Reconfirmarea lui Emil Boc in fruntea PDL este o mare victorie pentru Traian Basescu in lupta cu grada veche reprezentata de Vasile Blaga. Cu un Boc la sefia PDL, Basescu si-a asigurat controlul partidului si poate sa-si puna in aplicare, teoretic, relansarea Executivului. Dupa Conventia PDL, miza si totodata strategia pentru alegerile din 2012 este numirea unui premier tehnocrat. De partea cealalta, tabara invinsa, cu lideri vechi in politica cum este Vasile Blaga si Radu Berceanu vor face o opozitie puternica noii conduceri a PDL.

Foto:

Sursele Hotnews.ro sustin ca rezultatul Conventiei PDL este un troc facut de Emil Boc cu Traian Basescu. Basescu i-ar fi acordat sprijinul total lui Boc in schimbul promisiunii de a renunta la fotoliul de premier.

Sursele citate sustin ca in urmatoarea perioada vor incepe dezbaterile in interiorul PDL referitoare la schimbarea Guvernului Boc. La intalnirea de la Cotroceni de vineri noapte, la care au participat Vasile Blaga, Emil Boc si sustinatorii acestora s-a discutat despre necesitate schimbarii Guvernului.

Aceleasi surse sustin ca Blaga si oamenii sai refuza ideea numirii unui premier tehnocrat, fapt care ar putea crea mari probleme planului lui Traian Basescu. Vasile Blaga controleaza grupul parlamentarilor PDL din Senat, fapt care ar pune piedici majore validarii unui premier tehnocrat de catre Parlament, la fel si o parte din deputati.

Sursele citate sustin ca un al doilea obstacol identificat este si alegerea unei premier independent cu credibilitate in randul electoratului si, in acelasi timp, care sa primeasca si votul politic al Coalitiei PDL-UDMR-UNPR si al Minoritatilor. Numele fostului pesedist Mihai Tanasescu a fost vehiculat in presa in ultima perioada drept un candidat eligibil si de catre parlamentarii PSD.

O alta problema cu care se va confrunta atat echipa condusa de Emil Boc cat si presedintele Traian Basescu va fi opozitia greilor Vasile Blaga si Radu Berceanu. Ultimul a anuntat de la tribuna Conventiei ca a comandat o serie de sondaje realizate de CSOP care sa masoare performantele noii echipe de conducere din jurul lui Emil Boc. Vezi aici care este scopul sondajului:

Noua echipa a lui Emil Boc

Prim-vicepresedinti

Roberta Anastase

Gheorghe Flutur

Theodor Baconschi

Sorin Frunzaverde

Secretar General -Ioan Oltean

Vicepresedinti:

Elena Udrea

Gheorghe Stefan (Pinalti)

Gheorghe Scripcaru

Florin Popescu

Traian Igas

Anca Boagiu

Sever Voinescu

Monica Macovei

Teodor Paleologu

Mihai Stanisoara

Dorin Florea

Victor Tarhon

Mihaela Popa

Romeo Raicu

Mircea Hava

Citeste mai multe:

Momente cheie din Conventia PDL

In noaptea dinaintea Conventiei Nationale desfasurate sambata si duminica la Palatul Parlamentului, Emil Boc si Vasile Blaga, impreuna cu sustinatorii lor, au fost la palatul Cotroceni, la solicitarea presedintelui Traian Basescu. Seful de facto al PDL le-a cerut democrat liberalilor sa pastreze unitatea partidului si sa ramana colegi si dupa incheierea alegerilor interne.

Astfel, in debutul primei zile a Conventiei, toata conducerea PDL impreuna cu candidatii si sustinatorii au sosit degajati sau au mimat o atitudine relaxata. Dupa deschiderea oficiala a Conventiei, Traian Basescu a inaugurat seria discursurilor.

Cei aproximativ 1500 de delegati au asteptat cu nerabdare mesajul lui Traian Basescu si au citit printre randuri pe cine trebuie sa aleaga. Basescu si-a presarat discursul cu incurajari, critici si sfaturi pentru democrat liberali. "Va multumesc ca nu m-ati dezamagit. PDL este formatiunea care a facut cel mai bine Romaniei. Stiu ca sunt opinii in partid pentru o reducere a ritmului transformarilor, al reformelor, pentru a castiga un electorat pe care vi se pare ca nu-l mai aveti. Eu va spun un singur lucru: daca va opriti, pierdeti! Aveti obligatia sa continuati reformele. Daca va opriti, n-aveti nicio sansa sa castigati alegerile din 2012" a fost mesajul voalat al lui Basescu pentru continuitate la nivelul conducerii PDL.

Presedintele i-a sfatuit pe democrat liberali sa ramana uniti si dupa numararea voturilor evocand episodul din 2001, cand a castigat in fata lui Petre Roman sefia PDL. "Aveti responsabilitatea de a continua linia politica de pana acum, aveti responsabilitatea de a da semnalul responsabilitatii pentru tara si aveti obligatia ca diseara, dupa ce se numara voturile, sa ramaneti impreuna. Eu, in aceasta sala, am o amintire frumoasa si una urata. Cea frumoasa este ca aici s-a desfasurat Conventia din 2001, cand am castigat presedintia partidului, in competitia cu Petre Roman si cu Simona Marinescu. A fost un moment de satisfactie politica. Dar am si o mare insatisfactie: atunci cand cel care pierduse, cand i-am intins mana, a intors spatele. Sa nu faceti asta diseara.

Discursul presedintelui a fost aplaudat la scena deschisa, sala ridicandu-se in picioare de mai multe ori pe parcursul interventiei acestuia. Presedintele a punctat, multumind lui Theodor Stolojan, Radu Berceanu si Adriean Videanu "pentru ca au considerat ca trebuie sa lase locul generatiei mai tinere". Seful statului si-a exprimat regretul ca Liviu Negoita nu candideaza la sefia PDL.

Organizare impecabila in favoarea lui Emil Boc

Pe langa interventia lui Basescu, candidatul Emil Boc a fost ajutat si de modul cum a fost organziat evenimentul. Delegatii care l-au sustinut pe premier au ocupat prima jumatate a salii, fiind ajutati de organizatori si directionati, in timp ce votantii lui Blaga au ocupat ultimele scaune din spatele salii. De asemenea, sustinatorii lui Boc au venit "inarmati" cu pancarde pe care scria "Emil Boc presedinte" iar organizatorii au avut grija sa aduca cativa membri din organizatia de tineret care i-au facut galerie lui Boc pe tot parcursul discursurilor.

De mentionat este ca delegatii au fost alesi pe spranceana din ultimul esalon al partidului si anume consilierii locali din teritoriu. Conform surselor Hotnews.ro, sefii de organizatii au evitat sa nominalizeze printre delegati primarii care ii sunt devotati lui Vasile Blaga.

Inaintea discursului lui Emil Boc, a fost prezentat un filmulet cu realizarile acestuia, insistand pe parteneriatul cu presedintele Traian Basescu. Din prezentarea video n-au lipsit precizarile referitoare la faptul ca premierul a reusit sa scoata tara din recesiune.

Speech-ul lui Emil Boc a fost gandit de staff-ul sau de campanie ca unul dinamic pe stil american, vorbind liber si mergand in mijlocul delegatilor. Votantii premierului s-au ridicat in picioare si i-au scandat numele, ridicand deasupra capetelor pancardele pregatite.

Boc si-a centrat mesajul pe rezultatele guvernarii si lupta cu USL. El a spus ca are trei obiective: modernizarea Romaniei si consolidarea PDL ca partid de dreapta, continuarea si mentinerea la guvernare si dupa 2012 si reformarea PDL.

In continuare, protejatul lui Traian Basescu a atacat tabara lui Vasile Blaga. "Din nefericire, au fost membri din conducerea BPN care n-au iesit o singura data la televiziuni sa apere partidul. (...) Au spus asa cei cei care n-au iesit: 'Vine Congresul PDL, sa avem costumul nesifonat si imaginea neatinsa si este mai bine pentru mine! (...) Dar acum se vede aceasta".

Boc a punctat in fata delegatilor recunoscand-si defectele. "Mi s-a spus ca, uneori, nu sunt suficient de ferm... Ganditi-va, daca in toti acesti ani as fi dat frau orgoliilor mele, va asigur ca partidul era de mult in opozitie. (... ) Imi asum greselile asa cum trebuie sa facem cu totii, nu trebuie sa ne fie frica sa vorbim de integritate." Premierul si-a terminat discursul apoteotic coborand in sala, in mijlocul delegatilor PDL. Regia organizatorica a culminat cu votantii care l-au aplaudat in picioare si au scandat, Boc presedinte.

Blaga a pus pe tapet problemele PDL

Grupul de votanti ai lui Vasile Blaga asezati undeva in fundul salii au aratat ca sunt in minoritate evidenta. Blaga si-a inceput discursul cu un atac frontal, dur, in care a adus critici actualei conduceri a partidului. "Eu candidez fiindca vreau sa ofer o alternativa acestui partid. Candidez pentru ca in acest partid nu mai facem politica. Singura decizie politica care s-a luat in ultimul timp a fost aceea de a nu lua nici o decizie (...)Partidul se comporta ca un tren care se indreapta spre un pod rupt. Daca nu vom schimb macazul la timp, partidul se va prabusi".

In sala, sustinatorii lui Blaga au fost eclipsati vizibil de catre cei ai lui Boc care isi scandeaza favoritul. "Trebuie sa fim constienti ca suntem pe cale sa pierdem increderea romanilor. Eu nu sunt chiar asa de optimist. Sunt optimist, dar ca ardeleanul imi place sa pun un pic raul in fata. (...) Castigam razboiul cu reformele, dar sa nu pierdem cumva increderea romanilor. Acest lucru nu trebuie sa se intample dupa masurile pe care le-am luat pana acum(...)

Trebuie sa ne schimbam politicile de comunicare si in interiorul si din exteriorul partidului. (...) Incurajam discutiile la toate nivelurile, dar dupa ce linia partidului este stabilita ea trebuie urmata de catre toti. Din pacate, am promovat oameni care se pricep la toate si nu se pricep la nimic".

In final, Blaga a dat asigurari ca PDL va ramane unit si nu va parasi nimeni partidul. Un moment tensionat a urmat intre cei doi candidati inaintea votului, Emil Boc si Vasile Blaga avand un schimb dur de replici. Boc a spus ca PDL nu trebuie sa fie lasat pe mana celor care nu a castigat in alegeri niciodata, dar care acum promit "viitorul".

In replica, Blaga a atacat cel mai vocal sustinator al lui Boc: "Nu pot accepta sfaturi de la oameni care sunt in partid de cand suntem la putere si care inainte erau pe langa Adrian Nastase si erau cu Bitnner si Petrache".

La ora 18.00 a inceput votul. Un scurt sondaj printre delegati indica deja ca Emil Boc va fi reconfirmat in functie. Pronosticurile printre delegati erau de 60 - 40 in favoarea lui Boc iar tema principala de discutie a fost remanierea sau schimbarea acestuia din fruntea Executivului.

In jurul orei 20:30 se afla ca Emil Boc a fost reconfirmat in functia de presedinte PDL din primul tur, cu 62% iar Vasile Blaga 34% din voturi.

"Nu regret ca am intrat in cursa pentru sefia PDL. Ii garantez lui Emil si partidului ca niciunul dintre cei care m-au votat astazi sau noi nu vom pleca din partid. (...) In acelasi timp il rog pe Emil sa se gandeasca bine pentru ca noi astazi de aici am spus multe adevaruri si trebuie tinut cont de ele in viitoarea constructie, iar dumneavoastra maine va trebui sa ii dati, noi toti, sa ii dam lui Emil o echipa puternica cu care efectiv sa poata sa isi atinga obiectivele. Aveti grija ce veti face si maine", a declarat Vasile Blaga la cateva minute dupa anuntarea rezultatelor.

Fruzaverde si Hava au tradat strategia lui Blaga

In cursul noptii de sambata spre duminica, Vasile Blaga si echipa sa s-au retras la sediul din Modrogan. Toti sustinatorii sai si-au semnat retragerea candidaturilor pentru Biroul Permanent intentionand sa-l lase pe Boc si echipa sa sa-si asume integral conducerea partidului iar, in cazul unui eventual esec sa-si maximizeze sansele de a prelua, dupa alegeri, partidul. Strategia a fost tradata chiar din interiorul echipei de catre Sorin Frunzaverde, Mircea Hava si Romeo Raicu care duminica dimineata au anuntat staff-ul Conventiei ca raman in cursa.

Singurii din echipa lui Blaga care s-au retras Cristian Boureanu si Constantin Ostaficiuc, care candidau pentru functia de prim-viceperesedinti, Cezar Preda, pentru functia de secretar general si Catalin Croitoru, pentru vicepresedinte.

Bucuria lui Boc, umbrita de luptele pentru functiile din BP

De partea celalta, in cursul noptii tabara invingatoare si-a impartit functiile din Biroul Permanent, informati ca oamenii lui Blaga nu vor mai candida. Situatia s-a schimbat radical in a doua zi a Conventiei creand tensiuni in echipa lui Boc.

Dupa ce o parte din oamenii lui Vasile Blaga au decis sa candideze pentru functiile din Biroul Permanent, in tabara lui Emil Boc s-au aprins spiritele, nemultumiti ca li s-au diminuat sansele de a obtine functii in conducerea centrala. Pentru cele 15 functii de vicepresedinti s-a negociat intens. Echipa lui Emil Boc si cea a lui Vasile Blaga s-au intalnit in biroul Robertei Anastase pentru a stabili viitorii vicepresedinti ai PDL. In sala, printre delegati circula liste cu diverse variante de vicepresedinti care trebuie votati.

O a doua serie de democrat liberali au fost nevoiti sa-si retraga candidaturile pentru functiile de vicepresedinti: William Branza, Riceard Viorel Badea, Gabriel Berca, Costica Canacheu, Filip Petru, Radu F. Alexandru, Iulian Rasaliu, Cristian Radulescu, Mihaela Sandru, si Darius Valcov.

Marii perdanti au fost Sulfina Barbu, Raluca Turcan, ministrul Economiei Ion Ariton si ministrul Educatiei Daniel Funeriu.

La Conventia PDL violetul a revenit la moda. Organizatorii au comandat aranjamentele florale in portocaliu si violet, iar in sala multe doamne erau imbracate in rochii sau cu sacouri violet, precum si numerosi delegati au purtat cravate si camasi de aceeasi culoare. Cei doi contracandidati la sefia partidului au purtat cravate de aceeasi culoare, iar Adriean Videanu, Theodor Stolojan, Cezar Preda si Valeriu Stoica nu s-au lasat mai prejos.