Presedintele american Barack Obama va sustine un discurs in care va prezenta strategia Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu, joi, cu o zi inainte de vizita primului-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, la Casa Alba. Analistul politic Sami Moubayed, redactor-sef al revistei siriene Forward Magazine, explica pentru CNN ce s-a schimbat in regiune de la ultimul discurs pe care Obama l-a adresat arabilor, ce a ramas la fel, precum si ce asteapta arabii de la presedintele american.

Barack ObamaFoto: Reuters

In discursul adresat arabilor si musulmanilor, presedintele Obama trebuie sa repete ce a spus in anul 2009 la Cairo, numai ca de aceasta data, trebuie sa isi sustina vorbele prin fapte.

S-au schimbat atat de multe lucruri in Orientul Mijlociu, de la ultimul discurs pe care Barack Obama l-a adresat arabilor si musulmanilor, in urma cu aproape doi ani, la Cairo.

Ce s-a schimbat

  • Revolutia din Egipt: fostul prim-aliat al americanilor, Hosni Mubarak, este acum in spatele gratiilor. Pornind de la cazul egiptean, regimurile arabe au ajuns la concluzia ca o orientare pro-americana nu este prielnica, intrucat SUA sunt dispuse sa-si abandoneze aliatii cei mai loiali.
  • Razboiul din Libia: America este acum implicata militar in inca o tara musulmana, cu rezultate mai putin decat placute.
  • Reconcilierea Hamas-Fatah: Gruparile palestiniene Fatah si Hamas si-au pus deoparte conflictele si vorbesc acum intr-un singur glas. Fatah si Hamas sunt gata sa poarte discutii cu israelienii, sub auspiciile Statelor Unite.
  • Osama bin Laden a fost ucis: datorita insusi presedintelui Obama.

Acestea sunt evenimente majore. Cu toate acestea, daca ar fi sa privim sub suprafata, problemele din regiune sunt aceleasi. Niciunul dintre conflictele din trecut nu au fost rezolvate.

Ce a ramas la fel

  • Regiunea Sheba este inca ocupata de Israel.
  • Hezbollah-ul este inca inarmat, puternic si conectat la Iran. Gruparea continua sa detina o influenta puternica in politica libaneza.
  • Hamas-ul continua sa reprezinte o amenintare directa la adresa Israelului. In acelasi timp, Fatah are aceeasi conducere corupta si nepopulara, incapabila sa construiasca o natiune sau sa ofere garantia pacii.
  • Platoul Golan este ocupat in continuare de catre Israel si nu s-a inregistrat niciun progres notabil pe frontul siriano-israelian.
  • Irak-ul este in continuare faramitat.
  • Nu exista un stat palestinian.

Niciodata in istoria recenta nu a fost atat de prielnica redefinirea rolului Statelor Unite in Orientul Mijlociu.

Obama ar trebui sa puna presiune pentru realizarea pacii in Orientul Mijlociu, acum ca gruparea Hamas nu se va opune. In reteaua complexa a politicii Orientului Mijlociu, nu se rezolva nimic pana cand nu se gasesc solutii pentru toate problemele existente. Obama trebuie sa inteleaga ca o noua abordare a conflictului arabo-israelian nu ar trebui facuta "pe bucati".

Cu sau fara sprijinul Statelor Unite, palestinienii vor aduce problema in atentia Adunarii Generale a ONU in luna septembrie a acestui an. Dupa unele estimari, palestinienii vor aduna 140 de voturi, cu 12 mai multe decat ar avea nevoie, pentru recunoasterea statului palestinian.

In urma cu doi ani, Obama a declarat: "Este, de asemenea, de necontestat faptul ca poporul palestinian - musulmani si crestini - a suferit in cautarea unei patrii. Ei suporta umilintele de zi cu zi - mari si mici - care vin odata cu ocupatia. Asa ca haideti sa nu fie nicio indoiala: situatia poporului palestinian este intolerabila. America nu va intoarce spatele aspiratiilor legitime ale palestinienilor pentru demnitate, oportunitate, precum si pentru un stat al lor."

Obama trebuie sa reitereze aceste cuvinte, in mod explicit, dar de data aceasta, sa se asigure ca declaratiile sale vor fi urmate de fapte.

Totul se reduce la trei elemente fundamentale pe care Obama trebuie sa le abordeze joi: teren, demnitate si justitie pentru palestinieni. Asta vor arabii sa auda.

Emisarul american pentru pace in Orientul Mijociu, George Mitchell, si-a anuntat demisia, vinerea trecuta (n.r. 13 mai), ridicand un nou semn de intrebare asupra eforturilor administratiei Obama de a reporni discutiile directe dintre israelieni si palestinieni. Presedintele Barack Obama a oficializat demisia lui Mitchell, numindu-l "unul dintre cei mai buni functionari publici pe care natiunea noastra i-a avut vreodata" si a anuntat ca locul sau va fi luat de catre adjunctul David Hale, informeaza Reuters.

Plecarea sa coincide cu vizita primului-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, la Casa Alba, programata pentru vinerea aceasta (n.r. 20 mai), la o zi dupa ce Barack Obama va sustine un discurs in care va prezenta strategia SUA in Orientul Mijlociu.