Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, rival al actualului lider Volodimir Zelenski, a anunțat sâmbătă că a fost împiedicat să iasă din țară pentru o călătorie în Lituania, scrie AFP.

Petro PorosenkoFoto: AGERPRES

Poroșenko, președintele Ucrainei din 2014 până în 2019, este astăzi liderul partidului Solidaritatea Europeană, al doilea ca mărime din Parlament și în opoziție cu Zelenski.

Potrivit serviciului său de presă, lui Poroșenko „i s-a refuzat să treacă granița Ucrainei” pentru a participa la adunarea parlamentară a NATO de la Vilnius, deși a primit „toate permisiunile oficiale de a părăsi țara” în calitate de membru permanent al delegației ucraineane.

Fostul președinte urma să se întâlnească la Vilnius și cu președintele lituanian Gitanas Nauseda și cu un grup de parlamentari lituanieni și europeni. Ulterior el urma să călătorească la Rotterdam.

„Există riscul ca, prin această decizie, autoritățile să fi încălcat „încetarea focului” politic cu opoziția, în vigoare în timpul războiului, care este unul dintre stâlpii unității naționale în fața agresiunii ruse”, a precizat serviciul său de presă.