Presedintele Traian Basescu, a oferit sambata, la Palatul Cotroceni, un dineu in onoarea participantilor la cea de a XXXIV-a Reuniune Europeana a Comisiei Trilaterale. Cu acest prilej seful statului a rostit o alocutiune in care a amintit de relatiile cu Republica Moldova: "Afinitatile Romaniei fata de Republica Moldova nu constituie un secret. Suntem o singura natiune, cu o istorie comuna pana in 1940, care traieste in doua tari, vorbeste aceeasi limba si isi extrage seva din aceeasi cultura. Continuarea avansului Republicii Moldova catre Uniunea Europeana depinde in mod crucial de mentinerea la putere a Aliantei pro-europene, dupa alegerile din luna noiembrie a acestui an", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

"Romania sustine si va continua sa sustina continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene in vecinatatea sudica si estica. Ultimul val de extindere, desfasurat in doua etape - in 2004 si in 2007 - a consemnat acceptarea ca membri a fostelor state comuniste din centrul Europei, la care s-au adaugat o serie de tari din sud. In mod natural, urmatorul val de extindere trebuie sa vizeze restul tarilor europene din sudul Uniunii, si anume Albania, statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova si Turcia", a mai sustinut seful statului in alocutiune.

Vezi atasat, lista completa a membrilor Trilateralei.

Alte aspecte mentionate de presedintele Traian Basescu:

  • Prin pozitia sa geografica, Romania este obligata sa dovedeasca mai multa creativitate in politica regionala decat, de pilda, tarile din centrul Uniunii Europene. Proximitatea noastra este complexa si eclectica: ne invecinam atat cu state membre, cat si cu zone inca incomplet stabilizate, care ridica numeroase provocari legate de slaba guvernanta, identitati nationale fragile si, mai ales, conflicte inghetate - o reala amenintare la adresa stabilitatii europene. Solutionarea acestor conflicte este esentiala pentru integritatea si stabilitatea tarilor afectate si trebuie sa reprezinte o preocupare imediata a Uniunii Europene.
  • Lipsa de rezultate concrete i-ar pune sub semnul intrebarii angajamentul real fata de aceste tari. In acelasi timp, Uniunea Europeana trebuie sa-si consolideze rolul in regiunea Marii Negre si sa-si echilibreze dialogul cu cele doua puteri regionale, Federatia Rusa si Turcia. Aceasta abordare ar oferi celorlalte state riverane sansa de a-si solutiona in mod echitabil problemele de interes national.
  • Vecinatatea reprezinta, pentru noi, atat o provocare, cat si o oportunitate, mai ales in domeniul economic. Prin urmare, politicile Uniunii Europene trebuie directionate atat in ceea ce priveste consolidarea democratica a statelor din regiune, cat si spre sustinerea eforturilor noastre in domeniul asigurarii securitatii energetice. Atragerea resurselor nu poate fi materializata in conditii de eficienta si predictibilitate atata timp cat tarile de origine sau de tranzit sunt marcate de insecuritate.
  • O simpla privire pe harta ne arata ca Romania poate fi o poarta de intrare in Europa pentru doua mari fluxuri de hidrocarburi: din zona Marii Caspice si din Orientul Mijlociu. In acest sens, Romania si-a asumat, in propriul interes, dar si in interesul Uniunii Europene, dezvoltarea unor relatii speciale cu tarile din Caucazul de Sud si din Asia Centrala.

Membrii europeni ai Comisiei Trilaterale s-au intalnit in perioada 15-17 octombrie la Bucuresti pentru prima oara, sub patronajul lui Mugur Isarescu, pentru a discuta despre vecinatatea Romaniei, despre Rusia, Marea Neagra si guvernanta globala.

Initiativa formarii Comisiei Trilaterale a fost luata de presedintele Council of Foreign Relations, David Rockefeller, in timpul unei reuniuni a Grupului Bilderberg in 1972.

Despre Comisia Trilaterala se spune in mediile care sustin teorii conspirationiste ca reprezinta, alaturi de Council of Foreign Relations si Grupul Bilderberg, "guvernul mondial" sau "marea finanta mondiala".

Printre cei peste 200 de membri ai Comisiei se afla si doi romani: guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu si reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu.