Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, la evenimentul lansarii Viziunii Uniunii Social Liberale privind mediul, ca este un "ecologist convins ortodox, habotnic" si ca misionara care l-a convertit este sotia sa, europarlamentarul Daciana Sarbu, transmite Agerpres. La randul sau, presedintele Partidului National Liberal (PNL), Crin Antonescu, a spus ca el e prea batran sa adere la aceasta cauza si nici nu mai intentioneaza asta.

Crin Antonescu si Victor PontaFoto: Agerpres

Iata cateva dintre declaratiile facute de Victor Ponta:

* Sunt un ecologist convertit ortodox, habotnic, misionara care m-a convertit este Daciana. M-a certat (n.r. in legatura) cu cei de la Rosia Montana si cu altii din alte zone. Eu nu am reusit sa o cert pentru singura fapta cu care nu sunt de acord, ca a semnat impreuna cu Laszlo Tokes proiectul de rezolutie, care a fost ulterior adoptat de PE cu voturile tuturor grupurilor politice, mai putin al domnisoarei EBA (n.r. europarlamentarul PDL Elena Basescu) si a lui Cristian Preda, un cianurist de ultima generatie.

* Sunt de acord ca suntem obligati sa avem o asemenea politica (n.r. de mediu). In rest, am vazut anumite aplecari catre ecologie in Romania, am vazut ca la Cogealac oamenii s-au batut cu bate si pistoale pentru energia verde, am vazut ca de cate ori este un program european pentru construirea unei gropi de gunoi, este o adevarata batalie politica pentru cine castiga proiectul. Am vazut, de asemenea, ca se fac parcuri in sate - poate ar trebui sa o felicit pe doamna ministru care se ocupa de aceste lucruri, era exact ce trebuia sa arate implicarea si spiritul ecologist in satele romanesti, niste parcuri pe tapsan unde paste vaca sau oaia.

* Atunci cand USL va ajunge la guvernare, va adopta o decizie politica astfel incat sa existe in programa scolara o materie de educatie ecologista. Daca nu te educi la o varsta mult mai frageda este aproape imposibil ca mai tarziu sa faci acest lucru. Baiatul meu face un asemenea curs in clasa a treia si este mult mai constient. Cred ca vom lua o asemenea masura la inceputul anului 2013.

* Folosesc un automobil electric si mi-am asumat mistoul pe care il face presa de mine.

* O stire de ultima ora - am o disputa cu Crin Antonescu nu vrea sa renunte la masina lui destul de poluanta, iar USL se rupe din cauza masinilor poluante. Dar o sa-l convertesc si pe el si sper ca si sepepistii sa mearga cu bicicletele, cum mergea un sepepist alaturi de o doamna ministru zilele trecute cu pistoalele langa saua bicicletei.

* Printre primele masuri pe care le va adopta USL se numara inlocuirea actualului guvernator al Deltei Dunarii, dar si cea de revenire la monitorizare a celei mai mari comori a Romaniei. Cred ca Delta trebuie pazita mai bine decat Banca Nationala.

Cateva dintre declaratiile lui Crin Antonescu la lansarea viziunii USL pentru mediu:

* Pesemne din cauza varstei nu reusesc sa ma convertesc la ecologie, nici nu mai intentionez. Salut faptul ca Victor Ponta e convertit la aceasta cauza, sper sa se opreasca aici si ca vom avea cu ajutorul lui Dumnezeu un prim-ministru care chiar sa traiasca in aceasta religie a verdelui. Sper doar sa nu uitam ca in formula cu totul acceptabila de economie verde economie e substantiv si verde e adjectiv.

* Desi e greu de convertit, am depasit faza din anii '80 in care nu imi erau foarte simpatice organizatiile pacifiste si cele ecologiste din cauza modului in care Uniunea Sovietica le manipula. Ceea ce nu inseamna ca pacea, curatenia si verdele in acest sens nu sunt valori adevarate care merita aparate.

* Eu cred ca intr-o tara ca Romania, unde daca intrebi pe cineva: ai vrea sa fie aer curat, ai vrea sa fie padurea netaiata, pastrata, ai vrea copiii tai sa traiasca intr-un climat mai putin poluant, lumea raspunde 'da', Romania este totusi tara in care practic exista, nu doar la autoritati, ci si la cea mai mare parte din simplii cetateni, foarte putina preocupare pentru politici si practici si comportamente de felul acesta si atunci sigur ca este responsabilitatea decidentilor politici si guvernantilor sa acorde mai multa atentie acestui subiect.

* Noi trebuie sa avem mai intai o economie performanta, iar daca ea poate sa fie cat mai verde, este foarte bine, numai ca trebuie sa avem din capul locului aceasta preocupare. Nu putem astepta 20 de ani sa avem o economie performanta cu adevarat si dupa aceea sa ne apucam sa o inverzim. Cred ca este o preocupare de care trebuie sa ne apucam din prima zi a guvernarii si mai e ceva, lucrurile nu sunt contradictorii decat aparent, cine stie sa-si protejeze mediul va avea in urmatoarele deceni si beneficii economice din asta.

* Nu stiu ce consum are masina mea pentru ca nu sunt conducator auto, dar probabil nu are un consum exagerat. In fond, istoria poluarii se confunda cu istoria progresului tehnologic al omenirii in multe privinte. Preocuparea pentru un mediu curat trebuie echilibrata, pentru ca asa idealul nostru ar fi omul din Paleolitic, care nu avea niciun pic de poluare, glumind un pic.