Razvan Cotovelea, ministrul Comunicatiilor, a anuntat miercuri ca statul roman vrea sa aiba propriul satelit pentru reducerea costurilor de comunicatii. "Este vorba de un satelit pe care sa avem toate tipurile de comunicatii, comunicatii speciale ale MAPN-ului, comunicatii specifice Ministerului de Externe si de asemenea posibilitatea de a inchiria spatiu liniei de comunicatii catre orice intreprinzator privat. Incepand din iarna acestui an - primavara anului viitor vom elabora un plan de dezvoltare in acest sens sa vedem de ce capacitate avem nevoie si care sunt costurile. Exista sateliti care costa 70-80 milioane de euro si altii care costa de sute de mii de euro. Spre exemplu, Azerbaidjan-ului, care si-a construit si lansat propriul satelit de putere medie, i-au trebuit 3-4 ani de la momentul elaborarii planului pana la realizare', a mai precizat ministrul.

Satelit Astra 2FFoto: SES Astra
  • "In prezent, atat mediul privat cat si institutiile statului utilizeaza servicii de comunicatii prin contracte cu diversi furnizori, iar la nivel national am observat ca aceste facturi inclusiv ale mediului privat sunt foarte mari in comparatie cu ce am putea sa avem. Statul roman va avea de castigat pe un interval de timp de 4-5 ani daca va avea propriul satelit si vom avea prorpiile servicii de comunicatii", a declarat ministrul Razvan Cotovelea in cadrul evenimentului International Digital Forum.

Ministrul a evitat sa spuna care sunt costurile nuale pe care le are statul cu serviciile de comunicatii inchiriate de la operatorii privati.

  • "Important este ca putem reduce costurile de doua ori, chiar doua ori si jumatate daca am avea prorpiul satelit si noi statul am putea dezvolta noi servicii de telecomunicatii compatibile cu ce e acum pe GSM daca am putea utiliza o infrastructura de acest tip", a spus Cotovelea.

Ministrul a mai precizat ca in 2015 va fi elaborat cu siguranta acest plan de dezvoltare prin care Romania va putea avea in urmatorii 3-4 ani propriul satelit, proces in care si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) va juca un rol important.