Secretarul general al PDS, Liviu Dragnea, acuzat de procurori ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie, afirma ca este vorba de un dosar "eminamente politic", care se poate constitui intr-un precedent "extrem de periculos".

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

"Atat timp cat se analizeaza activitatea mea politica in cadrul unei campanii consider ca e un dosar eminamente politic", a spus Dragnea, care s-a prezentat miercuri la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a fi audiat.

El a declarat ca este un "precedent extrem de periculos" sa interpretezi "stabilirea unor obiective politice" de catre un partid drept "fapte penale".

"Poate ar trebui sa modificam legea partidelor si sa nu mai avem acolo ca unul dintre obiectivele principale sa stimulezi oamenii sa-si exercite dreptul la vot", a afirmat Dagnea, intrebandu-se daca nu cumva ULS ar putea fi acuzata de fapte penale pentru ca isi propune sa castige alegerile legislative din acest an.

Secretarul general al USL a precizat ca in ziua referendumului a stat "dimineata pana a doua zi de dimineata in sediul" PSD din Soseaua Kiseleff: "Nu am iesit decat cand am votat intr-o sectie din apropiere".

Intrebat de ziaristi cum comenteaza acuzatiile de instigare la oferire de bani, Liviu Dragnea a raspuns: "Eu nu am iesit decat atunci la vot la Monnet si nu am discutat decat cu presa si nu imi aduc aminte sa va fi oferit bani ca sa mergeti la vot".

Numarul 2 in PSD a respins si acuzatiile privind punerea la punct a unui sistem informatic pentru majorarea artificiala a numarului de votanti, sustinand ca este vorba de un "sistem prin care se comunica rezultatele alegerilor dupa ce se incheie votarea".

"Eu nu am de unde sa stiu ce mort a inviat si a fost sa voteze. Este irelevant daca se comunica prin telefon, porumbei calatori sau SMS-uri. Am facut mai putin decat a facut PDL in 2009", a mai spus acesta, adaugand ca a depus un memoriu la DNA ca raspuns la acuzatiile care i se aduc.

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA, pe 6 septembrie, pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnaturi, potrivit Agerpres.

DNA preciza, intr-un comunicat, ca, Liviu Dragnea este urmarit penal pentru savarsirea a patru infractiuni: folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru savarsirea de infractiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice ca, in calitate de secretar general al PSD, Dragnea si-a folosit influenta si autoritatea functiei in vederea obtinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care sa garanteze validarea acestuia.

'Astfel, acesta a initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba', se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii mai sustin ca 'sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti'.

De asemenea, potrivit DNA, Dragnea a constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al formatiunii politice de a se implica in: exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori; folosirea unei urne mobile in conditii contrare legii (fara a exista cereri in acest sens depuse in termen si aprobate corespunzator); obtinerea pe cai ilicite de informatii, in fiecare ora, despre numarul de persoane care si-au exercitat dreptul de vot si despre modul in care s-a votat in unele sectii de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a caror semnatura a fost falsificata pe lista, pentru a nu permite programelor de calculator specializate sa identifice votul multiplu; practicarea 'turismului electoral' - adica a deplasarii organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor, pentru a vota multiplu, atat in sectia de votare la care au fost arondati, cat si la alte sectii de votare din tara; falsificarea de semnaturi in numele unor persoane decedate, care au ramas inscrise pe listele electorale; falsificarea de semnaturi ale multor alegatori plecati din tara in momentul referendumului; votul exercitat de minori, interzisi judecatoresti si persoane carora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotarare judecatoreasca penala, neaplicarea autocolantelor cu mentiunea 'VOTAT' pe cartile/buletinele de identitate ale votantilor.