ARD si USL sunt pe ultima suta de metri cu impartirea colegiilor eligibile si stabilirea candidatiilor pentru alegerile parlamentare. La o analiza mai atenta lideriii partidelor politice si-au asigurat cele mai sigure colegii facand blat cu adversarii politici. Astfel, greii partidelor intra in cursa cu mandatele deja asigurate avand ca si adversari novici in politica sau cvasi-anonimi. Crin Anonescu, Victor Ponta, Vasile Blaga, Dan Voiculescu, Mihai Razvan Ungureanu sau Daniel Constantin candideaza fara teama ca vor rata un loc in Parlament. La fel si liderii din esalonul doi gen Relu Fenchiu, Gheorghe Flutur, Viorel Hrebenciuc sau Elena Udrea. Candidaturile vor fi depuse oficial peste doua zile.

Miting USLFoto: Agerpres

Presedintele PNL, Crin Antonescu este cel mai recent exemplu in acest sens. Antonescu a decis sa-si schimbe colegiul, el fiind ales in 2008 senator de la a doua strigare, prin redistribuirea voturilor in sectorul 1. Dupa deteriorarea relatiilor cu primarul Andrei Chiliman, Antonescu a oscilat intre un colegiul din sectorul 6, condus de apropiatul sau Rares Manescu sau sectorul 3.

  • Crin Antonescu: "Voi candida intr-unul dintre colegiile mari din Capitala, la Sectorul 3, la Sectorul 6. N-are importanta, pentru ca am vazut ca ma duc la Sectorul 6... mai probabil sa ma duc la 3, n-am luat inca aceasta decizie (...) Ma duc intr-un colegiu mare pentru ca este de datoria mea ca lider politic ￯ e normal sa ma duc intr-un colegiu cu cat mai multi alegatori in ideea, in obligatia si in speranta ca voi aduce cat mai multe voturi, pentru voturile acestea se totalizeaza la nivel national"(Mediafax, 1 octombrie)

Cu cateva zile inainte de exprirarea termenului, Antonescu a ales sa candideze pentru un mandat de senator in colegiul 2, in judetul Teleorman, in tandem cu Liviu Dragnea si Marin Almajanu.

Potrivit agentiei Mediafax, colegiul in care va candida Crin Antonescu se suprapune cu colegiile de deputat in care vor intra in cursa Liviu Dragnea si Marin Almajanu la alegerile din 9 decembrie. Informatia a fost confirmata de liderul organizatiei PNL Teleorman, Marin Almajanu la B1 TV.

"Am tinut foarte mult ca presedintele Crin Antonescu sa candideze la Teleorman si datorita faptului ca intre anul 2000 - 2004 a fost deputat de Teleorman, in acea perioada de opozitie domnia sa a ramas dator teleormanenilor, datorie pe care si-o va achita in perioda 2012 -2016, cand USL va fi la guvernare si judetul Teleorman, prin senatorul Crin Antonescu, sa speram ca va beneficia de multe fonduri pentru ca judetul nostru este un judet sarac", a declarat Almajan la B1TV.

Judetul Teleorman figureaza in topul judetelor suspectate de fraude masive la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Secretarul general al PDS, Liviu Dragnea, este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie. In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice ca, in calitate de secretar general al PSD, Dragnea si-a folosit influenta si autoritatea functiei in vederea obtinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care sa garanteze validarea acestuia. Vezi detalii aici

Si liderul PDL, Vasile Blaga a renuntat la colegiul sau din Bucuresti unde a fost ales senator in 2008 si va intra in lupta electorala in Timis. Presedintele PDL, Vasile Blaga candideaza in Colegiul 3, in zona Sannicolau Mare - Deta si il are contracandidat de la USL pe consilierul judetean PSD Marcel Suciu.

Tot in Timis candideaza un adversar puternic pentru PDL si anume Ilie Sarbu. Socrul lui Ponta candideaza tot pentru un mandat de senator in Colegiul 4, din judetul Timis, in zona Lugoj- Recas. Sarbu va candida insa impotriva fostului primar al orasului Recas Marinel Pasca de la PDL.

Liderul PSD, Victor Ponta isi mentine Colegiul 6 pentru Camera Deputatilor din Gorj si il are drept adversar pe seful PDL Targu Jiu, Nicolae Davitoiu. Potrivit agentiei Mediafax, adversarul lui Ponta este consilier local la Targu Jiu si om de afaceri, fiind proprietarul unei pensiuni ridicate cu fonduri Phare in localitatea Arcani, el avand si un restaurant amplasat chiar in Parcul Central din Targu Jiu, la 100 de metri de operele lui Brancusi.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a decis sa renunte la mandatul sau de presedinte al Consiliul Judetean Teleorman si-a asigurat colegiul 2 pentru Camera Deputatilor unde ii este asigurata victoria. De altfel, in fieful sau, Dragnea i-a asigurat un colegiu de senator si lui Crin Antonescu.

Liderul Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu si-a negociat intens candidatura la parlamenatre in interiroul Aliantei Romania Dreapta. Initial Ungureanu optase pentru un mandat de senator intr-un colegiu din Iasi insa s-a razgandit si a purtat tratative pentru un colegiu din Bucuresti.

In final MRU s-a decis asupra colegiului nr 1 de senator din Arad. De altfel judetul a ramas sub inflenta PDL avandu-l pe Gheorghe Falca drept primar si pe Nicolae Iotcu liderul Consiliul Judetean.Ungureanu il are contracandidat pe fostul senator PDL care a plecat la PNL- Ovidiu Marian.

Si liderul partidului Noua Republica, Mihail Neamtu a preferat Aradul , acesta intansd in competite pentru un mandat de deputat in colegiul 1. Neamtu il are drept contracandidat pe vicepresedintele PSD, Arad, Flavius Maduta.

Elena Udrea a parasit colegiul de deputat din Bucuresti si a ales o zona sigura in Neamt cu ajutorul lui Gheorghe Stefan (Pinalti). Astfel Udrea va candida in colegiul 4 si se va lupta cu istoricu; Liviu Bratescu, sustinut de catre PNL. Cum Neamtul este fieful lui Gheorghe Stefan, Udrea nu va intampina greutati in a-si optine un nou mandat in Parlament.

Dan Voiculescu isi mentine colegiul de senator nr 8 din sectorul 4, condus de Cristian Popescu Piedone. Pana in prezent PDL nu a nominalizat un candidat care sa intre in competie cu Voiculescu.

Liderul PC, Daniel Constantin se lupta pentru un post de deputat cu un notar public. Ana Stan va candida pentru Camera Deputatilor din partea Aliantei Romania Dreapta (ARD) in colegiul Pitesti Centru, unde candidat al USL este liderul conservator Daniel Constantin. Ana Stan ocupa interimar functia de presedinte al organizatiei de femei a PDL Arges, a afirmat ca vede confruntarea cu Daniel Constantin ca pe o provocare.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, deputat de Ilfov in mandatul 2008-2012 a schimbat colegiul, mutandu-se in sectorul 2 condus de Nicolae Ontanu. Astfel Oprea va candida colegiul 3 pentru un mandat de senator avand ca si advrear pe candidatul ARD, Serban Nicolae, fost director Electrica Serv.

Adrian Papahagi candideaza la Cluj in colegiul numarul 1 pentru Camera Deputatilor avand drept candidat pe Adrian Oros (PNL), controversat profesor universitar, presedinte interimar PNL Cluj Napoca si apropiat al lui Marius Nicoara (ramas fara sustiinerea lui Crin Antonescu).

Candidatura lui Papahagi in colegiul fief al PDL a starnit contreverse in interiorul organizatiei locale, senatorul PDL, Mihail Hardau refuzand sa mai candideze pentru un nou mandat de senator. Conducerea PDL de a Bucuresti a reusit sa impuna intr-un final candidatura lui Papahagi.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a renuntat la colegiul din Ilfov si s-a impus drept candidat in colegiul 2 pentru Senat din Bucuresti, sustinut puternic de Andrei Chiliman. Candidatura lui Tariceanu a dat peste cap calculele in interiorul USL, PNL oferind colegiul partenerilor din PC care il nominalizasera pe Dumitru Pelican. Tariceanu il are drept adversar pe nou intratul in politica Augustin Ofiteru, membru Noua Republica si propus de ARD.

Roberta Anastase isi mentine colegiul din 2008 si candideaza in Prahova. Anastase se lupta cu tanarul Paul Dumbrava care este presedintele organizatiei TNL Prahova.

Vicepresedintele PNL, Relu Fenechiu candideaza in Iasi colegiul 2 Tomesti si il are drept aversarul pe membrul organizatiei de tineret a PDL, Adrian Acostoaie.

Viorel Hrebenciuc candideaza in acelasi colegiul in care a fost ales si in 2008, in colegiul 9 Bacau iar contracandidatl sau din partea ARD este tanarul Cosmin Curelea, fost primar la Casin.

Secrretarul general al PDL, Gheorghe Flutur intra in cursa pentru un scaun de senator cu un adversar medic proaspat intrat in politica. Sustinut de USL, Tiberius Bradatan are 43 de ani si este medic la Spitalul Judetean, fiind si purtatorul de cuvant al unitatii medicale.Bradatean intrat in PSD in luna februarie si a fost ales consilier local al municipiului Suceava in urma alegerilor locale.

Ioan Oltean isi mentine colegiul 3 de deputat si lupta pentru acesta cu un cantaret de muzica populara Alexandru Pugna care este si vicepresedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara candieaza pentru un nou mandat de deputat in colegiul 6, Timis si se va confrunta cu presedintele Tineretului Social Democrat Timis, Catalin Tiuch (PSD)