Lucian Mandruta listeaza, pe propriul blog, o serie de site-uri obscure in limba romana care promoveaza mesaje ale "propagandei ruse", care, scrie el, vrea "sa-i faca pe romani sa-i urasca pe arabi (si pe straini in general) si sa-i aduca la un nationalism online isteric". "Cine finanteaza propaganda straina de pe site-urile fantoma in limba romana?" se intreaba Mandruta.

El da mai multe exemple de stiri false sau scoase din context pe site-uri precum aflasitu.ro, infoalert.ro, expunere.com sau clipuri urcate pe liveleak.com, materiale care sunt distribuite rapid, pe Facebook, in ultima vreme. La fiecare exemplu, el indica informatiile false, contextul eronat, informatiile lipsa sau dovezile ca sunt materiale ale propagandei ruse - vezi comentarii precum "Putin e un rockstar!"

Printre "stirile" identificate astfel de Mandruta:

  • una cu sirieni care ar fi fost batuti de romi la Timisoara
  • una despre un atac al suporterilor U Cluj asupra unor sirieni
  • una despre calugarite evacuate ca sa fie instalati in locul lor, la manastire, niste refugiati

El scrie ca site-ul expunere.com este administrat de o persoana care promoveaza pe Facebook Partidul Noua Romanie, care militeaza pentru intarirea relatiilor cu Federatia Rusa.

  • Lucian Mandruta, pe blogul lui: "Eu zic ca dialogul a inceput deja. Ca Rusia si propaganda ei vorbesc, iar romanii dau like si share. De multe ori, fara sa stie ce fac. (...) Si, la final, o intrebare: din ce traiesc aceste site-uri de propaganda? Cand presa moare, cine plateste ca in locul ei sa se ridice un zombie?"

Lista completa a "stirilor" false identificate de Mandruta - pe blogul lui