Forțele ruse au avut rezultate slabe în operațiunile în teren urban de la începutul invaziei în Ucraina, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în cea mai recentă analiză. Militarii Moscovei au început vineri atacurile directe asupra Severodonețk, dar nu au reușit să încercuiască complet orașul și este puțin probabil să avanseze rapid.

Război în Ucraina - un tanc rusesc distrus pe străzile din CernihivFoto: Emilio Morenatti / AP - The Associated Press / Profimedia

Forțele ucrainene continuă să reziste în estul Ucrainei și au încetinit avansul Rusiei pe majoritatea liniilor de atac.

Institutul pentru Studiul Războiului scrie că rușii vor continua probabil să facă progrese și ar putea reuși să încercuiască Severodonețk în zilele următoare, dar operațiunile rusești în jurul Izyum rămân blocate, iar un avans e puțin probabil.

De reținut din analiza ISW:

  • Forțele ruse au început atacuri directe asupra zonelor construite din Severodonețk fără să fi încercuit complet orașul și probabil se vor lupta pentru a câștiga teren în oraș.
  • Forțele ruse din Lyman par să-și împartă eforturile – atacând atât la sud-vest pentru a sprijini forțele blocate din Izyum, cât și la sud-est pentru a avansa spre Siversk; probabil că se vor lupta pentru a îndeplini oricare dintre obiectivele în zilele următoare.
  • Forțele ruse din Popasna caută să avanseze spre nord pentru a sprijini încercuirea Severodonețk, mai degrabă decât să avanseze spre vest, spre Bakhmut.
  • Pozițiile la nord-est de orașul Harkiv rămân în mare parte statice, fără atacuri majore din partea forțelor ruse sau ucrainene.
  • Forțele ruse continuă să-și întărească pozițiile defensive de-a lungul axei de sud și să avanseze în eforturile de integrare a regiunii Herson în structurile economice și politice ruse.