Presedintele Vladimir Putin a promulgat o lege ce permite Curtii Constitutionale sa decida daca se implementeaza sau nu hotararile curtilor internationale pentru drepturile omului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Legea, publicata marti pe site-ul guvernului, permite curtii rusesti sa rastoarne decizii ale Curtii Europene pentru Drepturile Omului din Strasbourg (CEDO) daca le considera neconstitutionale.

Organizatia Human Rights Watch a spus ca legea este menita sa impiedice victimele incalcarilor drepturilor omului din Rusia sa-si gaseasca dreptatea la organismele internationale.

Decizia vine in contextul in care in 2014 CEDO a decis ca Rusia sa plateasca 2,09 mld. dolari actionarilor defunctei companii petroliere Yukos. Pe langa CEDO, Curtea de arbitraj de la Haga a hotarat ca Rusia sa plateasca despagubiri de circa 50 mld. dolari.

Verdictele pun o presiune financiara suplimentara pe Moscova, ce se lupta cu scaderea veniturilor din cauza caderii preturilor petrolului si sanctiunilor occidentale.

CEDO a anuntat anterior ca a primit 218 plangeri impotriva Rusiei in 2014 si ca a decis in 122 de cazuri ca Moscova a violat Conventia Europeana a Drepturilor Omului, inclusiv in cazul deportarilor de cetateni georgieni din 2006 si in cazurile in care acuzatii au fost tinuti in custi de metal in timpul audierilor de la tribunal.

Legea actuala a fost aprobata de parlament saptamana trecuta, iar Putin a promulgat-o luni.