Comisia Trilaterala este "un club tri-continental America de Nord-Asia-Europa de oameni politici (...) si oameni din business foarte influenti". "Nu e niciun guvern mondial". Explicatia vine de la ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care a vorbit intr-un interviu special acordat HotNews.ro - RFI despre intalnirea de la Bucuresti a Comisiei Trilaterale. Este un mod de a influenta "decizii majore pe agenda noastra de prioritati nationale. E bine sa ramana mai discret, (...) e bine sa nu-l inconjuram cu o mitologie din asta neguroasa despre conspiratii si crime", a precizat Teodor Baconschi, in cadrul emisiunii Discutia de Luni, realizata de Dan Tapalaga.

  • Asculta aici interviul integral in varianta AUDIO cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi 

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii ale ministrului de Externe, Teodor Baconschi, referitor la Comisia Trilaterala:

  • Nu e niciun guvern mondial.
  • Nu este cu adevarat o institutie, nu are secretariat general, nu da salarii, nu are staf. Deci e pur si simplu un club tri-continental America de Nord-Asia-Europa de oameni politici, in general fosti actori majori, ma rog, ministri, prim-ministri, fosti sefi de stat, si oameni din business foarte influenti, presedinti de banci mari si asa mai departe, care se vad o data pe an impreuna si mai des pe format continental, o data in America, o data in Asia, o data in Europa, si care prezinta guvernelor din cand in cand rapoarte pe teme cu mare impact economico-financiar.
  • Faptul ca domnul Isarescu a adus la Bucuresti intalnirea europeana a acestei comisii trilaterale este foarte bun pentru noi, pentru ca acestia sunt in mod clar oameni influenti.
  • Nu stiu exact cati romani sunt acolo (membri ai Comisiei Trilaterale, n.red.)
  • E important pentru ca foarte multi dintre acesti oameni influenti nu prea puneau Romania pe harta, nu stiau mare lucru. In doua zile au aflat esentialul despre istoria noastra, despre situatia noastra economica, despre potentialul nostru si despre nevoile noastre de a fi sprijiniti pentru o chestiune sau alta.
  • Deci a fost un eveniment important pentru interesul national care trebuie tratat ca atare si apreciat ca atare.
  • Am participat, am fost intr-un panel, am discutat ulterior, am fost si la cina oferita de domnul prim-ministru.
  • E lobby. Despre asta e vorba. Ar trebui si noi sa ne dam seama ca asa functioneaza lucrurile in toata lumea si ca e interesul nostru sa nu lipsim cam de peste tot.
  • Faptul ca acum a venit la noi evenimentul are o semnificatie. Nu l-as compara cu vizita Papei in Romania, cand am primit binecuvantarea Occidentului pentru perspectiva noastra euro-atlantica. Dar e important, adica trebuie sa iesim la inaintare cu astfel de contacte pentru ca interesul national se joaca si formal, dar si pe canale informale.
  • E bine sa ramana mai discret, e bine ca a avut loc, e bine sa nu-l inconjuram cu o mitologie din asta neguroasa despre conspiratii si crime.

Teodor Baconschi: Este posibila o intalnire bilaterala Basescu-Obama la summitul NATO de luna viitoare de la Lisabona

Ministrul de Externe a vorbit in cadrul interviului HotNews.ro-RFI si despre o posibila intalnire a presedintelui Traian Basescu cu liderul de la Casa Alba, Barack Obama. "Este posibila o intalnire bilaterala in acest context", a declarat Teodor Baconschi, intrebat daca sunt sanse pentru organizarea unei intalniri bilaterale Basescu-Obama la summitul NATO de luna viitoare de la Lisabona. "Intalnirea bilaterala, din punctul nostru de vedere, dar nu stiu daca va fi organizata sau nu, este posibila si nu tine loc de vizita oficiala bilaterala in Statele Unite", a explicat seful diplomatiei romane, precizand ca vizita in SUA ramane pe agenda. "Urmariti scena politica americana, veti vedea si care este stilul noului presedinte, atitudinea fata de Europa in general si prioritatile legate de alegerile partiale pentru Senat si Congres, de reforma sanatatii, de dosarele strategice cum ar fi Afganistanul si dosarul nuclear iranian. Deci trebuie sa iesim si aici din provincialismul acestor bifari. Nu s-au vazut nici alti europeni prea mult cu noul presedinte american", a continuat Baconschi.

Teodor Baconschi: Imi exprim speranta ca vom trece la semnarea tratatului privind regimul de frontiera cu Republica Moldova

In ceea ce priveste tratatul privind regimul de frontiera cu Republica Moldova, Baconschi a declarat ca textul este negociat, iar decizia politica ii apartine presedintelui Romaniei. "Se discuta intr-un pachet Schengen, pe de-o parte securizarea frontierei, clarificarea relatiilor intre doua state vecine, perspectiva de a rezolva in sfarsit si cu adevarat conflictul inghetat din Transnistria si, in acelasi timp, evident dorinta noastra de a nu alimenta discursul anti-romanesc din Republica Moldova cu falsul argument ca absenta acestui tratat de gestiune comuna a frontierei semnifica intentiile anexioniste ale Romaniei", a precizat ministrul de Externe.

Comisia Trilaterala in Romania

Membrii europeni ai Comisiei Trilaterale s-au intalnit in perioada 15-17 octombrie la Bucuresti pentru prima oara, sub patronajul lui Mugur Isarescu, pentru a discuta despre vecinatatea Romaniei, despre Rusia, Marea Neagra si guvernanta globala. Printre cei peste 200 de membri ai Comisiei se afla si doi romani: guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu si reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu.

Pe 16 octombrie, presedintele Traian Basescu a oferit, la Palatul Cotroceni, un dineu in onoarea participantilor la cea de a XXXIV-a Reuniune Europeana a Comisiei Trilaterale. Potrivit cotidianului Gandul, la dineul oferit de Basescu au fost prezenti si presedintele Goldman Sachs - Peter Sutherland, presedintele JP Morgan Chase - Jacob Frenkel, presedintele Conferintei de Securitate de la Munchen - Wolfgang Ischinger, presedintele Bancii Nationale a Poloniei - Marek Belka, vicepresedinte executiv al Comisiei si vicepresedintele CDU - Michael Fuchs.

Initiativa formarii Comisiei Trilaterale a fost luata de presedintele Council of Foreign Relations, David Rockefeller, in timpul unei reuniuni a Grupului Bilderberg in 1972. Despre Comisia Trilaterala se spune in mediile care sustin teorii conspirationiste ca reprezinta, alaturi de Council of Foreign Relations si Grupul Bilderberg, "guvernul mondial" sau "marea finanta mondiala". "Comisia a fost creata in 1973 pentru a reuni lideri cu experienta in sectorul privat pentru a discuta probleme de interes mondial, intr-un moment in care comunicarea si cooperarea dintre Europa, America de Nord si Asia lipseau", se arata pe site-ul Comisiei.

Vezi in atasament transcrierea interviului cu Teodor Baconschi