Pe masura ce presiunea exercitata asupra imperiului mediatic al lui Rupert Murdoch se raspandeste in intreaga lume, un senator american "cheie" le-a cerut "agentiilor corespunzatoare" din subordinea guvernului Statelor Unite sa verifice daca practicile ilegale folosite de catre jurnalistii companiei News Corp pentru strangerea informatiilor au fost aplicate si in cazul cetatenilor americani, inclusiv a familiilor victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2011, scrie AFP.

Rupert MurdochFoto: Reuters

Senatorul Jay Rockefeller, presedintele Comitetului pentru Comert, Stiinta si Transport din cadrul Senatului Statelor Unite, a declarat ca "ar paria" ca in urma unei anchete s-ar descoperi "caracterul penal" al afacerilor lui Murdoch in SUA. "Va fi o problema uriasa", a mai spus senatorul, adaugand ca insusi Comitetul al carui presedinte este va desfasura o investigatie.

"Sunt ingrijorat de faptul ca interceptarile telefonice efectuate la Londra de catre News Corp ar fi fost folosite si in cazul familiilor victimelor atentatelor de la 11 septembrie sau a altor americani. Daca s-a intamplat acest lucru, consecintele vor fi dure", a adaugat democratul Rockefeller.

Impreuna cu senatorul Barbara Boxer, din California, Rockefeller a redactat o scrisoare, adresata presedintelui Comisiei de Etica, celui al Comisiei de Securitate si Procurorului General, carora le cere sa investigheze compania News Corp, detinuta de catre Murdoch. "Acuzatiile la adresa News Corporation sunt foarte grave, indica un model de activitate ilegala si implica mii de potentiale victime. Este important sa ne asiguram ca nicio lege din Statele Unite ale Americii nu a fost incalcata", se arata in scrisoare.

Intr-o scrisoare separata adresata acelorasi autoritati, senatorul Frank Lautenberg, din New Jersey, avertizeaza ca rapoartele actuale nu fac altceva decat sa "zgarie suprafata problemei de la News Corporation". "Informatiile limitate pe care le avem deja in acest caz ridica intrebari serioase cu privire la legalitatea actiunilor intreprinse de catre compania News Corporation si filialele acesteia," a spus Lautenberg.

Celebrul tabloid britanic News of the World, parte a trustului media News Corporation detinut de catre magnatul australian Rupert Murdoch, si-a incetat aparitia dupa 168 de ani de existenta din cauza interceptarilor telefonice a mii de oameni din toate sferele societatii - de la regina si politicieni pana la vedete, familiile victimelor atentatelor teroriste care au avut loc la Londra pe 7 iulie 2005 si chiar pana la copii.

Rupert Murdoch a renuntat la planurile sale de extindere a imperiului media prin achizitionarea BSkyB, retragandu-se din licitatie.