Inceputul saptamanii debuteaza cu mare fierbere in interiorul PDL. In contextul in care mai multi lideri ai PDL au vorbit public despre recredibilizarea partidului si a Guvernului, iar altii i-au sugerat demisia lui Emil Boc, democrat-liberalii asteapta o decizie in ceea ce priveste strategia viitoare a partidului. Potrivit surselor HotNews.ro, in interiorul PDL se dezbat intens doua variante: demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului sau o remaniere profunda. Solutia este asteptata dupa consultarile de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu.

Emil BocFoto: HotNews / DP

Protestele de strada au dus la scadere drastica in sondaje a PDL de la 21%, cat raporta IMAS in decembrie, la 15%. In plin an electoral, democrat-liberalii au primit in plex procentele slabe pe care le are partidul in prezent. Democrat-liberalii cer de la conducerea partidului o schimbare radicala la nivelul Guvernului, care sa redreseze scaderea in sondaje, si o strategie coerenta pentru campania electorala.

Sursele citate sustin ca democrat-liberalii asteapta de la premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu o solutie in ceea ce priveste recredibilizarea partidului. In interiorul partidului sunt dezbatute doua variante: demisia premierului Emil Boc si numirea unui premier tehnocrat cu un Guvern politic sau o remaniere profunda.

Presedintele Traian Basescu a chemat, luni, partidele la consultari iar democrat-liberalii se astepta ca semnalul unei decizii sa fie dat de la Cotroceni. De asemenea, sursele citate sustin ca opozitia ar putea fi consultata de catre Traian Basescu in ceea ce priveste sustinerea unui premier tehnocrat si necesitatea modificarii Constitutiei din punct de vedere al tratatului economic european.

Varianta demisiei lui Emil Boc este dezbatuta intens si dorita de o parte din democrat-liberali, in special reprezentantii garzii vechi a partidului. De asemenea, o serie de lideri importanti, vechi sustinatori ai lui Emil Boc, printre care Elena Udrea si Roberta Anastase, au declarat public ca se impune o recredibilizare a partidului si a Guvernului.

"O posibilia demisie a lui Boc trebuie bine calculata si trebuie sa aiba intreaga sustinere a partidului si a parlamentarilor. Totodata, demisia lui Boc este strict conditionata de cine va fi inlocuitorul acestuia si ce sustinere va avea la nivelul partidului", au explicat sursele citate.

Aceleasi surse sustin ca democrat-liberalii sunt dispusi sa accepte inlocuirea lui Emil Boc cu un tehnocrat numai daca la ministere vor numiti oameni politici si nu tehnocrati. "Controlul Guvernului si a ministerelor este o conditie la care democrat-liberalii nu vor renunta si asta pentru ca ar renunta la logistica si fondurile Executivului- principalele atuuri ale Puterii in campania electorala", au explicat sursele citate.

Potrivit surselor HotNews.ro, in cazul in care Emil Boc accepta sa-si depuna mandatul, acesta se va concretiza in primele zile ale saptamani, si numai dupa plecarea delegatiei FMI. Totodata este nevoie de acordul partenerilor de Coalitie si de mobilizarea generala a parlamentarilor Puterii pentru validarea unui nou Guvern.

Vicepresedintele PDL, Elena Udrea a explicat, duminica seara, la Realitatea TV, ca "atat timp cat exista aici FMI si Banca Mondiala, nu este cazul sa discutam ce se intampla la nivel politic in interiorul partidului si ce se intampla la nivelul partidului". Udrea a declarat ca discutiile vor demara dupa ce "institutiile vor pleca, adica probabil incepand de maine". "Eu cred ca discutiile in interiorul partidului vor avea loc repede si decizia va fi cumva conform asteptarilor oamenilor", a precizat Udrea.

Prim-vicepresedintele PDL, Roberta Anastase, a declarat ca este nevoie de o schimbare in interiorul Guvernului, pentru improspatarea acestuia. Anastase a precizat ca nu stie daca este cazul sa se ajunga la schimbarea premierului, dar acest subiect se va discuta in partid. "Cred ca este nevoie de o schimbare in interiorul Guvernului, de o improspatare a lui", a declarat prim-vicepresedintele PDL, potrivit agentiei Mediafax.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei ca Guvernul condus de Emil Boc s-a erodat si recunoaste că varianta unui premier tehnocrat poate fi luată în calcul: "Eu cred că foarte mult contează profilul, dacă discutăm despre o variantă de genul acesta (n.red. varianta premier tehnocrat), profilul persoanei, cine este persoana respectivă, cu ce obiective vine, ce-şi propune să facă pentru perioada următoare, ce credibilitate are, sunt multe întrebări. Este o variantă. Eu nu spun că aceasta este singura variantă posibilă, categoric nu. Este şi asta o variantă posibilă, dar, repet ce susţineri şi ce susţinere politică poate să aibă un premier tehnocrat în parlament pentru măsurile legislative şi nu numai. Este foarte important."

Cea de-a doua solutie pe care democrat-liberalii o dezbat in interior este cea a mentinerii in continuare a lui Emil Boc dar impunerea unei remanieri mai ample cu inlocuirea ministrilor din portofoliile cheie. Varianta este una de rezerva in cazul in care premierul Emil Boc ar putea refuza sa demisioneze din fruntea Guvernului.

Sursele citate sustin ca o prima dezbatere va avea loc, luni la consultarile de la Cotroceni, si abia apoi in partid. Sursele citate sustin ca parlamentarii ar fi fost convocati pentru o sedinta, marti, 7 februarie.

Saptamana trecuta conducerea PDL s-a intalnit cu parlamentarii. In spatele usilor inchise, parlamentarii PDL i-au cerut premierului Emil Boc sa-si prezinte strategia fata de partid pentru perioada viitoare, pe fondul protestelor de strada si a scaderii drastice cu care se confrunta democrat-liberalii in sondaje.

Sedinta democrat-liberalilor de marti, 31 ianuarie, a fost tensionata, conducerea PDL fiind criticata din toate partile iar liderii partidului acuzandu-se reciproc. Cezar Preda si Vasile Blaga i-au sugerat lui Emil Boc demisia din fruntea Guvernului.

La doar o zi diferenta, vicepresedintele PDL, Elena Udrea scrie pe blog ca este nevoie de "recredibilizare la nivelul Guvernului" si de "un nou drum", pe care sa se porneasca "in forta". Udrea vorbeste despre sedinta tensionata de la PDL si subliniaza ca Guvernul trebuie sa fie mandria PDL si nu o greutate care sa atarne de picioarele lui.

Totodata, vicepresedintele PDL explica ca Executivul a facut ceea ce trebuia sa faca si ca "ministrii au muncit pe branci" dar, este nevoie de increderea romanilor si este nevoie de convingerea "ca cei care ne guverneaza stiu exact incotro mergem".