Presedintele american, Barack Obama, a semnat un ordin executiv prin care impune sanctiuni pe numele liderului sirian, Bashar al-Assad si a altor sase inalti oficiali sirieni, miercuri. Pana acum, in ceea cea priveste situatia din Siria, Obama a adoptat o abordare mai prudenta decat in cazul Libiei, in speranta ca Assad va raspunde presiunilor internationale si va pune capat violentelor, au declarat oficiali americani pentru NY Times.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres

Administratia americana a impus, miercuri, sanctiuni pe numele presedintelui sirian, Bashar al-Assad si a altor sase inalti oficiali sirieni din anturajul acestuia. Desi miscarea se poate dovedi a fi in mare parte simbolica, ea reprezinta un pas important in izolarea guvernului de la Damasc.

"Actiunile luate astazi (n.r. miercuri, 18 mai) trimit un mesaj fara echivoc pentru presedintele Assad, conducerea siriana si oficialii regimului sirian, care vor fi trasi la raspundere pentru represiunile din Siria", a declarat David Cohen, secretar pe probleme de terorism.

Sanctiunile presupun inghetarea activelor detinute de Assad in institutiile financiare americane. Vizati de aceste sanctiuni sunt, de asemenea, vice-presedintele sirian, primul-ministru, ministrii de interne si de aparare si responsabilii armatei si ai securitatii politice siriene.

In urma cu o saptamana, analistul Elliot Abrams critica politica deficitara a Statelor Unite in Siria si oferea sapte posibile explicatii: "Pe zi ce trece, Assad continua sa ucida demonstranti pasnici, iar politica SUA devine tot mai greu de inteles. Cele mai recente stiri despre situatia de acolo sunt ingrozitoare: <> Politica SUA in fata acestor orori a fost slaba. Vinerea trecuta (n.r. 6 mai), Secretarul de Stat, Hillary Clinton a declarat ca Assad ar putea fi un reformator. Presedintele Barack Obama a emis o declaratie in urma cu cateva saptamani, dar nu a aparut in fata camerelor de luat vederi pentru a denunta violenta regimului sau pentru a-si manifesta sprijinul pentru protestatari. Sanctiunile stabilite de catre SUA nu mentioneaza numele lui Assad. Ambasadorul Siriei se afla in continuare la Washington, iar cel american, la Damasc".

Intr-un interviu publicat, miercuri, de un ziar sirian detinut de catre guvern, Assad a declarat ca revoltele se apropie de sfarsit si a recunoscut ca fortele sale de securitate au facut unele greseli in timpul represiunilor. "Presedintele Assad a dat asigurari ca Siria a depasit criza prin care a trecut si ca evenimentele se apropie de sfarsit", scriu jurnalistii sirieni, preluati de catre Reuters.

Activistii pentru drepturile omului au declarat ca cel putin 700 de persoane au fost ucise si 10.000 de persoane au fost arestate, in timpul revoltelor din Siria.