valoare de 1,1 miliarde de lei, emisa de ROM GRUP SRL Brasov. Comisarii au constatat ca ROM GRUP se ocupa de administrarea de retele de calculatoare si servicii informatice si ca nu inregistrase in contabilitate nici o factura care sa justifice transportul international spre Martinica. (...) Concluzia DLAF a fost una clara: proiectul nu a fost realizat, dar banii s-au scurs spre directii necunoscute, fiind integral cheltuiti", potrivit Obiectiv Vocea Brailei.
  • In cadrul altui proiect, controlul Garzii financiare Brasov ar fi constatat ca firma care trebuia sa se ocupe de transport este una fantoma, "iar facturile utilizate erau false".

Cazul Dragnea

Ziarul Adevarul a publicat o serie de articole referitoare la modul de atribuire a contractelor finantate din bani europeni in judetul Teleorman. Publicatia a acreditat informatiile raportului intocmit de Comisia Europeana. Reprezentantii Comisiei Europene au declarat pentru HotNews.ro ca raportul nu este inca public si ca nu pot da detalii despre constatarile auditului.

Potrivit unei anchete efectuate de ziarul Adevarul, Liviu Dragnea s-ar face vinovat de conflict de interese si de folosirea unor criterii de calificare restrictive, in momentul in care s-a ales firma care sa se ocupe de reabilitarea a doua drumuri. Acestea ar fi dus la excluderea unor ofertanti cu preturi mai mici si ar fi favorizat doua firme, care i-ar apartine prin interpusi chiar lui Dragnea.

Jurnalistii de la Adevarul au relatat ca actionarii celor doua firme sunt fosti colegi de facultate si buni prieteni ai sefului Consiliului Judetean Teleorman si ca una dintre firme, Tel Drum, ar fi avut contract cu firma sotiei sefului CJ Telorman, Bombonica Dragnea. Liviu Dragnea s-a intalnit cu Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru a se interesa de auditul efectuat de Comisia Europeana.

Intr-o conferinta publica din data de 9 iunie, presedintele CJ Teleorman a declarat ca nu a incalcat legislatia. Citeste cele mai importante declaratii facute de Liviu Dragnea

Citeste si: