Mihail Boldea va fi dat in urmarire internationala daca instanta va emite un mandat de arestare preventiva pe numele sau, a declarat joi procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care respinge asemanarile acestui caz cu cel al lui Omar Hayssam: "A aparut in spatiul public o comparatie intre cazul Omar Hayssam si cazul Boldea. In cazul Hayssam exista interdictie de a parasi tara. In cazul Boldea aceasta interdictie nu exista, el a parasit legal tara. Boldea a profitat de un vid legislativ, procurorii nu aveau acest instrument la dispozitie, interdictia de a parasi tara. Potrivit legii, nu poti sa impui doua masuri preventive pentru aceeasi fapta".

Codruta Kovesi spune ca procurorii au folosit in acest caz "instrumentele pe care legea le pune la dispozitie" si a adaugat ca "Nu cred ca este o culpa a serviciilor de informatii in acest caz. S-a muncit un an si jumatate, s-au analizat probe, sunt multi inculpati, iar procurorii au ajuns la o persoana cu o functie inalta in stat".

"Eu nu am ce sa imput procurorului care a lucrat un an de zile si a strans probe. Nu pot sa ii imput un impediment de natura legislativa. Faptul ca Boldea a trecut granita nu poate fi imputat nici procurorului, nici politistului de frontiera. El a plecat legal, nu avea emis mandat de retinere sau de arestare", a mai spus Codruta Kovesi.

"Noi nu putem sa cerem extradarea lui pana cand nu vom avea un mandat de arestare", a adaugat Kovesi.

"Nu imi voi da demisia din cauza unui impediment legislativ, procurorii si-au facut treaba in acest caz", a completat Kovesi.

  • Cum se explica vidul legislativ din cazul Boldea

Procurorul sef al DIICOT, Codrut Olaru, a explicat, joi dimineata, ca anchetatorii nu au solicitat instituirea interdictiei de a parasi tara in cazul deputatului Mihail Boldea pentru ca avizul privind retinerea si arestarea acestuia ramanea fara obiect, in conditiile in care nu pot fi dispuse doua masuri preventive. Seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a spus ca procurorii doreau pentru Mihail Boldea o masura preventiva restrictiva de libertate, iar pentru asta aveau nevoie de avizul Camerei Deputatilor.

Codrut Olaru a precizat ca exista posibilitatea de a solicita instituirea masurii interdictiei de a parasi tara in cazul deputatului Boldea, dar ca, potrivit prevederilor legale, este posibila luarea doar a unei masuri preventive, in cazul lui fiind solicitat avizul Camerei Deputatilor pentru perchezitie, retinerea si arestarea lui: "Nu se putea dubla masura preventiva", a subliniat Codrut Olaru.