Procurorii au gresit in cazul deputatului Mihai Boldea pentru ca nu au aplicat din timp masuri preventive, interdictia de a parasi localitatea sau interdictia de a parasi tara, deoarece o puteau face inainte de ridicarea imunitatii in Parlament, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Potrivit acestora, cele doua masuri nu sunt acoperite de imunitatea oferita de Constitutie parlamentarilor, care se aplica doar in cazul retinerii sau arestarii. Aceste masuri preventive au fost luate de procurorii anticoruptie in cazurile parlamentarilor Banias sau Voicu, acestia avand interdictia de a parasi localitatea sau tara inainte sa le fie ridicata imunitatea in Parlament.

De altfel, deputatul Mihail Boldea si-a anuntat practic intentia de a parasi tara, e adevarat, nu chiar atat de repede. Cu doua zile inainte a pleca din Romania, Boldea declara, intr-un interviu pentru Pro TV:

  • "Asta este justitia in Romania? E de trait in Romania? Eu in Romania nu mai stau. Dupa ce am terminat, am si spus, nu vreau sa mai candidez, nu ma mai intereseaza politica, nu ma intereseaza aceasta mizerie din justitie, vreau doar sa plec din Romania. Dupa ce se termina acest dosar, vand ce mai am si-am plecat, nu mai stau aicea. Recomand tuturor romanilor, ᅡPlecati, fratilor, din Romania!ᅡ, ca daca ajungeti pe mana sistemului judiciar, cel putin vorbesc aici de faza de urmarire penala, riscam sa stam la puscarie pana se trezeste un domn judecator dimineata, bine relaxat, sa se apuce sa citeasca dosarul", a declarat deputatul Mihail Boldea,  joi, 15 martie, in interviul acordat Stirilor ProTV. Imunitatea i-a fost ridicata abia marti, 20 martie. Ulterior avea sa se afle ca Boldea parasise tara inca de sambata, 17 martie.

Procurorul General, Laura Codruta Kovesi a dat vina pe "vidul legislativ" si sustine ca procurorii au actionat corect. "Boldea a profitat de un vid legislativ, procurorii nu aveau acest instrument la dispozitie, interdictia de a parasi tara. Potrivit legii, nu poti sa impui doua masuri preventive pentru aceeasi fapta", a explicat Kovesi.

La randul sau, Procurorul sef al DIICOT, Codrut Olaru, a explicat, joi dimineata, ca anchetatorii nu au solicitat instituirea interdictiei de a parasi tara in cazul deputatului Mihail Boldea pentru ca avizul privind retinerea si arestarea acestuia ramanea fara obiect, in conditiile in care nu pot fi dispuse doua masuri preventive. Seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a spus ca procurorii doreau pentru Mihail Boldea o masura preventiva restrictiva de libertate, iar pentru asta aveau nevoie de avizul Camerei Deputatilor.

Codrut Olaru a precizat ca exista posibilitatea de a solicita instituirea masurii interdictiei de a parasi tara in cazul deputatului Boldea, dar ca, potrivit prevederilor legale, este posibila luarea doar a unei masuri preventive, in cazul lui fiind solicitat avizul Camerei Deputatilor pentru perchezitie, retinerea si arestarea lui: "Nu se putea dubla masura preventiva", a subliniat Codrut Olaru.

Surse judiciare au explicat insa pentru HotNews.ro ca nimic nu impiedica procurorul de caz sa ceara intai masura interzicerii de a parasi tara si abia apoi sa justifice in fata judecatorului necesitatea inlocuirii acestei masuri cu retinerea, urmata de arestare preventiva. Acest lucru trebuia facut, sustin sursele citate, cu atat mai mult cu cat complicii sai au fost deja retinuti si exista un risc evident ca deputatul sa plece din tara, cu atat mai mult cu cat era vorba de un avocat al lumii interlope, cercetat pentru inselaciune si constituire a unui grup infractional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro. Surse din sistem mai spun ca exista un mare risc ca deputatul Boldea sa-si fi transferat deja o buna parte din bani in alte conturi din afara tarii, astfel ca sechestrul pus pe bunurile sale nu-i taie sursele financiare, cum au sustinut procurorii DIICOT.

Deputatul Mihail Boldea a parasit teritoriul Romaniei pe cale terestra, prin vama Giurgiu, iar ulterior s-a imbarcat de pe aeroportul Ataturk din Istanbul spre o destinatie necunoscuta, a anuntat joi dimineata Codrut Olaru, procurorul sef al DIICOT. Autoritatile romane nu stiu in acest moment unde se afla deputatul, insa se fac investigatii, impreuna cu autoritatile din Turcia, pentru a identifica destinatia acestuia, a mai precizat seful DIICOT.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus, joi, emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele deputatului Mihail Boldea