Parlamentarii PDL i-au cerut marti premierului Emil Boc sa-si prezinte strategia fata de partid pentru perioada viitoare, pe fondul protestelor de strada si a scaderii drastice cu care se confrunta democrat-liberalii in sondaje, au declarat pentru HotNews.ro surse politice care au participat la intalnirea conducerii PDL cu grupurile parlamentare din Camera si Senat. Sedinta democrat liberalilor au fost una tensionata, conducerea PDL fiind criticata din toate partile iar liderii partiduluiacuzandu-se reciproc. Elena Udrea s-a certat cu Radu Berceanu, Cezar Preda si Vasile Blaga i-au sugerat lui Emil Boc sa demisioneze in timp ce Roberta Anastase a incercat sa tempereze spiritele, promitandu-le parlamentarilor ca schimba legislatia electorala si redeseneaza colegiile

Blaga si BocFoto: HotNews / DP

Potrivit surselor citate, Emil Boc le-ar fi cerut parlamentarilor sa aiba incredere in el si in presedintele Basescu si a argumentat ca "stiu ce trebuie facut, dar nu pot comunica deciziile decat dupa publicarea motivarii deciziei Curtii Constitutionale legate de comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale".

Primul ministru i-ar fi rugat pe parlamentari sa aiba rabdare pana saptamana viitoare, cand le va comunica ce pasi va face partidul in viitor. "Mai este nevoie de cateva piese de puzzle si va vom comunica si eu si presedintele ce urmeaza sa facem in continuare", ar fi spus Boc in spatele usilor inchise.

Explicatiile lui Boc nu i-au multumit insa pe o serie de parlamentari ai PDL, care au parut mai degraba iritati,decat linistiti de discursul premierului. Vasile Blaga si Cezar Preda i-au sugerat lui Boc ca trebuie sa demisioneze.

Sursele citate au precizat ca Cezar Preda ar fi spus ca remanierea guvernamentala nu este suficienta in acest moment si ca partidul se afla intr-o situatie foarte delicata, astfel incat se impun masuri radicale.

"M-am saturat de lozinci, cu calmul ajungem in iad. Daca stiti ce trebuie facut spuneti-ne si noua pentru ca noi nu stim. Partidul nu moare fara Blaga sau Boc", i-ar fi spus Vasile Blaga, premierului.

"Pana in momentul de fata partidul a fost condus mai mult de evenimente politice. Va aflati in fata grupurilor parlamentare si aveti obligatia sa ne spuneti transparent si onest ce decizii vreti sa luati pentru partid, cu subiect si predicat nu sa comunicati misterios cu aer de James Bond", a cerut depuatul Raluca Turcan.

Potrivit surselor citate, Elena Udrea ar fi incercat sa redirectioneze atentia parlamentarilor spre banii care vor venii in colegii de l a Guvern. Si la acest capitol alesii au avut critici. "Ne-ati promis ca directionarea banilor se va face prin primarii si nu Consilii Judetene. Ce facem suntem la guvernare si asteptam ca prostii sa primim bani", ar fi comentat deputatul de Dolj, Constantin Dascalu.

"Putem se revenim in sondaje, Un caz in acest sens este Israelul care s-a confruntat cu proteste de strada iar in cateva luni partidul aflat la guvernare a revenit la 40% in sondaje", ar fi incercat Udrea sa tempereze spiritele.

Roberta Anastase a incercat sa-i linisteasca la randul sau pe parlamentari asigurandu-i ca partidul se gandeste la startegia de redesenare a colegiilor astfel incat actualii alesi sa mai obtina un nou mandat.

"Am comandat un sondaj de opinie ca sa stim cum stam si cum sa modificam legislatia electorala si sa redesanam colegiile. In functie de sondaje care sunt pe fiecare colegiu in parte putem sa redesanam harta corcumscriptiilor electorale", ar fi spus Anastase.

Conflict Udrea-Berceanu

Elena Udrea a avut un schimb de replici dure cu senatorul Radu Berceanu. Udrea i-ar fi reprosat lui Berceanu ca a criticat partidul pe emisiuni publice si ca a ramas blocat in logica alegerilor interne. In replica, Berceanu i-ar fi spus ca sa nu-l provoace "ca in seara asta face turul televiziunilor si o sa demonstreze ce insemana sa nu menajeze partidul".

Vicepresedintele PDL Elena Udrea a recunoscut ca sedinta parlamentarilor PDL nu a fost linistita, pentru ca "sunt foarte multe asteptari si foarte multe nemultumiri", aratand ca "vacanta a facut ca foarte multe resentimente sa se acumuleze si sa izbucneasca in aceasta prima sedinta".

Intrebata daca sedinta parlamentarilor a fost linistita, avand in vedere ca multi dintre cei care au luat cuvantul s-au auzit si dincolo de usile inchise ale reuniunii, Elena Udrea a raspuns: "Nu. N-a fost linistita, pentru ca sunt foarte multe asteptari, sunt foarte multe nemultumiri, legate de ceea ce urmeaza sa se intample, de faptul ca s-a creat acest context politic social in ultimele saptamani la care parlamentarii partidului nostru intreaba conducerea partidului nostru care sunt solutiile prin care PDL sa raspunda provocarilor, in special problemelor care au fost puse in strada in ultima perioada".

Udrea crede ca este posibil ca in vacanta parlamentara sa se fi acumulat "foarte multe resentimente", care "sa izbucneasca" in aceasta prima sedinta a parlamentarilor PDL.

"Probabil ca vacanta aceasta a facut ca foarte multe sentimente sa se acumuleze si sa izbucneasca in aceasta prima sedinta a parlamentarilor PDL. A fost constructiv, pentru ca s-au spus foarte multe lucruri care pot fi solutii, s-au spus foarte multe lucruri constructive si va trebui sa tinem cont de parerea fiecaruia dintre noi", a adaugat Udrea.