Dosar HotNews.ro

Cine si cat castiga din afacerea Academiilor finantate de stat. Daniel Funeriu: Voi propune Guvernului taierea fondurilor, sa se descurce din venituri proprii

de Nicolae Seicaru     HotNews.ro
Joi, 19 august 2010, 17:22 Actualitate


Daniel Funeriu
Foto: AGERPRES
Ministerul Educatiei intentionaza sa taie finantarile institutelor academice din Romania infiintate dupa 90, cu bugete care dapasec, cumulate, zece milioane de lei pe an, dar cu rezultate stiintifice discutabile. "Exista o gandire foarte avansata sa inaintez Guvernului un proiect de ordonanta prin care finantarea acestor institutii sa se realizeze exclusiv din venituri proprii", a declarat, pentru HotNews.ro, ministrul educatiei, Daniel Funeriu. Sunt vizate, in primul rand, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, de  Academia de Stiinte Medicale si de Academia de Stiinte Tehnice. Cele trei Academii au sute de membri, care ridica indemnizatii lunare care variaza intre 1400 si 2000 de lei.
 • Eugen Simon, fost presedinte al Academiei Romane: Parlamentul Romaniei a infiintat academii in care intra de-a valma oamenii de stiinta alaturi de altii care n-au nimic de-a face cu ei si ii onoreaza financiar. Este un lux pe care nu cred ca societatea romaneasca si-l poate permite.
"Exista o gandire foarte avansata sa inaintez Guvernului un proiect de ordonanta prin care finantarea acestor institutii sa se realizeze exclusiv din venituri proprii. In situatia bugetara dificila in care ne aflam, din punctul meu de vedere, nu justifica finantarea din resurse bugetare a ceea ce se inampla la nivelul acestor institutii.  Banul public trebuie sa mearga in activitati care aduc ceva concret. In general, nu voi fi niciodata de acord cu cheltuirea banului public cu festivisme sau activitati nerelevante", a declarat Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, pentru HotNews.ro

Studiu de caz: Academia Oamenilor de Stiinta

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), infiintata in 1996 si devenita institutie publica finantata de stat in 2007, beneficia din bugetul de stat in 2010 de 6.779.000 de lei, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei. La acesti bani se adauga veniturile proprii, obtinute din activitatile de cercetare  300.000 lei.  Printre membri Academiei se numara Ion Iliescu, Nicolae Danila, Aurelian Emil Sandulescu, Eugen Ovidiu Chirovici, IPS Teodosie, Ecaterina Andronescu, Ion Cristoiu, Ioan Scurtu, Constantin Balaceanu Stolnici, Razvan Theodorescu.

In martie 2010, Academia Oamenilor de Stiinta i-a acordat presedintelui Traian Basescu titlul de academician, insa distinctia a fost refuzata de seful statului.

Secretar stiintific al Academiei Oamenilor de Stinta, Doru-Sabin Delion a explicat pentru HotNews.ro ca presedintele Traian Basescu are doua mari realizari pentru care a fost numit membru de onoare al academiei. "Prima ar fi aceea ca dumnealui, pe vremea cand era primar, a asigurat sediul Academiei. Un al doilea motiv pentru care primeste aceasta distinctie este si aceea ca, tot dumnealui, a semnat legea prin care Academia Oamenilor de Stiinta a devenit institutie bugetara", a declarat Doru-Sabin Delion. Vezi detalii aici

Administratia Prezidentiala a explicat intr-un comunicat de ce refuza initiativa AOS de a-i acorda titlul de academician. Detalii aici

Din bugetul de aproape 7 milioane de lei, 4 milioane reprezinta plata asa zisilor academicieni. Numarul maxim de membri titulari si corespondenti al AOSR este de 250, din care 150 sunt membri titulari.  Membrii titulari primesc o indemnizatie lunara bruta de 2.000 lei, iar membrii corespondenti primesc o indemnizatie lunara bruta de 1.400 lei, daca acestia nu sunt beneficiarii unei alte indemnizatii academice. Membrii de onoare primesc o indemnizatie lunara bruta de 1.000 lei. Membrii prezidiului AOSR, ai consiliului onorific, precum si membrii consiliului stiintific beneficiaza de o indemnizatie lunara majorata cu 20%.

Avantajele statutului de academician
 • Indemnizatiile lunare se indexeaza anual cu rata inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica pentru anul anterior celui in care se face plata drepturilor si se iau in calculul pensiei de stat.
 • Sotul supravietuitor, precum si copiii minori, urmasi ai membrilor titulari ai AOSR, beneficiaza lunar de un sprijin material neimpozabil, conform Legii nr. 86/1998 privind acordarea unui sprijin material pentru sotul supravietuitor si pentru urmasii membrilor Academiei Romane.
 • Dupa moartea unui membru indemnizatia sa nu va fi economisita, ci facuta cadou sotiei si copiilor.
 • In plus, membrii titulari ai AOSR primesc drepturile legale pentru deplasarile in interesul AOSR, in tara sau in strainatate.
 • Functia de presedinte este retribuita la nivel de membru al Guvernului, iar functiile de vicepresedinte si secretar stiintific, la nivel de secretar de stat.
Cercetarile medicale din Romania sunt controlate de catre Academia de stiinte Medicale, construita pe scheletul Academiei de Medicina, in anul  1990. Bugetul pentru activitatea din 2010 se ridica la 3.771.000 de lei. La fel ca si in cazul oamenilor de stiinta, si aceasta academie are in componenta sa membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare. Numarul maxim al membrilor titulari si al membrilor corespondenti este de 231, din care 190 membri titulari. Membrii titulari ai Academiei de Stiinte Medicale beneficiaza, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de o indemnizatie lunara viagera egala cu salariul mediu pe economie.

O serie de profesori s-au reunit intr-o Academie de Stiinte Tehnice, care poate avea pana la 150 de titulari si 100 de membri corespondenti si care din noiembrie 2008 este finanta de la buget. Doi ani mai tarziu, Academia are un  buget de 5.886.000 de lei. Membrii titulari ai ASTR primesc o indemnizatie lunara bruta in valoare de 1.800 lei. Membrii corespondenti primesc o indemnizatie lunara bruta de 1.400 lei. Membrii de onoare pot beneficia de o indemnizatie stabilita de adunarea generala. Membrii ASTR primesc drepturile legale pentru deplasarile in interesul ASTR, in tara sau in strainatate.

In total, valoarea cheltuielilor de personal se ridica, potrivit datelor de la Ministerul Educatiei, la 1.865.000 de lei.  La aceasta suma se adauga 40.000 de lei alocati pentru deplasari, detasari si transferari si inca 12.000 lei destinati transferurilor curente in strainatate. AST are alocate  in 2010 125.000 de lei pentru furnituri de birou, materiale pentru curatenie, transport, posta, telecomunicatii, radio-tv, internet, precum si alte bunuri si servicii. Banii  pentru desfasurarea activitatii sunt putini in comparatie cu cele enumerate mai sus  25.000 de lei pentru carti, publicatii si materiale documentare, 5.000 de lei pentru pregatirea profesionala,  alti 4.000 de lei pentru protectia muncii si 10.000 de lei pentru studii si cercetari.

Eugen Simion, fost presedinte al Academiei: Statul nu trebuie sa risipeasca banul pe improvizatii

Eugen Simion
Foto: AGERPRES
Fostul presedinte al Academiei Romane sustine ca, in ultimii ani, Parlamentul a infiintat mai multe institute academice, populate ulterior cu politicieni: "A aparut o Academie a Oamenilor de Stiinta care, dupa parerea mea, acceptata si de Adunarea Generala a Academiei Romane, este o constructie strict politica. Pentru ca ea nu se bazeaza pe o selectie corecta de valori. In interiorul ei sunt, evident, si oameni de valoare, si eu i-as sfatui ca ei sa candideze la Academia Romana. Dar, in aceasta Academie a Oamenilor de Stiinta constata ca exista parlamentari, oameni de afaceri, general, general de jandarmi, oameni politici, creand confuzie generala". Simion sustine ca alte institutii, cum ar fi Academia de Medicina, si-ar justifica existenta, dar ca nu este rolul lor de a se substitui Academiei Romane. 

In ca priveste calitatea activitatii stiintifice, Simion afirma ca "Academia Oamenilor de Stiinta n-a produs decat manifeste, articole si discursuri" si ca Academia de Medicina sau Academia de Stiinte Tehnice au specialisti si institute de cercetare, dar ca "pana in momentul de fata, nu au ajuns la noi asemenea performante". Fostul presedinte al Academiei Romane afirma ca statul nu trebuie sa rispeasca banul pe improvizatii si constructii confuze, dar ca trebuie sa sprijine de la buget "cercetarea si organizatiile stiintifice valabile".
 • "Eu cred ca este oricum un lux din partea unei societati, si nu cunosc in Eurpa sa mai exista un caz similar ca toate aceste Academii care creeaza o mare confuzie sa fie finantate din bugetul public. de obicei organizatiile stiintifice platesc o cotizatie cei care sunt primiti in aceste organizatii. Parlamentul Romaniei a infiintat academii in care intra de-a valma oamenii de stiinta alaturi de altii care n-au nimic de-a face cu ei si ii onoreaza si financiar. Este un lux pe care nu cred ca societatea romaneasca si-l poate permite. Faptul ca jumatate dintre cei de la AOS sunt parlamentari sau fosti parlamentari, mi se pare un lucru ingrijorator." (Eugen Simion)
In primavara acestui an, Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare - Edu Cer -  a solicitat Guvernului eliminarea finantarii de la buget prin salarii, indemnizatii lunare sau orice alte forme de finantare prin lege a membrilor diverselor "Academii", inclusiv pentru membrii Academiei Romane.

"Titlul de academician este unul de onoare, nu unul pentru care primesti bani de la stat, in conditiile in care tinerii debutanti in sistemul de invatamant si cercetare nu au slujbe", au declarat la acea vreme pentru Hotnews reprezentantii Edu Cer. Acestia mai cereau interzicerea cumularii salariilor din universitati cu cele din institute de cercetare, daca ambele sunt finantate de la bugetul de stat si ii catalogau pe academicienii aparuti ca ciupercile dupa ploaie  imediat dupa 90 drept devalizatori ai bugetului educatiei si cercetarii.

"Exista o <<metoda>> bine pusa la punct care functioneaza astfel: profesori din universitati de stat (platiti din bani publici) sunt angajati pe posturi de cercetatori stiintifici in institute de cercetare, finantate tot din bani publici - de exemplu, institutele Academiei Romane dar nu numai", afirma stefan Vlaston, liderul asociatiei Edu Cer.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12303 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  felicitari... (Joi, 19 august 2010, 18:09)

  un tanar cercetator [anonim]

  in sfarsit ceva cu adevarat bun in reforma invatamantului. Felicitari domnule Funeriu. Si domnului Vlaston care, nu o data, a incercat sa explice marile probleme din invatamanutul romanesc. Este un prim pas spre normalitate.
  Cu stima,
  un tanar cercetator
  • +19 (19 voturi)    
   subscriu (Joi, 19 august 2010, 18:39)

   alt tanar cercetator [anonim] i-a raspuns lui un tanar cercetator

   Da, clar... O risipa incredibila! De banii aia se puteau acorda vreo 15-20 de granturi care, date pe bune si in urma unei evaluari corecte a proiectelor, ar fi ajutat intr-adevar cercetarea, mai ales avand in vedere ca anul acesta nu s-a mai tinut competitia de granturi nationale IDEI, motivul fiind fondurile mult prea subtiri. Sper sa se termine odata cu frecatul mentei pe banii statului in invatamantul si cercetarea din Ro - pe langa risipa de fonduri, un efect lateral este ca multi tineri isi pierd mare parte din motivatie din cauza inertiei imense care exista in sistem. De ce sa te chinui sa ai publicatii bune cand se numara la fel si cele mediocre? De ce sa tintesti spre conferinte de referinta, cand exista chestii locale, de toata jena, cu aceeasi indexare ISI, la care tocmai conducatorul de doctorat te impinge sa publici? Sure, din self-respect... O constrangere financiara, legata de o evaluare reala a rezultatelor, ar fi mult mai eficienta. Ma bucur sa vad ca lucrurile tind a-si reveni. E un inceput bun.
  • +14 (14 voturi)    
   Mai are o restanta dl Funeriu (Joi, 19 august 2010, 18:40)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui un tanar cercetator

   Cumularea salariilor bugetare, care ii duce pe unii "bugetari" la 7000 euro/luna! Curios cum isi permite statul, in actuala criza, asa ceva. Doar daca nu sunt la mijloc interese clientelare...
   • +11 (11 voturi)    
    foarte bine! (Joi, 19 august 2010, 19:21)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

    Iti amintesti ca si la CEEX aveau acces numai -subliniex- numai- profesrorii de la universitatile de stat! Au incasat mii de eur pe langa salariu, fara insa ca asta sa apara, pentru ca din CEEX se plateau indemnizatii separate...

    Cam la fel se intimpla acum prin POS-DRU,,,

    Putregaiul e adinc de tot in Universiatile de Stat si in Acedemie... noi il tot mutam de colo-colo, dar de fapt nu facem decat sa schimbam locul de unde se purjeaza banii...

    Buna treaba insa! Felicitari pentru presiuni! Chiar daca nu va iesi, macar li se mai face naibii un piculet frica impostorilor alora...

    Grav e ca astia ne invata copiii... adica niste imorali si incompetenti invata tanara generatie cum e cu competenta si moralitatea...
    • +1 (1 vot)    
     tu macar stii de inseamna posdru? (Vineri, 20 august 2010, 1:37)

     warchild [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     mai bine te-ai lamuri ca acolo nu sunt cheltuiti bani de la bugetul de stat ci din fonduri europene. mai intereseazate si tu putin inainte sa deschizi gura!
     • 0 (0 voturi)    
      warchild (Sâmbătă, 21 august 2010, 9:43)

      Cetateanul_turmentat [anonim] i-a raspuns lui warchild

      Lasa-i pe astia in pace. O sa moara cu mentalitati comuniste. Ii doare ca unii muncesc si mai si cistiga. Vlaston asta mai nou e portocaliu pina in maduva oaselor si stii bine ca la portocalii cuvintul de ordine este furtul. Cum sa inteleaga ei ce inseamna un psdru, cind de acolo nu se poate fura?
  • +10 (10 voturi)    
   subscriu (Joi, 19 august 2010, 20:30)

   tot un (inca) tanar cercetator [anonim] i-a raspuns lui un tanar cercetator

   subscriu la opinia exprimata. intr-adevar, asa-zisele "academii" nu isi merita in niciun caz numele, cu atat mai putin sponsorizare de la buget. felicitari ministrului pentru initiativa de a stopa aceste masini de mancat banii publici.

   exista academia romana. cine este demn sa ii fie mebru, jos palaria. cine nu, ii tinem pumnii stransi sa devina.
  • +1 (1 vot)    
   Trebuiesc tăiate aceste sinecuri electorale pentru (Vineri, 20 august 2010, 16:27)

   PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui un tanar cercetator

   Trebuiesc tăiate aceste sinecuri electorale pentru susţinerea actualei TURME de troglodiţi politici
  • 0 (0 voturi)    
   academicieni pe puncte (Vineri, 20 august 2010, 19:58)

   anonim1 [anonim] i-a raspuns lui un tanar cercetator

   Din pacate, aceste academii aparute precum ciupercile dupa ploaie dupa '89 creaza confuzie fata de Academia mare si CV-urile persoanelor titulare sau corespondente se raporteaza si la universitate si la academii, ba si-au facut recent si costumatie cu Palmes Academiques... Se cheltuie sume enorme, dar daca s-ar publica transparent cate proiecte au fost atrase-s-ar vedea ca de fapt acestea sunt la universitati. Plus ca intai s-au constituit si apoi...se vor mai alege membri. Unii aveau doar ceva carti litografiate si publicatii locale, ma refer aici la domeniul tehnic aplicativ. Iese din discutie Academia de Stiinte medicale.
 • +10 (12 voturi)    
  sunt loji masonice ,nu academii ,nu o sa ii tina (Joi, 19 august 2010, 18:17)

  Eneas [anonim]

  ministrului ,desi ar fi o masura de mult bun simt!sunt numai masoni ,unul si unul, academician e o gluma buna in Romania lui 2010,unde jumate diin populatie au masterate, mai repede gasesti un doctor sau doctorand sa arunci dupa un caine decat un bolovan,iar tara va fi timp de 100 de ani ultima din UE din toate punctele de vedere !
  mai sunt institutele :de studiere a lovilutiei,de cercetare a crimelor parintilor lor, institutul social-democrat ,etc., tot atatea gauri in bugetul de stat !
  • +1 (3 voturi)    
   masoni?? (Joi, 19 august 2010, 18:57)

   mari [anonim] i-a raspuns lui Eneas

   daca erau mason nu stateau cu mana in tinsa la mila statului. Sut doar niste bieti dinozauri..poate se va face cumva curatenie.
   • 0 (4 voturi)    
    ce copila esti ,mari! copacel,copacel... (Joi, 19 august 2010, 19:19)

    Eneas [anonim] i-a raspuns lui mari

    chiar Basescu a aprobat trecerea pe bani publici ai unei asa zise academii cu ,printre altii ,academician Eugen Ovidiu Chirovici, ales lider al masonilor la Conventul din 2006!
    cand habar nu ai de cum merg lucrurile,nu te baga
    • +9 (11 voturi)    
     Cine a spus ca Basescu nu greseste? (Joi, 19 august 2010, 21:21)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui Eneas

     Nu te mai strofocsa si arunca cu degetul in alta directie.In academiile respective se strecurau toti analfabetii lui Iliescu(care nici el nu a facut prea multa carte),dandu-se mari oameni de stiinta si fraudand pe sest statul roman,adica pe noi.Sa nu-ti inchipui ca daca spui Basescu ai scapat de consecinte daca esti vinovat.Nu ai inteles nimic din mandatele lui Basescu si anume ca nu-i plac excrocii si ca nu suporta sa se faca smacherii in numele lui.Ca este credul si a mai luat cate o leapsa se vede si din consilierii avuti ca fam.Saftoiu si altii.
     • -1 (3 voturi)    
      escroc ,nu excroc ,de cate ori sa te corectez? (Vineri, 20 august 2010, 6:20)

      Eneas [anonim] i-a raspuns lui mircea

      Nu facea idolul tau si spume impotriva baietilor destepti din hidro si oamenilor lor de incredere ? nici unul nu a fost schimbat de Videanu -toti sunt in continuare directori grasi si frumosi !
      Deci nu ma mai lua cu credulitatea si leapsa :interesul poarta fesul !
      e si cazul idolului tau....
   • +10 (12 voturi)    
    cum e turcu e si pistolu"! (Joi, 19 august 2010, 19:25)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui mari

    Ai o parere prea buna despre miscarea masonica din Romania... Sunt la fel de lacomi, incompetneti, hrapareti si inculti ca si ne-masonii...

    Lojile romanesti sunt o caricatura, o adunatura de profitori si exaltati, tot felul de specimene.

    Nu confunda francmasoneria reala cu "lojile" din Romania.

    Si, da! Multi din Academie sunt masoni, dar sunt masoni romani. Adica tot romani, si tot fara nici o legatura cu principiile si idealurile masonice.

    Niste pupincuristi caraghiosim lacomi si smekeri de doi lei....
 • +10 (12 voturi)    
  felicitari (Joi, 19 august 2010, 18:22)

  o tanara cercetatoare [anonim]

  Felicitari!!! In sfarsit o stire buna! Tot asa inainte, dl. Funeriu!
 • +5 (9 voturi)    
  foarte bine (Joi, 19 august 2010, 18:27)

  padure [anonim]

  o lege mult asteptata. Statul nu mai trebuie sa sponsorizeze decit biblioteca Academiei, nu si pe academicieni. Eventual statul poate sponsoriza anumite opere care sint de mare interes stiintific. Atit. A fi academician trebuie sa fie un titlu de excelenta, nu unul care sa aduca bani purtatorului. Bravo Funeriu! Mergi pina la capat!
  • +7 (11 voturi)    
   "masoneria" paraziteaza Romania (Joi, 19 august 2010, 18:50)

   lucid [anonim] i-a raspuns lui padure

   Unde suntetzi voi, Balcescu, Alecsandri, Heliade, Kogalniceanu, Cuza, Vaida-Voievod, care atzi facut Romania stat modern sa-i vedetzi pe de-alde chirovici, dinu-seralu, bombo, halimpian ungherea(!!!!) si altzii ca ei batandu-si joc de poporul roman.!
   A incercat si IT Morar sa arate ce smecherie pe banii statului e aosr-ul, dar si-a terminat repede curajul - doar omul de baza al catzavencului azi e Patrick, fiul lui 33 Pierre,
   Retzeaua e incredibil de mare - avem de cateva ori mai multzi "masoni" decat Polonia, de exemplu. Succes, dle Funeriu, desi tare ma indoiesc ca "fratzii" vor ceda asa usor.
 • +8 (10 voturi)    
  Bravo dle Funeriu! (Joi, 19 august 2010, 18:53)

  johnny [anonim]

  sa se puna in practica cat mai repede.......
 • +8 (8 voturi)    
  Vor fura si mai mult din licitatii trucate! (Joi, 19 august 2010, 18:53)

  Dedalus [anonim]

  Foarte bine! Academia Romana nu are nici o legatura cu stiinta: sunt multi ciudati acolo, unii care nu numai ca nu reprezinta nimic in domeniul lor, dar au mai fost (literlamente!) huiduiti pentru tampeniile spuse la diverse manfestari stiintifice internationale.

  Tot Academia Romana ia bani din fonduri internationale dupa care organizeaza licitatii dubioase pentru punerea in practica a proiectelor respective.

  Dupa parerea mea, Academia Romana ar trebui sa primeasca de la stat contravaloarea intretinerii unei sali de sedinte si salariul a doi administratori.

  Mai mult, ar trebui sa i se interzica sa desfasoare activitati economice, sa implementeze "proeicte" si alte asemenea bazaconii din care isi trag bani si nimic mai mult.

  Daca veti face sa se intretina "din venituri proprii" ne vom trezi cu zeci de licitatii trucate prin conditii de CV ce li se vor potrivit numai "academicienilor"!!

  Adicatelea, le taie indemnizatiile, dar le permite sa fure prin licitatii tructate, din moment ce vor avea drept la "autofinantare".

  De fapt, asta vor si ei!!! Vor castiga de zeci de ori mai mult din licitatii trucate decat din indemnizatii. Iar banii din licitatiile alea sunt tot de la stat, ca doar nu sunt de la bunica!
  • +1 (1 vot)    
   m-am desteptat ?! (Vineri, 20 august 2010, 9:21)

   mslliviu [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Ce sa zic..., am mai invatat ceva, nu ma asteptam ca academiile de acest gen sa fie bugetare...Eu nu am nici o legatura cu domeniul educational, dar daca m-ar fin intrebat cineva as fi zis ca sunt ONG-uri...
   Poate reuseste careva sa ma lamureasca cu ce se ocupa astfel de academii. Din ce am citit in articol nu prea reiese obiectul de activitate, si nu pot intelege ce fel de activitate pot avea in comun Iliescu, I.Cristoiu, Andronescu si popa? Imi puteti da un exemplu clar al muncii lor?
 • +8 (8 voturi)    
  I'auzi lume: (Joi, 19 august 2010, 19:12)

  Stapanu [utilizator]

  Printre membrii Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) se numara IPS Teodosie (!!!)
  Un popa, om de stiinta ... retribuit de la buget in aceasta calitate.
  Bravos natiune!
 • +7 (7 voturi)    
  academicieni (Joi, 19 august 2010, 19:42)

  Nico [anonim]

  Nu este de competenta mea sa discut despre academicieni dar in cadrul facultatii de medicina Craiova la clinicile de specialitate profesorii primesc indemnizatii pentru cercetari de specialitate care nu au nicio finalizare , numai toaca bani .
 • +8 (10 voturi)    
  Felicitari d-lui Ministru (Joi, 19 august 2010, 19:46)

  Alex [anonim]

  Dl Ministru ar trebui sa urgenteze taierea acestei risipe bugetare. Ce are Iliescu cu stiinta? Nici madame Cati nu are nimic, pt ca de prea multi ani este parlamentar si rector, pozitii care maninca timpul si nu lasa timp nici macar pt documentare, dar pentru cercetare.
  Anul trecut a pastuit (de la paste) cineva pe un forum numarul organizatiilor, infiintate in lungul anilor si care papa bani de la buget. Ar trebui desfiintate toate care au activitati doar ca sa se afle in treaba.
 • +7 (7 voturi)    
  Halal academii (Joi, 19 august 2010, 20:15)

  iceman [anonim]

  N-spe mii de academii si rezultate vax, cercetarea romaneasca e la pamant si titlul de academician roman se acorda pe improprietariri. Si Mischie e academician si nu stie nici sa scrie corect romaneste. Foarte bine ca a refuzat titlul, nici mie nu mi-ar placea sa fiu asociat cu astfel de oameni.
 • -7 (7 voturi)    
  Fara academicieni, fara oameni de stiinta, fara .. (Joi, 19 august 2010, 20:45)

  Ion Ion [anonim]

  Tara asta nu are nevoie nici de academicieni si nici de oameni de stiinta pentru ca astia ,in total vreo 4 sute, fura de rupe. N-au opera , n-au CV, n-au creat nimic in tara asta, n-au dezvoltat cu nimic scoala umanista si tehnica nationala ,nu sunt recunoscuti pe plan international..
  Si pentru ca sunt multi in varstra hai sa le dam la cap ca noi nu avem nevoie de asa ceva....
  • +8 (8 voturi)    
   mai usor cu anarhia (Joi, 19 august 2010, 22:28)

   alt tanar cercetator [anonim] i-a raspuns lui Ion Ion

   Tara asta are nevoie si de academicieni, si de oameni de stiinta, asa cum are nevoie de un invatamant performant, cum are nevoie sa se dezvolte cultural, cum are nevoie sa creeze, sa inoveze, etc. Cultura defineste identitatea unui popor, iar inovatiile stiintifice se pot transforma in afaceri profitabile. Nu poti sa-i elimini pur si simplu pe toti, invatamantul, cercetarea, etc. sunt investitii pe termen lung, si sunt importante.

   Dar de aici si pana la triumful "formelor fara fond", despre care vorbea Maiorescu... Pana la a da bani grei unor institutii pur onorifice si unor oameni care nu fac nimic...

   Cale lunga.
 • +6 (6 voturi)    
  doua salarii, o singura activitate (Joi, 19 august 2010, 21:15)

  papadie [anonim]

  da, asa este, mai ales in bucuresti sunt n profesori univ. (nu discutam valoarea) care pe langa ca iau salarii de la stat mai iau leafa si de la institute de cercetare de pe langa academii. binenteles la aceste institute nu stau 8 ore ca orice amarastean care ia bani de la stat ci doar trec una doua ore pe zi. in acest mod salariul se dubleaza cu acelasi numar de ore de munca iar lucrarile valorosilor cercetatori sunt raportate de doua ori. domnul funeriu stie dar nu face nimic.
  • +2 (2 voturi)    
   invidia (Joi, 19 august 2010, 23:30)

   antipapadie [anonim] i-a raspuns lui papadie

   Normal mai papadie. Cercetarea nu se face 8 ore plus 8 ore pe zi stand cu fundul pe scaun.
   Fac pariu ca esti vreunul ce si-ar dori si el sa fie platit si de un institut si de facultate dar nu-i destul de bun pentru asta.
   Mai cred ca si stiu cine esti. Un nataflez care sub mai multe pseudonime se ia de domnul Vlaston. Zice ca-i prost, agramat si ratat.
   Invidia nenicule, invidia! Si mai stiu ca ai fi vrut si tu sa fii platit de unul din institulele academiei dar nu ti s-a propus . De unde stiu? Uite ca stiu.
   • 0 (0 voturi)    
    spuse (Vineri, 20 august 2010, 8:47)

    misescu [utilizator] i-a raspuns lui antipapadie

    domnul antipapadie, zis si anti pseudonime ;)
   • 0 (0 voturi)    
    cine stabileste valoarea? (Sâmbătă, 21 august 2010, 12:24)

    papadie [anonim] i-a raspuns lui antipapadie

    da, sunt invidios. public un articol la arici pogonici (cam asta-i nivelul a peste 50% din marii savanti) si-l raportez de doua ori. draga antipapadie care iei doua salarii in 8 ore, ai fost in germania, franta, america, tari care conteaza?unde ai vazut acolo ca un profesor universitar sa mai ia leafa de la o institutie de stat pt. o asa zisa cercetare? intr-adevar, toti mai fac cercetare,avand contracte cu intreprinderi, fiind in consilii de administratie, dar nimeni nu ia bani de la stat, mai ales fara sa fie controlati. banii care-i iau sunt de la privati. a, da , in rusia, probabil prin vietnamul de nord, kazahstan se intampla cum zici mata.
    • 0 (0 voturi)    
     arici pogonici (Duminică, 22 august 2010, 19:04)

     antipapadie [anonim] i-a raspuns lui papadie

     Draga papadie,
     Tu nu esti prea plimbat prin lumea universitara ( ai doar titlul) iar eu nu iau doau salarii in 8 ore. Am vazut profesori universitari din lumea asta care i-au bonusuri ( ce nu sunt de neglijat).
     plimba-te mai mult si lasa invidia ca nu ajungi departe cu ea.
     Cauta-i pe cei ce publica in reviste de tip arici pogonici ( una din ele este Arab. J. Sci. Eng.) si pe urma fa teoria lu'peste.
     Hai succes!
 • +8 (10 voturi)    
  Felicitari d-le Funeriu (Joi, 19 august 2010, 21:26)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  va indreptati catre o reforma autentica.

  Va sustinem total.
 • +4 (6 voturi)    
  doamne ajuta (Joi, 19 august 2010, 22:43)

  felicia [anonim]

  bugetul tarii e vaca de muls pt tot soiul de "academicieni,de profesori universitari,doctori doctoranzi" facuti cu bani,pile si politica.RUSINE DASCALILOR CARE AU FACUT POSIBILE ASTFEL DE MIZERII!! FELICITARI MINISTRULUI SI CHIMISTULUI DANIEL FUNERIU.Ps.daca inainte de Rivulutie aveam un singur academician de renume ,azi avem cu sutele,dar nu numai cu titlu ,ci pe bani de la buget ,si nu putini
 • +9 (9 voturi)    
  Bravo domnule Funeriu! (Joi, 19 august 2010, 23:05)

  Gigel Militaru [anonim]

  O veste buna dar nu rezolva decit vreo citeva sute de smecherasi "academici".

  Problema din campania Edu Cer inceputa in martie 2010 se refera nu doar la acese academii-capusa ci si la cumulul ilegal de salarii asa cum mentioneaza si domnul Vlaston mai sus: salariu de profesor universitar si cumul jumate de norma la institutule de stat. In total vreo 2000 Euro moca pe luna de la stat.

  Cumulul ilegal de salarii bugetare nu se refera la citeva sute de indivizii ca aceste academii fantoma ci la citeva zeci de mii. Daca le tai pe toate nu mai era necesara scaderea salariilor tinerilor din educatie si cercetare.
  • 0 (0 voturi)    
   nume si cifre! (Vineri, 20 august 2010, 22:33)

   papadie 2 [anonim] i-a raspuns lui Gigel Militaru

   Gigelus,
   Problema ta este ca tie nu ti-a propus nimeni sa lucrezi si pentru vreun institut al academiei.
   Ar trebui sa stii ca peste tot in lume oamenii capabili beneficieaza de niste prime. La noi nu se dau prime ci doar niste bani in plus de la institutele de cercetare. Nu este vorba de zeci de mii de persoane. Cate institute fac chestia asta? Daca esti la curent cu situatia ar trebui sa spui clar care sunt institutele si cate persoane sunt in situatia respectiva. Cu nume si cifre exacte, nu chestii scoase din burta.
   Poate ca sunt si oameni ce iau acesti bani pe degeaba, sunt de acord, dar ca sa renunti la a da un plus celor buni este o prostie. In nici o tara nu se intampla asta, dimpotriva: cei buni sunt stimulati financiar. Deci ar trebui sa se vada cine ia exact acesti bani , aici este problema.
   La tine la facultate, cine ia si nu merita? Nume te rog si argumente, daca esti capabil.
 • -3 (3 voturi)    
  Vraja marii sau fraja gandirii ? (Vineri, 20 august 2010, 1:58)

  Catz Kitty [utilizator]

  Vraja marii inseamna spume la organul gandirii
 • +2 (2 voturi)    
  acum inteleg! (Vineri, 20 august 2010, 5:12)

  omoni [utilizator]

  Nu intelegeam cum "floarea intelectualitatii" vede de 20 de ani ce se intampla in tara asta, in invatamant, in politica asta fara morala si nu ia atitudine- acum inteleg- erau "spaguiti" cu aceste indemnizatii si functii si astfel jucau dupa cum li se canta. Halal morala, halal printzip!
 • +4 (4 voturi)    
  Teme pentru presa mogulilor (Vineri, 20 august 2010, 6:40)

  hotnewsfil [utilizator]

  In programele de stiri ale Antenelor si ale Realitatea TV, vom fi preveniti ca "incultul Base intentioneaza sa distruga Academiile - forurile supreme ale stiintei si culturii romanesti".
  Se vor publica sondaje prin care poporul ii vor cere marinarului sa nu intre cu cizmele in templurile care salasluiesc ceea ce are mai de valoare aceasta tara, izvoarele de putere care, singure, pot scoate tara din criza.
 • +5 (5 voturi)    
  Sa se inchida robinetul hotiei legalizate (Vineri, 20 august 2010, 7:16)

  hotnewsfil [utilizator]

  Fiecare roman, indiferent de domeniul in care lucreaza, trebue sa traiasca exclusiv din vanzarea muncii lui. Nimeni nu trebue sa fie "sponsorizat" de la bugetul de stat, constituit din taxe si impozite platite de populatie.
  Cei care nu-si gasesc clienti, care nu reusesc sa se intretina nesponsorizat, trebue sa isi mai ia un al doilea serviciu. Niciun fel de munca nu este degradant, nu ne ia galoanele, daca este facuta cinstit, onorabil.
  Celor ce profita de pe urma muncii altora trebue sa sa li se inchida robinetul public, al hotiei legalizate.
 • -4 (4 voturi)    
  este inadmisibil. (Vineri, 20 august 2010, 8:29)

  ella [anonim]

  bine ca platesc indemnizatii fanteziste asa zisilor academicieni, iar pe dascali ii omoara cu zile, taindu-le salariile si asa mizerabile. eu am pierdut la salariu 400 de lei, dintr-un rusinos salariu de 1200. nu mai am cu ce plati ratele, copiii mei vor suferi si mai mult, suntem la capatul puterilor. acest guvern ne va distruge - picatura chinezeasca. ne vor lasa muritori de foame, cu casele pierdute si datori vanduti. cat mai dureaza pana se rascoala lumea ? nu inteleg cum de tac si suporta, fara urma de protest.
  oricum, funeriu este un incapabil, cu echipa lui cu tot. niste urechisti, fac totul dupa cum ploua. aproape ca mi-e dor de abramburica...
 • +2 (2 voturi)    
  felicitari (Vineri, 20 august 2010, 8:40)

  Dana [anonim]

  Felicitari, dl. Funeriu, si sper sa va duceti ideea pana la capat.
 • +1 (1 vot)    
  O masura buna .. (Vineri, 20 august 2010, 9:35)

  Lucifer [anonim]

  Speram sa se si aplice cat de curand. Sa se autofinanteze - in acest fel vor disparea singure. Minunat !!!
 • 0 (2 voturi)    
  bravos (Vineri, 20 august 2010, 10:38)

  vera kroner [anonim]

  Bravos, Şi?
  ce se va intampla in continuare? Situatia a fost semnalată dar face cineva ceva?
  La ce membri prestează acolo, e de la sine inteles ca va ramane neschimbata situatia aceasta.Asa academicieni , asa tara, ei ne reprezinta, nu????
  De unde sa mai ia oamenii aia niste bani? Le da Marinarul, ca să-l pupe in continuare...
  • 0 (0 voturi)    
   Speram (Vineri, 20 august 2010, 11:22)

   Vlaston Stefan [utilizator] i-a raspuns lui vera kroner

   Ca articolul de presa este pregatirea psihologica. Miercurea viitoare in guvern se va lua decizia.
 • +4 (4 voturi)    
  Asta da dezvaluire! (I) (Vineri, 20 august 2010, 12:11)

  rugio [anonim]

  Este vorba de o gluma sinistra sau de inca o confirmare a zicalei cu mâța care cade mereu in picioare.
  Constat ca un delator care a servit neconditionat securitatea ceausista si-a mentinut nu numai convingerile dar si privilegiile cu care s-a obișnuit in lungii ani de supunere obedienta fata de cuplul Elena si Nicolae Ceausescu.
  Este vorba de Florin Teodor Tanasescu (Fl. T. T. ) care suge si acum din bugetul generos al formatiunii semimafiote a unor vesnic frustrati, intitulata fara jenă Academia de Stiinte Tehnice din Romania. Ca si cum in Academia Romana n-ar fi nici un om de stiinta (pentru ca rigorile alegerii nu le-a permis lor sa intre acolo!). Si pentru ca Academia Romana nu are deschisa usa din dos, au facut ei, frustratii, o "academie" cu toate usile... in dos.
  Sa va spun eu cine este "academicianul" Fl. T. Tanasescu!
  Este cel care si-a scris in intregime articolele "stiintifice" si chiar "teza de doctorat" doar prin sublinierea cu creion rosu a unor fraze si pasaje intregi din cartile si articolele unor specialisti adevarati. Redactarea textelor o continua si o finaliza un tehnician (care de fapt era un traducator poliglot bun si inteligent) pe numele său Aurelian Gulan - A.G. (Merita mentionat aici ca Fl. T. T. l-a angajat "din milă" pe A. G. - fost simpatizant întamplator al legionarilor si pentru care a platit cu ani de grea temnita, la ICPE)
 • +3 (3 voturi)    
  Asta da dezvaluire! (II) (Vineri, 20 august 2010, 12:13)

  rugio [anonim]

  Este cel care la prima ora a zilei de 22 decembrie 1989 scria cu o carioca albastra (lui Fl. T. T. i-a placut totdeauna sa-si sublinieze vointa cu stridente de tot felul) lista celor care n-au venit la serviciu in atelierele ICPE si s-au dus la manifestatiile revolutionare din fata CC al PCR
  Este fost membru al CC al PCR
  Este fost membru al Marii Adunari Nationale a RSR
  Este fost vice-presedinte al Consiliului National de Stiinta si Tehnologie, adica adjunct al Elenei Ceausescu
  Este viitorul-actual "academician" care intr-o sedinta de alegeri sindicale mimate de pe timpuri (aprox. 1973) a spus: "Tovarasi! Noi n-avem nevoie de vârfuri (științifice)! Sa le cosim pentru uniformizare! (?!)
  Este prieten vechi cu Ion Iliescu (cu mult inainte de decembrie 1989)
  Este cel care cu relatii la partid si la securitate a obtinut prin expropriere (deposedare, santajare) vila din Bucuresti, str. Ana Davila nr. 22
 • 0 (0 voturi)    
  Nu intenție, ci faptă, d-le Funeriu! (Vineri, 20 august 2010, 12:25)

  rugio [anonim]

  "Ministerul Educatiei intentionaza sa taie finantarile institutelor academice din Romania infiintate dupa 90..." Va rog, domnule ministru, sa nu ramana doar o INTENTIE! Treceti urgent la transpunerea in lege a acestei excelente!
 • +2 (2 voturi)    
  CURATENIE PESTE TOT ! (Vineri, 20 august 2010, 14:44)

  lucid [anonim]

  Domnul Funeriu sa faca putina curatenie si in institutele de cercetari din tara.
  Sa impuna a se respecta legea. Sunt directori de institute care trebuiesc pensionati de anii de zile, nu se misca de pe fotoliu fiindca au salarii de 10000 lei noi luati fara support legal.
  Tineretul este fortat sa-si plece prin demisie. Unul dintre Institute este cel de Biologie din Iasi. Scandalul este in toi. Parlamentarul, fost rector al Universitatii Cuza a facut o interpelare in Parlament in atentia D-lui Funeriu. Intrati pe
  http://www.uaic.ro/uaic/bin/view/University/Revistapresei_30_06_2010

  "Sunt numeroase sesizari si nemultumiri in privinta administrarii si utilizarii resurselor financiare in cadrul institutelor de cercetare. Cele mai multe se refera la modul in care se platesc salariile si se deconteaza lucrarile, multe fara justificare, mai ales pe timp de criza."

  „Nemultumirile apar in randul angajatilor din institutele de cercetare pentru ca, desi mare parte a salariilor lor au ca suport contractele si proiectele finantate de Minister sau din alte fonduri nerambursabile, sunt cazuri cand persoane din conducerile institutelor ridica venituri cu mult mai mari fara sa aiba justificare in proiecte. De asemenea, datorita sistemului inchis, bazat pe clientelism si nepotism, multe dintre institute se gasesc in situatia de a nu avea in structura lor tineri, riscand ca, prin cheltuirea ineficienta a fondurilor, sa nu se mai asigure cercetarea performanta. De aceea, se impune verificarea modului in care fondurile publice alocate pentru cercetare sunt utilizate de aceste institute, precum si luarea unor masuri de deschidere pentru atragerea tinerilor."
 • +3 (3 voturi)    
  AOSR = impostori (Vineri, 20 august 2010, 15:16)

  Conasu [utilizator]

  Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) nu este decit o capusa pe bugetul Romaniei. Chiar daca multi dintre ei si-au obtinut doctoratele pe merit, dupa intrarea in AOSR nu au mai produs nimic decit - cum releva chiar ex-presedintele Academiei Romane, Eugen Simion -, manifeste, afise di discursuri fara rezonanta stiintifica. Pentru detalii, vedeti articolele despre ASOR, precum "Imaginea AOSR slutita in mass media" , aici http://ro.altermedia.info/politica/imaginea-aosr-slutita-in-mass-media_19230.html, si "AOSR: o gaura neagra in buget", aici http://ro.altermedia.info/politica/aosr-o-gaura-neagra-in-buget_19612.html.
  • 0 (0 voturi)    
   AOSR=CIT (pe vremea lui Ceausescu) (Sâmbătă, 21 august 2010, 12:37)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Conasu

   da, prin anii 90 toti se uitau cu dispret la aceasta alcatuire comunista, infiintata de activistii de la fostul Consiliu al Inginerilor si Tehnicienilor. activistii insa au reusit sa obtina vreme de 20 de ani bani pentru functionarea acestei alcatuiri stranii si nefolositoare si apoi chiar bani pentru indemnizatii. daca va uitati cine sunt academicienii va cruciti. mai mult, exista academicieni in trei academii AOSS, ASTR si Academia mare. probabil ca incaseaza mai mult decat o indemnizatie, nu stiu. inca o intrebare care presupune putina logica = de ce mai e nevoie de Academia oamenilor de stiinta? Cei din academia mare, sau ASTR sau din Academia medicala nu sunt oameni de stiinta?...
 • -1 (1 vot)    
  Nu avem nevoie de ingineri (Vineri, 20 august 2010, 17:55)

  Buba [anonim]

  Atît ministrului analfabet Funeriu cît şi academicianului Eugen Simion le spun un singur lucru:
  Aproape toate lucrurile construite de om sunt datorate INGINERILOR
  Faptul că în ultimii 20 de ani de democraţie nu s-a făcut aproape nimic în România se datorează atîtor umanişti de care nu mai este loc.
  • 0 (0 voturi)    
   Vă rog să vă căutaţi deontologia (Sâmbătă, 21 august 2010, 13:12)

   Buba [anonim] i-a raspuns lui Buba

   Pentru cine nu găseşte deontologia, recomand în primă instanţă utilizarea DEX+ului. Tînăra generaţie este bine să nu mai exprime păreri civice atîta vreme cît procentul de trecere a examenului de bacalaureat este de 40% şi asta în condiţii de milă.
   Întîi, verifici la vîrsta de 20 de ani, dacă ştii să citeşti şi să socoteşti, apoi cauţi să înţelegi rosturile lumii şi pe urmă te gîndeşti să înţelegi cuvîntul ACADEMIE şi cu ce se ocupă această instituţie.
   În atenţia HOTNEWS:
   Vă rog să lăsaţi comentariul personal ON TOP cu tot cu text, la poziţia afisării.
 • +1 (1 vot)    
  Fara nonvalori (Vineri, 20 august 2010, 18:51)

  Pascu Dinu [anonim]

  Aceste academii reprezinta inca un exemplu de batjocorire a valorilor nationale, prin punerea lor alaturi de multi "neica nimeni".
  • 0 (0 voturi)    
   Felicitari, (Duminică, 25 septembrie 2016, 14:18)

   Steluta Ramona Maria Ramboiu [anonim] i-a raspuns lui Pascu Dinu

   Stimate Domnule Ministru Daniel Funeriu,

   Va felicit pentru interventia Dumneavoastra!!! Sotul meu - Dr. docent Petru Derevenco este membru corespondent al Avademiei de Stiinte Medicale si a primit doar de 3-4 luni suma modica de 500 Ron...

   Cu deosebita consideratie,
   Stela Ramboiu, Cluj-Napoca
 • 0 (0 voturi)    
  Cine si cat castiga din afacerea Academiilor finan (Miercuri, 25 august 2010, 11:20)

  CRIVOI DOINA [anonim]

  Foarte bine, procedeaza ministrul invatamantului. Propun o comisie internationala, pe specialitati, care sa reexamineze toti ,, DOCTORANZII'' care au reusit sa-si ia titlul dupa 1989. O sa avem surprize! Colegii de-ai mei de facultate, care au facut 7 ani de studii, loc de 5 ani, adica au fost repetenti, sau au luat cu greu nota 6 la examenul de diploma, acum au titlul de ,, doctor inginer''. Acesti, NIMENI, acum au infiintat ACADEMII, si consuma banii statului. Intrebati-i daca le cunoste cineva din LUMEA STIINTIFICA INTERNATIONALA lucrarile, sau daca au adus ceva nou in lumea stiintifica cu lucrarile lor? Au furat, au plagiat, si acum fura banii statului, prin Academiile infiintate de ei. Regretabil, ca printre ei se afla si oameni de valoare!
  Felicitari domnule ministru Funeriu!
 • 0 (0 voturi)    
  De ce salarii cumulate politica-universitate ? (Luni, 30 august 2010, 11:30)

  Dorel [anonim]

  Daca se doreste ca universitarii sa nu mai fie retribuiti cumulat si ca cercetatori in institute, si invers,
  de ce D-l Boc si politicienii sa fie retribuiti cumulat pe functii politice si ca universitari la facultati de stat ? Cate cursuri mai tine d-l Boc la UBB Cluj, in realitate ? Ce fel de cercetari mai fac politicienii universitari ?
  Pe de alta parte, cercetatorii de ce sa faca munca voluntara in universitati ? Pentru a pregati pentru cercetare adevarata masteranzi si doctoranzi scoliti de profesori univ. care nu au habar sa faca si sa lucreze proiecte adevarate de cercetare + lucrari originale recunoscute international ?
 • 0 (0 voturi)    
  Finantarea cercetarii (Marţi, 31 august 2010, 10:18)

  Cercetator stiintific [anonim]

  Foarte bine ca se incearca intrarea in normalitate in acest domeniu, dar problema mare este subfinantarea cercetarii. In 2008 s-a ajuns la cca 0,8%, acum a scazut dramatic procentul alocat. Pana nu se trece de 1% din PIB pentru cercetare nu putem vorbi de cercetare in Romania.
  Udrea se joaca cu sutele de milioane de euro, iar cand este vorba de stiinta se face mare caz de 15-20 milioane de lei, asta nu inseamna ca nu trebuie eliminate impostura si parazitismul din stiinta. Macar atat lucru bun sa faca si Funeru.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Vineri, 10 septembrie 2010, 10:47)

  cristian [anonim]

  Bravo D-nule Funeriu , în sfârşit aud că faci ceva rezonabil. În viaţa de toate zilele nu se vede activitatea acestor mari academicieni căci cu ce se ocupă, numai ei ştiu. Părerea mea este că avem în această ţară oameni foarte inteligenţi şi capabili dar care nu-şi aduc aportul îmbunătăţirii vieţii societăţii noastre probabil pentru faptul că nu sunt sprijiniţi şi ascultaţi de nimeni.Dumneavoastră şi cei abilitaţi , vă rog să aplecaţi urechea la miile de inovaţii pe care le fac poate oameni fără importanţă sau pregătire aşa cum sunt consideraţi dar care pot aduce mari beneficii României , inovaţii care au fost cumpărate în multe cazuri pe bani de nimic de către occident şi din care mulţi s-au îmbogăţit.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by